Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

За шаран на непознат водоем
Модератор: sapuna
-
- и господ не е толокова добър
За шаран на непознат водоем
Това са моите виждания когато ми предстои риболов на непознат водоем.
Как да процедираме когато ни предстои риболов в непознат водоем.
Много е важно да не тръгваме непотгорвени за даден водоем.
Какво да направим?Търсим инфо от местни рибари.Питаме в местните рибарски магазини.Търсим инфо в интернет.На базата на всички сведения ще обобщим ситуацията която на интерсува.Тя е:
Големината на водоема.Размера и броя на рибите.Брой на местата за риболов,по възможност уловистите.
Методи,стръви всичко останало което може да ни помогне за по резултатен риболов.
Търсим инфо за наличието на миди раци и други специфични фактори които могат да попречът за риболова.
Трябва да сме проучили,атмосверното налягане,времето,вятара и фазата налуната.Вяко едно от тез неща е незначително,но взети заедно те ни дават много голям шанс за успешен риболов.
След като престигнем на водоема трябва да открием преспективните места където шарана се храни или разкарва.Гледаме за скачащи риби.Гледаме за михури.Гледаме за кръгове във водата.
Да проучим преспективните места като,острови,тръстики,закачки,потънали дървета,тревисти полета.Прътоци на реки.Сянка под дърветата в летните жеги.Ако сме със сонар да открием термоклина,ако съществува такъв.Вятъра е много важен.Ако е лятна жега и духа хладен вятър,то той ще вкарва кислород във водата,носи частици използвани за храна на рибите.Затова е хубаво в тези сътуации,вятъра да е насрещен(казваме,че вятъра кара рибата към нас).Другата ситуация е студено време и духне топъл вятър.Той вкарва топла вода и се образуват термо клинове с топла вода,там шарана обича да стои.Също така през студените дни топлия вятър и слънцето затоплят бързо плитките места и шарана обича да стои там,особено ако има на завет където водата не се движи много.
Чак тогава гледаме за удобно място за лагер.
Значи,хубаво е ако отиваме за риба след празнични дни когато на водоема е имало доста рибаи то трябва да търсим рибата известно време на друго място.Тъй като от многото шум,хвърляне на въдици и др.рибата се е покрила в други места.От друга страна ако сме имали някой познати които са ловили тихо и професионално е хубаво да хвърлим и там.Казано на кратко в повечето случаи е хубаво да работим с две петна.
След като си устроим лагерае необходимо да изследваме местата които сме избрали.Най добре е ако имаме лодка и сонар.Тогава нещата доста се улесняват.Обаче ако нямаме или сме на водоем където не е разрешено влизането с надувна лодка,то тогава трябва да използваме електрическа.Обаче повечето модели нямат джи пи ес и сонар или просто хората нямат пари да си ги купят.Тогава наблягаме на стария метод,със маркер.Трябва с маркера да разберем релефа на дъното,наличието на тиня,треви,закачки,дълбочина и др.
След това захранваме по начин избран от нас,със предпочитаната захранка.
В зависимост от това за колко време ще сме на риболов ще подходим по различен начин на захранване.
Ако сме ме за по дълго време е хубаво да захраним по голям периметър с по малко захранка,но по често.Така ще се поднася постояна прясна захранка с пресен аромат.По възможност поне един ден да не хвърляме въдици там,за да може шараните споконо да обикалят и да свикнат да се хранят без да се страхуват.Захранката се състои от топчета или царевица,но с по малко аромати и с по естествени цветове.А междувремено да ловим на друго петно по начин за бърз риболов.
Този начин се използва и ако сме за кратко за риба(едно денонощие,примерно)
Тука вече захранваме групирано,може съвсем леко да пръснем настрани от захранката или ако знаем къде точно е рибата(примерно в закачки)можем да направим леки пътечки от едри частици.Тука в захранката ще пробваме да сложим по ароматна стръв а стръвта хем да е ароматна хем с ярък открояващ се цвят.Тука межем да наблегнем и на спод миксовете.Те се състоят от зърнени колтури,натрушени топчета,дребни пелети и някаква едросмляна захранка.Да не ва претеснява,че ще се съберат дребни риби.Това ще агетира(настърви) големите риби да се състезават с дребните риби и така те стават по невнимателни.
