ВЪПРОС ЗА СОНАР-Humminbird SmartCast RF25

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

voin
новобранец
новобранец

ВЪПРОС ЗА СОНАР-Humminbird SmartCast RF25

Мнение от voin »

Здравеите колеги,имам 1 въпрос :oops: -Humminbird SmartCast RF25, става ли за река . не се смеите не разбирам от сонари,ще съм благодарен за помощави.
http://www.ishop.bg/component/page,shop ... Itemid,27/
НАСЛУКА НА ВСИЧКИ
Аватар
POPOV
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: ВЪПРОС ЗА СОНАР-Humminbird SmartCast RF25

Мнение от POPOV »

Ми аз го пробвах и работи без да се смущава от вихрите на течението, дава си очакван профил и дълбочини на дъното. Но все пак за по-големите наши реки с не много бързо течение говорим, за пъстървовия тип, малко трудно ще стане. Сондата излъчва на опредлен интервал и отразения сигнал се връща, анализира и показва и след това следва нов, така че при бързо течение няма достатъчно време за всичко това. Интервала между излъчванията е около 1-2 секунди (много тихо цъкане се чува от сондата на равни интервали).
П.С. Леле да знаете каква катинка става като звънне GSM в близост, нали американските варианти на този тип сонари работят на 916 Мегахерца, а GSM-ите на 900 (доста близо), става едно мазало на дисплея... мани, мани :lol:
Аватар
spookymiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от spookymiro »

Зелената сонда е американския вариант, жълто-оранжевата е европейския и работи на 400Мхц ако не се лъжа. Освен това има два вида сонди - старата, която не показва температура и новата, която показва и обхвата и е по-голям. Заложените часове за работата на сондите - съответно 400 и 500 часа - са силно преувеличени. Старата сонда се продава на цена 50-55 лева а новата около 70лв. Може и да се подмени батерията като сондата трябва да се разглоби внимателно ( с тънък остър и здрав нож да се отделат двете половини), после се разпоява на две места и се повдига платката. Отдолу е батерията, която може да се смени и после със силиконче се сглобява отново.

Поздрави!

Изображение

Изображение
Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.
Аватар
POPOV
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от POPOV »

Колегата, мнго добър обзор на сондите! :) Добре е да допълня че за всеки случай не е лошо ръба на сондата да се намаже с епоксидно лепило (аз лично ползвам Бизон) защото често се случва сондата да не е перфектно водоизолирана като нова и може да пропусне вода и спира работа. Друг въпрос е как после ще бъде отворена на за смяна на батерията, ама като му дойде времето ще мисля. :lol:
Иначе амриканските компактни сонари като RF25 на тази марка имат само един недостатък, че не може да се избират мерните едининци и работи във футове и фаренхайти, но и това си има предимство - по-висока разделителна способност за разлика от метрите, тъй като при този модел май не показваше метри с десетите. Другата разлика спрямо по-сериозните модели на марката е мисля липсата на означение на дълбочината на всеки рибен символ.
Аватар
spookymiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от spookymiro »

На снимките си личат следи от проникнала влага вътре, което потвърждава твоите думи. Обаче след интервенцията с епоксидното лепило ще е голям зор отделянето на двете половинки.
Аз имах и американско такова сонарче, донесоха ми го през 2002г, когато разликата с продаваните у нас беше доста голяма - 110 долара слещу 350-400лева. Сега обаче американските са около стотина долара, докато цената за краен клиент за европейските е 220лв. и като се вземе под внимание проблемите с мобилните телефони, според мен не си заслужава приключението. Да не говорим, за закупуването на резервна сонда...
Що се касае до отчитането на дълбочината, точността е 0.1м, но наистина не показва на колко са евентуалните риби (то с това малко дисплейче...) Обаче върши идеална работа при избиране на място за риболов на плувка при непознат водоем.
Пробвал съм да го закача на въдица докато влачиме с лодка, но и на най-бавната скорост прекъсва и не отчита. Работи коректно единствено при бавно придвижване на сондата.

Поздрави!
Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.
Аватар
POPOV
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от POPOV »

Е да, наистина за влачене си има друг модел който става и за двете цели, такъв си купих и аз: HUMMINBIRD Piranhamax 230 Portable.
Има две сонди: едната е добрепозната безжична замятаща се с въдица, а другата двулъчева е за монтаж на лодката. Човек има избор по този начин. Малко е обемист сонара, но пък е с 4 инча 4-контрастен дисплей. На външен вид е същия като RF15.
angelarii
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от angelarii »

Здравейте!
Имам въпрос за този сонар.
HUMMINBIRD Piranhamax 230 Portable

Безжичната му сонда работи ли коректно при малко по-силно водене.
В какъв радиус открива риби, при малка дълбочина, да кажем 1,5-2 метра.
Аватар
POPOV
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от POPOV »

angelarii написа:Здравейте!
Имам въпрос за този сонар.
HUMMINBIRD Piranhamax 230 Portable

Безжичната му сонда работи ли коректно при малко по-силно водене.
В какъв радиус открива риби, при малка дълбочина, да кажем 1,5-2 метра.
Относно първия първия въпрос: както казах не е добре бързото водене при безжичните специално. Добре е човек да навива както все едно води воблер или блесна а не да обира колкото може по-бързо. Както и преди казах сигнала се излъчва на 1 1,5 секунден интервал и при бързо водене ще дава недостъчно ясен образ на дъното а и не само.

По втори въпрос мисля че минимум дълбочината при безжичните сонди/сонари на Humminbird е 0,6 метра (2 фута) така че не би трябвало да е проблем да ги открие, относно радиуса не ми се играе да го смятам, но мисля че може да се сметне ако се приложат знания по геометрия и тригонометрия като се знае че лъчът е фуния с ъгъл 90 градуса и колко е дълбочината (1,5 или 2 метра), като фунията е насочена право надолу от корема на сондата (безжичната) .
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”