Дунав: 29-30.10

Тук можете да споделяте къде и каква риба кълве в момента.

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Дунав: 29-30.10

Мнение от Stefko »

Понеделник е и е време да дадем отчет за риболова през изминалия уикенд. В петък следобед запалих автомобила и се прибрах във Видин, където бях замислил набезите си за двата почивни дни. Времето беше топло с лек ветрец, а аз кроях тъмни планове за рибите в Дунав, без да предполагам какви изненади е подготвил климата... Колебаех се само за точното място на излета, но след вечерната "аперитивка" с приателчето ми по въдица Боби, решихме да "нападнем" мрените на едно местенце познато във Видин с името "Под военните" - дълбок участък със средно течение и сравнително чисто дъно. Аперитивката завърши някъде към 2.30 през нощта и още тогава разбрах, че нещата отиват на зле :? От топлото време не беше останал и помен, а на негово място се беше настанил адски студ с още по-ужасен североизточен вятър :evil: Студа не ме притесняваше, но знаех, че в такъв вятър шансовете ни клонят към 0. Ентусиазмът ми спадна драстично, но все пак това е единственопто ми свободно време през седмицата и трябваше да опитам...
В събота се озовахме с Боби на Дунава някъде около 10.30. Заложихме 4 въдици на качамак и 2 на рибка (и двамата знаехме, че хищник е абсурдно да се появи в такова време, но...) и зачакахме. Вятъра продължаваше да се усилва, а за студа - нямам думи. Радостното беше, че нямаше жив комар наоколо :) Към 12 регистрирахме първия плах опит за кълване - късо почукване, последвано от едва забележимо потегляне и... нищо. Явно беше някой заблуден скобар, който не беше успял да налапа добре куките :? В 12.30 още едно подобно кълване, в 13.30 още едно и в 14.20 още едно. Резултата и от 3-те беше нулев. В 14.30 Боби не издържа и решихме да си ходим. Явно мряната я нямаше, а за скобар не си заслужаваше мръзненето.
Аз се прибрах без особено желание и след като хапнах набързо реших да отскоча повторно и да си помръзна качествено до края на деня :oops: Настаних се този път на около 100-тина метра по-нагоре от предишното ни място, точно до един вкочанен колега, който пробваше да прилъже нещо на плувка. Резултатът отново беше трагичен - до 18 часа нямах дори и почукване... Колегата хвана 4-5 скобара и се прибрахме.
В неделя бях решил да не ходя никъде... Не ми се мръзнеше отново при това явно нежелание на рибата да се храни и реших да поспя качествено преди наближаващата работна седмица. Спах до 10, събудих се и с радост врътнах часовника на 9 за да поспя още 1 час :oops: Отново в 10 станах и закусих набързо... Времето навън беше мрачно и студено, но ми се стори, че вятъра бе поотслабнал, което беше достатъчно за да се зародят в главата ми нови риболовни планове 8) Този път не разполагах с достатъчно време и затова реших да грабна само телескопчето и да ида на мястото, където предишния ден колегата "ловеше" скобари. Купих 2 хляба и малко бял червей и в 11.45 вече бях захранил (само с омесен хляб) и хвърлях. На брега разбира се разбрах, че вятъра хич не беше отслабнал и си беше същия к.р. В допълнение нивото на дунава беше спаднало с около метър в сравнение с предишния ден :evil: Надежда ми дадоха няколко пришляпвания до мен на разни скобари или морунажи може би.
Упорството ми беше възнаградено към 12.10 с чудесен скобар някъде към 500 гр. След още 10-тина минути на брега се озова и хубава мъздруга, а настроението ми значително взе да се покачва :) С известни колебания кълването продължи и до 14.30 успях да дръпна общо 6 доста добри скобара и 2 мъздруги. Сумарно около 2,5 кг. риба :) Не ми се прибираше, но ме очакваше обратен път към Козлодуй, така че сгънах въдичката и доволен се прибрах на топло у дома.
В последствие ме налегнаха едни размисли за това защо рибите уловени в подобен студ (и въобще в късна есен, през зимата или рано напролет) носят толлкова голямо удовлетворение, докато през лятото подобен улов би се сторил недостатъчен, че даже и лош?!!? Аз лично някъде през Август вече не можех да ги понасям тия скобари, а ето че сега им се радвах като на чиги :) :) Интересна тема според мен, която обаче не е за тук...
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
ribaria1
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ribaria1 »

РАВНОСМЕТКАТА ЗА ИЗМИНАЛИЯ УИКЕНД -2КЕФАЛА +2СКОБАРА-
ЕДВАМ НАХРАНИХ КОТКИТЕ :oops: ... ТА ПОЛОЖЕНИЕТО И НА
МАРИЦА В МОМЕНТА Е ТРАГИЧНО. ПЪК ПРАВ СИ ЧЕ ЗИМАТА СЕ
РАДВАМЕ НА КВА ДА Е СЛУКА.. :lol: ,ЩОТО СЕРИОЗНИТЕ РИБИ
СА КЪТ И ЛЯТОТО ЕДВА ЛИ ЩЕ ОБЪРНЕМ ВНИМАНИЕ НА СКОБАРИ,КЕФАЛИ И Т.Н.
НО МИ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЧЕ ДОПРЕДИ ДЕСЕТИНА ДНИ СКОБАРА ТУКА КЪЛВЕШЕ КАТО ПОЛУДЯЛ И БЕЗ ДА ГО ТЪРСИМ ,ПЪК СЕГА СЕ
ИЗПОКРИ НЯКЪДЕ-НЯМАМ ОБЯСНЕНИЕ :shock:
Публикувай отговор

Обратно към “Къде и какво кълве в момента.”