Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

Видове облавяне и водене на примамки
Модератор: sestrata
- AL KAPONE
- кандидат преподавател
Видове облавяне и водене на примамки
Тъй значи...тия дни съм се отдал на рисуване, превод и събиране на информация!
Ще започна по малко да пълня темата и ми се ще
разбиращите да обясняват разбираемо (с прости думички като за първокласник), за да може любопитните да получат необходимата им информация и познания...
Поздрав

Ще започна по малко да пълня темата и ми се ще

Поздрав
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
-
- разбира нещата
Re: Видове облавяне и водене на примамки

КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Следя развитието на темата с огромен интерес ! Това ми го даде Димитър Тодоров , но съм малко зле с руския ..
Превеждах го на агнл, пък после на български .. Абе мани ..
http://www.gonefishing.ru/index.php?type=page&id=309

http://www.gonefishing.ru/index.php?type=page&id=309
-
- разбира нещата
Следиш,ама развитие няма...както си и очаквах деsandista написа:Следя развитието на темата с огромен интерес !

КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
- patter
- вече хвърля и на тежко
Бих се радвал на развитие в насока водене на кастмастъри и ратлини 

-
- ще става разбирач
patter написа:Бих се радвал на развитие в насока водене на кастмастъри и ратлини
Добра вечер,колега Patter
Срамно е за един форум да има 500 ,,надничания,, в темата,а в нея да няма нищо..
Амбициозна цел си е поставил автора ,което е похвално, та нека опитам да дам моите 25 цента..
Кастмастерът и ратлините са примамки с ,,широк спектър,, на приложение,но техниката на водене ,според мен зависи силно от конкретната ситуация,в която се намираме.
Кастмастерът е много ,,толерантна,, откъм водене примамка,но все пак основните техниките на водене са праволинейно,равномерно ; стъпаловидно; и различни комбинации между тях..
Бързото,равномерно водене използвам за распер по бързейте,речните прагове и границите между теченията,образуващи се след препятствия като буни,примерно..Добре ще е при воденето примамката често да пресича границата на теченията.По този начин скоростта и играта й се променят и тази промяна симулира силно малка рибка,зашеметена от бързия поток..Идеята е да прескочим границата и кастмастерът да мине от правата,бърза струя в обратното течение.В този момент има едно специфично..,,олекване,, на линията и тогава често пъти следва удар на распер.Разбира се,мисля,не е нужно да споменавам,че теглото на примамката и скоростта на водене трябва да се подберат така,че хем да постигаме задоволително големи дистанции,хем да водим примамката в горните 2 метра от водният слой.
На по-плитките бързеи и малките заливчета с обратно течение или мъртваци около тях,предпочитам да подбирам по-леки кастмастери /7-10-12 грама/ ,които водя неравномерно,със слабо изразено стъпаловидно водене..Няколко равномерни оборота със средна скорост-пауза /пропадане/-няколко равномерни оборота..Идеята е общо-взето да покривам целият воден слой ,като в тези случаи той е около метър-два..Пласирайки се на подходящите места,вземам успешно костур,мъздруга,дребен распер..
Ясно изразеното стъпаловидно водене в придънният слой си позволявам на места,чийто дънен релеф познавам добре. Например,ясно изразен глинест праг,по който патрулират бели риби..Свалям примамката на дъното,и водя с макарата и пръта / комбиниран начин/.Правя два-три оборота и после пауза от няколко секунди,като позволявам на примамката да стигне дъното..Това се нарича ,,контрол над воденето,, и е познат елемент от класическата джиговата техника на водене,за тези,които са внимавали в час..Тук темпото на водене е изразено бавно и обръщаме внимание на паузите,защото сега /в топла вода/ белите риби вземат предимно на пропадане.
И при трите техники на водене на кастмастера е важно да имаме..,,чувство,,..и да се пласираме добре на брега,така че да използваме течението и бреговият релеф в наша полза! Това се постига с времето..
Ратлините са примамката,която възпроизвежда високочестотен ,,сигнал,, и като такава,аз я определям като ,,агресивна,, примамка. Това не е абсолютно твърдение,но в началото е добре да започнем с него..
И така,една ,,агресивна,, примамка служи за откриване и предизвикване на активен..агресивен хищник..Такъв,който известно време е бил пасивен и сега тръгва в заход за търсене на плячка.Класически моменти в денонощиято са тези на разсъмване и свечеряване,когато бялата риба и сомът правят своите заходи към брега..
За расперът предпочитам моменти с ниска осветеност или откровено замътена вода.
Основната ми техника на водене е лекият,но ясно изразен туичинг,който кара ,,добрият,,ратлин да ,,жужи,,..Това се усеща ясно чрез линията и чувствителният такъм.Отново е важно да се пласирам разумно и да преведа примамката така,че да ,,сваля,, активен хищник,който е излязал и стои в засада в горната част на напречен праг/склон или пък патрулира по праг/бряг успореден на течението..Интересното е ,че расперът взема веднага,в началото на воденето,докато бялата риба предпочитам да следва дълго примамката и атакува едва в края.Ето защо,воденето трябва да се завърши с нужната концетрация и дори,в края можем да си позволим промяна в ритъма,с цел да предизвикаме хищника..
При наличие на лодка и познаване на дънният релеф,ефективна техника е класическото,стъпаловидно водене над дъното,с атаки в паузата..Тук обаче са присъщи многото зацепи,затова е добре да практикуваме тази техника над чисто дъно или ,,контролирано,, над проблемни места..Второто означава,че предварително сме засекли времето на пропадане на примамката до дъното и започваме воденето малко над потенциалните закачки..Иска си труд,но си струва.Пък и който се страхува да води примамката си сводобно поради риск да закачи и скъса,той най-често остава без рибки..
Поздрави !
- patter
- вече хвърля и на тежко
Благодаря.
Аз се пробвах да водя един ратлин от брега. Бях застанал на стена на язовир и правих нещо като туичинг (с прът изправен вертикално на горе за да постигна подскоци). Вярно много добре се усеща примамката, както е и вярно че трябва да се внимава за закачки по дъното. Успях да си посея ратлина някъде по стената
Аз се пробвах да водя един ратлин от брега. Бях застанал на стена на язовир и правих нещо като туичинг (с прът изправен вертикално на горе за да постигна подскоци). Вярно много добре се усеща примамката, както е и вярно че трябва да се внимава за закачки по дъното. Успях да си посея ратлина някъде по стената