Има още доста да се пиши,но като за начало това.
Как да процедираме когато ни предстои риболов в непознат водоем.
Много е важно да не тръгваме непотгорвени за даден водоем.
Какво да направим?Търсим инфо от местни рибари.Питаме в местните рибарски магазини.Търсим инфо в интернет.На базата на всички сведения ще обобщим ситуацията която на интерсува.Тя е:
Големината на водоема.Размера и броя на рибите.Брой на местата за риболов,по възможност уловистите.
Методи,стръви всичко останало което може да ни помогне за по резултатен риболов.
Търсим инфо за наличието на миди раци и други специфични фактори които могат да попречът за риболова.
Трябва да сме проучили,атмосверното налягане,времето,вятара и фазата налуната.Вяко едно от тез неща е незначително,но взети заедно те ни дават много голям шанс за успешен риболов.
След като престигнем на водоема трябва да открием преспективните места където шарана се храни или разкарва.Гледаме за скачащи риби.Гледаме за михури.Гледаме за кръгове във водата.
Да проучим преспективните места като,острови,тръстики,закачки,потънали дървета,тревисти полета.Прътоци на реки.Сянка под дърветата в летните жеги.Ако сме със сонар да открием термоклина,ако съществува такъв.Вятъра е много важен.Ако е лятна жега и духа хладен вятър,то той ще вкарва кислород във водата,носи частици използвани за храна на рибите.Затова е хубаво в тези сътуации,вятъра да е насрещен(казваме,че вятъра кара рибата към нас).Другата ситуация е студено време и духне топъл вятър.Той вкарва топла вода и се образуват термо клинове с топла вода,там шарана обича да стои.Също така през студените дни топлия вятър и слънцето затоплят бързо плитките места и шарана обича да стои там,особено ако има на завет където водата не се движи много.
Чак тогава гледаме за удобно място за лагер.
Значи,хубаво е ако отиваме за риба след празнични дни когато на водоема е имало доста рибаи то трябва да търсим рибата известно време на друго място.Тъй като от многото шум,хвърляне на въдици и др.рибата се е покрила в други места.От друга страна ако сме имали някой познати които са ловили тихо и професионално е хубаво да хвърлим и там.Казано на кратко в повечето случаи е хубаво да работим с две петна.
След като си устроим лагерае необходимо да изследваме местата които сме избрали.Най добре е ако имаме лодка и сонар.Тогава нещата доста се улесняват.Обаче ако нямаме или сме на водоем където не е разрешено влизането с надувна лодка,то тогава трябва да използваме електрическа.Обаче повечето модели нямат джи пи ес и сонар или просто хората нямат пари да си ги купят.Тогава наблягаме на стария метод,със маркер.Трябва с маркера да разберем релефа на дъното,наличието на тиня,треви,закачки,дълбочина и др.
След това захранваме по начин избран от нас,със предпочитаната захранка.
В зависимост от това за колко време ще сме на риболов ще подходим по различен начин на захранване.
Ако сме ме за по дълго време е хубаво да захраним по голям периметър с по малко захранка,но по често.Така ще се поднася постояна прясна захранка с пресен аромат.По възможност поне един ден да не хвърляме въдици там,за да може шараните споконо да обикалят и да свикнат да се хранят без да се страхуват.Захранката се състои от топчета или царевица,но с по малко аромати и с по естествени цветове.А междувремено да ловим на друго петно по начин за бърз риболов.
Този начин се използва и ако сме за кратко за риба(едно денонощие,примерно)
Тука вече захранваме групирано,може съвсем леко да пръснем настрани от захранката или ако знаем къде точно е рибата(примерно в закачки)можем да направим леки пътечки от едри частици.Тука в захранката ще пробваме да сложим по ароматна стръв а стръвта хем да е ароматна хем с ярък открояващ се цвят.Тука межем да наблегнем и на спод миксовете.Те се състоят от зърнени колтури,натрушени топчета,дребни пелети и някаква едросмляна захранка.Да не ва претеснява,че ще се съберат дребни риби.Това ще агетира(настърви) големите риби да се състезават с дребните риби и така те стават по невнимателни.
Има още доста да се пиши,но като за начало това.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- alcora
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: За шаран на непознат водоем
Май няма какво повече да се добави 

