морска краставица

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
HAZART
сериозен играч
сериозен играч

морска краставица

Мнение от HAZART »

Колеги,помолиха ме да Ви запитам,някой има ли идея(рецепти) как се приготвя морска краставица ? Дали е ядлива?
ТОВА,ЧЕ БРАКОНИЕРИТЕ СА НА СВОБОДА,НЕ Е ТЯХНА ЗАСЛУГА А Е НАША ГРЕШКА.

Изображение
Аватар
bgstan
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: морска краставица

Мнение от bgstan »

Не искам да спамя ама гледах в Оцеляване на края на предела по дискавари и там нашия герой хвана морска краставица и я яде сурова. После повърна ама със сигурност не е отровна. Ама каза че е много гадно и много жилаво. Това е от мен .
Изображение
Хващам риба ,ама понякога.

Изображение
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Да! Яде се, но не зная рецепта! Държал съм в ръка, но никога не съм пробвал да я приготвям! Аз съм ги ял от консерва. Беше вкусно и пикантно! Наподобява нещо като дамар или ситно нарязани свински крачета на ситно! Краставицата бе накълцана на парченца от порядъка на 3-4мм. и имаше много зеленчуци. Това, което си спомням от видяното бе :-лук, кисели краставици и моркови. Другото не го разпознах. Такива краставици в Черно море няма. Те са от топлите води! Знам, че се отварят и изстъргват от вътре много добре, защото те поглъщат почвата от дъното и след като усвоят хранителните вещества я изхвърлят. Още знам, че се варят в тенджера под налягане. Едва ли бях много полезен! :oops:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
natrii
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от natrii »

Амии...мисля че е защитен вид...изчезващ или нещо такова :?: А в нета не намерих никакви рецепти :( Май няма такива тука...не знам.
Попитах майка ми евентуааално да е чула или видяла нещо...вика че била отровна и че не знае за рецепти :oops:

п.п. предаването по дискавъри е уникално :mrgreen:

Ето и малко инфо за нея :roll:

Изображение

Cucumaria japonica (Sea cucumber) е представител на семейство Holothuroidea (Мешести). Те наброяват повече от 1100 вида и обитават топлите морета и океани от повече от 540 милиона години. На цвят са различни - черни, кафяви, маслено зелени, като размерите им варират от 3 см. до 100 см. Нямат скелет и наподобяват червей, но запазват пентарадиална симетрия (както при морската звезда). Някои имат сферична форма. Всички са снабдени със смукала около устата, които освен за прикрепване са и част от васкуларната им система, която е импрегнирана от калциеви плочки.
Мешестите са еднополови същества и имат само една гонада. Преминават през няколко стадия на метаморфоза за да достигнат зряла форма, която живее от 5 до 10 години. Нямат централна нервна система, и имат само пръстен от нервни рецептори около основата на смукалата си. Хранят се с планктон и така участват в запазването на екоравновесието.
От древността се използуват като храна със ценни качества от народите на Азия, Япония и САЩ. Служи и като афродизиак.
Месото на морската краставица съдържа вит. С, В1, В2, В12 и микроелементи - калций, фосфор и хлориди. Тя изработва тритерпенови гликозиди, което е характерно за растенията и много рядко за животни, наречени кукумариозиди. Тези биологично активни вещества имат доказани антимикотични, антибактериални и антитуморни ефекти. В Китай наричат морската краставица - морския женшен.
Поради богатото си белтъчно съдържание Морската краставица се използува за храна -
след улов се изчиства от вътрешностите, сварява и след това изсушава или се консервира
Прилага се и във ветеринарната медицина в лечението на различни заболявания при животните - ентерити, хепатити при кучета, чума и други.
В интегративната медицина се разработват експериментални методи за приложението й в лечението на онкологично болни за възстановяване на имунитета.
ПАЗЕТЕ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Изображение
петър василев

Мнение от петър василев »

Ефективност като стръв за тези, които са опитвали никой не може да оспори. Но някои народи предпочитат да ги ядат, а не за стръв.
В Китай например, морски краставици в цените на ресторанти са до три пъти по-скъпи от риба или месо.
Има различни видове и размери, като се счита,много малки и по-евтини.
За да казват,те ще разберат нещо, след като я включват в своите кулинарни предпочитания.
За да ви се даде представа за подготовката на psoliagkou(морската краставица) от Алън Дейвидсън готвача на Югоизточна Азия (от изследвания в Интернет):
Първата стъпка е да се среже подължина на корема и да се измие много добре,и се вари. След това се зарива в пясъка за два дни и след като я изкарат отстраняват пясъка с телена четка. :roll: :D
За да се яде, трябва да бъдат хидратирани с морска вода, и обикновено предпочитат да ги правят на супа. Може да се каже, че тя се смята за най-добрия афродизиак мезета.
Друго приемущество, което са намерили рибарите, е да ги използват за обувки. След като ги срежат наполовина, увивали краката си с тях, за да има защита при ходене върху скалите.
Нека се разгледаме как да я използвате за стръв, след като се съмнявам, че някой ще я опита как е на вкус ... или може би да :lol:
Изображение

Тук ние виждаме двата вида сиво-черна и червена

Къде ще ги открием;.

В Гърция има два вида . Едната е тъмно сиво-черната на гърба с бежово от долната част и обикновено ще я намерите каменисто дъно. ТЯ е видима през деня и може да се събере най-добре с плуване ,но е малко трудна за почистване.
Другата е тъмно кафява или червен цвят и през деня се крие под плочи или във водораслите. Тя е по-трудно да се намери, но лесна да се чисти, достатъчно е да имаш остър нож и нокти.
Изображение
Коя риба предпочита морската краставица?
Първа и най-добра сръв за саргос и ципура. Тези две риби наистина избират между многото стръв.
При много риболовни излети от стръвта, която използвам се усеща разликата и наистина, в много случаи само тази стръв ми е дала риба.
Особено предпочитание е към м. кр. има меланурито с много лични успехи и рядко мурмури, морски костур и червен берикс и лаврак.
Изображение
Как да почистите

По принцип тази процедура трябва да се извършва по море.. След като съберете количество, което ще е достатъчно за вашият риболов,се слага във водата, докато чисти. Ако ги оставим извън водата за известно време, ще е трудно дори невъзможно да се чисти.
След намаляване на двата края, ще срежем по средата с нож да се отвори широко.
Същата процедура направено с кафявочервената краставица, с разликата, че няма да имат нужда от дърво с пирон, чисти се лесно с нокът.
След като почистим всичко,я поставяме в пластмасова бутилка от вода и удряме за известно време.

Изображение

Така изглежда като срежете морската краставица .

Как ще заложим стръвта;
За да заложим ще нарежем стравта на ивици и ще ги бродираме в нашите куки. Това,което трябва да знаете е, че стръвта набъбва докато е във водата, така че това не трябва да пълним куката до горе и загубим контрата в нея.
От старите рибари съм чувал, че морската краставица е ефектна само ако се събира през летните месеци.
Това, което искам да подчертая, е, че трябва да я събираме месеците от юни до края на септември.
Изображение

Изображение
Това успях да преведа от гръцки.Надявам се да съм бил полезен :)
Последно промяна от петър василев на Пет Апр 17, 2009 6:59 pm, променено общо 2 пъти.
valentin_l_ivanov

Мнение от valentin_l_ivanov »

HAZART написа:..морската краставица... дали е ядлива?
http://www.admedicine-bg.com/statii/Cuc ... ponica.pdf
как се.... :roll: " готви" :

" Морска краставица
...Така се наричат два вида морски иглокожи, които при готвене първо се обработват като се пърли горния им слой. След това се накисват във вода, докато омекнат. Обгореният слой се обелва с нож и морските краставици отново се накисват. След 24 часа те удвояват обема си и са готови за консумиране. "
http://bulgarian.cri.cn/1/2007/05/11/1@55364.htm

Ми, ако можеш, да ти е сладко! :shock:
Дели
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Дели »

Петре, имаш една бира от мене. Спести ми доста пари за стръв . Там където ходя на Халкидики е пълно със краставици и ципури.
петър василев

Мнение от петър василев »

:wink:
Последно промяна от петър василев на Пон Май 25, 2009 7:55 am, променено общо 1 път.
Дели
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Дели »

Да знам ги тези мидички, обаче са много дребни там където ходя. Дребна стръв , дребна риба хваща. Аз бия 800 километра до Гърция за едро. Тук на дребни риби съм се нахващал.
Краставицата ми прилича на стегната стръв и ще я пробвам. На Коуфо е пълно с едри караставици.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Придържайте се към темата!Стръвта тук ама хич не ни интересува! ;)
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
malena
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от malena »

Не знам рецепти за ядене с морска краставичка ,но знам
как да си направите лекарство против синузит....
В едно бурканче пюряно слагате измити 2-3 морски краставички,
поливате с ракия и престоява 20 дена на тъмно.
Капе се в продължение на една седмица по 2-3 капки в ноздра.
Аватар
asenfisherman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от asenfisherman »

Колежке,сигурно ли е че помага,защото имам сериозен проблем със синузит и съм пробвал какви ли не чудесий ?
Извинявам се за спама,но коjто го има знае за какво става дума.
Аватар
fossa
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от fossa »

Морската краставица за синузит е РАСТЕНИЕ! Пробвал ли си с мед? Знам за излекуван с мед,при който остана само засегнато обоняние.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”