Система "Драшкович"

Модератор: sapuna

Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Система "Драшкович"

Мнение от Stefko »

Тук призовавам всички "хищнически" настроени майстори на риболова да седнат и подробно да разяснят как да изработим въпросната система в домашни условия (материали, дължини, големини...), както и начините за нейната употреба (техника на водене). Няма лошо ако се споделят и лични впечатления зат нейната ефикасност с примери от реални "битки".
Ама да замоля предварително: хайде това, което се напише да е наистина по-подробно, по-описателно и по-използваемо! Не е гот' да седне човек да чете телеграфни писания от сорта - "Абе това е система с две парчета тел, дето лови мЛогУ риба..."
:wink: :lol:
Хайде майстори!!!!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
itso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от itso »

Аз няма да описвам, как се прави тази система, а подобни начини за водене на мъртва рибка, които аз използвам и съм виждал от местните майстори.
Най-простият начин, и много ефективен, е следният: 20-на см метален повод (използват и най-обикновена стоманена тел) и голяма тройка.Монтира се с помощта на голяма игла (губерка), на която е изпилено част от ухото, където се закачва поводът, който минава през аналния отвор и излиза през устата.Опашката се изкривява под формата на буквата "Г" и куката се забива в нея.Използват се всякакви рибки, но се предпочита кротушката, тъй като е по-тежка.Тежест не се слага, обикновено се води в повърхностния слой, но може и да се утежни.При този монтаж рибката се върти около оста си, което лично на мене не ми допада, но явно щуката го предпочита и съм бил свидетел на изключително добри резултати.Обикновено по този начин се лови през късното лято и есента, докато щуката е още около брега.Може да се води равномерно, но е желателно отвреме-навреме да има придърпвания, спирания и т.н.
Аз за себе си използвам друг начин, който ще опиша малко по-късно.
SASHO
новобранец
новобранец

Мнение от SASHO »

Няколко снимки за онагледяване на системата:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

И един полезен линк:

http://xoomer.virgilio.it/cjbur/a_mort_manie.htm

Поздрави
Аватар
ElGato
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ElGato »

Системата е добра , но мойто мнение е , че в повечето водоеми за хищни риби не е добра щото има много закачки , пък и закакво да си играем толкова много , като за това са измислени воблерите и туистерите :lol:
Работата е за хора , които не ходят на риба :)
itso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от itso »

ElGato написа:Системата е добра , но мойто мнение е , че в повечето водоеми за хищни риби не е добра щото има много закачки , пък и закакво да си играем толкова много , като за това са измислени воблерите и туистерите :lol:
Съгласен съм за закачките, но това се отнася и за воблерите, а те са достатъчно скъпи.Вярно, имаш по-голям избор с тях, не си губиш времето с набавяне на стръв, но играта на мъртвата рибка много, ама много трудно се докарва с воблер.Ако не си опитвал, опитай, сигурен съм, че ще имаш успех.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Най-простият начин, и много ефективен, е следният: 20-на см метален повод (използват и най-обикновена стоманена тел) и голяма тройка.Монтира се с помощта на голяма игла (губерка), на която е изпилено част от ухото, където се закачва поводът, който минава през аналния отвор и излиза през устата
.
Ицо, не разбрах какво се прави с въпросната 20 см. тел? За същото ли служи, както при "Драшкович" или правиш нещо друго с нея???
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
itso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от itso »

Не, използва се вместо металния повод.
Аз работя в повечето случаи с 2 по-малки тройки, които съединявам с метален повод, разстоянието е 2-3 см една от друга, основният метален повод, който завършва с вирбел, промушвам през устата, излиза от хрилете и на вирбела монтирам двете тройки, които закачвам за рибето.Според мене е хубаво устата на рибката да се омотае с тънка медна тел, както при споменатата система - така хем се получава леко утежняване, хем рибката издържа повече хвърляния.Ако не удари още на първото.
Може и да се обогати този начин, като на края на повода, точно пред устата на рибето се монтира малка въртяща се блесничка, без тройката или пък само лъжичката, става интересно.Червен конец също съм увивал около тройките, има ефект.
Има и други, лесни за изпълнение монтажи, които се продават готови - металният повод завършва с единична кука, а една или две тройки са монтирани подвижно на него.Рибката се закачва за устата, а тройката/тройките за гърба или опашката, така че рибето да се води оптимално.
В никакъв случай не се смятам за специалист, но ако помогна на някого с тези идеи, може да почерпи!
DonDimitriy
новобранец
новобранец

Мнение от DonDimitriy »

на мен сте ми е доста полезно и сте те почерпя :лол:
Практикувам всякакви методи и по какав ли не начин сам хвастал.Тази седмиcа сте пробвам на Дра6кото,
ПП:позелаите ми касмет ![cолор=ред][/cолор]
Na kalpav ribar vse takamite mu vinovni
itso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от itso »

Успех и късмет!
Пиши за резултата!
Поздрави!
kolev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kolev »

Някой може ли да каже магазин в софия, откъдето мога да си взема готов монтаж "Драшкович". Проверих в няколко магазина, но не намерих.
6aranski
новобранец
новобранец

Мнение от 6aranski »

Колеги а с какъв повод връзвате тройките?!? :roll: :roll: :roll:
гуслар
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от гуслар »

Аз използвам по лесен за обслужване метод на Дражко. От кантал със 6 -8 милиметра дебелина,отрязвам 20 сантиметра,на единия краи монтирам тройка чрез усукване, а на другия правя клубче ,пак чрез усукване Получавам игла завършваща с тройка .Вкарвам иглата в ануса на рибката ,и я изкарвам през устата . Тройката вкарвам също в отвора на ануса,като на вън остават да се виждат само жилата. Накрая закопчавам иглата с вирбел и готово.Ако искам да утежня, използвам специализираните тежести на Дам, или на Рапала за бързо качване и сваляне от влакното .
И падащата звезда е била изгряваща .
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

гуслар написа:Аз използвам по лесен за обслужване метод на Дражко. От кантал със 6 -8 милиметра дебелина,отрязвам 20 сантиметра,на единия краи монтирам тройка чрез усукване, а на другия правя клубче ,пак чрез усукване Получавам игла завършваща с тройка .Вкарвам иглата в ануса на рибката ,и я изкарвам през устата . Тройката вкарвам също в отвора на ануса,като на вън остават да се виждат само жилата. Накрая закопчавам иглата с вирбел и готово.Ако искам да утежня, използвам специализираните тежести на Дам, или на Рапала за бързо качване и сваляне от влакното .

Баце знаеш ли колко е 6-8 мм.Тези 8 мм. ако ги вкараш в ануса на рибка ще и пръснеш цвинтера.Да не си мислиш за 0,6- 0,8мм.?

Както и да е , при този метод на следващото хвърляне или най мноо на петото тройката обикновено разкъсва корема на рибката(стръвта) и отива до хрилете.
гуслар
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от гуслар »

Аз ловя на Дражко, само зимно време ,когато рибките се запазват стегнати.Освен това рибки има достатъчно.Една скоро уловена рибка ,позволява 15-20 замятания ,които са достатъчни за да имаш удар, пък след него я сменям с друга.Хубавото на тази система е това че може да се монтира на тъмно,става бързо, и няма много дрънкулки по рибката .Обаче за милиметрите си прав ,сори !!! С мойта музикално техническа мисъл ,направо съм за'' технолог'' :oops:
И падащата звезда е била изгряваща .
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Аз лично съм най доволен от класиката на Драшкович :arrow:

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”