Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Help! Помощ за избор на двигател - спешно
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Help! Помощ за избор на двигател - спешно
Обзела ме е шопинг-треска преди откриването и явно ще си взема надуваема лодка от нисък клас - Intex Mariner 4, Seahawk II или Promarine 300ib - та идва ред да избера двигател.
Вариантите се следните:
1. Suzuki - 4Т - DF 2.5 к.с.
2. JOHNSON - 2Т - 3.3 к.с.
3. SEAGULL - 2Т - 4 к.с.
4. JOHNSON - 2Т - 4 к.с.
Двигателят трябва да може да бута лодката срещу течението по Дунава и лодката пък да може да го носи. Тъй като не знам кой двигател колко тежи, затова се обръщам за съвети.
Вариантите се следните:
1. Suzuki - 4Т - DF 2.5 к.с.
2. JOHNSON - 2Т - 3.3 к.с.
3. SEAGULL - 2Т - 4 к.с.
4. JOHNSON - 2Т - 4 к.с.
Двигателят трябва да може да бута лодката срещу течението по Дунава и лодката пък да може да го носи. Тъй като не знам кой двигател колко тежи, затова се обръщам за съвети.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Re: Help! Помощ за избор на двигател - спешно
Тези вдигателчета са от 12 до 14кг приблизително.
Само не знам как ще се държът в Дунав. Със сигурност ще те бута срещу течението всеки един от тях, но пък с каква скорост ще става ненам. А и ако не си сам в лодката пак не е сигурно дали ще ти е достатъчно. Да сподели някой който се движи по Дунав и на мен ще ми е интересно дали тези машинки ще имат силата когато е натоварена лодката.
Но пък аз ако бях за Дунав щях да си взема лодка поне с някакво твърдо дъно, Дунав - много вода + движи се -знае ли човек.
Само не знам как ще се държът в Дунав. Със сигурност ще те бута срещу течението всеки един от тях, но пък с каква скорост ще става ненам. А и ако не си сам в лодката пак не е сигурно дали ще ти е достатъчно. Да сподели някой който се движи по Дунав и на мен ще ми е интересно дали тези машинки ще имат силата когато е натоварена лодката.
Но пък аз ако бях за Дунав щях да си взема лодка поне с някакво твърдо дъно, Дунав - много вода + движи се -знае ли човек.
- GODzillata
Джонсън 4 к.с. буташе пластмасовата лодка срещу течението с двама човека със задоволителна скорост..., но ако някой тичаше по брега, щеше да ни надмине.
Проблемът при надуваемите какъв е - теглото на даден двигател, нали?...не толкова мощността?
Бих си взел по-скъпичък сонар, защото знам, че ще ме кефи, но тъй като не знам дали надуваема лодка ще ме кефи, като за начало няма да скокна на твърдо дъно, а и като гледам в youtube, народът си се вози спокойно и на надуваемо дъно.

Осезаема разлика в мощността между едноцилиндрово 4 тактово Сузуки 2,5 к.с. и някой 2 тактов, но двуцилиндров и с 4 к.с. ще има ли?

Проблемът при надуваемите какъв е - теглото на даден двигател, нали?...не толкова мощността?
Бих си взел по-скъпичък сонар, защото знам, че ще ме кефи, но тъй като не знам дали надуваема лодка ще ме кефи, като за начало няма да скокна на твърдо дъно, а и като гледам в youtube, народът си се вози спокойно и на надуваемо дъно.

Осезаема разлика в мощността между едноцилиндрово 4 тактово Сузуки 2,5 к.с. и някой 2 тактов, но двуцилиндров и с 4 к.с. ще има ли?

Кире, минимум 8 к.с.
иначе се псуваш сетне 

- GODzillata
А това, че единият е 4 т, а другия 2т?Marco Polo написа:Да, точно кон и половина.GODzillata написа:Осезаема разлика в мощността между едноцилиндрово 4 тактово Сузуки 2,5 к.с. и някой 2 тактов, но двуцилиндров и с 4 к.с. ще има ли?
В смисъл, 4 т, нищо, че е с по-малко коне, няма ли да е горе-долу като 2т, но с 1.5 к.с. повече?
4к.с. буташе 90-100 кг. лодка + 200кг. живо тегло.
Надуваемата е около 20кг., т.е. почти 5 пъти по-лека и малко по-слаб двигател...ъъъ...скоростта сигурно ще е еднаква?

