Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Въпрос за двутактов двигател
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
- spookymiro
- ще става разбирач
Въпрос за двутактов двигател
Здравейте,
Тази седмица с приятелчето се сдобихме с двигател и за голямата лодка. 15 коня, двутактов. Понеже другият двигател ни е четиритактов и не сме се разправяли с двутактов възникнаха някои въпроси:
1. Колко време след като си забъркаш маслото и бензина (в нашия случай съотношението е 1:50), бензина остава годен за употреба с мотора. Един познат ми каза, че след два месеца маслото изчезвало или си губело свойствата ( не можах да запомня точно).
2. Ако наистина смесения бензин след определено време не става за употреба от мотора, може ли с някакава процедура да го направим отново годен (смесване с прясно забъркан или ново доливане на масло например). И двамата с приятелчето сме с дизелови автомобили иначе престоялия бензин щяхме да си го сипваме в колите да не става зян.
Тази седмица с приятелчето се сдобихме с двигател и за голямата лодка. 15 коня, двутактов. Понеже другият двигател ни е четиритактов и не сме се разправяли с двутактов възникнаха някои въпроси:
1. Колко време след като си забъркаш маслото и бензина (в нашия случай съотношението е 1:50), бензина остава годен за употреба с мотора. Един познат ми каза, че след два месеца маслото изчезвало или си губело свойствата ( не можах да запомня точно).
2. Ако наистина смесения бензин след определено време не става за употреба от мотора, може ли с някакава процедура да го направим отново годен (смесване с прясно забъркан или ново доливане на масло например). И двамата с приятелчето сме с дизелови автомобили иначе престоялия бензин щяхме да си го сипваме в колите да не става зян.
Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.
-
- вече хвърля и на тежко
Re: Въпрос за двутактов двигател
Няма къде да изчезне маслото, не се притеснявай.
Винаги съм си пълнил резервоара догоре, и никога не ми е свършвал докрай, за да го подменям с нов постянно.
Всеки път като ходя с лодката, си го допълвам и така.
За мен това е най-добрия вариант.
Според мен по-важното е да му слагаш хубаво масло на мотора, а не да наливаш българско, от това не можеш да спестиш.
Винаги съм си пълнил резервоара догоре, и никога не ми е свършвал докрай, за да го подменям с нов постянно.
Всеки път като ходя с лодката, си го допълвам и така.
За мен това е най-добрия вариант.
Според мен по-важното е да му слагаш хубаво масло на мотора, а не да наливаш българско, от това не можеш да спестиш.
- Don4o_62
- учете се от него
Готова смес ми е седяла в резервоар по една година, и след разклащане пак съм я ползвал ,като не съм виждал някаква разлика.Но бензин,престоял повече от2-3год.не е за каране.А и миризмата му е друга.
Маслото го разреждай 1към30гр.,независимо ,че някой масла ги дават с по малко съотношение.Нека да пуши малко повече,но няма да имаш грижи откъм двигател.
Маслото го разреждай 1към30гр.,независимо ,че някой масла ги дават с по малко съотношение.Нека да пуши малко повече,но няма да имаш грижи откъм двигател.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

Купуваш си качественно масло, което не се отаява бързо и си караш като доливаш целия сезон.
И ако искаш да си запазиш двигателя по дълго в края на сезона изхарчваш бензина до колкото можеш и остатъка го изхвърляш.
Смес престояла повече от 6 месеца не е добре да се кара(не , че не може). Образуват се наслагвания които с обикновнно разклащане не се оправят.
Същото важи и за бензиновите маркучи(пише си го и в ръководството на мотора) трябва бреди старта на сезона да се промиват основно или да се подменят. Измива се резервоара и си готов за новия сезон.
Всичко това може и да не се прави , но има вероятност мотора да започне да киха или да запуши накой жигльор на кабуратора. Това са само превантивни мерки които е добре да се спазват за по добра и по дълга работа на мотора.
А ако си с руски мотор те и без това си кихат карай как ти е кеф
И ако искаш да си запазиш двигателя по дълго в края на сезона изхарчваш бензина до колкото можеш и остатъка го изхвърляш.
Смес престояла повече от 6 месеца не е добре да се кара(не , че не може). Образуват се наслагвания които с обикновнно разклащане не се оправят.
Същото важи и за бензиновите маркучи(пише си го и в ръководството на мотора) трябва бреди старта на сезона да се промиват основно или да се подменят. Измива се резервоара и си готов за новия сезон.
Всичко това може и да не се прави , но има вероятност мотора да започне да киха или да запуши накой жигльор на кабуратора. Това са само превантивни мерки които е добре да се спазват за по добра и по дълга работа на мотора.
А ако си с руски мотор те и без това си кихат карай как ти е кеф

