Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

пъстърва в бързотечаща река ???
Модератор: sapuna
пъстърва в бързотечаща река ???
Колеги имам следното питъне, как се пъстърва в бързотечаша река . Аз лично предпочитъм да ловя из язовирите , а не да се навиръм из къпинаците , но така или иначе реката ми е на 300м от нас , горе долу изглежда така , с малко по бързо течение

реката е широка 2-3м
реката е широка 2-3м
Последно промяна от Dimy на Вто Май 19, 2009 6:38 pm, променено общо 1 път.
- петър власев
- разбира нещата
Re: пъстърва в бързотечаща река ???
На такива реки аз ловя така.
Пръчка поне 4 м. дълга.На линията няма нища труго освен куката и една две съчми олово.В зависимост от дълбочината на реката слагам маркер на линията и почвам да прекарвам покрай камъните.Маркера става и от станиол.
Пръчка поне 4 м. дълга.На линията няма нища труго освен куката и една две съчми олово.В зависимост от дълбочината на реката слагам маркер на линията и почвам да прекарвам покрай камъните.Маркера става и от станиол.
я чувствась себя очен хорошо
Благодаря колега, аз имам един директен 4м , но никога не съм ловил с него, ще можеш ли да ми дадеш снимка каде се слега тоя маркер и за какво служи
п.с. пъстървата е разрешена нали да не се бъркам нещо , на надморска височина съм над 1300м
п.с. пъстървата е разрешена нали да не се бъркам нещо , на надморска височина съм над 1300м
Привет.
Моя метод е подобен – тъкъма е 4 м. соло телескоп, обаче ловя на плувка (много малка плувчица от пресован стиропор – продават ги в магазините за около 0,3 кинта, ако ми се стори големичка я намалям на ръка да стане големина колкото фас на цигара че и по-малка). После съчмичка и кука и както колегата е писал около по-едри кавмъни и .................
Моя метод е подобен – тъкъма е 4 м. соло телескоп, обаче ловя на плувка (много малка плувчица от пресован стиропор – продават ги в магазините за около 0,3 кинта, ако ми се стори големичка я намалям на ръка да стане големина колкото фас на цигара че и по-малка). После съчмичка и кука и както колегата е писал около по-едри кавмъни и .................
НАСЛУКА
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Абе то пъстървата е разрешена през викендите и празниците ама баш те тая река от снимката май не е
Справка - http://www.nafa-bg.org/BG/Files/other/c ... ana%20.pdf .

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- петър власев
- разбира нещата
Dimy написа:Благодаря колега, аз имам един директен 4м , но никога не съм ловил с него, ще можеш ли да ми дадеш снимка каде се слега тоя маркер и за какво служи
Ако примерно дълбочината е 1м. слагам маркера на 2м.Той служи повече да виждаш къде ти е линията.
я чувствась себя очен хорошо
тая река не я знам каде е просто дадох снимката за пример иначе става въпрос за р. Бистрица дето минава през Бровец ( малко отстрани де)Павел Иванов написа:Абе то пъстървата е разрешена през викендите и празниците ама баш те тая река от снимката май не е![]()
само тва не го разбрах
но пък от друга страна не пише р.марица да е забранена за риболовр. Бистрица от съществуващ МВЕЦ до р. лева

- valeri
- разбира нещата
Ако съдя по снимката реката нее от най-големите.Ще пиша малко -(вече по спомени),в мойто съзнане е останъл малко скромен опит от такива реки(гледайки снимката).Аз съм пробвал да ловя и 2-3-4м тоежки,(казвам тоежки )защото винаги пръчките са били с по твърта акция -не че не съм се тарикатил и с по меки ама не става ПРИ МЕН.Значи 4м директен не е толкова подходящ тъй като ще имаш и около 3,80-4,20м влакно примерно над увисналите дъдвета и клони върху реката почти невъзможно да замяташ да движиш пръта, с цел облавяне и засичане.Относно 2м малко късичек поно при зор става ама нали .. Достигнал съм до това положение че ЗА МЕН най ми върви от порядъка на 2,40-2,70м тоежка да мога да си замятам и изхвърлям рибата. Да отбележа че винаги птъчките са ми били с макари с цел поставяне на блесни и воблерчета но не винаги.Относно монтажа нямам какво да кажа те колегите са го описали много качествено.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Реки от тиба на Бистрица за района който споменаваш са перфектни за УЛ риболов с въдица преко сили 1.80м. и максимален горен тест от 7гр. Идеална за риболов с воблери до 5гр. , микро клатушки и джигове както и блесни до Моска №2 примерно . Перфектна е за къси мухарки с класове 2 , 3 до 4 с малки нимфи , сухи и мокри мухи , микро стримери . Лично аз се си мисля че когато риболова е хоби би трябвало да изпитваме удоволствие от него а не виждам такова в това да "изхвърли" човек рибата след като я закачи !!! Инак най-успешният метод за "изхвърляне" по това и предстоящето до забраната време на годината е гега от по-горе споменатите , линия само с една кука на края и на нея нанизан шаващ скакалец .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
- valeri
- разбира нещата
Чиче Павле то е ясно ,че има различни похвати за риболов, при различни индивиди и така и с удоволствията при самите тях.Ама и темата не е обоснована сигорно с цел тропайте по компа.Нали пък и за това е Интернет-пространството различни хора от различни страни съединявайте се (събирайте се).
Иначе чесно казано ако ми беше пратил некой филм за риболов с мухарка. От онези обещаните със сигурност щях да спомена и тях.А наздраве пък ще си чакам да видим до кога...

Иначе чесно казано ако ми беше пратил некой филм за риболов с мухарка. От онези обещаните със сигурност щях да спомена и тях.А наздраве пък ще си чакам да видим до кога...

-
- кандидат преподавател
Ще ви кажа утре-ако изобщо се окаже че там все още има такива риби /местните талибани нямат почивни дни и забрани за тях никога не са важели /.Смятам по единия начин да пробвам с леко,но здраво прътле 3 метра "Глоуб Хънтър",с малка плувка и жива стръв,а по другия - с блеснички и спинингово прътле 2,10м "Шимано Катана".Мисля да извървя поне 7-8 км през шуштаците,дано мога да посоча нещо за "пъстърва в бързотечаща река".
засега мисля да задържа риболова , реката изглежда така

-
- вече хвърля и на тежко
Извинявам се за отклонението, но има ли близо до търново място, където може да се лови пъстърва?
Чиче Павле...

-
- научил се да хвърля
Колега моя начин е следния(понеже имам такава река на село)Слагам една малка блесна като казвам малка найстина малка след което тръгвам по
течението нагоре да тарся вирове и бързеи по дълбоки от 30-40 см.
Като намеря удобно място заставам на 3-4 метра от вирчето и пускам блесната надоло, дори не се изсква да вартиш само стоиш и дебнеш, повярваи като потгони виждаш всичко,така чат пат удрят и по стабилно кледнове.
Другия вариан ти е мухарката...
Поздрави
течението нагоре да тарся вирове и бързеи по дълбоки от 30-40 см.
Като намеря удобно място заставам на 3-4 метра от вирчето и пускам блесната надоло, дори не се изсква да вартиш само стоиш и дебнеш, повярваи като потгони виждаш всичко,така чат пат удрят и по стабилно кледнове.
Другия вариан ти е мухарката...
Поздрави

"Никога не спори с тъпак,хората може да не забележат разликата."