вьпрос за качамака

Модератор: Paublo_Eskobar

Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

вьпрос за качамака

Мнение от Бат Мирче-5кила »

все не мога да го догодя :( имам впредвид,някой може ли да ме светне как точно се приготвя,та да стане като гумен и да си седи на куката?от брашното ли зависи,от кво ли
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Вари го на бавен огън , докато ти хареса на теб , докато стане като гума .
Клавиатура риба не лови!!!
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Аз съм го правил лепкав но не съм го докарвал като тея купените дето седят та не падат може би тайната не е във варенето щото правий 2 порции едното го варих 10 минути другото около 30 и немаше разлика но може и да е от башното или просто бъркам нещо ... :roll:
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Advokat
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Advokat »

Не разчитай на чист качамак - все ще се откача. Омеси го с малко галета, фина захранка или пшеничено брашно - ще стане като мачкан с вода хляб - на тесто и няма да пада.
баща на рибарче
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Незнам моя ми го прави майка ми - там е истината .
Клавиатура риба не лови!!!
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Не разчитай на чист качамак - все ще се откача. Омеси го с малко галета, фина захранка или пшеничено брашно - ще стане като мачкан с вода хляб - на тесто и няма да пада.
Абсолютно грешно!!!! Някъде в другите теми за качамака бях написал няколко рецепти, прочетете ги :wink:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

виж,сега пич,вьпреки,че си писал некьде(аз го четох даже)ТЕ МОЛЯ да го напишеш пак тука,но по подробно-сьс сички тьнкости,щото там нещо не можах да разбера :oops: кое не знам-не знам-признавам си..става вьпрос за точна сьставка,минути на варене и печене и сьхранение,ок?
за сведение,познавах един пич,от Козлодуи,дето така го правеше,че сме го фьрляли на единица кука,с 200гр. олово,без да падне в Дунав-пича твьрдеше,че майката му е брашно от ломския завод,ама май нещо се ебаваше :roll: поради което те моля за МНОГО ПОДРОБНО описание на твоя опит в тия неща-мерси предварително,аз па ще те светнем кьде в София е пьлно с млади пички,кьде само чекат некой да ги... :lol: не,че сме много млади вече,ама да не сме за изфьрляне :wink:
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

освен това сьм сигурен,че да еби качамако,се праи САМО от царевично брашно +може би малко бело :lol: кви ли не рецепти ги изпробвах,ама на оня козлодуйския пич не можех да му нагодя консистенцията-слагаше го в дамски чорап и го режеше направо с материята...брее,да еба-и аз нещо да не знам,че за това таке се нервирам :shock:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

виж,сега пич,вьпреки,че си писал некьде(аз го четох даже)ТЕ МОЛЯ да го напишеш пак тука,но по подробно-сьс сички тьнкости,щото там нещо не можах да разбера
Абе колега какви тънкости, какви подробности?!?? Това пък да не е квантовата теория, та да са нужни кой знае какви умения и познания :lol: :lol: :lol: Ето отново ще опиша (стъпка по стъпка) методите, които АЗ ползвам за направа на качамак:
За пружина:
1. Вземаш царевично брашно (няма значение какво - може домашно, т.е. по-едро, а може и от магазина - по-ситно). Аз лично за пружина предпочитам по-едричко смляно.
2. В зависимост от броя на въдиците, които ще ползваш преценяваш колко качамак ще ти трябва :!: Аз обикновено за 2-3 въдици правя качамак от 2-3 чаши брашно (неточностите са поради различните условия на риболов - за Дунав винаги предвиждам по-голямо количество, заради силното течение, което по-бързо отмива качамака).
3. И така - взимаш 1 част брашно и 1 част вода (т.е. в моя случай 2 чаши брашно и 2 чаши вода).
4. Брашното изсипваш в/у вестник, а водата поставяш на котлона в удобен съд (тенджерка). Изчакваш водата да заври.
5. Във врящата вода изсипваш наведнъж всичкото брашно. Не мешай :!: , а само леко разпредели брашното по повърхността на водата. Остави да ври!
6. По време на варенето около брашното (и по стените на тенджерката) се образува кашица (смес от вода и брашно), която колкото е по-рядка, толкова по-мек става качамака. Трябва предварително да знаеш какъв качамак ще ти трябва, за да прецениш, кога да свалиш тенджерата от котлона (за язовир аз ползвам по-мек качамак, докато за Дунав - възможно най-жилав). Няма точно определено време за варенето :!: Или поне аз нямам такова...Просто трябват много опити и доста голямо количество съсипано брашно, време и нерви, докато започнеш да усещаш точния момент.
7. Сваляш тенджерата от котлона и веднага бъркаш хубаво, така че да омешаш добре това, което е останало вътре. В общи линии се получава нещо като добре попарено царевично брашно - не е течно, но не е и суха субстанция. По-скоро стои на рехави буци...(е не знам как да го опиша по-добре :oops: )
8. Омешания качамак изсипваш от тенджерата върху вестник. Оставяш да поизтине малко.
9. Мачкаш поизстиналия качамак, като по твое усмотрение добавяш всякакви смрадове вътре: кюспе, ванилия, мастика, ракия....абе квото ти е на душата. Меси се усърдно до получаване на гладка и жилава смес; оформя се на големи топки.
10. Топките оставяш да стинат, но след това (и по време на риболова) е добре да се завият във влажна кърпа или вестник, за да не исзъхва качамака.
11. Отиваш на брега, късаш от топките (качамак :wink: :lol: ) и слагаш на пружините, замяташ и чакаш да клъвне :wink: :lol: :lol:
За кубче:
1. Вземаш отново царевично брашно, като в случая аз предпочитам да е по-ситно смляно (с едрото също става, но на мен не ми се получава... да не мислиш, че и аз съм някакъв корифей :oops: )
2. Тук пропорцията е 2:3 в полза на водата, като 2 чаши брашно е напълно достатъчно за целодневен риболов (ако качамакът е направен както трябва)
3. Водата се поставя в тенджера да заври. Ако си решил качамакът да има определен вкус, мирис или цвят - сега е момента да ги сложиш към водата!
4. Когато заври водата, в нея се изсипва цялото брашно, без да се бърка (само се разпределя)
5. Отново следиш за гъстотата на кашицата, образувала се около брашното и стените на съда (правилото е същото - колкото е по-гъста, толкова е по-сух качамака в последствие). Не трябва да се оставя прекалено вода в тенджерата, защото качамака става мек и лесно пада при набождане накуката. Ако остане пък прекалено сух - цепи се и отново лесно пада :? И тук трябват доста опити...
6. Сваляш тенджерата и бъркаш старателно
7. Изсипваш в/у нещо удобно и бързо (докато е още горещо) омачкваш с ръце (пари - няма как :roll: ) така, че да не оставят шупли или бучки неразбито брашно в качамака.
8. Омесеният качамак оформяш по следния начин:
8.1 Оставяш в/у кърпа и с плосък предмет (много е удобно с дъската за рязане) притискаш, така че да се получи питка с дебелина около 2-2,5 см. Позаглаждаш пукнатините отстрани, че иначе качамакът изсъхва през тях!
8.2 Оставяш го във форма на омесена топка в/у кърпа без да го пипаш повече
9. Качамака трябва да стине поне 2-3-4 часа (затова си го приготвяй предната вечер!)
10. Съхранява се увит в някаква удобна за целта памучна кърпа
11. Реже се на подходящи за търсената риба кубчета, които директно се закачват на куката и се хвърлят У водата.
Те това е целата философия - нема нищо "тайно" или "тънко"! Единствено ти трЕбЕ повечко време за опити и упражнения (аз правя качамаци от 13-14 г.) Има разбира се още доста рецепти и начини за приготвяне, но аз съм се спрял за себе си на тези, като най-мързеливи и лесни за приготвяне. :oops: 8)
'Айде успех с качамаците и да почерпиш, като хванеш с тях нещо :wink:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
schapcho
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

за качамака

Мнение от schapcho »

брашното трябва да е тип-800,вода-брашно1:1,една супена лъжица пшеничено нишесте.След като заври водата се сипва брашното и нишестето и ври 7-8 мин.,без да се бърка.След това се разбърква3-4 мин.и се сваля от котлона.изсипва се на масата и се намесва хубаво(малко е горещо но рибарелъка изисква жертви),прави се питка с дебелина1-2см.изе оставя да изстине,като се обръща отвреме на време.Нарязва се на кубчета по желание.УСПЕХ !
Аватар
камен
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от камен »

Ако искате да не ви се разпада качамака към сместа прибавете 1/3 пшеничен грис.И ако това не помогне смелете бисквити на брашно и към готовия качамак слагайте колкото искате да е жилаво.Друг начин е глина от водоема или от риб. магазин.Наслука :lol:
добрите момчета отиват в рая ,а аз сигурно за РИБА
Аватар
Fred
новобранец
новобранец

Мнение от Fred »

Аз добавям бяло брашно, като гледам да е най-доброто. Получава се много жилава смес.
Аватар
ribaria1
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ribaria1 »

МЕЖДУ ДРУГОТО ГОРЕ ОПИСАНИТЕ РЕЦЕПТИ ДАЛИ СЕ ОТНАСЯТ
И ЗА КАЧАМАКО В СПРИНЦОВКА :roll: МНОГО ХУБАВО СЕ НАВИВА
НА КУКАТА СЪС СПРИНЦОВКАТА , ПА И ТАКА МАЙ ПО НЕ ПАДА
ПУЩИНАТА- НЯКОЙ АКО Е ПО ЗАПОЗНАТ ПА НЕКА НИ ПРОСВЕТЛИ,
ЧЕ ИМАМ ЕДНИ МНОГО ЛОШИ СПОМЕНИ ПО ТАА ТЕМА.
ЗАСЯКОХМЕ СЕ ВЕДНЪЖ С ЕДНИ КОЛЕГИ НА ТОПЛОТО В ГЪЛЪБОВО
И ПОЛЗВАХА ТОЧНО ТООО МЕТОД ,ОБАЧЕ МНОГО КАТЕГОРИЧНО
ОТКАЗАХА ДА ДАДАТ РЕЦЕПТАТА ЗА ТОЗ КАЧАМАК-ВЪПРЕКИ ЧЕ ИМ
ПРЕДЛОЖИХ ДАЖЕ И ДА ПОЧЕРПЯ ЗА ИНФОТО.. :? :? :?
ЖАЛНА ВИ МАЙКА-РИБИИИ....
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

az пардон -АЗ си правя теста за спринцовки като ги замесвам с олио- докато ги нагодим на око-може и с качамако да е сьщото :idea:
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

мерси на колегите за подробното описание :lol: ще го пробваме напролет,че сега настава скобарска обстановка....та и щуки :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”