ДИВ ЗАЕК

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Аватар
Elfi
ще става разбирач
ще става разбирач

ДИВ ЗАЕК

Мнение от Elfi »

Виждам, че има много кулинари тук, а и както каза Мирче - жените сме слаби готвачки :D
Та да попитам все пак...Донесоха ми диво "зайче" , гръмнато в неделя, / в кавички е , защото зайчето е по-голямо от кучето ми :lol: / та сега се чудя какво да го правя и как да го готвя. Вече получих един урок, ще бъде добре обаче да чуя повече мнения :wink: В интерес на истината наистина всички велики готвачи са мъже :idea:
Не ви четкам, ще се радвам да науча нещо, за пръв път ще готвя дивеч :roll: А той не е с месце кат на домашните :wink:

Па ако не го изгоря, може и да донеса на Огняново , да видите какво съм сътворила :wink:
DiE HarD
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: ДИВ ЗАЕК

Мнение от DiE HarD »

Попринцип заека става много хубав когато е на чумлек или когато е паниран! :drinkers:
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Нямам голям опит с дългоухия,правил съм само яхния,но дивака е несравнимо по-вкусен от домашния.Трябва тенджера под налягане и внимателно дъфчене заради съчмите.Първо хубаво се изкисва заради кръвта па после като се свари се слага винце,компир,лук,чесън,дафинкин лист,бахар,ч. бибер,лют червен,запържено брашънцеинакрая доматено пире-става какафония от вкусове,но заю свири соло.Наздраве с червено винце!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Елфи,аз съм готвач по професия,но само дикимента ми остана :mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol:
Можеш да го направиш по сто начина,но всичко зависи от теб,какво обичаш да ядеш или не.Най-важното нещо е,да подготвиш дивечовото месо,за да може после да е меко и вкусно когато се яде.За целта,първо се убеди че заека е заек а не на комшията ти котката/и това го има/ :o :shock: :roll: След като си сигурна че заека е заек :lol: взимаш и го дереш,като за целта го цепваш с нож отгоре на гърба и го събличаш с двете ръце както се сваля пижама.След което,много внимателно го изчистваш от вътрешностите,като внимаваш да не пробиеш жлъчката,която се намира на черния дроб.След това,напълваш една тенджера с вода и гледаш да е толкова голяма че да побере ко-заека,цял :lol: :lol: :lol: Слагаш половин литър оцет и оставяш заека да се кисне,поне-минимум 12 часа.От там нататък,можеш да правиш с месото каквото си искаш и може да го направиш с ориз на фурна,яхния с кромид,с картофи на фурна и начините му на направа изобщо не се различават по нищо от готвенето на други меса но след първата обработка.Иска се да сложиш дафинов лист,в яхнията ако го правиш с крумид и всички подправки които сама обичаш да консумираш.Така че,в общи линий,най-важното нещо е предварителната подготовка.Другото е интерпретация и това е,нищо сложно няма.да ти е сладко :idea: :drinkers:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
patrona86
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от patrona86 »

Колкото сериозно се занимвам с риболов,толкова съм се отдал и на лова!
Тва което съм научил до сега е че, зайците са забранени в момента,както и почти всички видове обект налов !
Тва което сте направили е че, сте намалили популацията на зайците с 3-6 зайчета.
Ако ви е за първи път,ви прощавам щото и аз не съм светец!
Иначе съвета за марината с оцет и лук+чесън е вярна.Ускоряване на обезмирисяването се получава ако се свари с оцет,лук и чесън,и след това го направиш на една капама с морковчета,много лук (3кг) и червен пипер.

Предполагам че, вече няма да тормозите добичетата през размножиелния им период ?
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
sashosofia
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от sashosofia »

Абе хора то сега ловът е забранен.А зайчето е било гръмнато??? То е все едно да си смениш въдицата за сертме. :evil: :evil: :evil:
HAZART
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от HAZART »

Стига сте се стягали де,може да се е самоубил. :roll:
Заека де.
ТОВА,ЧЕ БРАКОНИЕРИТЕ СА НА СВОБОДА,НЕ Е ТЯХНА ЗАСЛУГА А Е НАША ГРЕШКА.

Изображение
vladislavista
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vladislavista »

Аз съм ловец,освен и рибар и много лошо е,че претендираме да има дивеч и риба,а сами ги унищотжаваме през забранетите сезони,и бракониерстваме,А давже незнаем и как да ги СГОТВИМ :evil:
Аватар
Светльо-toxin34
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Светльо-toxin34 »

Този дето го е гръмнал в забранения период-с лимон в устата и по-голям морков в задника.Иначе както казва бат Любо-яхниика,става и в гюведже на по слаб огън да се задуши с морковче и целинка.Можеш и да шпиковаш зайчето с малко лучец и парченца шунка или шарена сланинка.
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
Аватар
Elfi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Elfi »

Подпалихте петичките нещо, отде да знам че е бил забранен лова? Па и да знам, обещан ми беше преди 1 година , донесоха ми го сега, и кво? да кажа.....ооо, лова е забранен, не го ща :lol: Аз ако видя живо зайчето и после го видя в тавата, няма да го кусна! По лова не си падам, не мога да нараня топлокръвно по никакъв начин! Не мога и не искам и да дера :!: Донесоха ми зайо вече одран и готов за тавата, стига сте се палили
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

По това време на годината зайците се удрят в бронята на колата! :wink:

Придържайте се към рецептите!

Пълнен див заек

/за да не си играя да пиша рецептата ще я копирам някъде от нета/

Необходими продукти:

· 1 заек
· 250 g ориз
· 250 g кайма
· 3 глави лук
· 1 връзка зелен лук
· 1 глава чесън
· 5-6 моркова
· 150 g гъби
· магданоз,чубрица
· черен пипер
· червен пипер
· сол
· 1 бира
· 2 с.л. доматено пюре

Приготвяне:

Заекът се осолява със сол, черен и червен пипер и се оставя да си поеме от подправките около 2-3 часа. Приготвянето на плънката за заека се осъществява по следния начин:

1. в малко олио се задушават нарязаните на ситно лук, чесън, моркови и гъби
2. прибавя се оризът и каймата, като се разбърква непрекъснато - и тук е мястото на бирата
3. най-накрая се слагат зеленият лук, магданозът и подправките: сол,чубрица,черен и червен пипер на вкус

Оставя се да поизстине малко и заекът се пълни и зашива, като обикновено остава от плънката за отстрани. Пече се за около 3 часа в загрята предварително фурна при около 220- 250 ºC, като 2/3 от заека са покрити с вода и малко олио,в които предваритело сме разбили доматеното пюре. След 45 минути се обръща и се покрива с фолио.
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
Elfi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Elfi »

Е това исках, бях си наумила точно пълнен да го направя, благодаря че ми спести ровичкане в готварските форуми, щот като се заровя там, ще препиша сто рецепти и после пада едно чуденееееееее :lol: :lol: :lol: Ще ви почерпя в Кръчмата с него, всички :wink: :drinkers:
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Понякога нашето- братовчед-ловецо държи твърде дълго законно отстреляния заю во фризеро,честа практика,чакайки сгоден момент да се събере с арни люде да му направи подобаваща панихида.
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

Вижте сега,ако заека е бил хищен може да е бил гръмнат при неизбежна самоотбрана. :wink: :lol: :lol:
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Може да е забранен лова,ама утре ще гръмна един женски,
че се на майка се прай от година насам,пък едно още не е изкарала. :evil:
Рецептата я знам. :D
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА