Газ или ТЕЦ? Помощ!!!

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

MapuaH
разбира нещата
разбира нещата

Газ или ТЕЦ? Помощ!!!

Мнение от MapuaH »

Здравейте приятели,

За пореден път имам нужда от съвет. Т.к ми предстой скоро купуване на жилище в София, съм изправен пред проблема дали жилището да бъде на газ или да е на централно парно. Говорих с разни познати като всеки казва различно. Проблема, е че съм се спрял точно на два апартамента, от които първия е на газ, а втория на централно парно. Може ли някой да каце ориентировъчно на колко би възлязъл рахода по едно тристайно жилище около 120 м2, чиста площ, ако се ползва централна газ или парно на пълна мощност. Разбира се включваме и водата в това число. Ясно ми, е че стоиностите ще чисто теоретични, но биха ме ориентирали в обстановката.
Т.к в Перник съм на ТЕЦ се бях зарекъл да нямам нищо общо повече с тях, но ето, че отново се изправям пред този проблем. А апартамента на ТЕЦ, който съм харесал е наистина хубав. Но.... но разбира се едно от най-важните неща за едно жилище е топлината.
Та затова приятели очаквам вашата помощ - колко ще са отиентировъчно месечните разходи при тази квадратура на жилищата, ако е на газ кои котлета са най-добри и надеждни разбира се.

Ще съм благодарен на всеки от вас за всякакъв съвет и помощ !!!

Поздрави
Мариан
Аватар
undergrounder
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Газ или ТЕЦ? Помощ!!!

Мнение от undergrounder »

Само едно ще ти кажа.В България с жена си можеш да се разведеш,но не и с Топлофикация.Шибат си те както си искат и с някакви тяхни измислени единици.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
Аватар
ded
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ded »

Според мен на газ.Сметките ориентировъчно ще ти са долу горе равни но преимуществото е че газта я контролираш .При парното само лъжи и измами.За около 100 кв.къща около 300 лв.
Тоз, който падне в бой той не умира.
Аватар
тюлена
новобранец
новобранец

Мнение от тюлена »

Здравей колега,аз съм с ТЕЦ и е скъпо и много задължаващо. На газ незнам имам познати който казват ,че и на газ е скъпо. От няколко месеца обаче съм с климатик(в това число и януарските студове)много съм доволен и плащам около двайсет лева на месец. Сега ще си купя още един и да го духат топлофикация :finga:
п.п.Климатика обаче трябва да е хубав(аз имам Hitachi)
Вземете само спомени,оставете само стъпки.
saksi
фен клуб-скобар

Мнение от saksi »

В Божурище ,половината хора се отказаха от газта.
Беше 33 ст. преди 6-7 години ,сега е почти един лев,....98, и нещо си.
По рекламните брошури на Овър газ го дават един. лев на кв. м. на месец
,при изолация и ПВЦ дограма.Това беше като газта беше 66 ст.
Аз, ако си купувам апартамент ,ще гледам комшиите какви са :D .
Ако са богати ще те топлят от всякъде без пари :D .
Брат ми ,в Дървеница плаща 30 за парно и топла вода за 50 кв. и то за януари ,за другите месеци е по малко.
Отсякъде е заобиколен с баровци :D дето държат 26-27 градуса температура.
Madafaka
новобранец
новобранец

Мнение от Madafaka »

тюлена написа:Здравей колега,аз съм с ТЕЦ и е скъпо и много задължаващо. На газ незнам имам познати който казват ,че и на газ е скъпо. От няколко месеца обаче съм с климатик(в това число и януарските студове)много съм доволен и плащам около двайсет лева на месец. Сега ще си купя още един и да го духат топлофикация :finga:
п.п.Климатика обаче трябва да е хубав(аз имам Hitachi)
Колегата е много прав КЛИМАТИЦИТЕ са най-евтиното отопление на газ и топлофикация съм пробвал трипъти по скъпо.Но най-прав е за това че трябва да се заложи на хубави климатици и в България най-дорото е това http://www.vltd.org/index.php?option=co ... &Itemid=29 три такива имам и тока ми не е повече от 100-120 лв. В най-големият студ.(MITSUBISHI е най-доброто)
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

saksi написа:В Божурище ,половината хора се отказаха от газта.
Беше 33 ст. преди 6-7 години ,сега е почти един лев,....98, и нещо си.
И в Горна баня същата работа,и тук се отказаха доста хора ,има и тук измама.Така ,че пложението Тец -газ е 50/50.Много зависи какви са хората във входа при тец,ако си плащат и няма спрени много радиятори е добре,така е при дядото.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
petelement
новобранец
новобранец

