Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Риболовен билет и документи
naRiba.com

Форум

Идея за подписка за промени в Закона за рибарството
Модератор: sapuna
Идея за подписка за промени в Закона за рибарството
Здравейте Колеги,
По-долу ще намерите предложение за подписка за промени в Закона за рибарството и аквакултурите в направления брой въдици (пръчки) за риболов и улов (брой/размер).
Причините за тази идея са продиктувани от:
- Широко разпространената практика за риболов на реки, корекции, блата и езера с повече от една въдица (регламента позволява само една въдица), което превръща мнозинството риболовци в нарушители на закона. Няма обективни причини за дискриминация на риболовците според вида водоем, на който спортуват. Законът трябва да дава равни права за практикуване на спортен риболов, без да ограничава възможностите за улов. Лимитът на улова е единственият ефективен начин за регулиране, който има реално отношение към запазването на рибните запаси.
- Запазване и развитие на рибните запаси. Отдавна съвременните хората не се прехранват с лов и риболов. Позволеният за задържане улов от 3 килограма води до изчерпване на средата/базата, която е необходима за утвърждаването на риболова като спорт. Всеки риболовец би бил щастилив, когато има възможността да реализира богат улов всеки следващ път. Нека дадем шанс на рибните полулации да се развият устойчиво, за да ни радват много пъти.
В момента действа следната регулация: http://laws.nariba.com/lawsdetail/3.html - Чл. 24. (1) и (2).
Предложението ми е да бъдат направени следните промени:
- Да се използват не повече от 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични, двойни или тройни) за всички водоеми разрешени за спортен риболов
- След еднодневен риболовен излет риболовците могат да запазват за себе си само 1 (една) уловена риба над съответния минимално допустим размер за улов
Така всеки риболовец, независимо от водеома на който лови ще има равен шанс за улов всеки следващ път. Времето на първобитните ловци е отминало безвъзвратно. Днес можем да изберем да уважаваме себе си, другите и природата. Да бъдем истински спортсмени.
По-долу ще намерите предложение за подписка за промени в Закона за рибарството и аквакултурите в направления брой въдици (пръчки) за риболов и улов (брой/размер).
Причините за тази идея са продиктувани от:
- Широко разпространената практика за риболов на реки, корекции, блата и езера с повече от една въдица (регламента позволява само една въдица), което превръща мнозинството риболовци в нарушители на закона. Няма обективни причини за дискриминация на риболовците според вида водоем, на който спортуват. Законът трябва да дава равни права за практикуване на спортен риболов, без да ограничава възможностите за улов. Лимитът на улова е единственият ефективен начин за регулиране, който има реално отношение към запазването на рибните запаси.
- Запазване и развитие на рибните запаси. Отдавна съвременните хората не се прехранват с лов и риболов. Позволеният за задържане улов от 3 килограма води до изчерпване на средата/базата, която е необходима за утвърждаването на риболова като спорт. Всеки риболовец би бил щастилив, когато има възможността да реализира богат улов всеки следващ път. Нека дадем шанс на рибните полулации да се развият устойчиво, за да ни радват много пъти.
В момента действа следната регулация: http://laws.nariba.com/lawsdetail/3.html - Чл. 24. (1) и (2).
Предложението ми е да бъдат направени следните промени:
- Да се използват не повече от 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични, двойни или тройни) за всички водоеми разрешени за спортен риболов
- След еднодневен риболовен излет риболовците могат да запазват за себе си само 1 (една) уловена риба над съответния минимално допустим размер за улов
Така всеки риболовец, независимо от водеома на който лови ще има равен шанс за улов всеки следващ път. Времето на първобитните ловци е отминало безвъзвратно. Днес можем да изберем да уважаваме себе си, другите и природата. Да бъдем истински спортсмени.
Последно промяна от petergancheff на Вто Апр 21, 2009 10:35 pm, променено общо 2 пъти.
-
- ще става разбирач
Re: Идея за подписка за промени в Закона за рибарството
Интересно
пп : Аз си мисля че и сега е така
но да се изкаже някой по- компетентен от мен 