- carpsliven2
- сериозен играч
И от мен един малък съвет .. застанете на непознат водоем на мястото което е наи отъпкано 

Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
-
Написал съм ти тази ситуация,четиcarpsliven2 написа:И от мен един малък съвет .. застанете на непознат водоем на мястото което е наи отъпкано

- carpsliven2
- сериозен играч
Ем ти си написал всичко .. що си такъв игоист ... ние кво да пишем .. чеки и ние да напишем по нещо или заключвай темата

-
- разбира нещата
Васко,в това има доза истина,но и не съм много съгласен.Ако става въпрос за не голям затворен водоем,тези отъпканите места са често ползвани,често захранвани но и рибата много плашлива.Забелязал съм че рибата се навърта до брегове и места които са трудно достъпни от рибари и шумотевица.И точно такива местенца заемам.carpsliven2 написа:И от мен един малък съвет .. застанете на непознат водоем на мястото което е наи отъпкано
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
-
Мони защо мислиш,че съм го писал това горе.За да се правя на интересен или разберач ли.Ей затова не искам да пиша понеже както и да ви напише човек информацията пак ще питаш ама за тоз водоем как е.Прочети каво съм ти написал и ако не си дадеш отговор на твоя въпрос,хвърли си такъмите и се занимавай с нещо друго.monilom написа:Добре ето ви следната ситуация как ще реагирате.Водоема е балкански сравнително големичък със доста заливи разклонения завой.Мястото на който сте избрали да ходите е пристройвано дълбочината е 9-10м. Водоема е див на мастото няма много рибари щото е затънтено.Говорим за месеци юни-август в тоя периот демек лятото.Тогава как процедирате.Питам има сходни прилики с едно язовирче.А сега де вие сте на ход.

snegk-както винаги:точен,конкретен,изчерпателен!По-младите шаранджии(имам предвид като стаж,сред,които съм и аз)могат да си го разпечатат и ако следват указанията могат да си спестят доста време и нерви.За съжаление съм се убедил в думите на snegk по трудния и неприятен начин-КАПО
.
Мони,snegk е написал всичко,ти ще си доста време близо до водоема,на първо място питай местните за какво става въпрос(източван ли е водоема,зарибяван ли е и кога...обичайните въпроси),след това можеш да почнеш да си правиш тактиката.

Мони,snegk е написал всичко,ти ще си доста време близо до водоема,на първо място питай местните за какво става въпрос(източван ли е водоема,зарибяван ли е и кога...обичайните въпроси),след това можеш да почнеш да си правиш тактиката.
Много интересна тема. Факторите за успех на непознат и свободен водоем едва ли могат да се съберат в един-два поста, но съм сигурен че при наличие на желание,риби и свободно време за няколко дневни излети, кръстословицата ще бъде решена (лаф на Васко)
Хубаво е човек да си води записки, къде какво ползва и какъв е бил ефекта.Илия е написал основните неща, който трябва да направим. Остава да се открият, подходящите: места, захранка, стръв и монтаж.

Според мен винаги един нов водоем за нас е предизвикателство,гореспоменатото от Илийката е първоначална тактика да опознаем самия водоем но не и поведенито на рибите,всеки един водоем си има спесифична тактика за ловене и опознаването на водоема и рибите в него са две различни неща.Ако водоема ни е познат като географско положение-дълбочина,острови,заливи и др. то трябвада научим поведението на самия шаран в този водоем а това според мен не може да стане за ден или два.Ще се придържаме към стандартните похфати на ловене и в крайна сметка може и да нямаме резултат въпреки всичките информации които сме събрали.Тогава какво правим,експерентираме със стръв захранки но за един ден не става и логиката за ловене на шаран в непознат водоем остава непозната.
п.п.Оня ден на яз.Бодрово колега хвърля прожина за толстолоб,на куките стереопор,и.....шаран 3,500
п.п.Оня ден на яз.Бодрово колега хвърля прожина за толстолоб,на куките стереопор,и.....шаран 3,500

- carpsliven2
- сериозен играч
На такива места трудно се хваща риба .. понеже рибата където седи си знае мястото и ще е нужно монтажа ти да седи със седмици за да клъвне рибата. Със големите шарани .. нещата отиват до надхитряне .. те са навсякъде и по много .. но се хващат много трудно.. Единственото нещо е как да го съблазним .. На недъстъпните места седът големите риби .. но неискат да се хранят там. Често съм пускал въдица в бърлогата им където си седат по двайсетина.. и есто резултата е трагичен. Намерил си е с годините пътеки които са безопасни и по които се храни и неси сменя курса. Но те знаят къде се хвърля храна и там рано или кусно грешат. За пример ти давам язовир като жребчево без да споменавам места .. аз там почти на всеки риболов вада шаран на 3 метра от брега.. Без никой да очаква те идват да се хранят буквално в краката ти .. щото са усетили че, там е безопастно. Ама аз след една проба им реших кръстословицатаvalmet написа:Васко,в това има доза истина,но и не съм много съгласен.Ако става въпрос за не голям затворен водоем,тези отъпканите места са често ползвани,често захранвани но и рибата много плашлива.Забелязал съм че рибата се навърта до брегове и места които са трудно достъпни от рибари и шумотевица.И точно такива местенца заемам.carpsliven2 написа:И от мен един малък съвет .. застанете на непознат водоем на мястото което е наи отъпкано