Мнение от petelement »

Здравей колега.Аз живея в Монтана и жилището ми е газифицирано.Това са сметките ми за газ за една година.
2008 г.
март-122лв
април-81лв
май-43лв
юни-50лв
юли-35лв
август-30лв
септември-45лв
октомври-77лв
ноември-150лв
декември-235лв
2009г.
януари-299лв
февруари-227лв
март-185лв
април-95лв
Жилището ми е 64кв.м. отопляема площ.Подържам 22градуса през зимата в стаите.Апартамента ми е
краен / в края на блока/,на 1 етаж съм,имам топлоизолация външна 7см.,с PVC дограма.
Аз съм доволен.Това са сметки за отопление,топла вода и готвене.
Това е от мен. Успех при избора.Ако те интересува още нещо -питай.
От миналото нека се учим
и бъдещето така ще съзрем.
Каквото е писано - ще се случи,
каквото не е - ще го създадем.
ivo75
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от ivo75 »

Здравей колега аз също съм на газ та реших да си кажа.Комшиите във входа са на ТЕЦ а два апартамента сме на газ ние плащаме по малко.И аз като колегата съм първи етаж и почти краен и повече от 220 лв за постоянно отопление без да го сперам и 22 градуса не съм плащал.Това също включва готвене и топла вода- с две деца съм .Нямам много врема да ти пиша сега но никога не бих си пуснал ТЕЦ.
Сакси в Божурово се отказали щото вдигнали цената а колко е една гигакалория на ТЕЦа а - като включиш и задължителните загуби и става двойно.
МОЯТА РИБА СИ Е МОЯ
MapuaH
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от MapuaH »

Благодяря от сърце на всички !!! Продължаваите да давате мнения и репоръки, респективно опит. Всичко ще ми е от полза.
ivo75 написа:Здравей колега аз също съм на газ та реших да си кажа.Комшиите във входа са на ТЕЦ а два апартамента сме на газ ние плащаме по малко.И аз като колегата съм първи етаж и почти краен и повече от 220 лв за постоянно отопление без да го сперам и 22 градуса не съм плащал.Това също включва готвене и топла вода- с две деца съм .Нямам много врема да ти пиша сега но никога не бих си пуснал ТЕЦ.
Сакси в Божурово се отказали щото вдигнали цената а колко е една гигакалория на ТЕЦа а - като включиш и задължителните загуби и става двойно.
Колега,колко е голямо жилището ти ? Това, което плащаш е доста добре като се има предвид, че е за топло, вода и печка.
tokata_80
новобранец
новобранец

Мнение от tokata_80 »

MapuaH написа:Благодяря от сърце на всички !!! Продължаваите да давате мнения и репоръки, респективно опит. Всичко ще ми е от полза.

Колега,колко е голямо жилището ти ? Това, което плащаш е доста добре като се има предвид, че е за топло, вода и печка.
Здравей,колега,аз се занимавам с подобни неща, сондирай мнения само от София и региона. Както ТЕЦа така и природният газ във всяка община е на различна цена за метър кубичен, зависи от договорните отношения между Общината и Булгаргаз.
Пример:в Перник няма газ, обаче парното е по–скъпо от колкото в София.
– Газтта и парното са горе–долу на една цена.
– От ТЕЦа има измамени абонати.
– На ток(климатик) до някаде е по–евтино.
– Климатика изсушава въздуха(предпоставка за белодробни заболявания най–вече за малки деца).
– Месечните сметки за отопление зависят наи–вече от много добра топлинна изолация и добра ПВЦ дограма(най–вече стъклопакета), алуминиевата не е подходяща за жилищни згради.
– Преимуществото на газтта е, че да готвиш на газ е по–евтино от тока.
Също така не маловажно е изложението на двата апартамента на които си се спрял,района,цената и др.
Според мен във всички случаи има плюсове и минуси но, според мен на газ имаш повече опции.
Другият път ще напиша и за цени на отплителни уреди.
Дано съм бил полезен. :smt023
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

– Преимуществото на газтта е, че да готвиш на газ е по–евтино от тока.
Те за това не съм много съгласен. Ако си с керамични плотове и качествена посуда /равни дъна/ , готвенето на ток е по-евтино.На всичкото отгоре се запазва и посудата.

П.П.Отоплявам се с 3 климатика /74кв.м./ и поддържаме температура 25-26 градуса.Нямаме нищо на газ в къщи и не се съобразяваме с тарифите /дневна ,нощна/. Средно аритметично за годината /лятото климатиците също работят/ тока идва по около 100 лв. на месец.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Три квартири съм сменил в София все на ТЕЦ.
НИКОГА повече няма да живея в апартамент с Тец. :!: :!: :!:
При 3-стаен 90 кв. м. и намалена мощност на 25 процента. Плащах по 120-130 лв на месец. При зануляването доплащах по 350-400 лв.
Най-голямата сметка която съм плащал е за гарсонера(2 радиатора) при зануляване 630 лв. При положение, че всеки месец съм плащал по 70-80 лв и доста от времето не е работило парното.

За мен Теца е лишен от смисъл. Родителите ми се отопляват с климатици в 4-стаен. 3 доста големи машини и тока никога не е минавал 200 лв. Климатиците не спират да работят зимата :wink:
saksi
фен клуб-скобар

Мнение от saksi »

ivo75 написа: Сакси в Божурово се отказали щото вдигнали цената а колко е една гигакалория на ТЕЦа а - като включиш и задължителните загуби и става двойно.
Не е Божурово , а Божурище.
Не знам колко е една гигокалория вна ТЕЦ-а.
Сега да ви кажа аз какво знам.
Тъст ми е на първия етаж,аз на втория.
Ноември и декмври ,той като един пенсионер се шири в един голям хол ,около 20 кв.
Няма изолация ,има ПВЦ.
Има и една кухня малка 10кв в която пуска много рядко радиатора.
Всички радиатори са чугунени и част от тръбите са от старите ..метални да кажем цоли половина два.....демек много вода се грее.
Аз също съм включен ..само за топлата вода ,която лятото е около 60 лв. за двете семейства.
И така .....на Дядото му идва сметка за ноември 200лв за декември 220.
и веднага се свира в кухнята да спи с Бабата :D .Почва да плаща 130-140лв.
Това е при положение ,че в хола е било 17-18 градуса и на първия етаж е по топло( по принцип ) от втория.
За мен ...по скъпо от газта няма :twisted: .
ivo75
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от ivo75 »

MapuaH написа:Благодяря от сърце на всички !!! Продължаваите да давате мнения и репоръки, респективно опит. Всичко ще ми е от полза.
ivo75 написа:Здравей колега аз също съм на газ та реших да си кажа.Комшиите във входа са на ТЕЦ а два апартамента сме на газ ние плащаме по малко.И аз като колегата съм първи етаж и почти краен и повече от 220 лв за постоянно отопление без да го сперам и 22 градуса не съм плащал.Това също включва готвене и топла вода- с две деца съм .Нямам много врема да ти пиша сега но никога не бих си пуснал ТЕЦ.
Около 66 - 70 кв.Незнам точно.
Първо да допълня , че двете ми стаи са северни и слънчице невиждат.
Сакси неразбрах на какво се отоплява дядото , че плаща 220 лв.Аз лично тази зима както казах повече от 220 лв не съм плащал.
А относно топлата вода аз лятото я плащам на 2 месеца общо 20лв.и това пак е с готвенето.За мен по добро от газта няма :D
Имам и колеги на ток с климатици пак плащат повече.Немога да разбера как Чурулик е платил толкова малко но както и дае . :D
МОЯТА РИБА СИ Е МОЯ
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”