Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Малко езерце
Модератор: dantho.mihov
Малко езерце
Здравейте колеги.
Наскоро купих един имот и вътре в него има 2 басейнчета едното е по малко около 2.5 на 1.5 на 1 метър дълбочина но е празно в момента.В другото има вода и е с размер 3 х 2 на 1.5 и прави около 9-10 кубика вода.Водата е изворна така че не е проблем с нейното набавяне и върви в двора.Вчера в басейна пуснах 8 каракуки около 200 грама едната.Искам да попитам в тая кубатура колко риби мога да пусна трябва ли да ги храня като се има напредвид че по стените на басейна има водорасли .Прочетох доста теми и мнения тия дни и сглобих следната картинка-каракудата е най предпочитам вид защото е непретенциозна и издържа на доста малко количество въздух.Храна не е хубаво да се внася в басейна защото може да замърси допълнително водата и да доведе до смърт на рибите.Прочетох че е хубаво да има и чаушани/уклей/ за да ловят комарчетата които се въдят над водата като е топло.Някой ако има някакви идеи или препоръки ще се радвам да сподели.Пускам и една снимка да добиете представа за самото басейнче

Наскоро купих един имот и вътре в него има 2 басейнчета едното е по малко около 2.5 на 1.5 на 1 метър дълбочина но е празно в момента.В другото има вода и е с размер 3 х 2 на 1.5 и прави около 9-10 кубика вода.Водата е изворна така че не е проблем с нейното набавяне и върви в двора.Вчера в басейна пуснах 8 каракуки около 200 грама едната.Искам да попитам в тая кубатура колко риби мога да пусна трябва ли да ги храня като се има напредвид че по стените на басейна има водорасли .Прочетох доста теми и мнения тия дни и сглобих следната картинка-каракудата е най предпочитам вид защото е непретенциозна и издържа на доста малко количество въздух.Храна не е хубаво да се внася в басейна защото може да замърси допълнително водата и да доведе до смърт на рибите.Прочетох че е хубаво да има и чаушани/уклей/ за да ловят комарчетата които се въдят над водата като е топло.Някой ако има някакви идеи или препоръки ще се радвам да сподели.Пускам и една снимка да добиете представа за самото басейнче

-
- разбира нещата
Re: Малко езерце
Според мен ще живеят рибите,но няма да пораснат повече от тези размери,които си ги пуснал.На водоем около 4 пъти по-голям рибите от 3-4 години на сам си седят едни и същи.
Аз не искам да стават големи просто искам да са живи .Релаксиращо е да стоиши да ги гледаш като плуват а и горе си е доста красива горичка
-
- разбира нещата
Здрасти колега!Каракудки ще живеят,но трябва да има приток на прясна вода или аерация.
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
Не е проблем през определено време да източа половината басейн и да го напълня отново с вода просто ме притесняваше че по стените тия водорасли ще ги унищожа ако го изчистя това корито а май оттам ще е основната храна за рибите.
- stoil kolev
- научил се да хвърля
на такова място само каракуда може да живее 

Преди да се надсмееш над другия, помисли за себе си.
Дайте и няква идея относно почистване на басейна и колко риби може да се набутат вътре ?
Страните и дъното са от бетон,нали? Обаче,няма отходен канал....Най лесно ще е с помпа - градинска за отводняване,потопяема.А след,като имаш изворна вода пълненето няма да ти е проблем.За налепите по стените не бери грижа ,каракудите ще се погрижат
Даже и теракот можеш да си налепиш с подходящ цвят за по добро съзерцаване на хайванчетата.

Даже и теракот можеш да си налепиш с подходящ цвят за по добро съзерцаване на хайванчетата.

Отводняването може да стане и с един обикновен маркуч като засмуча и тя водата ще си върви защото басейна е по високо от земеделската площ и той си е построен точно за това.Циментов е и се замислям да го източа почти до дъно и да го напълня .Проблема е че още не съм заградил както трябва и една хубав абистра вода и риба вътре ще докара някви мизерници с идеята да я изловят.Само първия ден каракудата беше на 30 см от повърхноста после 2 дни се потопи надълбоко и не мога да я видя.Дълбочината от 150 см и зеленикавата вода правят видимоста малка.Поне може като го изчистя и да го боядисам с някаква светла боя за басейни и така ще стане интересно.Но това ще е по нататък
Радвай се,че имаш такава дълбочина,през зимата колкото и да е дебел леда ,каракудите ще оцелеят.Смаркуч е много трудоемко ,но както си го решил ,така и ще стане...Защо не си насадиш някаква растителност по точно храсти около езерцето -да не привлича чуждите погледи...
Аз ще трябва да направя точно обратното да почна другата седмица да разчиствам.Има храсти отстрани но ще ги изрязвам да може да влезе колата колкото се може по близо до вратата че ще пада едно извознване на стари железа боклуци и има една виличка в имота смятам да я разруша.После ще измисля да направя нещо по хубаво и съвременно.Басейнчето ще е важна част към двора но идея нямам още какво да правя.Мисля да послушам съвета на един колега и да пусна още 20 каракудки пък квото стане
Спокойно можеш да пуснеш шаран,но през зимата няма да устиска.Аз бих го разширил колкото може и направил близко до натурата,винаги ша имам пресна риба от много видове и пълни очи за природа,завиждам! 

Ша!starcho написа:Спокойно можеш да пуснеш шаран,но през зимата няма да устиска

-
- разбира нещата
И аз мисля,че шарко ще устиска(от личен опит).
Ако не се справиш със зеленясването на стените,ще ти кажа аз как се справях със същото в аквариумите ми:опаковах ги с дебела хартия без грам светлина за една седмица.Сума пари дадох за препарати,без полза,само този метод помагаше.
Ако не се справиш със зеленясването на стените,ще ти кажа аз как се справях със същото в аквариумите ми:опаковах ги с дебела хартия без грам светлина за една седмица.Сума пари дадох за препарати,без полза,само този метод помагаше.
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
Засега смятам да пусна един или два толстолоба щото мога да ги намеря в магазините за жива риба и още няколко каракуди.Ако си живеят без проблем може да поразширя малко басейнчето и да го направя по атрактивно.Дали ще има проблем ако сложа някаква растителност за красота.И каква може да е тя?