Видове облавяне и водене на примамки

Модератор: sestrata

Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Видове облавяне и водене на примамки

Мнение от AL KAPONE »

Тъй значи...тия дни съм се отдал на рисуване, превод и събиране на информация! :roll:
Ще започна по малко да пълня темата и ми се ще :roll: разбиращите да обясняват разбираемо (с прости думички като за първокласник), за да може любопитните да получат необходимата им информация и познания...
Поздрав
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
riibok
разбира нещата
разбира нещата

Re: Видове облавяне и водене на примамки

Мнение от riibok »

:smt023 Браво,Капоне!Крайно време беше за тая тема!Ай да видим сега,кой ще пише и как ще обяснява.
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Следя развитието на темата с огромен интерес ! Това ми го даде Димитър Тодоров , но съм малко зле с руския .. :) Превеждах го на агнл, пък после на български .. Абе мани ..
http://www.gonefishing.ru/index.php?type=page&id=309
riibok
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от riibok »

sandista написа:Следя развитието на темата с огромен интерес !
Следиш,ама развитие няма...както си и очаквах де :|
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
Аватар
patter
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от patter »

Бих се радвал на развитие в насока водене на кастмастъри и ратлини :-)
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

patter написа:Бих се радвал на развитие в насока водене на кастмастъри и ратлини :-)

Добра вечер,колега Patter

Срамно е за един форум да има 500 ,,надничания,, в темата,а в нея да няма нищо..
Амбициозна цел си е поставил автора ,което е похвално, та нека опитам да дам моите 25 цента..

Кастмастерът и ратлините са примамки с ,,широк спектър,, на приложение,но техниката на водене ,според мен зависи силно от конкретната ситуация,в която се намираме.
Кастмастерът е много ,,толерантна,, откъм водене примамка,но все пак основните техниките на водене са праволинейно,равномерно ; стъпаловидно; и различни комбинации между тях..
Бързото,равномерно водене използвам за распер по бързейте,речните прагове и границите между теченията,образуващи се след препятствия като буни,примерно..Добре ще е при воденето примамката често да пресича границата на теченията.По този начин скоростта и играта й се променят и тази промяна симулира силно малка рибка,зашеметена от бързия поток..Идеята е да прескочим границата и кастмастерът да мине от правата,бърза струя в обратното течение.В този момент има едно специфично..,,олекване,, на линията и тогава често пъти следва удар на распер.Разбира се,мисля,не е нужно да споменавам,че теглото на примамката и скоростта на водене трябва да се подберат така,че хем да постигаме задоволително големи дистанции,хем да водим примамката в горните 2 метра от водният слой.
На по-плитките бързеи и малките заливчета с обратно течение или мъртваци около тях,предпочитам да подбирам по-леки кастмастери /7-10-12 грама/ ,които водя неравномерно,със слабо изразено стъпаловидно водене..Няколко равномерни оборота със средна скорост-пауза /пропадане/-няколко равномерни оборота..Идеята е общо-взето да покривам целият воден слой ,като в тези случаи той е около метър-два..Пласирайки се на подходящите места,вземам успешно костур,мъздруга,дребен распер..
Ясно изразеното стъпаловидно водене в придънният слой си позволявам на места,чийто дънен релеф познавам добре. Например,ясно изразен глинест праг,по който патрулират бели риби..Свалям примамката на дъното,и водя с макарата и пръта / комбиниран начин/.Правя два-три оборота и после пауза от няколко секунди,като позволявам на примамката да стигне дъното..Това се нарича ,,контрол над воденето,, и е познат елемент от класическата джиговата техника на водене,за тези,които са внимавали в час..Тук темпото на водене е изразено бавно и обръщаме внимание на паузите,защото сега /в топла вода/ белите риби вземат предимно на пропадане.
И при трите техники на водене на кастмастера е важно да имаме..,,чувство,,..и да се пласираме добре на брега,така че да използваме течението и бреговият релеф в наша полза! Това се постига с времето..

Ратлините са примамката,която възпроизвежда високочестотен ,,сигнал,, и като такава,аз я определям като ,,агресивна,, примамка. Това не е абсолютно твърдение,но в началото е добре да започнем с него..
И така,една ,,агресивна,, примамка служи за откриване и предизвикване на активен..агресивен хищник..Такъв,който известно време е бил пасивен и сега тръгва в заход за търсене на плячка.Класически моменти в денонощиято са тези на разсъмване и свечеряване,когато бялата риба и сомът правят своите заходи към брега..
За расперът предпочитам моменти с ниска осветеност или откровено замътена вода.
Основната ми техника на водене е лекият,но ясно изразен туичинг,който кара ,,добрият,,ратлин да ,,жужи,,..Това се усеща ясно чрез линията и чувствителният такъм.Отново е важно да се пласирам разумно и да преведа примамката така,че да ,,сваля,, активен хищник,който е излязал и стои в засада в горната част на напречен праг/склон или пък патрулира по праг/бряг успореден на течението..Интересното е ,че расперът взема веднага,в началото на воденето,докато бялата риба предпочитам да следва дълго примамката и атакува едва в края.Ето защо,воденето трябва да се завърши с нужната концетрация и дори,в края можем да си позволим промяна в ритъма,с цел да предизвикаме хищника..
При наличие на лодка и познаване на дънният релеф,ефективна техника е класическото,стъпаловидно водене над дъното,с атаки в паузата..Тук обаче са присъщи многото зацепи,затова е добре да практикуваме тази техника над чисто дъно или ,,контролирано,, над проблемни места..Второто означава,че предварително сме засекли времето на пропадане на примамката до дъното и започваме воденето малко над потенциалните закачки..Иска си труд,но си струва.Пък и който се страхува да води примамката си сводобно поради риск да закачи и скъса,той най-често остава без рибки..

Поздрави !
Аватар
patter
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от patter »

Благодаря.

Аз се пробвах да водя един ратлин от брега. Бях застанал на стена на язовир и правих нещо като туичинг (с прът изправен вертикално на горе за да постигна подскоци). Вярно много добре се усеща примамката, както е и вярно че трябва да се внимава за закачки по дъното. Успях да си посея ратлина някъде по стената :-)
Ilian70
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Ilian70 »

Ето малко информация относно риболова със силиконови примамки, които мисля, че ще бъдат полезни на любителите и прохождащите в този вид риболов. Опитал съм се да преведа обясненията под всяка илюстрация, като моля да ме извините за евентуални неточности :oops:
Изображение
1. Агресивно водене - Примамката се придърпва рязко с помощта на пръчката, след което се оставя да падне на дъното;
2. Водене чрез къси циклични придърпвания - С помощта на пръчката правим четири-пет къси придърпвания, след това пауза, докато примамката пдне на дъното;
3. Водене чрез влачене - Отлична за студена вода. Примамката се провлачва плавно по дъното. При това Вие чрез пръчката трябва да чувствате неравностите на релефа му;
4. Скокове над дъното - Кратки скокове на примамката над дъното - понякога най-доброто решение. Накарайте примамката да подскача посредством резки повдигания на пръчката.
За глухия всички, които танцуват, са луди.
Festina lente!
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

AL KAPONE написа:
Изображение

Изображение
Здравейте,колеги. Много хубава тема,дано да се развие,както тябва. Аз напоследък с тази техника на водене имам най-голям успех,ама не мога да схвана каква е разликата между двете. Каква ще е разликата в играта на примамката в зависимост от това дали пръта ще сочи на горе или на страни. :roll: Според мен,когато пръта е насочен нагоре,ще гази по-плитко,отколкото,ако е насочен на страни. ПС.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Основната разлика е в това че при туичинга придаваш движението с върха на пръта като може да караш примамката само да "трепти" на място докато джеркингът си е доста по-отривисто и отсечено водене с целият прът :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

Сега ми се изясни. Мойта техника явно е нещо между двете,ама съм хващал вече няколко щуки така и съм доволен. Мисля, че за тази техника освен ;слайдери,уокъри и тн.;също така са подходящи и воблерите клас;миноу;. ПС. В крайна сметка,според мен има страшно много начини за водене на примамката. Пишете,колеги нищо лошо няма в това всеки да сподели по-нещо от личния си опит На слука
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
blashko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от blashko »

Искам да попитам тези движения се правят докато навивъш макарата или ?
Новичък съм ^^
Лалала
Публикувай отговор

Обратно към “Изкуствени примамки”