пп : Аз си мисля че и сега е така

Последно промяна от K.Kolev на Вто Апр 21, 2009 11:00 pm, променено общо 1 път.
- chestarfield
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Колега това че които зима по 3 кила риба застрашава популацията, са приказки на таркалета.Ония от горе да се занимават с другите закони с този с браконерите, или да зарибяват качествено с нашите пари от такси и тем подобни щуротий, ей там ни е проблема на нас.С въдица в ръка рибата няма да свърши,ама с мрежа.............С този закон ще забогатеят пак бракониерите който предлагаш, понеже пак магазините ще заработат.1 риба как да е разделя на 4 членно семейство?????
Че един 3 дневен излет ни коства 100-200 лева еми егати и скъпит 3 риби дето ще ми изленат.
А да не говорим че одавна вече тези размери дето са дадени на рибите само можем да си мечтаем ако ги постигним.
Че един 3 дневен излет ни коства 100-200 лева еми егати и скъпит 3 риби дето ще ми изленат.

А да не говорим че одавна вече тези размери дето са дадени на рибите само можем да си мечтаем ако ги постигним.
-
- вече хвърля и на тежко
Съгласен съм с теб колега,chestarfield написа:Колега това че които зима по 3 кила риба застрашава популацията, са приказки на таркалета.Ония от горе да се занимават с другите закони с този с браконерите, или да зарибяват качествено с нашите пари от такси и тем подобни щуротий, ей там ни е проблема на нас.С въдица в ръка рибата няма да свърши,ама с мрежа.............С този закон ще забогатеят пак бракониерите който предлагаш, понеже пак магазините ще заработат.1 риба как да е разделя на 4 членно семейство?????
сигурно вече го споменавам за н-ти път, ма едно време хората земаха по 10кила риба и пак имаше много и много и много риба по водоемите.
- nasco2
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Законът е закон никои себеоважаващ се риболовец не го нарушава относно вида и размера на рибите. И никои такъв не е с идеята, че с риба ще си избие парите за удоволствието.
Да не говориме, че някои от нас пускат рибата а излета им струва пари. Ако си гладен вмвсто да биеш път с кола на 20км. за тез пари можеш да си купиш 2-3 кила риба без другите разходи.
Да не говориме, че някои от нас пускат рибата а излета им струва пари. Ако си гладен вмвсто да биеш път с кола на 20км. за тез пари можеш да си купиш 2-3 кила риба без другите разходи.
Последно промяна от nasco2 на Вто Апр 21, 2009 11:32 pm, променено общо 1 път.
ЕДни взимат , други като мен не взимат , жалко само за прибраните маломерки от по- екзотичните рибки , щото една щучка примерно 500 грама и сам човек няма да засити ама такива редовно се прибират от разни "рибари"
!!! И не само от този вид ...ТО дали си с една въдица и една кука ама прибираш маломерките или си с мрежа , все си за трепане и е..не

Туй риболова не е за мен 

До никъде няма да стигне тази работа.Има си закони и те са си много добре замислени,но не се изпълняват.Тези,които трябва да наказват хич ги няма нещо.
TICA FAN
- ribarq
- сериозен играч
SONY написа:До никъде няма да стигне тази работа.Има си закони и те са си много добре замислени,но не се изпълняват.Тези,които трябва да наказват хич ги няма нещо.

Всички регистирани тук или поне по голямата част , са любители и спортисти , който ходят за риба заради природата ,за отмора за почивка , за развлечение ,за разнообразие ,хоби , както се вика да си начешем крастата. Законите са за всички и трябва да се спазват

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
А пък с това изобщо не съм съгласен.За затворени водоеми-да ,но за реки забрави.И причината е в самосъзнанието,не в закона.В Германия,даже няма спортни мероприятия,камо ли да вземеш риба.
А пък с това изобщо не съм съгласен.За затворени водоеми-да ,но за реки забрави.И причината е в самосъзнанието,не в закона.В Германия,даже няма спортни мероприятия,камо ли да вземеш риба.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- фен клуб-скобар
Това.... с една пръчка на река е..... голяма глупост.
Ицо може да не е съгласен ,щото си е профи
.Хваща си болото или директния или щеката и ги почва
.
Ама ние дето се учим ,докато разберем на какво и как кълве ,ще мине деня.
Ицо може да не е съгласен ,щото си е профи