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Надуваемата бута голяма вълна отпред, твърдата цепи вълната.
Аз без да разбирам, много много бих заложил на 2т 4 кс Джонсън. Сузикито е много хубаво но няма да можеш да му стигнеш конете срещу течението въобще. Ще се тормози и няма да може да му стигнеш номиналните обороти.
Двутактовите се изрязват много по-лесно.
Надуваемата не я бърка теглото на мотора. Тея с транец де, балоните си продължават малко зад транеца и лодката не вирва нос
Ако ще е надуваема минимума според мен за мотор е 8 к.с. иначе пътуваш часове

Аз без да разбирам, много много бих заложил на 2т 4 кс Джонсън. Сузикито е много хубаво но няма да можеш да му стигнеш конете срещу течението въобще. Ще се тормози и няма да може да му стигнеш номиналните обороти.
Двутактовите се изрязват много по-лесно.
Надуваемата не я бърка теглото на мотора. Тея с транец де, балоните си продължават малко зад транеца и лодката не вирва нос

Ако ще е надуваема минимума според мен за мотор е 8 к.с. иначе пътуваш часове

Мощноста си е мощност не зависимо от двигателя все ще бута с еднаква сила освен ако не са с различен въртящ момент, но при толкова малки мотори разликата и там ще е минимална.
Другия въпрос - надувните лодки особенно тези без твърдо дъно изискват още по голяма сила в сравнение с твърди лодки или с Риб-овете.
Аз бутам с 8 коня мотор в момента 740кг лодка , обаче ако го закача на надувна с 300кг товар и до 3м(да не говорим за повече) и ще издъхне или поне няма да движи както трябва. Това беше само пример дано ти стане ясно.
Не знам с каква скорост движи водата по дунав, но с тези лодки и мотори повече от 10-12 км/h едва ли ще направиш, даже ми се вижда много ако има някой с теб в лодката.
Другия въпрос - надувните лодки особенно тези без твърдо дъно изискват още по голяма сила в сравнение с твърди лодки или с Риб-овете.
Аз бутам с 8 коня мотор в момента 740кг лодка , обаче ако го закача на надувна с 300кг товар и до 3м(да не говорим за повече) и ще издъхне или поне няма да движи както трябва. Това беше само пример дано ти стане ясно.
Не знам с каква скорост движи водата по дунав, но с тези лодки и мотори повече от 10-12 км/h едва ли ще направиш, даже ми се вижда много ако има някой с теб в лодката.
- GODzillata
Идеята е за тролинг. 

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колега, на тролинг на Дунава не съм чул някой да е улавял нещо. Течението е много силно и ако трябва да тролиш срещу него се получава, че трябва да се движиш бавно назад или просто да стоиш на едно мястоGODzillata написа:Идеята е за тролинг.

По течението пък ще се движиш с прекалено голяма скорост за тролинг.
На Дунава съм хващал много распери, като оставям лодката да се носи свободно по течението с изключен двигател и просто замятам в местата които си харесам. А на тролинг съм пробвал и аз а и няколко мои познати, но никога не сме улавяли нищо.
Може и да има начин, но не е като по язовирите.
По повод двигателя бих ти препоръчал PARSUN T3,6. Според човек, който ги е сравнявал и има много повече опит с двигатели от мен и теб, PARSUN T3.6 е дори по-добър от Johnson-a (от който е копиран). Освен това си вземаш нов двигател с 2-год гаранция на цена на употребяван.

Айде на слука и ако хванеш нещо на тролинг в Дунава, сподели малко опит

Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
- GODzillata
Хех...прав си и аз на тролинг досега в Дунава не съм хванал нищо, освен распери, замятайки от носеща се по течението лодка.
...ама май един се хвана при влачене на повърхностен воблер.
Чакаме включване на Ивака да сподели тролинг успехи по реката.

Чакаме включване на Ивака да сподели тролинг успехи по реката.

Има ограничения за тези лодки. За Маринера е 2,5кс до 14кг, за Сиихоука е 2кс до 13,7кг. Сам виждаш, че разликата е малка, но Маринера е направо грамаден до другата. Повече от 8 км/ч едва ли ще правиш с тези лодки, тъй че според мен вземи впредвид първо скоростта на течението. На морето ги ползваме доста успешно, но за Реката.....не знам колега, прецени си. И щом са ограничили мощността - не ги претоворвой. Транеца е окачен.
Никога не съм хващал повече от 12 заргани, но винаги страшно съм се забавлявал!!!!
Мммм-даа! Важен е процеса!
Мммм-даа! Важен е процеса!
- Mich
- ще става разбирач
Колега бягай далече от тия лодки. Не се вкарвай във филм 
Няма такава измислица. Много по-добре е някоя нормална лодка втора употреба, с твърдо дъно и надуваем кил.
На този боклук като му сложиш двигателя отзад и транеца се изкривява понеже е закрепен към балона. Няма никаква стабилност. Имам чувството, че ще се измъкне от тия меки връзки и ще загубиш двигателя някъде. Да не говорим, че максимума за тази лодка е 2.5 коня от личен опит ти го казвам