Ето малко информация относно риболова със силиконови примамки, които мисля, че ще бъдат полезни на любителите и прохождащите в този вид риболов. Опитал съм се да преведа обясненията под всяка илюстрация, като моля да ме извините за евентуални неточности

1. Агресивно водене - Примамката се придърпва рязко с помощта на пръчката, след което се оставя да падне на дъното;
2. Водене чрез къси циклични придърпвания - С помощта на пръчката правим четири-пет къси придърпвания, след това пауза, докато примамката пдне на дъното;
3. Водене чрез влачене - Отлична за студена вода. Примамката се провлачва плавно по дъното. При това Вие чрез пръчката трябва да чувствате неравностите на релефа му;
4. Скокове над дъното - Кратки скокове на примамката над дъното - понякога най-доброто решение. Накарайте примамката да подскача посредством резки повдигания на пръчката.

1. Агресивно водене - Примамката се придърпва рязко с помощта на пръчката, след което се оставя да падне на дъното;
2. Водене чрез къси циклични придърпвания - С помощта на пръчката правим четири-пет къси придърпвания, след това пауза, докато примамката пдне на дъното;
3. Водене чрез влачене - Отлична за студена вода. Примамката се провлачва плавно по дъното. При това Вие чрез пръчката трябва да чувствате неравностите на релефа му;
4. Скокове над дъното - Кратки скокове на примамката над дъното - понякога най-доброто решение. Накарайте примамката да подскача посредством резки повдигания на пръчката.
За глухия всички, които танцуват, са луди.
Festina lente!
Festina lente!
- danev69
- сериозен играч
Здравейте,колеги. Много хубава тема,дано да се развие,както тябва. Аз напоследък с тази техника на водене имам най-голям успех,ама не мога да схвана каква е разликата между двете. Каква ще е разликата в играта на примамката в зависимост от това дали пръта ще сочи на горе или на страни.AL KAPONE написа:
![]()

човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Основната разлика е в това че при туичинга придаваш движението с върха на пръта като може да караш примамката само да "трепти" на място докато джеркингът си е доста по-отривисто и отсечено водене с целият прът 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- danev69
- сериозен играч
Сега ми се изясни. Мойта техника явно е нещо между двете,ама съм хващал вече няколко щуки така и съм доволен. Мисля, че за тази техника освен ;слайдери,уокъри и тн.;също така са подходящи и воблерите клас;миноу;. ПС. В крайна сметка,според мен има страшно много начини за водене на примамката. Пишете,колеги нищо лошо няма в това всеки да сподели по-нещо от личния си опит На слука
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
-
- научил се да хвърля
Искам да попитам тези движения се правят докато навивъш макарата или ?
Новичък съм ^^
Новичък съм ^^
Лалала