Ама ние дето се учим ,докато разберем на какво и как кълве ,ще мине деня.
- Бисо
- сериозен играч
При положение,че приказваме за спортен риболов,абсолютно съм съгласен с Ицо.Борка,казваш,ние дето се учим.Човек,който се учи,трудно се оправя с една въдица/приказваме за река/,та не ли с повече,а като се научи пък,повече не му трябват.Да не приказваме за две,три и повече куки,не ли па тройки.Един "колега",беше наредил пет,на линя с пружина
-така по-бързо щял да разбере на какво вземала рибата.Да беше наредил едно комбайнче с петдесетина куки
му казвам,а той взе,че се замисли
Колкото е по-строг закона,толкова по-ще се спазва.Така мисля аз.
Поздрави.

Колкото е по-строг закона,толкова по-ще се спазва.Така мисля аз.
Поздрави.
Paparaka написа: За мен всеки риболов е състезание. Ако не с тези, с които съм за риба, то със самата риба.
-
- ще става разбирач
Ей всички станаха много съвестни, много цивилизовани. Ц ц ц! А пък аз риба връщам, само когато съм на рибарник и съм хванал повече отколкото смятам да платя. На обикновен язовир прибирам всико което хвана (без маломерни ценни риби). Какво лошо има човек да хапне риба, която не е купил от пазара питам аз? Човекът лови риба по езера и реки от хилядолетия. Цели градове в древността са се изхранвали само с риболов. Разберете веднъж за винаги язовирите са празни откъм риба не заради рибарите като нас, а заради мрежите, бомбите, отровите които се изливат от заводите и т.н. Това, че аз съм си прибрал от язовира 4-5 кила риба е капка в морето. Само една единствена риба хвърля 500 000 хайверни зърна. Не ви зная на колко сте години, но аз помня блажените времена от преди 1989г., когато в язовирите рибата беше повече от водата - буквално. Всеки изнасяше по 10 кила и нагоре и пак имаше риба.
За да се оправи тая работа са нужни две неща:
1. ИАРА да подсигуряват на всеки държавен водоем по един пазач (въоръжен) в зоната където рибата си хвърля хайвера, за перида на забраната. Почти всички водоеми имат такава зона - обикновено устието. Защото масова практика е, когато рибата се навре там, да се заграждат тези зони с мрежи. На Елешница съм го виждал с очите си. Поне 5-6 тона шаран изтралиха, а горските си пиеха бирата с мрежарите баш през забранения период.
2. Да се даде по закон от ИАРА на доброволци правото да проверяват, глобяват и конфискуват/унищожават забранени средства за риболов. Не е толкова трудно. Ето да кажем аз отивам за риба и съм такъв упълномощен доброволец. Виждам мрежа - правя няколко снимки, вадя мрежата и я унищожавам. После се отчитам в ИАРА със снимките.
Тези две неща могат да оправят ситуацията. Поне аз така смятам.
За да се оправи тая работа са нужни две неща:
1. ИАРА да подсигуряват на всеки държавен водоем по един пазач (въоръжен) в зоната където рибата си хвърля хайвера, за перида на забраната. Почти всички водоеми имат такава зона - обикновено устието. Защото масова практика е, когато рибата се навре там, да се заграждат тези зони с мрежи. На Елешница съм го виждал с очите си. Поне 5-6 тона шаран изтралиха, а горските си пиеха бирата с мрежарите баш през забранения период.
2. Да се даде по закон от ИАРА на доброволци правото да проверяват, глобяват и конфискуват/унищожават забранени средства за риболов. Не е толкова трудно. Ето да кажем аз отивам за риба и съм такъв упълномощен доброволец. Виждам мрежа - правя няколко снимки, вадя мрежата и я унищожавам. После се отчитам в ИАРА със снимките.
Тези две неща могат да оправят ситуацията. Поне аз така смятам.
- val
- разбира нещата
- Обратна връзка:
С риск да оспамя темата съм съгласен с горепосоченото изявление. Ще ви пусна едно клипче от последния ден на Жребеца за да им се изясни на Всички защо го подкрепям.
Според мен броя въдици не е от решаващо значение за реките. За да имаме какво да ловим трябва да има забрана за риболов в определени участъци от водоемите в периода 01.03-30.05. За мен това е реалния период на забрана по местата за размножаване. Естествено е желанието ни да сме там по това време но по този начин рязко намалява популацията на видовете.
http://www.youtube.com/watch?v=4eGS6eV-6yk
Според мен броя въдици не е от решаващо значение за реките. За да имаме какво да ловим трябва да има забрана за риболов в определени участъци от водоемите в периода 01.03-30.05. За мен това е реалния период на забрана по местата за размножаване. Естествено е желанието ни да сме там по това време но по този начин рязко намалява популацията на видовете.
http://www.youtube.com/watch?v=4eGS6eV-6yk
-
- научил се да хвърля
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/4eGS6eV-6yk&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/4eGS6eV-6yk&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

По отношение на риболова с 3те въдици на река: Сигурен съм, че всички са разбрали, че става въпрос за риболов на тежко/дъно при който се търсят трофейни риби. Едва ли има риболовец, който може и иска да лови с три щеки/мача/болонези/спининга и т.н на някоя река.
По отношение на улова: Наистина след 1989г. нещата се промениха и дивия капитализъм и криворазбраната демокрация си „казаха тежката дума” . Ефективните мерки за опазване на рибните запаси включват основно борба с бракониерите и замърсителите. Зарибяването е също много важна предпоставка за развитието на рибните запаси (през 2008г. е пуснат 1 471 100 бр. зарибителен материал от ИАРА). Въпреки това тези мерки няма да върнат уловите от преди 1989г. За това е нужна активна позиция на риболовците за опазване на природните богатства.
Най-лесното нещо, което можем да направим е да се гледа на риболова като на хоби/спорт. Както при всяко хоби или спорт всеки запален любител инвестира много време, усилия и пари в нещо което му носи само удовлетворение и удоволствие. Една далечна аналогия: Когато играем футбол с приятели, не унищожаваме някой от противниковия отбор, само защото сме го надиграли и победили – няма причина да правим подобно нещо и когато ловим риба – да унищожаваме рибата, която ни е необходима за следващите излети.
Ако някой е наистина толкова беден и не може да си позволи да си купи храна/риба, нека се обърне към социалните служби – те са за това - всеки месец отделяме от заплатите си вноски за социално обществено осигуряване – гарантираме на хората в неравностойно социално положение, че ще има какво да ядат . Кощунство е да се използват силно намалелите рибни запаси за храна.
Нека бъдем съвременни, цивилизовани граждани с активна позиция, защитаващи природата. Нека се поучим от практиките на спортен риболов в развитите западни страни.
По отношение на улова: Наистина след 1989г. нещата се промениха и дивия капитализъм и криворазбраната демокрация си „казаха тежката дума” . Ефективните мерки за опазване на рибните запаси включват основно борба с бракониерите и замърсителите. Зарибяването е също много важна предпоставка за развитието на рибните запаси (през 2008г. е пуснат 1 471 100 бр. зарибителен материал от ИАРА). Въпреки това тези мерки няма да върнат уловите от преди 1989г. За това е нужна активна позиция на риболовците за опазване на природните богатства.
Най-лесното нещо, което можем да направим е да се гледа на риболова като на хоби/спорт. Както при всяко хоби или спорт всеки запален любител инвестира много време, усилия и пари в нещо което му носи само удовлетворение и удоволствие. Една далечна аналогия: Когато играем футбол с приятели, не унищожаваме някой от противниковия отбор, само защото сме го надиграли и победили – няма причина да правим подобно нещо и когато ловим риба – да унищожаваме рибата, която ни е необходима за следващите излети.
Ако някой е наистина толкова беден и не може да си позволи да си купи храна/риба, нека се обърне към социалните служби – те са за това - всеки месец отделяме от заплатите си вноски за социално обществено осигуряване – гарантираме на хората в неравностойно социално положение, че ще има какво да ядат . Кощунство е да се използват силно намалелите рибни запаси за храна.
Нека бъдем съвременни, цивилизовани граждани с активна позиция, защитаващи природата. Нека се поучим от практиките на спортен риболов в развитите западни страни.