Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Ножове
Модератор: dantho.mihov
Ножове
ПОНЕЖЕ СЪМ РЕЗАЧ НА ДЪРВО ПОНЯКОГА СИ ИЗРАБОТВАМ НОЖОВЕ ЗА СОБСТВЕН КЕФ,КАТО НЕ ПРОПУСКАМ И МАРКОВИТЕ ДА УВАЖА.КАКВИ СА ВАШИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ ПО ВЪПРОСА И КАКВИ СЪВЕТИ БИХТЕ ДАЛИ НА КОЛЕГИТЕ. 

-
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Re: ИМА ЛИ НОЖАРИ
Колега , здрасти !!! Съвети немога да давам ,но мога да кажа , че имам подобаваща " колекция" ---от 20-тина ножа. Аз ги обичам и не пропускам случай да си купя модел- БЪЛГАРСКИ- разбира се , който нямам.... ПОЗДРАВИ !!!
-
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
ОПпа ...май не разбрах... вие сте резбари-ножари.., така ли ? Поздравявам ви , в Трявна колкото пъти отида , толкова пъти се връщав вкъщи и си казвам-----ще си резбовам ножа!!! Страхотно е , занаят за векове....ПОЗДРАВИ
Мисля ,че slivnalia се интересуваше от ножове.Сигурно ще вземе отношение по темата. 

TICA FAN
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Колега,и с по-големи букви да го напишеш няма да те разберем какво си написал.Що е -резач на дърво.Има ли общо с дърворезбата?starcho написа:ПОНЕЖЕ СЪМ РЕЗАЧ НА ДЪРВО ПОНЯКОГА СИ ИЗРАБОТВАМ НОЖОВЕ ЗА СОБСТВЕН КЕФ,КАТО НЕ ПРОПУСКАМ И МАРКОВИТЕ ДА УВАЖА.КАКВИ СА ВАШИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ ПО ВЪПРОСА И КАКВИ СЪВЕТИ БИХТЕ ДАЛИ НА КОЛЕГИТЕ.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Обърках нещо по клавиатурата,не е нарочно,но изработката на собствен нож не зависи че съм резбар,а от ходенето по излети и лов.Имам много приятели авджии и колекционери,които ме карат да им правя дръжките и да поправя пушкалата.Разбира се парите не влизат в употреба,стъклената фактура и букет зарзават вършат чудеса,кръглата маса под асмата довършва подобаващо темата. 

-
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Айдееее пак се заговори за пукница.................
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Re: Ножове
Втората ми страст е лова,а третата резбарството! 

- krokibg
- учете се от него
Много хубава темичка !!! И аз съм любител на ножове,мечове,ятагани,буздугани и всичко и всичко що е хладно оръжие и не пуца
Изобщо не си падам по лова,но на маса след лов сядам.Имам няколко режещи инструмента,два меча,десетина ножа и две катани.Последната придобивка ми е подарък от др.Митев и е наистина много добра изработка.Хайде,покажете си ножлетата на снимки и аз ще покажа моите 

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
С резбарство не съм се занимавал,но си имам струг за дърво,там също се работи със специални ножове,част от които сам си ги правя.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Ей тази Габровска изработка не мога да я опазя от Митев!Два пъти ми го свива вече!

- krokibg
- учете се от него
Смятам че Габровските ножари /Етъра/ са една от най-добрите школи за ножове.Е,верно че някой от изработките ръждясват след време,но какво да се прави,икономисват от матряла

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
А как да позная качествения нож?За тези от Етъра питам 

Пукницата е последния акорд.Необходимото за изработка е да има шмиргел,дрелка,менгеме,добра стомана,пили и шкурка.Може и някой нож без дръжка да бъде спасен,може само дръжката да се инкрустира с кокал и месинг,да се гравира име или орнамент.Ученическите резци са добри за гравиране,но за тая чест ножа трябва да е качествен.Китайските ментета имат фасон,но рядко са корави,а който често губи да си взима такива да не го е яд.Аз ходя с 2 ножа-джобно и един 15 см. за да къцам по-корави материи и съм ги вързал за мен.Българските ножове вече нямат качеството отпреди 20 лета,но по битаците се намират антики заслужаващи внимание.Скоро си взех за 2 лв руско сгъваемо от един мангал и се оказа че швейцарското ряпа да яде.Тунинговах го и сега събирам похвали,но пак се оглеждам за такова.Много е неприятно да се изтъпи чекията когато има голяма нужда от нея,затова си нося диамантено точило,а то подостря и куки.Поздрав
Приятно ме изненада,в Г. Оряховица има майстор ковач на всякакви сечива и може да ти направи длета и всякакви стоманени изделия,Слави Гуевски се казва.От него имам 20 длета,но понякога ги презакалява,не знам дали работи с неръждавейка,но може да направи корав нож по поръчка.sapuna написа:Втората ми страст е лова,а третата резбарството!