Помощ от публиката- теч на езеро

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Аватар
Иван-Клисура
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Помощ от публиката- теч на езеро

Мнение от Иван-Клисура »

Брат ми изкопа 3-4 декара езеро но стената е насип и тече. Влиза доста вода, но нивото почти не се вдига. Стената докато я вдигаха багерите постоянно минаваха да я утъпкват, но пак не се получи.

Някаква идея как да се справим с този проблем :idea: :rolleyes:
СЪНДИ

Re: Помощ от публиката- теч на езеро

Мнение от СЪНДИ »

Ванка помощ от Приятел.Звънкаш на Л.Вичев-krokibg
dian
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от dian »

СЪНДИ написа:Ванка помощ от Приятел.Звънкаш на Л.Вичев-krokibg
:smt023 и аз тъи мисля
само слабите се стремят към порядаък силните владеят хаоса
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

А колко е дебела и висока стената :?: :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

Един приятел държи водоем под аренда.Зимата го бе източил и почистил,а напролет започна да го пълни с вода.Не зная с точност колко време му бе необходимо за да се напълни,но мина доста,понеже дъното бе сухо и докато се напои с вода и спре да поема мина повече от 15 дни.По принцип за по-малки водоеми съм чувал че дъното се засипва с глина за да се получи нещо като изолация,а в случая с адаша,предполагам че за стената ще е същото,но все пак трябва мнение от по-компетентен.Пожелавам успех в начинанието.
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
elmur
новобранец
новобранец

Мнение от elmur »

Ха сега. Първо да попитам няколко неща ако може.
Стената вие ли си я правихте- имам предвид има ли проект или просто копахта от езерото и трупахте на стената?
Уплътнявахте с багерите или изпозлвахте валяци?
Колко е висока стената?

И нещо доста сериозно- такъв теч от стената ще предизвика изнасяна на почвата от самата стена и в един момент нейното цялостно отнасяне. Пробие ли струята някаде останало се случва доста бързо.

п.с. Има хора които доста време учат как се правят точно такива съоръжения.........

Поздрави
не ще, не ще па спре
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

А на всяка язовирна стена(за малко язовирче)се трупат(подреждат )камъни,Вие сложихте ли?
А сега де? :roll:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

elmur написа:Ха сега. Първо да попитам няколко неща ако може.
Стената вие ли си я правихте- имам предвид има ли проект или просто копахта от езерото и трупахте на стената?
Уплътнявахте с багерите или изпозлвахте валяци?
Колко е висока стената?

И нещо доста сериозно- такъв теч от стената ще предизвика изнасяна на почвата от самата стена и в един момент нейното цялостно отнасяне. Пробие ли струята някаде останало се случва доста бързо.

п.с. Има хора които доста време учат как се правят точно такива съоръжения.........

Поздрави

Ванка,Елмур е много прав и за да се направи стена се иска да се проектира от специалист :idea: :idea: :idea:
Първо,се гледа кубатурата и колко точно вода ще събира,заради напора.Само да почне от някъде да тече,за отрицателно време ще разцепи стената и ако е голямо езерото,ще си създадете проблем,ако по пътя на водата има построики - къщи,краварници и т.н.Правят се геодезически проуцвания,сондажи и т.н ако водоема е над определена кубатура.Имаше такъв случай с един колега,който си решил самостоятелно да надгради стената.Започнал човека да си насипва пръст отгоре и за да вдигне нивото и водозбора,да гледал повече риба :roll: :o :shock: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Тръгна да пълни язовира,но в един момент,модата направила процеп над насипната стена и като прясно сирене,за по-малко от половин час,разцепила и оригиналната стена,като по пътя си,водата помела всичко що е било отпред.Няма да ти казвам какви проблеми си създаде,защото това което беше направил,си е абсолютно незаконно.Когато хората тръгнат да проектират,взимат се проби от почвата и за да се направи стената,се взима определена почва.Най-добре си викнете специалист,че проблема може да е малък,но може да стане и много голям.Да не стане ,после да работите за хората и да им исплащате обезщетения,или да ходите години по съдилища.Това е моя съвет и не го подценяваите.Успех !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
Иван-Клисура
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Иван-Клисура »

Абе малко е сложно за описване- ама ще опитам.

Значи поради липса на по-подходящо место, гьола е направен на 1 склон и каквото е изровено е слагано за стена. Стената е висока от 1-та страна 1,5 метра (към водата), а от другата страна- над 10 метра. Конусна е и е широка 2 метра на върха, а на 1,5 метра е сигорно над 3м. Не е валирана, само багерите (доста големи- може би 30-40 тонни) са минавали много пъти по нея да я отъпкват.

Под гьола няма никакви постройки, но пък има голям насип с ЖП линия на по-малко от 100 метра със малък отвор за оттичане на вода :?
snegk

Мнение от snegk »

Испускайте го докато не сте катурнали някой влак.10м.височина на 3м.ширина си е направо тънко отвсекъде.Дори и плитките язовири които съм виждал горе са 3-4м.а долу към 10м.дебилина.Да не говорим,че слагат камъни,глина и го валират.Това е за малките съоражения,за големите се првят с пилони в земята,основи после камъни и бетон. :wink:
Аватар
Иван-Клисура
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Иван-Клисура »

Илийка не си ме разбрал или така ти го обясних :D . Езерцето е дълбоко 1,5м. Довечера ще пробвам да пусна 1 чертежче
alhrist
новобранец
новобранец

Мнение от alhrist »

Пресушава се гьола.Местото което тече се заравнява и изчиства хубаво, влючително и дъното.После се слага дебел найлон,който да покрие местото на теча.После се засипва найлона с подходящ материал който до го държи да не се мърда.Мое мнение е че само ще удължите агонията.Ако дигата не е направена от подходящ материал и транбована ще пробие от друго место.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Ваньо, от външната страна течът видим ли е или само навлажнява? Стената има ли изпускателен шибър, преливник и преливен канал? Ако има видим теч, трябва да източите незабавно водата, защото пробива за отрицателно време и поразията надоло е непредсказуема. Те колегите ти вече казаха по-горе. Язовирът ти трябва да има преливник и преливен канал, по който да се оттича водата над критичното ниво! Иначе започва да прелива през стената и я отнася са минути!Не си играй със съдбата братле! Нали си спомняш за трагедията в с. Цар Калоян! Действай незабавно! :!: :!: :!: :!:
В Либия имаше един язовир, строен на сухо дере, за да обира поройните води при единичните годишни валежи. Язовирът губеше водата и се приложи тампониране на понорните участъци на дъното с глина, за да се излекува дъното. Знам, че земно- насипни стени се облицоват със слой глина, но каква е дебелината, каква е технологията на полагане на глината и колко е насипът на скално -каменната настилка отгоре незнам! Това си е работа за хидроинженери! Не е за правене от обща култура! :!: :!: :idea: :!:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
snegk

Мнение от snegk »

Иван-Клисура написа:Илийка не си ме разбрал или така ти го обясних :D . Езерцето е дълбоко 1,5м. Довечера ще пробвам да пусна 1 чертежче
Ами явно нещо не съм разбрал. :wink:
ribaro
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ribaro »

Виж това, ако ти свърши някаква работа .... .Доста рисково начинание според мен.
http://www.bg-tourinfo.com/damlakesmainframe.htm
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0% ... 0%BD%D0%B0
http://www.geology.bas.bg/lecture/soil/Ch.16.pdf
http://www.dnsk.mrrb.government.bg/UI/H ... kU2A%3D%3D
Седя и си ловя риба, седя и си ловя риба ....по едно време гледам .... само си седя ...
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”