Help! Помощ за избор на двигател - спешно

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Help! Помощ за избор на двигател - спешно

Мнение от GODzillata »

Обзела ме е шопинг-треска преди откриването и явно ще си взема надуваема лодка от нисък клас - Intex Mariner 4, Seahawk II или Promarine 300ib - та идва ред да избера двигател.

Вариантите се следните:

1. Suzuki - 4Т - DF 2.5 к.с.
2. JOHNSON - 2Т - 3.3 к.с.
3. SEAGULL - 2Т - 4 к.с.
4. JOHNSON - 2Т - 4 к.с.

Двигателят трябва да може да бута лодката срещу течението по Дунава и лодката пък да може да го носи. Тъй като не знам кой двигател колко тежи, затова се обръщам за съвети. :)
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Re: Help! Помощ за избор на двигател - спешно

Мнение от VGS »

Тези вдигателчета са от 12 до 14кг приблизително.
Само не знам как ще се държът в Дунав. Със сигурност ще те бута срещу течението всеки един от тях, но пък с каква скорост ще става ненам. А и ако не си сам в лодката пак не е сигурно дали ще ти е достатъчно. Да сподели някой който се движи по Дунав и на мен ще ми е интересно дали тези машинки ще имат силата когато е натоварена лодката.
Но пък аз ако бях за Дунав щях да си взема лодка поне с някакво твърдо дъно, Дунав - много вода + движи се -знае ли човек.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Джонсън 4 к.с. буташе пластмасовата лодка срещу течението с двама човека със задоволителна скорост..., но ако някой тичаше по брега, щеше да ни надмине. :lol:

Проблемът при надуваемите какъв е - теглото на даден двигател, нали?...не толкова мощността?

Бих си взел по-скъпичък сонар, защото знам, че ще ме кефи, но тъй като не знам дали надуваема лодка ще ме кефи, като за начало няма да скокна на твърдо дъно, а и като гледам в youtube, народът си се вози спокойно и на надуваемо дъно. :wink: :mrgreen:

Осезаема разлика в мощността между едноцилиндрово 4 тактово Сузуки 2,5 к.с. и някой 2 тактов, но двуцилиндров и с 4 к.с. ще има ли? :roll:
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него

Мнение от Митев »

Кире, минимум 8 к.с. :wink: иначе се псуваш сетне :wink:
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Marco Polo написа:
GODzillata написа:Осезаема разлика в мощността между едноцилиндрово 4 тактово Сузуки 2,5 к.с. и някой 2 тактов, но двуцилиндров и с 4 к.с. ще има ли? :roll:
Да, точно кон и половина.
А това, че единият е 4 т, а другия 2т?
В смисъл, 4 т, нищо, че е с по-малко коне, няма ли да е горе-долу като 2т, но с 1.5 к.с. повече?

4к.с. буташе 90-100 кг. лодка + 200кг. живо тегло.
Надуваемата е около 20кг., т.е. почти 5 пъти по-лека и малко по-слаб двигател...ъъъ...скоростта сигурно ще е еднаква?
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Надуваемата бута голяма вълна отпред, твърдата цепи вълната.
Аз без да разбирам, много много бих заложил на 2т 4 кс Джонсън. Сузикито е много хубаво но няма да можеш да му стигнеш конете срещу течението въобще. Ще се тормози и няма да може да му стигнеш номиналните обороти.
Двутактовите се изрязват много по-лесно.
Надуваемата не я бърка теглото на мотора. Тея с транец де, балоните си продължават малко зад транеца и лодката не вирва нос :wink:

Ако ще е надуваема минимума според мен за мотор е 8 к.с. иначе пътуваш часове :lol: :twisted: :twisted:
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Мощноста си е мощност не зависимо от двигателя все ще бута с еднаква сила освен ако не са с различен въртящ момент, но при толкова малки мотори разликата и там ще е минимална.
Другия въпрос - надувните лодки особенно тези без твърдо дъно изискват още по голяма сила в сравнение с твърди лодки или с Риб-овете.
Аз бутам с 8 коня мотор в момента 740кг лодка , обаче ако го закача на надувна с 300кг товар и до 3м(да не говорим за повече) и ще издъхне или поне няма да движи както трябва. Това беше само пример дано ти стане ясно.
Не знам с каква скорост движи водата по дунав, но с тези лодки и мотори повече от 10-12 км/h едва ли ще направиш, даже ми се вижда много ако има някой с теб в лодката.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Идеята е за тролинг. :roll:
promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

GODzillata написа:Идеята е за тролинг. :roll:
Колега, на тролинг на Дунава не съм чул някой да е улавял нещо. Течението е много силно и ако трябва да тролиш срещу него се получава, че трябва да се движиш бавно назад или просто да стоиш на едно място :lol:
По течението пък ще се движиш с прекалено голяма скорост за тролинг.
На Дунава съм хващал много распери, като оставям лодката да се носи свободно по течението с изключен двигател и просто замятам в местата които си харесам. А на тролинг съм пробвал и аз а и няколко мои познати, но никога не сме улавяли нищо.
Може и да има начин, но не е като по язовирите.
По повод двигателя бих ти препоръчал PARSUN T3,6. Според човек, който ги е сравнявал и има много повече опит с двигатели от мен и теб, PARSUN T3.6 е дори по-добър от Johnson-a (от който е копиран). Освен това си вземаш нов двигател с 2-год гаранция на цена на употребяван. :wink:
Айде на слука и ако хванеш нещо на тролинг в Дунава, сподели малко опит :wink:
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Хех...прав си и аз на тролинг досега в Дунава не съм хванал нищо, освен распери, замятайки от носеща се по течението лодка. :roll: ...ама май един се хвана при влачене на повърхностен воблер. :roll:

Чакаме включване на Ивака да сподели тролинг успехи по реката. :D
runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

Има ограничения за тези лодки. За Маринера е 2,5кс до 14кг, за Сиихоука е 2кс до 13,7кг. Сам виждаш, че разликата е малка, но Маринера е направо грамаден до другата. Повече от 8 км/ч едва ли ще правиш с тези лодки, тъй че според мен вземи впредвид първо скоростта на течението. На морето ги ползваме доста успешно, но за Реката.....не знам колега, прецени си. И щом са ограничили мощността - не ги претоворвой. Транеца е окачен.
Никога не съм хващал повече от 12 заргани, но винаги страшно съм се забавлявал!!!!
Мммм-даа! Важен е процеса!
Аватар
Mich
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Mich »

Колега бягай далече от тия лодки. Не се вкарвай във филм :!:
Няма такава измислица. Много по-добре е някоя нормална лодка втора употреба, с твърдо дъно и надуваем кил.
На този боклук като му сложиш двигателя отзад и транеца се изкривява понеже е закрепен към балона. Няма никаква стабилност. Имам чувството, че ще се измъкне от тия меки връзки и ще загубиш двигателя някъде. Да не говорим, че максимума за тази лодка е 2.5 коня от личен опит ти го казвам
който не лови, няма да яде :)
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Хм...май ще трябва да се преосмисли и тук концепцията, а? :roll: Ама ако мина на друго ниво лодка, трябва да гледам и други двигатели. Ех, мъка, мъкаааааа... :mrgreen:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Кире,имам един двутактов 3.3 Евенруд и седма година не съм барал нищо по него,освен че смених перката с нова/старата арменците я счупиха/ и скоро смених гумената перка на водната помпа.Този звяр,бута Ял4 и си го бута с завидна бързина.Преди това го ползвах за една Тутраканка и с него направо летеше тая лодка.И така,да си дойдем на думата!
Всичко зависи от конструкцията на лодката.Колкото е по тежка и с заоблени форми,толкова по-голяма вълна ще бута пред себе си/без значение дали е Зодиак или Ял/ и обратното,колкото е по тясна,толкова по-бълзо ще върви заради това че лесно пори водата.Прочетох едно-две мнетия на колеги които предлагат да си вземеш двигател 8кс.Аз потвърждавам мнението им и те съветвам да не е по малко от 5кс и максимум до 15кс.Вземи се в ръце и си вземи лодка не по къса от 3.80-4м.Сам виждаш че за да ти е удобно в една лодка и да не се притесняваш за нищо се иска да имаш място да се завъртиш.Колкото е по-твърдо дъното на лодката,толкова по-добре ще върви и ако имаш възможност си вземи с твърдо дъно и недей да правиш повече простотий ами се вземи в ръце че пак ще има- продавам лодка,уборудвана с двигател и сонар за тролинг.Стабилната лодка си е стабилна и няма да се притесняваш от плаване във водата и губене на такъми.Повярвай ми,няма нищо по важно от сигурноста,когато си на вода.Стане ли проблема,да ти го начукам и на парите и на всичко/да не ти харчи баджанак ти парите после/ :mrgreen: :lol: Аз имах това да ти кажа,пък ти си голямо момче и ще си направиш сам изводите :lol: :wink: :drinkers: :drinkers: :drinkers:

П.П Даже си мисля,че лодка за Дунава по малка от 4м си е направо майтап работа и доста неудобна за риболов.При всяко ставане и завъртане трябва да се внимава и без резки движения :lol: :lol: :lol:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Всичко това е така, Любак, НО - изискванията ми са лодката да може да се качва на покрива на джипа и да се сваля само от 1 човек, т.е. от мен. :mrgreen:
Може би вариант е дъно с високо налягане? Иначе да речем една 3.30 с алуминиево дъно колко тежи? :roll:
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”