Няма такава измислица. Много по-добре е някоя нормална лодка втора употреба, с твърдо дъно и надуваем кил.
На този боклук като му сложиш двигателя отзад и транеца се изкривява понеже е закрепен към балона. Няма никаква стабилност. Имам чувството, че ще се измъкне от тия меки връзки и ще загубиш двигателя някъде. Да не говорим, че максимума за тази лодка е 2.5 коня от личен опит ти го казвам
който не лови, няма да яде 

- GODzillata
Хм...май ще трябва да се преосмисли и тук концепцията, а?
Ама ако мина на друго ниво лодка, трябва да гледам и други двигатели. Ех, мъка, мъкаааааа... 

- krokibg
- учете се от него
Кире,имам един двутактов 3.3 Евенруд и седма година не съм барал нищо по него,освен че смених перката с нова/старата арменците я счупиха/ и скоро смених гумената перка на водната помпа.Този звяр,бута Ял4 и си го бута с завидна бързина.Преди това го ползвах за една Тутраканка и с него направо летеше тая лодка.И така,да си дойдем на думата!
Всичко зависи от конструкцията на лодката.Колкото е по тежка и с заоблени форми,толкова по-голяма вълна ще бута пред себе си/без значение дали е Зодиак или Ял/ и обратното,колкото е по тясна,толкова по-бълзо ще върви заради това че лесно пори водата.Прочетох едно-две мнетия на колеги които предлагат да си вземеш двигател 8кс.Аз потвърждавам мнението им и те съветвам да не е по малко от 5кс и максимум до 15кс.Вземи се в ръце и си вземи лодка не по къса от 3.80-4м.Сам виждаш че за да ти е удобно в една лодка и да не се притесняваш за нищо се иска да имаш място да се завъртиш.Колкото е по-твърдо дъното на лодката,толкова по-добре ще върви и ако имаш възможност си вземи с твърдо дъно и недей да правиш повече простотий ами се вземи в ръце че пак ще има- продавам лодка,уборудвана с двигател и сонар за тролинг.Стабилната лодка си е стабилна и няма да се притесняваш от плаване във водата и губене на такъми.Повярвай ми,няма нищо по важно от сигурноста,когато си на вода.Стане ли проблема,да ти го начукам и на парите и на всичко/да не ти харчи баджанак ти парите после/
Аз имах това да ти кажа,пък ти си голямо момче и ще си направиш сам изводите

П.П Даже си мисля,че лодка за Дунава по малка от 4м си е направо майтап работа и доста неудобна за риболов.При всяко ставане и завъртане трябва да се внимава и без резки движения

Всичко зависи от конструкцията на лодката.Колкото е по тежка и с заоблени форми,толкова по-голяма вълна ще бута пред себе си/без значение дали е Зодиак или Ял/ и обратното,колкото е по тясна,толкова по-бълзо ще върви заради това че лесно пори водата.Прочетох едно-две мнетия на колеги които предлагат да си вземеш двигател 8кс.Аз потвърждавам мнението им и те съветвам да не е по малко от 5кс и максимум до 15кс.Вземи се в ръце и си вземи лодка не по къса от 3.80-4м.Сам виждаш че за да ти е удобно в една лодка и да не се притесняваш за нищо се иска да имаш място да се завъртиш.Колкото е по-твърдо дъното на лодката,толкова по-добре ще върви и ако имаш възможност си вземи с твърдо дъно и недей да правиш повече простотий ами се вземи в ръце че пак ще има- продавам лодка,уборудвана с двигател и сонар за тролинг.Стабилната лодка си е стабилна и няма да се притесняваш от плаване във водата и губене на такъми.Повярвай ми,няма нищо по важно от сигурноста,когато си на вода.Стане ли проблема,да ти го начукам и на парите и на всичко/да не ти харчи баджанак ти парите после/

П.П Даже си мисля,че лодка за Дунава по малка от 4м си е направо майтап работа и доста неудобна за риболов.При всяко ставане и завъртане трябва да се внимава и без резки движения

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- GODzillata
Всичко това е така, Любак, НО - изискванията ми са лодката да може да се качва на покрива на джипа и да се сваля само от 1 човек, т.е. от мен.
Може би вариант е дъно с високо налягане? Иначе да речем една 3.30 с алуминиево дъно колко тежи?

Може би вариант е дъно с високо налягане? Иначе да речем една 3.30 с алуминиево дъно колко тежи?