- undergrounder
- вече хвърля и на тежко
Колега,и да не вземаш двутактово обикновенно масло.В големите рибарски магазини продават специално масло за извънбордови двигатели.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
- spookymiro
- ще става разбирач
Маслото дето съм взел е Yamalube за двутактов извънбордов мотор. Мисля че е на Yamaha.
Бензина има ли значение дали ще е 92, 95, 98...?
Двигателя е Mercury 99 година, има го в мобилето на цена 1850лв.
Човека дето ни го продаде ни даде и резервоар, с 8-10л бензин. Не е каран от миналия сезон. Трябва ли да го изхвърлим и да измием резервоара или да долеем с прясно смесен и да го изгорим?
Бензина има ли значение дали ще е 92, 95, 98...?
Двигателя е Mercury 99 година, има го в мобилето на цена 1850лв.
Човека дето ни го продаде ни даде и резервоар, с 8-10л бензин. Не е каран от миналия сезон. Трябва ли да го изхвърлим и да измием резервоара или да долеем с прясно смесен и да го изгорим?
-
- ще става разбирач
Не сте ме разврали с Божидар бензина е от април 2009 г А98
А маслото ми беше на свършване и сипах по малко.Така че сипете още 70гр и няма никакви проблеми
Поздрави
А маслото ми беше на свършване и сипах по малко.Така че сипете още 70гр и няма никакви проблеми
Поздрави

ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ТРУДНО СЕ ХВАЩА ГОЛ ШАРАН
- spookymiro
- ще става разбирач
pantera написа:Не сте ме разврали с Божидар бензина е от април 2009 г А98
Поздрави
Ааааааааа....

Гле'й откъде изникна предишният собственик на мотора!

Значи сипваме 70гр и го караме. Може и да го смесиме с 10л нов.
Да ни кажеш дали да промием после резервоара или няма нужда?
Сполай ти!

- prokop4o
- ще става разбирач
колеги нека използвам темата моя двутактов мотор ми извади бяла пяна от аспуха някой знае ли каква е причината?
-
- ще става разбирач
Ааааааааа....
Сполай ти!
[/quote]
Аз съм тук отдавна
На това гориво сипи още 70 гр масло.
А за в бъдеще 1към 50 и ще ви служи вярно дълго време.
Относно резервоара ви казах че е промит .Промиване ще трябва догодина

Сполай ти!

Аз съм тук отдавна

На това гориво сипи още 70 гр масло.
А за в бъдеще 1към 50 и ще ви служи вярно дълго време.
Относно резервоара ви казах че е промит .Промиване ще трябва догодина

ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ТРУДНО СЕ ХВАЩА ГОЛ ШАРАН
- Don4o_62
- учете се от него
То стана цяла дискусия. Все едно колегата, ще кара Совалка.
Както ти бях писал по горе, изобщо да не те притеснява, че бензина е седял една година. Карай, доливай и хич да не ти пука. Резервоара трябва да го миеш, само ако видиш че има ръжда. Обаче обезателно трябва да почистваш горивният филтър (чрез продухване и измиване с бензин или коресилин).
А относно репликата :
Както ти бях писал по горе, изобщо да не те притеснява, че бензина е седял една година. Карай, доливай и хич да не ти пука. Резервоара трябва да го миеш, само ако видиш че има ръжда. Обаче обезателно трябва да почистваш горивният филтър (чрез продухване и измиване с бензин или коресилин).
А относно репликата :
Няма лоша техника, има калпави стопаниVGS написа:А ако си с руски мотор те и без това си кихат карай как ти е кеф

- ceno cenov
- разбира нещата
Много е вероятно да е грес умешана с вода.prokop4o написа:колеги нека използвам темата моя двутактов мотор ми извади бяла пяна от аспуха някой знае ли каква е причината?

- krokibg
- учете се от него
Ако такова нещо излиза от ауспуха,то се далжи на омешано с вода - масло !!!Виж да нямаш течове доло от торпедото/ !!! Вътре в бутуша до торпедото ходи една ос,която върти доло друга ос с зъпчатки за перката.Тази ос за да не излиза маслото което е за смазване на тези зъбчатки си има семеринг/един или два/,които може да са дали фира.Там има много силно въртеливо движение,и при омешването на маслото с вода и това вартеливо движение се получава нещо като миксерprokop4o написа:колеги нека използвам темата моя двутактов мотор ми извади бяла пяна от аспуха някой знае ли каква е причината?

П.П Помисли си,двигателя при ниски или високи обороти да ли е прекъсвал и дали е имало моменти в които да гасне без причина.Получават се едни тлясъци,доста неприятни и не може да не се усетят ако има пробив в система.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- Don4o_62
- учете се от него
Един път и на мен ми се случи същото.На малки обороти водата побеляваше ,но бях объркал дозировката на маслото ,че бях сипал но око.Та има вероятност да е от това.Нямало е пълно изгаряне на маслото.Двигателя си работеше без проблем(Салют-3),но отзад беше една кебапчийница
,нямам думи.

- krokibg
- учете се от него
Това нещо го правят само старите мотори.Чисто нов двигател не прави такаDon4o_62 написа:Един път и на мен ми се случи същото.На малки обороти водата побеляваше ,но бях объркал дозировката на маслото ,че бях сипал но око.Та има вероятност да е от това.Нямало е пълно изгаряне на маслото.Двигателя си работеше без проблем(Салют-3),но отзад беше една кебапчийница,нямам думи.

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!