Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

вьпрос за качамака
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
вьпрос за качамака
все не мога да го догодя
имам впредвид,някой може ли да ме светне как точно се приготвя,та да стане като гумен и да си седи на куката?от брашното ли зависи,от кво ли

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Абсолютно грешно!!!! Някъде в другите теми за качамака бях написал няколко рецепти, прочетете гиНе разчитай на чист качамак - все ще се откача. Омеси го с малко галета, фина захранка или пшеничено брашно - ще стане като мачкан с вода хляб - на тесто и няма да пада.

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
виж,сега пич,вьпреки,че си писал некьде(аз го четох даже)ТЕ МОЛЯ да го напишеш пак тука,но по подробно-сьс сички тьнкости,щото там нещо не можах да разбера
кое не знам-не знам-признавам си..става вьпрос за точна сьставка,минути на варене и печене и сьхранение,ок?
за сведение,познавах един пич,от Козлодуи,дето така го правеше,че сме го фьрляли на единица кука,с 200гр. олово,без да падне в Дунав-пича твьрдеше,че майката му е брашно от ломския завод,ама май нещо се ебаваше
поради което те моля за МНОГО ПОДРОБНО описание на твоя опит в тия неща-мерси предварително,аз па ще те светнем кьде в София е пьлно с млади пички,кьде само чекат некой да ги...
не,че сме много млади вече,ама да не сме за изфьрляне 

за сведение,познавах един пич,от Козлодуи,дето така го правеше,че сме го фьрляли на единица кука,с 200гр. олово,без да падне в Дунав-пича твьрдеше,че майката му е брашно от ломския завод,ама май нещо се ебаваше

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
освен това сьм сигурен,че да еби качамако,се праи САМО от царевично брашно +може би малко бело
кви ли не рецепти ги изпробвах,ама на оня козлодуйския пич не можех да му нагодя консистенцията-слагаше го в дамски чорап и го режеше направо с материята...брее,да еба-и аз нещо да не знам,че за това таке се нервирам 

Абе колега какви тънкости, какви подробности?!?? Това пък да не е квантовата теория, та да са нужни кой знае какви умения и познаниявиж,сега пич,вьпреки,че си писал некьде(аз го четох даже)ТЕ МОЛЯ да го напишеш пак тука,но по подробно-сьс сички тьнкости,щото там нещо не можах да разбера

За пружина:
1. Вземаш царевично брашно (няма значение какво - може домашно, т.е. по-едро, а може и от магазина - по-ситно). Аз лично за пружина предпочитам по-едричко смляно.
2. В зависимост от броя на въдиците, които ще ползваш преценяваш колко качамак ще ти трябва

3. И така - взимаш 1 част брашно и 1 част вода (т.е. в моя случай 2 чаши брашно и 2 чаши вода).
4. Брашното изсипваш в/у вестник, а водата поставяш на котлона в удобен съд (тенджерка). Изчакваш водата да заври.
5. Във врящата вода изсипваш наведнъж всичкото брашно. Не мешай

6. По време на варенето около брашното (и по стените на тенджерката) се образува кашица (смес от вода и брашно), която колкото е по-рядка, толкова по-мек става качамака. Трябва предварително да знаеш какъв качамак ще ти трябва, за да прецениш, кога да свалиш тенджерата от котлона (за язовир аз ползвам по-мек качамак, докато за Дунав - възможно най-жилав). Няма точно определено време за варенето

7. Сваляш тенджерата от котлона и веднага бъркаш хубаво, така че да омешаш добре това, което е останало вътре. В общи линии се получава нещо като добре попарено царевично брашно - не е течно, но не е и суха субстанция. По-скоро стои на рехави буци...(е не знам как да го опиша по-добре

8. Омешания качамак изсипваш от тенджерата върху вестник. Оставяш да поизтине малко.
9. Мачкаш поизстиналия качамак, като по твое усмотрение добавяш всякакви смрадове вътре: кюспе, ванилия, мастика, ракия....абе квото ти е на душата. Меси се усърдно до получаване на гладка и жилава смес; оформя се на големи топки.
10. Топките оставяш да стинат, но след това (и по време на риболова) е добре да се завият във влажна кърпа или вестник, за да не исзъхва качамака.
11. Отиваш на брега, късаш от топките (качамак

За кубче:
1. Вземаш отново царевично брашно, като в случая аз предпочитам да е по-ситно смляно (с едрото също става, но на мен не ми се получава... да не мислиш, че и аз съм някакъв корифей

