Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

ВЪПРОС ЗА СОНАР-Humminbird SmartCast RF25
Модератори: emo vasilev, Кърцата
ВЪПРОС ЗА СОНАР-Humminbird SmartCast RF25
Здравеите колеги,имам 1 въпрос
-Humminbird SmartCast RF25, става ли за река . не се смеите не разбирам от сонари,ще съм благодарен за помощави.
http://www.ishop.bg/component/page,shop ... Itemid,27/
НАСЛУКА НА ВСИЧКИ

http://www.ishop.bg/component/page,shop ... Itemid,27/
НАСЛУКА НА ВСИЧКИ
Re: ВЪПРОС ЗА СОНАР-Humminbird SmartCast RF25
Ми аз го пробвах и работи без да се смущава от вихрите на течението, дава си очакван профил и дълбочини на дъното. Но все пак за по-големите наши реки с не много бързо течение говорим, за пъстървовия тип, малко трудно ще стане. Сондата излъчва на опредлен интервал и отразения сигнал се връща, анализира и показва и след това следва нов, така че при бързо течение няма достатъчно време за всичко това. Интервала между излъчванията е около 1-2 секунди (много тихо цъкане се чува от сондата на равни интервали).
П.С. Леле да знаете каква катинка става като звънне GSM в близост, нали американските варианти на този тип сонари работят на 916 Мегахерца, а GSM-ите на 900 (доста близо), става едно мазало на дисплея... мани, мани
П.С. Леле да знаете каква катинка става като звънне GSM в близост, нали американските варианти на този тип сонари работят на 916 Мегахерца, а GSM-ите на 900 (доста близо), става едно мазало на дисплея... мани, мани

- spookymiro
- ще става разбирач
Зелената сонда е американския вариант, жълто-оранжевата е европейския и работи на 400Мхц ако не се лъжа. Освен това има два вида сонди - старата, която не показва температура и новата, която показва и обхвата и е по-голям. Заложените часове за работата на сондите - съответно 400 и 500 часа - са силно преувеличени. Старата сонда се продава на цена 50-55 лева а новата около 70лв. Може и да се подмени батерията като сондата трябва да се разглоби внимателно ( с тънък остър и здрав нож да се отделат двете половини), после се разпоява на две места и се повдига платката. Отдолу е батерията, която може да се смени и после със силиконче се сглобява отново.
Поздрави!

Поздрави!
Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.
Колегата, мнго добър обзор на сондите!
Добре е да допълня че за всеки случай не е лошо ръба на сондата да се намаже с епоксидно лепило (аз лично ползвам Бизон) защото често се случва сондата да не е перфектно водоизолирана като нова и може да пропусне вода и спира работа. Друг въпрос е как после ще бъде отворена на за смяна на батерията, ама като му дойде времето ще мисля.
Иначе амриканските компактни сонари като RF25 на тази марка имат само един недостатък, че не може да се избират мерните едининци и работи във футове и фаренхайти, но и това си има предимство - по-висока разделителна способност за разлика от метрите, тъй като при този модел май не показваше метри с десетите. Другата разлика спрямо по-сериозните модели на марката е мисля липсата на означение на дълбочината на всеки рибен символ.

Иначе амриканските компактни сонари като RF25 на тази марка имат само един недостатък, че не може да се избират мерните едининци и работи във футове и фаренхайти, но и това си има предимство - по-висока разделителна способност за разлика от метрите, тъй като при този модел май не показваше метри с десетите. Другата разлика спрямо по-сериозните модели на марката е мисля липсата на означение на дълбочината на всеки рибен символ.
- spookymiro
- ще става разбирач
На снимките си личат следи от проникнала влага вътре, което потвърждава твоите думи. Обаче след интервенцията с епоксидното лепило ще е голям зор отделянето на двете половинки.
Аз имах и американско такова сонарче, донесоха ми го през 2002г, когато разликата с продаваните у нас беше доста голяма - 110 долара слещу 350-400лева. Сега обаче американските са около стотина долара, докато цената за краен клиент за европейските е 220лв. и като се вземе под внимание проблемите с мобилните телефони, според мен не си заслужава приключението. Да не говорим, за закупуването на резервна сонда...
Що се касае до отчитането на дълбочината, точността е 0.1м, но наистина не показва на колко са евентуалните риби (то с това малко дисплейче...) Обаче върши идеална работа при избиране на място за риболов на плувка при непознат водоем.
Пробвал съм да го закача на въдица докато влачиме с лодка, но и на най-бавната скорост прекъсва и не отчита. Работи коректно единствено при бавно придвижване на сондата.
Поздрави!
Аз имах и американско такова сонарче, донесоха ми го през 2002г, когато разликата с продаваните у нас беше доста голяма - 110 долара слещу 350-400лева. Сега обаче американските са около стотина долара, докато цената за краен клиент за европейските е 220лв. и като се вземе под внимание проблемите с мобилните телефони, според мен не си заслужава приключението. Да не говорим, за закупуването на резервна сонда...
Що се касае до отчитането на дълбочината, точността е 0.1м, но наистина не показва на колко са евентуалните риби (то с това малко дисплейче...) Обаче върши идеална работа при избиране на място за риболов на плувка при непознат водоем.
Пробвал съм да го закача на въдица докато влачиме с лодка, но и на най-бавната скорост прекъсва и не отчита. Работи коректно единствено при бавно придвижване на сондата.
Поздрави!
Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.
Е да, наистина за влачене си има друг модел който става и за двете цели, такъв си купих и аз: HUMMINBIRD Piranhamax 230 Portable.
Има две сонди: едната е добрепозната безжична замятаща се с въдица, а другата двулъчева е за монтаж на лодката. Човек има избор по този начин. Малко е обемист сонара, но пък е с 4 инча 4-контрастен дисплей. На външен вид е същия като RF15.
Има две сонди: едната е добрепозната безжична замятаща се с въдица, а другата двулъчева е за монтаж на лодката. Човек има избор по този начин. Малко е обемист сонара, но пък е с 4 инча 4-контрастен дисплей. На външен вид е същия като RF15.
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Здравейте!
Имам въпрос за този сонар.
HUMMINBIRD Piranhamax 230 Portable
Безжичната му сонда работи ли коректно при малко по-силно водене.
В какъв радиус открива риби, при малка дълбочина, да кажем 1,5-2 метра.
Относно първия първия въпрос: както казах не е добре бързото водене при безжичните специално. Добре е човек да навива както все едно води воблер или блесна а не да обира колкото може по-бързо. Както и преди казах сигнала се излъчва на 1 1,5 секунден интервал и при бързо водене ще дава недостъчно ясен образ на дъното а и не само.angelarii написа:Здравейте!
По втори въпрос мисля че минимум дълбочината при безжичните сонди/сонари на Humminbird е 0,6 метра (2 фута) така че не би трябвало да е проблем да ги открие, относно радиуса не ми се играе да го смятам, но мисля че може да се сметне ако се приложат знания по геометрия и тригонометрия като се знае че лъчът е фуния с ъгъл 90 градуса и колко е дълбочината (1,5 или 2 метра), като фунията е насочена право надолу от корема на сондата (безжичната) .