Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

За или против червените конци
Модератор: sapuna
- kalinborisov
- новобранец
- Обратна връзка:
За или против червените конци
Колеги какво мислите. Дали излета ще е по-успешен ако на тройките има прикрепени червени конци? Някой пробвал ли това при улов на жива стръв?
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Хай !
Тъй ся моето мнение за червените конци . Ми специално при риболова на щука съм ЗА
Тъй ся мойте аргументи
Начи за туй дал да са червени или друг цвет ще пропусна коментара щото спора дал рибата е далтонист е същият както за кокошката и яйцето
Добре , оттам защо съм за конците ?!? ми забелязъл съм че щуката тачи преди всичко бавно движещи се примамки ( е възможни са изключения колкото да потвърдят правилото ) , при еднакво водене на блесна със и без конци се забелязва илюзията че тази с конците се движи по-бавно ( знаеме че щуката си е мързел , предпочита кат Бен Джонсън спринтовете на къси отсечки пред маратонското бегане и оттам атаката и по некоя бързодвижеща се примамка е само ако и мине баш пред ньоса ) , освен това конците придават и на по-малката примамка по-голям обем което също е добре щот щуката кат мързелива твар предпочита да се напапа с по обемна манджа та по-бръже да се насити и да се отдаде на блажен мързел докат смила бавно-бавно погълнатото . Тъй друго преимущество когат тройката е окосмена е че освен въртенето на блесната и утежненията след нея явяващи се като дразнител ( тука права забележки за некой други теми - Въртящата блесна нема ама нищо общо с рибка
) и по-голямото допълнително раздвижване на водата създало се от конците на тройката са допълнителен дразнител на зъбатката . Ся според мен почти никога щуката не възприема блесната като храна , защо -
1. Въртележката в никакъв случай не прилича на някоя от познатите и храни ( хе хе , повтарям се
)
2. В размножителният и период когато практически спира да яде атакува блесната най - стръвно .
3. Ако сме сигурни че на едно място стои щука и сме методични и упорити в облавянето му с блесна накрая я провокираме към атака докато рибката може да си плува покрай носа и и щуката да не и обърне грам внимание .
Тъй оттук натам изводи :
основно щуката ( както и повечето хищници ) възприемат блесната първо със страничната си линия , впоследствие със зрението и почти никак с обонянието ( оттам тез миризливите ароматизатори за блесни са малкоооооооо .............
) , значи колкото по голямо е дразненето на страничната линия ( разместването на водата ) толкова по-голям шанс имаме да провокираме забатка
НАСЛУКА!!!
брех че съм професорче как казва Левака
Тъй ся моето мнение за червените конци . Ми специално при риболова на щука съм ЗА

1. Въртележката в никакъв случай не прилича на някоя от познатите и храни ( хе хе , повтарям се

2. В размножителният и период когато практически спира да яде атакува блесната най - стръвно .
3. Ако сме сигурни че на едно място стои щука и сме методични и упорити в облавянето му с блесна накрая я провокираме към атака докато рибката може да си плува покрай носа и и щуката да не и обърне грам внимание .
Тъй оттук натам изводи :
основно щуката ( както и повечето хищници ) възприемат блесната първо със страничната си линия , впоследствие със зрението и почти никак с обонянието ( оттам тез миризливите ароматизатори за блесни са малкоооооооо .............

НАСЛУКА!!!
брех че съм професорче как казва Левака

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- kalinborisov
- новобранец
- Обратна връзка:
Страхотно. Утре ще направя експеримент. Въпреки, че е неделя ще запраша към някой водоем и ще хвърля тапи с космати червени тройки. Намерих си искряща лента която е червена от едната страна и сребриста от другата.Взех я от украсата за елхата. Тройките са оборудвани с туфа червен конец и няколко от въпросните лентички. Приличат на сримерите(не съм сигурен дали се произнася така) за мухарките дето ги тачи щуката.
- Павел Иванов
- kalinborisov
- новобранец
- Обратна връзка:
Колега не се ебавам изобщо. Защо да не се хвърля тапа, а стръв да е каракуда или червеноперка, който да бодна на тройка която е украсена с конци и сребристи ленти? В началото дори питах дали някой го е пробвал на жива стръв. Колкото до информацията за блесните която си дал е ценна, утре ще се пробва всичко налично в моя инвентар. Не съм искал да се "ебавам" с теб и пиша съвсем сериозно. Извиняваи ако съм те засегнал.
- Павел Иванов
Ми пробвай , ще чакам да споделиш резултата .kalinborisov написа: Защо да не се хвърля тапа, а стръв да е каракуда или червеноперка, който да бодна на тройка която е украсена с конци и сребристи ленти?
ни съм се засегнал ама ич нал важното е диалог да става