2. Тук пропорцията е 2:3 в полза на водата, като 2 чаши брашно е напълно достатъчно за целодневен риболов (ако качамакът е направен както трябва)
3. Водата се поставя в тенджера да заври. Ако си решил качамакът да има определен вкус, мирис или цвят - сега е момента да ги сложиш към водата!
4. Когато заври водата, в нея се изсипва цялото брашно, без да се бърка (само се разпределя)
5. Отново следиш за гъстотата на кашицата, образувала се около брашното и стените на съда (правилото е същото - колкото е по-гъста, толкова е по-сух качамака в последствие). Не трябва да се оставя прекалено вода в тенджерата, защото качамака става мек и лесно пада при набождане накуката. Ако остане пък прекалено сух - цепи се и отново лесно пада

6. Сваляш тенджерата и бъркаш старателно
7. Изсипваш в/у нещо удобно и бързо (докато е още горещо) омачкваш с ръце (пари - няма как

8. Омесеният качамак оформяш по следния начин:
8.1 Оставяш в/у кърпа и с плосък предмет (много е удобно с дъската за рязане) притискаш, така че да се получи питка с дебелина около 2-2,5 см. Позаглаждаш пукнатините отстрани, че иначе качамакът изсъхва през тях!
8.2 Оставяш го във форма на омесена топка в/у кърпа без да го пипаш повече
9. Качамака трябва да стине поне 2-3-4 часа (затова си го приготвяй предната вечер!)
10. Съхранява се увит в някаква удобна за целта памучна кърпа
11. Реже се на подходящи за търсената риба кубчета, които директно се закачват на куката и се хвърлят У водата.
Те това е целата философия - нема нищо "тайно" или "тънко"! Единствено ти трЕбЕ повечко време за опити и упражнения (аз правя качамаци от 13-14 г.) Има разбира се още доста рецепти и начини за приготвяне, но аз съм се спрял за себе си на тези, като най-мързеливи и лесни за приготвяне.

'Айде успех с качамаците и да почерпиш, като хванеш с тях нещо

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- schapcho
- новобранец
- Обратна връзка:
за качамака
брашното трябва да е тип-800,вода-брашно1:1,една супена лъжица пшеничено нишесте.След като заври водата се сипва брашното и нишестето и ври 7-8 мин.,без да се бърка.След това се разбърква3-4 мин.и се сваля от котлона.изсипва се на масата и се намесва хубаво(малко е горещо но рибарелъка изисква жертви),прави се питка с дебелина1-2см.изе оставя да изстине,като се обръща отвреме на време.Нарязва се на кубчета по желание.УСПЕХ !
- ribaria1
- ще става разбирач
МЕЖДУ ДРУГОТО ГОРЕ ОПИСАНИТЕ РЕЦЕПТИ ДАЛИ СЕ ОТНАСЯТ
И ЗА КАЧАМАКО В СПРИНЦОВКА
МНОГО ХУБАВО СЕ НАВИВА
НА КУКАТА СЪС СПРИНЦОВКАТА , ПА И ТАКА МАЙ ПО НЕ ПАДА
ПУЩИНАТА- НЯКОЙ АКО Е ПО ЗАПОЗНАТ ПА НЕКА НИ ПРОСВЕТЛИ,
ЧЕ ИМАМ ЕДНИ МНОГО ЛОШИ СПОМЕНИ ПО ТАА ТЕМА.
ЗАСЯКОХМЕ СЕ ВЕДНЪЖ С ЕДНИ КОЛЕГИ НА ТОПЛОТО В ГЪЛЪБОВО
И ПОЛЗВАХА ТОЧНО ТООО МЕТОД ,ОБАЧЕ МНОГО КАТЕГОРИЧНО
ОТКАЗАХА ДА ДАДАТ РЕЦЕПТАТА ЗА ТОЗ КАЧАМАК-ВЪПРЕКИ ЧЕ ИМ
ПРЕДЛОЖИХ ДАЖЕ И ДА ПОЧЕРПЯ ЗА ИНФОТО..

И ЗА КАЧАМАКО В СПРИНЦОВКА

НА КУКАТА СЪС СПРИНЦОВКАТА , ПА И ТАКА МАЙ ПО НЕ ПАДА
ПУЩИНАТА- НЯКОЙ АКО Е ПО ЗАПОЗНАТ ПА НЕКА НИ ПРОСВЕТЛИ,
ЧЕ ИМАМ ЕДНИ МНОГО ЛОШИ СПОМЕНИ ПО ТАА ТЕМА.
ЗАСЯКОХМЕ СЕ ВЕДНЪЖ С ЕДНИ КОЛЕГИ НА ТОПЛОТО В ГЪЛЪБОВО
И ПОЛЗВАХА ТОЧНО ТООО МЕТОД ,ОБАЧЕ МНОГО КАТЕГОРИЧНО
ОТКАЗАХА ДА ДАДАТ РЕЦЕПТАТА ЗА ТОЗ КАЧАМАК-ВЪПРЕКИ ЧЕ ИМ
ПРЕДЛОЖИХ ДАЖЕ И ДА ПОЧЕРПЯ ЗА ИНФОТО..

ЖАЛНА ВИ МАЙКА-РИБИИИ....
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка: