Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


ДИВ ЗАЕК
Модератор: sapuna
ДИВ ЗАЕК
Виждам, че има много кулинари тук, а и както каза Мирче - жените сме слаби готвачки
Та да попитам все пак...Донесоха ми диво "зайче" , гръмнато в неделя, / в кавички е , защото зайчето е по-голямо от кучето ми
/ та сега се чудя какво да го правя и как да го готвя. Вече получих един урок, ще бъде добре обаче да чуя повече мнения
В интерес на истината наистина всички велики готвачи са мъже
Не ви четкам, ще се радвам да науча нещо, за пръв път ще готвя дивеч
А той не е с месце кат на домашните
Па ако не го изгоря, може и да донеса на Огняново , да видите какво съм сътворила

Та да попитам все пак...Донесоха ми диво "зайче" , гръмнато в неделя, / в кавички е , защото зайчето е по-голямо от кучето ми



Не ви четкам, ще се радвам да науча нещо, за пръв път ще готвя дивеч


Па ако не го изгоря, може и да донеса на Огняново , да видите какво съм сътворила

Re: ДИВ ЗАЕК
Попринцип заека става много хубав когато е на чумлек или когато е паниран! 

Re: ДИВ ЗАЕК
Нямам голям опит с дългоухия,правил съм само яхния,но дивака е несравнимо по-вкусен от домашния.Трябва тенджера под налягане и внимателно дъфчене заради съчмите.Първо хубаво се изкисва заради кръвта па после като се свари се слага винце,компир,лук,чесън,дафинкин лист,бахар,ч. бибер,лют червен,запържено брашънцеинакрая доматено пире-става какафония от вкусове,но заю свири соло.Наздраве с червено винце!
- krokibg
- учете се от него
- Мнения: 6920
- Регистриран на: Пон Юли 03, 2006 10:46 am
- Местоположение: Пловдив
Re: ДИВ ЗАЕК
Елфи,аз съм готвач по професия,но само дикимента ми остана
Можеш да го направиш по сто начина,но всичко зависи от теб,какво обичаш да ядеш или не.Най-важното нещо е,да подготвиш дивечовото месо,за да може после да е меко и вкусно когато се яде.За целта,първо се убеди че заека е заек а не на комшията ти котката/и това го има/
След като си сигурна че заека е заек
взимаш и го дереш,като за целта го цепваш с нож отгоре на гърба и го събличаш с двете ръце както се сваля пижама.След което,много внимателно го изчистваш от вътрешностите,като внимаваш да не пробиеш жлъчката,която се намира на черния дроб.След това,напълваш една тенджера с вода и гледаш да е толкова голяма че да побере ко-заека,цял
Слагаш половин литър оцет и оставяш заека да се кисне,поне-минимум 12 часа.От там нататък,можеш да правиш с месото каквото си искаш и може да го направиш с ориз на фурна,яхния с кромид,с картофи на фурна и начините му на направа изобщо не се различават по нищо от готвенето на други меса но след първата обработка.Иска се да сложиш дафинов лист,в яхнията ако го правиш с крумид и всички подправки които сама обичаш да консумираш.Така че,в общи линий,най-важното нещо е предварителната подготовка.Другото е интерпретация и това е,нищо сложно няма.да ти е сладко







Можеш да го направиш по сто начина,но всичко зависи от теб,какво обичаш да ядеш или не.Най-важното нещо е,да подготвиш дивечовото месо,за да може после да е меко и вкусно когато се яде.За целта,първо се убеди че заека е заек а не на комшията ти котката/и това го има/









Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- ще става разбирач
- Мнения: 420
- Регистриран на: Сря Май 07, 2008 1:46 am
- Местоположение: Farnborough, UK
- Обратна връзка:
Re: ДИВ ЗАЕК
Колкото сериозно се занимвам с риболов,толкова съм се отдал и на лова!
Тва което съм научил до сега е че, зайците са забранени в момента,както и почти всички видове обект налов !
Тва което сте направили е че, сте намалили популацията на зайците с 3-6 зайчета.
Ако ви е за първи път,ви прощавам щото и аз не съм светец!
Иначе съвета за марината с оцет и лук+чесън е вярна.Ускоряване на обезмирисяването се получава ако се свари с оцет,лук и чесън,и след това го направиш на една капама с морковчета,много лук (3кг) и червен пипер.
Предполагам че, вече няма да тормозите добичетата през размножиелния им период ?
Тва което съм научил до сега е че, зайците са забранени в момента,както и почти всички видове обект налов !
Тва което сте направили е че, сте намалили популацията на зайците с 3-6 зайчета.
Ако ви е за първи път,ви прощавам щото и аз не съм светец!
Иначе съвета за марината с оцет и лук+чесън е вярна.Ускоряване на обезмирисяването се получава ако се свари с оцет,лук и чесън,и след това го направиш на една капама с морковчета,много лук (3кг) и червен пипер.
Предполагам че, вече няма да тормозите добичетата през размножиелния им период ?
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
-
- новобранец
- Мнения: 33
- Регистриран на: Сря Фев 27, 2008 10:59 pm
- Местоположение: България
- Обратна връзка:
Re: ДИВ ЗАЕК
Абе хора то сега ловът е забранен.А зайчето е било гръмнато??? То е все едно да си смениш въдицата за сертме.




-
- сериозен играч
- Мнения: 1288
- Регистриран на: Нед Окт 23, 2005 9:51 pm
- Местоположение: Васко Бояджиев/ПЛОВДИВ/АСЕНОВГРАД/ДЕВИН/
Re: ДИВ ЗАЕК
Стига сте се стягали де,може да се е самоубил. 
Заека де.

Заека де.
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Съб Фев 23, 2008 6:40 pm
- Местоположение: гр.София
Re: ДИВ ЗАЕК
Аз съм ловец,освен и рибар и много лошо е,че претендираме да има дивеч и риба,а сами ги унищотжаваме през забранетите сезони,и бракониерстваме,А давже незнаем и как да ги СГОТВИМ 

- Светльо-toxin34
- разбира нещата
- Мнения: 849
- Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 9:12 am
- Местоположение: Светльо Радославов гр.София
Re: ДИВ ЗАЕК
Този дето го е гръмнал в забранения период-с лимон в устата и по-голям морков в задника.Иначе както казва бат Любо-яхниика,става и в гюведже на по слаб огън да се задуши с морковче и целинка.Можеш и да шпиковаш зайчето с малко лучец и парченца шунка или шарена сланинка.
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
Re: ДИВ ЗАЕК
Подпалихте петичките нещо, отде да знам че е бил забранен лова? Па и да знам, обещан ми беше преди 1 година , донесоха ми го сега, и кво? да кажа.....ооо, лова е забранен, не го ща
Аз ако видя живо зайчето и после го видя в тавата, няма да го кусна! По лова не си падам, не мога да нараня топлокръвно по никакъв начин! Не мога и не искам и да дера
Донесоха ми зайо вече одран и готов за тавата, стига сте се палили


- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: ДИВ ЗАЕК
По това време на годината зайците се удрят в бронята на колата!
Придържайте се към рецептите!
Пълнен див заек
/за да не си играя да пиша рецептата ще я копирам някъде от нета/
Необходими продукти:
· 1 заек
· 250 g ориз
· 250 g кайма
· 3 глави лук
· 1 връзка зелен лук
· 1 глава чесън
· 5-6 моркова
· 150 g гъби
· магданоз,чубрица
· черен пипер
· червен пипер
· сол
· 1 бира
· 2 с.л. доматено пюре
Приготвяне:
Заекът се осолява със сол, черен и червен пипер и се оставя да си поеме от подправките около 2-3 часа. Приготвянето на плънката за заека се осъществява по следния начин:
1. в малко олио се задушават нарязаните на ситно лук, чесън, моркови и гъби
2. прибавя се оризът и каймата, като се разбърква непрекъснато - и тук е мястото на бирата
3. най-накрая се слагат зеленият лук, магданозът и подправките: сол,чубрица,черен и червен пипер на вкус
Оставя се да поизстине малко и заекът се пълни и зашива, като обикновено остава от плънката за отстрани. Пече се за около 3 часа в загрята предварително фурна при около 220- 250 ºC, като 2/3 от заека са покрити с вода и малко олио,в които предваритело сме разбили доматеното пюре. След 45 минути се обръща и се покрива с фолио.

Придържайте се към рецептите!
Пълнен див заек
/за да не си играя да пиша рецептата ще я копирам някъде от нета/
Необходими продукти:
· 1 заек
· 250 g ориз
· 250 g кайма
· 3 глави лук
· 1 връзка зелен лук
· 1 глава чесън
· 5-6 моркова
· 150 g гъби
· магданоз,чубрица
· черен пипер
· червен пипер
· сол
· 1 бира
· 2 с.л. доматено пюре
Приготвяне:
Заекът се осолява със сол, черен и червен пипер и се оставя да си поеме от подправките около 2-3 часа. Приготвянето на плънката за заека се осъществява по следния начин:
1. в малко олио се задушават нарязаните на ситно лук, чесън, моркови и гъби
2. прибавя се оризът и каймата, като се разбърква непрекъснато - и тук е мястото на бирата
3. най-накрая се слагат зеленият лук, магданозът и подправките: сол,чубрица,черен и червен пипер на вкус
Оставя се да поизстине малко и заекът се пълни и зашива, като обикновено остава от плънката за отстрани. Пече се за около 3 часа в загрята предварително фурна при около 220- 250 ºC, като 2/3 от заека са покрити с вода и малко олио,в които предваритело сме разбили доматеното пюре. След 45 минути се обръща и се покрива с фолио.
Re: ДИВ ЗАЕК
Е това исках, бях си наумила точно пълнен да го направя, благодаря че ми спести ровичкане в готварските форуми, щот като се заровя там, ще препиша сто рецепти и после пада едно чуденееееееее
Ще ви почерпя в Кръчмата с него, всички






Re: ДИВ ЗАЕК
Понякога нашето- братовчед-ловецо държи твърде дълго законно отстреляния заю во фризеро,честа практика,чакайки сгоден момент да се събере с арни люде да му направи подобаваща панихида.
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 2753
- Регистриран на: Пон Фев 13, 2006 1:59 pm
Re: ДИВ ЗАЕК
Вижте сега,ако заека е бил хищен може да е бил гръмнат при неизбежна самоотбрана.




- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: ДИВ ЗАЕК
Може да е забранен лова,ама утре ще гръмна един женски,
че се на майка се прай от година насам,пък едно още не е изкарала.
Рецептата я знам.
че се на майка се прай от година насам,пък едно още не е изкарала.

Рецептата я знам.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА