Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Налим???Лови ли се в България и къде?
Модератор: bobopeli
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Налим???Лови ли се в България и къде?
Здравейте колеги,
за пръв път се срещнах с тази риба през изминалия уйкенд.Ж момента съм в командировка край Москва и ме заведоха за налим,защото точно сега му е сезона.Не знам дали налим и михалца са едно и също.За михалзата само съм чел.че се лови по дунав.Тук ,в Русия през ноември хората ходят целенасочено за налим-нощно време,на рибка.Макар,че в реката има много бяла риба и шука се ловеше само налим.Най големия,който уловихме беше 1,5 кг.Невероятно вкусна риба.Тотално се запалих.искам да питам дали и в България може да се направи целенасочен риболов за тази риба.[/img]
за пръв път се срещнах с тази риба през изминалия уйкенд.Ж момента съм в командировка край Москва и ме заведоха за налим,защото точно сега му е сезона.Не знам дали налим и михалца са едно и също.За михалзата само съм чел.че се лови по дунав.Тук ,в Русия през ноември хората ходят целенасочено за налим-нощно време,на рибка.Макар,че в реката има много бяла риба и шука се ловеше само налим.Най големия,който уловихме беше 1,5 кг.Невероятно вкусна риба.Тотално се запалих.искам да питам дали и в България може да се направи целенасочен риболов за тази риба.[/img]
Да, налим и михалца са едно и също нещо и ДА лови се в България
Има го в Дунав, а най-доброто време за риболов е в най-студеното време, когато температурата на водата е не повече от 2-3 градуса
Основна стръв за михалцата са торния червей (или земния) и рибката (може и парченца от нея). В Дунав излизат сравнително дребни екземпляри - рядко до 1-1,5 кг. Обича да кълве привечер или през нощта, поради което не са много колегите, които се осмеляват да я потърсят... Това е причината и аз все още да не съм ходил на подобен риболов, въпреки че имам голямо желание
Чувал съм че михалцата не е страхлива риба и няма претенции към такъмите, кълве уверено и се самозасича. Привлича се от равномерен шум и от светлина

Чувал съм че михалцата не е страхлива риба и няма претенции към такъмите, кълве уверено и се самозасича. Привлича се от равномерен шум и от светлина

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Тука не знам дали има ограничения за нощен риболов или не,ама си беше пълно с хора на реката,въпреки че беше -3 до -7 градуса.Но докато има водка не е проблем
Лошото беше,4е моите познати се бяха настроили за банкет ,а не за риболов и в 22ч.си тръгнахме,щото жените,вечерята,караоке...Но се разбрахме другата събота без такива.Ето снимак на уловения от мен налим: http://gallery.nariba.com/showphoto.php?photo=1782
Колега,сподели моля те някое място в източната част на страната,където мога да "побракониерствам" за налим.Източната,понеже съм от Варна и ще ми е много по-удобно.

Колега,сподели моля те някое място в източната част на страната,където мога да "побракониерствам" за налим.Източната,понеже съм от Варна и ще ми е много по-удобно.
-
- новобранец
На 31 бях за 24 часа на река Дунав в района на село Черквица и през ноща хванах 3 броя налими единиа към кг другиа кам половинка и един детски,който за голямо мое сажаление не можах да спася. Налимите се хванаха на едно и също място през ноща на стръв попче.Налимите според мен са по скоро кулинарен обект на риболов, защото са много вкусни и без никакви кости,може би малко по добри от сома.А удоволствие от риболова почти никакво: сами се закачат,гълтата много на ватре,почти никаква сапротива, а студа е задалжителен, остава само ракийката и червеното вино покраи реката.
На сутринта се разписах и с един распер към килограм и нещо на воблер, и това беше за този излет.Иначе на тези места сме ловили много бяла и щука но сега нещо не искаха въобще да издадат присъствието си.Колегите които са били около гр.Гулянци са много доволни от мренската слука,излизали са екземпляри до към 4-5 кг.
На сутринта се разписах и с един распер към килограм и нещо на воблер, и това беше за този излет.Иначе на тези места сме ловили много бяла и щука но сега нещо не искаха въобще да издадат присъствието си.Колегите които са били около гр.Гулянци са много доволни от мренската слука,излизали са екземпляри до към 4-5 кг.
НА СЛУКА!
-
- новобранец
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
За мен това беше може би най вкусната риба,която съм опитвал
В събота се надявам да не вали дъжд и да ида пак за налим
Много ме изкефи тази риба.Тук странното е,че имахме много празни удари и риби закачени леко за устната.Така,че не съм съгласен,че винаги налима гълта навътре.
Намирам много интересни руски сайтове за риболова на налим.Оказвасе,че се среща в Русия не само в реки,а и в езера и достига размери 8-10 кг.
В събота се надявам да не вали дъжд и да ида пак за налим

Намирам много интересни руски сайтове за риболова на налим.Оказвасе,че се среща в Русия не само в реки,а и в езера и достига размери 8-10 кг.
-
- новобранец
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Ето най интересните:
http://www.ulov.ru/bib/fish/nal/nal.shtml
На този сайт са синтезирани няколко статии за риболова на налим според различни автори
http://fish-news.teia.org/nalim.htm
Тук има факти данни за най големите улавяни налими.
Колеги ако има някой навит да направим съвместен риболов на налим на дунав,че трудно ще намеря някой достатъно луд да дойде с мен на нощен риболов през зимата
,а и не знам местата там...
http://www.ulov.ru/bib/fish/nal/nal.shtml
На този сайт са синтезирани няколко статии за риболова на налим според различни автори
http://fish-news.teia.org/nalim.htm
Тук има факти данни за най големите улавяни налими.
Колеги ако има някой навит да направим съвместен риболов на налим на дунав,че трудно ще намеря някой достатъно луд да дойде с мен на нощен риболов през зимата

- kriki
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
А някой знае ли колко михалца има насред Видин ? Едва ли ... Много голяма популация наистина - местата са преди колодрума около и под корабите в камъняците, но само нощем кълве и още е мноооооого топло за нея, в най-студеното време сме правили чудеса. Много са малко хората които някога са се залагали изобщо да я ловят и всички си мислят че е някаква илюзия тая риба, но действителността е съвсем друга ... Миналата зима не можах да ида, но тая задължително ще направя 2-3 ходения.
И този път като се прибираш вземи се обади най-накрая, та да постудуваме заедно за тая пуста михалцаА някой знае ли колко михалца има насред Видин ? Едва ли ... Много голяма популация наистина - местата са преди колодрума около и под корабите в камъняците, но само нощем кълве и още е мноооооого топло за нея, в най-студеното време сме правили чудеса. Много са малко хората които някога са се залагали изобщо да я ловят и всички си мислят че е някаква илюзия тая риба, но действителността е съвсем друга ... Миналата зима не можах да ида, но тая задължително ще направя 2-3 ходения.

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
-
- новобранец
Сигурно си прав не съм се замислял от тази гледна точкаЖоро Гоцов написа: и ти си притеснен да не би да нарушиш биоравновесието на тоя вид в БГ води ако си хванеш някоя рибка ли???
а не си ли задаваш въпроса че Дунава е една огромна река ??? И че в нея никъде няма забрана за Михалцата...и защо ли е така ? ...да не би щото нощния риболов в БГ е забранен та понеже тя папка само нощем и затова като оправдание на забраната да са я вписали и тая рибка ? ...никъде не съм чел написано разработка на ихтиолози за биоразнообразието в наши води !!! ...а ти ?
Въобще знаеш ли за организация която провежда някакви научни изследвания в тая област.......аз и една дума не съм чул за такава !!!!!!!!! и изобщо откога тая червена книжка не е ъпгрейдвана ???
...Комунизма си отива...ама мноооо трудно !