п.п. Тва са само мои недоказани виждания към рибата .. може и да неса верни!

-
- разбира нещата
Много си прав Васко,и съм съгласен с теб,но и в това че на по-закътаните места,също се лови.Дори от опит зная и съм виждал местен рибар се навира в тръстиката и замята далеч от предполагаемите добри места-за 3-4 часа имаше да не кажа голяма дума,но 15 удара са малко от които 2-3 без закачане(говоря за шаран)
От старите майстори които познавам тук в града,зная че рибата дом няма,реши ли да се храни,тя си намира храната.
Още веднъж повтарям,че съм съгласен и с твоето мнение и го уважавам,но не бива да се набляга само на най-посещаваните места.
Ето това е магията на риболова,ако всеки път се хващаше и се знаеше какво иска рибата,нямаше да ни е интересно хобито ни!
Благодарности и на Илийката за подробния инструктаж,както и за темите с монтажите за шаран-машина си ей на тема шаран
!
От старите майстори които познавам тук в града,зная че рибата дом няма,реши ли да се храни,тя си намира храната.
Още веднъж повтарям,че съм съгласен и с твоето мнение и го уважавам,но не бива да се набляга само на най-посещаваните места.
Ето това е магията на риболова,ако всеки път се хващаше и се знаеше какво иска рибата,нямаше да ни е интересно хобито ни!
Благодарности и на Илийката за подробния инструктаж,както и за темите с монтажите за шаран-машина си ей на тема шаран

"Пише жени - влизаш то тоалетна"
Преди 2 години отидох на вила "Артемис" до Асеновград(арендован водоем),по информация,че има шаран и амур,бях подготвил стандартните шарански храни-Ван дер енде,миксове,семена,царевица и...нищо!Седнах на обяд със салатка да пия една ракия за кадем и дойде собственика на водоема,каза ми че има доста толстолоб,шаран и амур.Попитах с какво я хранят рибата,а той ми отговори с"бракувани кроасани"от Захарна фабрика.Отидох до Асеновград взех 15 кроасана,купих от един рибарски магазин 2 щукарски тапи(от къде да имам такива плувки?
) и направих две тояги за толстолоб(пружина с две куки със стириопор и тапа,дълбочина 1-1.20м.),и пружина с две куки,едната на пружината,другата на 25-30см.(класически старомоден дънен шарански монтаж)-2 въдици.И обнадежден и с новата смес намачкани кроасани заметнах.На тоягите с толстолобския монтаж ми удари амур около 4 кг.Имах и няколко удара на шарани на дънния монтаж-извадени 2 по около 1.5кг.
Друг пример на Безден(арендован водоем близо до Сф.) храни на Ван дер Енде 4-5 риби,купуване на място на гранулата,с която хранят рибата и резултата:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... d=11774021
Нека всеки си прави изводите. Може и да е въпрос на шанс?!

Друг пример на Безден(арендован водоем близо до Сф.) храни на Ван дер Енде 4-5 риби,купуване на място на гранулата,с която хранят рибата и резултата:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... d=11774021
Нека всеки си прави изводите. Може и да е въпрос на шанс?!

-
По горе написаното от мен са общоприети фактори които спомагат за по-добра ориентация за намиране на рибата в непознат водоем.В зависимост от инфото,огледа,релефа,ние избираме подходящата стръв и монтажи.
Това обаче не казва,че ще хванем риба задължително.Нужен е и късмет.Ако обаче спазим всичките тези детайли ние вече ще се надяваме на късмета а не на някоя грешка.

- achocarp
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Снег е много прав, но наистина не е задължително при спазване на всички правила непременно да хванем риба.Имал съм случаи, когато всичко е тип-топ ,очевидно пресъствие на риба но нямам побутване. Защо...