Анодна защита на алуминиева лодка

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
plamen_mitev
новобранец
новобранец

Анодна защита на алуминиева лодка

Мнение от plamen_mitev »

Здравейте колеги. Изкам да ви попитам от къде(какво) мога да взема (купя) цинкови пластини за да си направя анодна защита на алуминиева лодка? И колко трябва да сложа за да има ефект? Лодката е Прогрес 2, като размери е 4,70 м на 1,70м височина на борда около 0,80 м, за сега коритото е в добро състояния с минимална корозия. Но щом е започнала да се появява това значи, че старата защита вече не работи. Благодаря на всички предварително.
zinkpower
новобранец
новобранец

Re: Анодна защита на алуминиева лодка

Мнение от zinkpower »

Потърси в ,,КЦМ''- Пловдив ,,ОЦК"'- Кърджали.Разрови се за фирми, които предлагат електролитно поцинковане и ги питай откъде вземат цинк.Мисля че в Сф имаше една фирма дето ,внася такъв цинк ,май се казваше ,,Финтех'' ,но трябва да проверя.Не съм сигорен за дебелината на цинковите пластини,но мисля че не ти са необходими над 1 мм .
ahvoinev

Мнение от ahvoinev »

КЦМ или до тях има цинкови покрития,ако те интересува драсни едно лс
zinkpower
новобранец
новобранец

Мнение от zinkpower »

,,Цинкови покрития''- Пловдив,дето са на гърба на ,,КЦМ'' се занимават с горещо поцинковане на железни изделия.Доколкото разбрах колегата търси ламарина от чист цинк.
gmurkacha
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от gmurkacha »

Колега разгледай сайта http://www.vistamarltd.com/products.php и се обади мисля че ще ти свършат работа,а и имат магазин в Варна можеш направо на место да отидеш!
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Траябва ти ей такова нещо.
http://www.awn-shop.de/shopv2/11130102/ ... sicht.html
Големината не му е толкова от значение, само да не е прекаленно малко , обаче колкото по малко толкова по-бързо ерозира и трябва да се подменя. И все пак трябва да се съобрази с големината на лодката. Често се поставят и на няколко места. Не трябва да се боядисва или лакира.
В България провери по големите магазини за лодки и оборудване.
Аз се сещам за един голяма фирма (http://www.plastimo.com) която предлага и от пиле мляко това би трябвало да е дистрибутора им за БГ :
BS Marine EOOD Bulstar Str #1 - Main Road Burgas - Sozopol store@bulstar.bg 8140 ATIA 056-950666
Попитай там би трябвало да имат.
Аватар
vladofommi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от vladofommi »

[ И колко трябва да сложа за да има ефект?
две протектора отпред,два отзад и задалжително два на перото(ако има такова).наи-добре виж каде е яла корозията и сложи близо до язвите.говоря ти от опит.и не забравяй за перото защото там яде наи-много.
единственото хубаво нещо на риболова във варненска област е темата във форума
plamen_mitev
новобранец
новобранец

Мнение от plamen_mitev »

Благодаря ви колеги за всички отговори. Благодарен съм ви за информацията която сте ми дали. Интересно че по долната част на корпуса няма корозия тук таме само подкужушване на боята а корозия има в горната надводна част. Там ли да сложа протектори или под водата. ПП. Забелязах, че където най е корозирало има досег с черен метал.
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Слагат се под водата.
Предотвратяват електролизната корозия по целия корпус, естественно ако има връзка между отделните чати.
plamen_mitev
новобранец
новобранец

Мнение от plamen_mitev »

Сега чета тука по едни руски форуми и се оказа, че точно за моята лодка не ми е необходим цинков а някакъв от магнезиева сплав. А ето и оригиналния текст и обосновката защо:

http://forum.motolodka.ru/read.php?f=1& ... 4&t=587224
"Стандартный окислительный потенциал магния 1,2; алюминия 1,5 ; цинка 1,6; железа 1,8; кремния 1,8; никеля 1,9.
АМГ, соотвественно (грубо) 1,3-1,4.
Дюраль, соотвественно (грубо) 1,6-1,7.
Следовательно, цинк защищает железо (оцинковка), но не будет гнить до тех пор, пока контактирует с магнием и алюминием. Вывод: Ваш протектор будет жить пока цела лодка из АМГ и будет гнить одновременно с лодкой из дюраля.
Для Вас (как я понял лодка - Прогресс) единственный (из доступных) эффективный протектор - магний сплавы на основе магния."

Някой случайно да знае от къде мога да взема такъв протектор?

А ети и какъв трябва да бъде състава на сплавта пак от същия форум:
"Состав сплава МЛ5, согласно ГОСТ 2856-78:
|Al |Mn |Zn |Si |Fe |Cu |
|7,5-9,0 |0,15-0,5 |0,2-0,8 |<= 0,25 |<= 0,06 |<= 0,1 |"
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”