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
- kalinborisov
- новобранец
- Обратна връзка:
Привет на всички колеги. Изпробвах вариятна и точно както itso е споделил, за направата ползвах мартеници. Прекарах снопа кончета през
ухото на тройката и затиснах с парченце шлаухка от система. Малко трудно я прекарах през халката защото не ползвам карабини, те се изправят ако рибата е по-сериозна, но се получи доста добре.
Сега за самият резултат: Всичките ми пръчки бяха оборудвани с гореспоменатата украса. Колегата с мен беше с чисти тройки. Никой не регистрира удар. Целият ден тапите не помръднаха. Той ползва по-малки тройки N3,N4 и съответно малки рибки за стръв. Мойте са 2/0 и рибетата са доста едри, но никой не успя да види потъваща тапа. До тук се убедих, че разлика поне за сега няма, но мисля да не свалям "мартениците" от тройките. Утре съм на Искъра на Староселци за бяла мряна. Ще я пробваме на Сив червей. Мисля да пропусна почивните дни но вторник съм отново за щука. Дано този път да имам успех. Всъщност конците няма да ги сваля до януари. Така ще имам доста голям период от време в който да направя равносметка.
Успех на всички
ухото на тройката и затиснах с парченце шлаухка от система. Малко трудно я прекарах през халката защото не ползвам карабини, те се изправят ако рибата е по-сериозна, но се получи доста добре.
Сега за самият резултат: Всичките ми пръчки бяха оборудвани с гореспоменатата украса. Колегата с мен беше с чисти тройки. Никой не регистрира удар. Целият ден тапите не помръднаха. Той ползва по-малки тройки N3,N4 и съответно малки рибки за стръв. Мойте са 2/0 и рибетата са доста едри, но никой не успя да види потъваща тапа. До тук се убедих, че разлика поне за сега няма, но мисля да не свалям "мартениците" от тройките. Утре съм на Искъра на Староселци за бяла мряна. Ще я пробваме на Сив червей. Мисля да пропусна почивните дни но вторник съм отново за щука. Дано този път да имам успех. Всъщност конците няма да ги сваля до януари. Така ще имам доста голям период от време в който да направя равносметка.
Успех на всички

Re: За или против червените конци
По мое мнение,червените конци или прежда неколкократно повишават шанса за успешен улов.Пробвал съм ,както на тапа,така и на блесна.И в двата случая-успешно.Смятам ,че щуката атакува примамка с червен конец,защото се лъже ,че рибката е ранена и е лесна плячка.Опитвал съм няколко пъти с и без червен конец и мога да твърдя ,че ЧЕРВЕНИЯТ КОНЕЦ е успешен ход.НАСЛУКА!!!!!
Тате,БРАКОНЕРИТЕ май не ги е страх от никое ЖИВОТНО,особенно от ПОЛИЦАЙ. /мисъл на малкият ми син/
аз си боядисвам куките с червен сребрист лак за нокти според вас същият ли е ефектът 

- Румбата
- разбира нещата
Твърдо "ЗА" , поне при мен успеха е по - голям ! Така че , слагайте от мартеница и .....хвърлане след хвърляне ! При щуките ефекта е огромен ! 

Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
Нека споделя и аз, все пак млатя спининга активно 20 години. Нямам въртяща блесна без червен конец, това при мен е закон, разликата е по-вече от осезаема.
конеца, поставен на клатушки понякога нарушава "играта" на блесната- да не се прекалява с количеството. Павел Иванов е абсолютно прав. Щуката и костура искат бавно водене- атакуват от засада. Кефала иска бързо водене. Пригответе си и някоя друга тройка(или блесна) с бял вълнен конец. Доказано е, че същия пречупва по особен начин слънчевите лъчи, като ги диференцира в целия спектър(май не се изразих много ясно) и това дразни осезанието на хищника, като го активизира за aтака. Предлагам ви, обаче да се придържате към червения цвят, докато хищника не свикне с него(и това го има) и започне да ви отказва блесната. Тогава извадете вълната
. Накука!

Последно промяна от Diman на Пет Авг 22, 2008 11:29 pm, променено общо 1 път.
-
- учете се от него
Ако щуката е "далтонист" , както и повечето животни , тя не вижда червения цвят , вижда неговия сив полутон , което е много по-контрастно и по-точно! Колкото до "пискюла" след блесната- абсолютно потдържам Павел Иванов-по бавно пропадане и по-бавно водене , нещо като "плаваща котва" , с две думи!
Даа, оказа се, че по въпроса има доста изписано, само напишете в GOOGLE-то "далтонисти ли са рибите" и четете до насита. Определено животните са далтонисти(не виждат зеления и червения цвят). Спектъра им на виждане е изместен спрямо нашия. От останалите цветове обаче виждат много по-вече нюанси. Щуката вижда това, което за нас е червено в някакъв друг цвят, може би сив, а може би не. Както и да е. От опит ние сме приели, че червеният цвят и неговите нюанси, ако щете дори розово, подтиква хищника към атака.
- GODzillata
Мда...мартеничката си е добър ход.
Тук, на въжето за сом, малко над голямата кука, някои вързват голям червен пискюл, като ония, дето се веят по конете.
Тук, на въжето за сом, малко над голямата кука, някои вързват голям червен пискюл, като ония, дето се веят по конете.
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...