Къде се намирам:
Внимание
Бракониери !
naRiba.com

Форум

Да се вгледаме малко и в огледалото
Модератор: bobopeli
Да се вгледаме малко и в огледалото
Доста дълго време се чудих дали да напиша тема от тоя род, ама ще взема да напиша няколко реда, че да си навлека гнева на цялата гилдия.
Дето викат старите хора -"Нямала си баба белица, та си взела козица".
Харно.Всички дето ловят риба не по правилата са бракониери. Ами... такива са. Всички са за е...ане, за давене, за бой. ИАРА не си гледа работата и инспекторите и до един са заедно с бракониерите ( в което дълбоко се съмнявам). До тук добре.
Бой и мъст, затвор и линчуване за всички управници, бракониери, ИАРА-джии , КАТ-аджии и най-вече политиците в държавата.
Оня ден хванали двама харпунджии в Жребчево и им съставили актове. Супер. Само дето двамата общо са хванали една риба, ама няма значение.
А иначе в закона са оказани, освен начините разрешени за ловене на риба, също така броя въдици и количеството риба разрешени за улов от един човек на ден. Нали така ?
А да се погледнем в огледалото ли ? Ама за малко.
Покрай това прословуто забраняване на риболова ( дето няма нищо общо с периодите на мръстене на отделните видове риба) и по точно казано точно преди и малко след забраната (а даже и по време) станах свидетел на такива золуми, че страх да те съвземе.
Отбелязвам факти, а вие кажете къде не съм прав. Щото между другото съм видял нещата с очите си:
(Действието се развива на два наши големи язовира - Жребчево и Копринка,но от това, което чета по форумите съм сигурен, че повсеместно е така).
1. Точно преди влизане на забраната в сила, бялата риба хвърли хайвера и мъжките легнаха да го пазят : - Бой, ама бой ти казвам. Всяка една лодка, излиза с по един чувал риби. Все класни (малките ги пускали, моля ти се). Дрън - дрън. Изключение правят само тия, дето не са могли по една или друга причина да ги набарат.Ама те са малко.
Сигурно един чувал бели риби тежи около 3 килограма. Нали толкова е рарешеното?
2.По време на забраната, луксозен джип с колесара седи до трансформатора на "Запълна" ( на Жребчево), а лодката вътре тролингова цял ден. После друга кола идва от някъде, ама на другия бряг, чувала с рибата се предава, въдиците се скатават по джобовете на скутера и "туристите" излизат доволни и щастливи след "разходката".И да ги проверят - нищо нередно няма.
3. Два-три дни след забраната - положението е същото. Хвалят се "колегите": Аз днеска - 16 парцала, вчера 10. Имаше и бая яки - едната 6.300.
4. Поканиха ме да придружа едни приятелчета да тролинговат с лодката. Те се оправят с такъмите си, аз карам накъдето ми кажат и надувам бирата. Не им разбирам на такъмите.
Влизаме в Голяма Гюрля: От северна страна кола и микробус. Наредени сигурно 20 сопи.На земята съхне мрежа за уклей дълга около 15-20 метра. Във водата надуваема лодка - единия гребе другия се навел и нещо човърка из водата.
- Еей, пичове - викат ни - внимавайте с винта или с въдиците да не закачите чипарето.
Басси редовните. А мрежичката естествено е за стръв.
5. Седят на северния бряг (дето ще правят комплекса "Севтополис" ) цял къмпинг. Сопите насукани в гьола, ама поне 20-30 на брой и два - три пъти на ден съвсем спокойно пускат мрежичката за уклей в плиткоча, та да има прясна стръв за през нощта, че и за през деня.
Добре, че не е забранен нощния риболов.
6. Ей ся ще мине още малко време и в средата на август-септември ще ги видите с ръчилата, как се пълнят цели кофи с 4-5 сантиметрови
костурчета и сулки. Нема лабаво. С един служител на ИАРА си говорихме, как преброил в едната кофа 2400 сулки по едно кутре едната, ама човека си имал билет.
И всички до тука, от изброените си имат билети, сигурен съм, щото иначе не биха били толкова спокойни.
Та такива ми ти работи, уважаеми колеги. Нали всички искаме да си хванем риба като отидем на гьола и да запазим рибното богатство. И как ще стане тая работа ? ? ?
Който ме пита, аз бих заложил на двамата харпунджии. От всички изброени до тук, като че ли те излязоха най-малките вредители.
Ами... това е. Подкарвайте ме със сопата.
Дето викат старите хора -"Нямала си баба белица, та си взела козица".
Харно.Всички дето ловят риба не по правилата са бракониери. Ами... такива са. Всички са за е...ане, за давене, за бой. ИАРА не си гледа работата и инспекторите и до един са заедно с бракониерите ( в което дълбоко се съмнявам). До тук добре.
Бой и мъст, затвор и линчуване за всички управници, бракониери, ИАРА-джии , КАТ-аджии и най-вече политиците в държавата.
Оня ден хванали двама харпунджии в Жребчево и им съставили актове. Супер. Само дето двамата общо са хванали една риба, ама няма значение.
А иначе в закона са оказани, освен начините разрешени за ловене на риба, също така броя въдици и количеството риба разрешени за улов от един човек на ден. Нали така ?
А да се погледнем в огледалото ли ? Ама за малко.
Покрай това прословуто забраняване на риболова ( дето няма нищо общо с периодите на мръстене на отделните видове риба) и по точно казано точно преди и малко след забраната (а даже и по време) станах свидетел на такива золуми, че страх да те съвземе.

Отбелязвам факти, а вие кажете къде не съм прав. Щото между другото съм видял нещата с очите си:
(Действието се развива на два наши големи язовира - Жребчево и Копринка,но от това, което чета по форумите съм сигурен, че повсеместно е така).
1. Точно преди влизане на забраната в сила, бялата риба хвърли хайвера и мъжките легнаха да го пазят : - Бой, ама бой ти казвам. Всяка една лодка, излиза с по един чувал риби. Все класни (малките ги пускали, моля ти се). Дрън - дрън. Изключение правят само тия, дето не са могли по една или друга причина да ги набарат.Ама те са малко.
Сигурно един чувал бели риби тежи около 3 килограма. Нали толкова е рарешеното?
2.По време на забраната, луксозен джип с колесара седи до трансформатора на "Запълна" ( на Жребчево), а лодката вътре тролингова цял ден. После друга кола идва от някъде, ама на другия бряг, чувала с рибата се предава, въдиците се скатават по джобовете на скутера и "туристите" излизат доволни и щастливи след "разходката".И да ги проверят - нищо нередно няма.

3. Два-три дни след забраната - положението е същото. Хвалят се "колегите": Аз днеска - 16 парцала, вчера 10. Имаше и бая яки - едната 6.300.

4. Поканиха ме да придружа едни приятелчета да тролинговат с лодката. Те се оправят с такъмите си, аз карам накъдето ми кажат и надувам бирата. Не им разбирам на такъмите.

- Еей, пичове - викат ни - внимавайте с винта или с въдиците да не закачите чипарето.

Басси редовните. А мрежичката естествено е за стръв.
5. Седят на северния бряг (дето ще правят комплекса "Севтополис" ) цял къмпинг. Сопите насукани в гьола, ама поне 20-30 на брой и два - три пъти на ден съвсем спокойно пускат мрежичката за уклей в плиткоча, та да има прясна стръв за през нощта, че и за през деня.

Добре, че не е забранен нощния риболов.
6. Ей ся ще мине още малко време и в средата на август-септември ще ги видите с ръчилата, как се пълнят цели кофи с 4-5 сантиметрови
костурчета и сулки. Нема лабаво. С един служител на ИАРА си говорихме, как преброил в едната кофа 2400 сулки по едно кутре едната, ама човека си имал билет.
И всички до тука, от изброените си имат билети, сигурен съм, щото иначе не биха били толкова спокойни.
Та такива ми ти работи, уважаеми колеги. Нали всички искаме да си хванем риба като отидем на гьола и да запазим рибното богатство. И как ще стане тая работа ? ? ?
Който ме пита, аз бих заложил на двамата харпунджии. От всички изброени до тук, като че ли те излязоха най-малките вредители.
Ами... това е. Подкарвайте ме със сопата.
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Re: Да се вгледаме малко и в огледалото
много си прав колега гадни бракониери 

- Божидар
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Подкрепям написаното,има много истина 

На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Светът е оцелял,защото се е смял!
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Ако знаеш само колко си прав!!! 

Имаш крава - пиеш мляко , нямаш крава - пиеш ...уиски
- Диканаров
- кандидат преподавател
За съжаление си на 99% абсолютно прав! Затова и аз на няколко пъти писах за уж "забранените" баластиери около София, които ежедневно бяха обсаждани от всякъде от стотици рибари по време на "забраната"! Една голяма част от тях са си откровенни мародери-браконери, но има и много, иначе "редовни" с билет колеги! Тотална липса на ИАРА-София! Излавяне на мъжките, унищожение на хайвер и личинките на бялата риба и после мрънкяне, че било обезрибено и нищо не се правило. Изход виждам само в риболовните сдружения и поемането на контрол и стопанисване на конкретни водоеми! Те отговарят за опазване от браконери, зарибяват, контролират риболова на другите. И това в взаимодействие с МВР. Така го виждам проявяването на гражданското общество в областта на риболова и опазване на рибните богатства! Но кога ли ще стане това? Може би в някой друг бъдещ живот! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- bigfish133
- ще става разбирач
Колега,не мисля че си за сопа, а трябва поста ти да се разлепи по всички "държавни" язовири. Ако 10 човека се замислят след като го прочетат пак ще е успех!
- val
- разбира нещата
- Обратна връзка:
И си прав и не.
Защо си прав? По ред причини: всичко това сме го виждали и ще продължава да е тъка ако има търпимост и няма промени в закона.
Защо не си? Има и много колеги за които дали ще се приберат с риба или не, им е все едно.
Аз лично съм от тия които вземат по някоя рибка , защото обичам да обсъждаме риболова около суфрата с приятели.
Утре е денят на недоволните рибари. Лично няма да мога да присъствам но ми е интересна темата и ще следя развитието на проблема около сдруженията.
Защо си прав? По ред причини: всичко това сме го виждали и ще продължава да е тъка ако има търпимост и няма промени в закона.
Защо не си? Има и много колеги за които дали ще се приберат с риба или не, им е все едно.
Аз лично съм от тия които вземат по някоя рибка , защото обичам да обсъждаме риболова около суфрата с приятели.
Утре е денят на недоволните рибари. Лично няма да мога да присъствам но ми е интересна темата и ще следя развитието на проблема около сдруженията.
-
- сериозен играч
Колега на теб,ако ти дадат да (е)ядеш няма ли да (е)ядеш? Що не идат тези отворените на яз.Тракиец да си хвърлят "за уклей"
.
От единия бряг обикаля бялата Нива от другия синята,а във водата лодката на ИАРА.Пред мене закараха една лодка на брега и я изтарашиха за маломерни риби,изхвърлиха им всичката риба обратно.Със жена ми подминахме но майче имаше и "леле мале ко е туй нещо дето мяса на онуй нещо"

От единия бряг обикаля бялата Нива от другия синята,а във водата лодката на ИАРА.Пред мене закараха една лодка на брега и я изтарашиха за маломерни риби,изхвърлиха им всичката риба обратно.Със жена ми подминахме но майче имаше и "леле мале ко е туй нещо дето мяса на онуй нещо"

- Спец-костур
- вече хвърля и на тежко
Беэ лоши чувства към автора , но си мисля че има нещо общо с теэи харпунджии - един вид оправдание ми се стори цялата раэправия. Голяма работа като са хванали една риба - те и мрежарите ако хванат една риба и тях ли трябва да оправдаваме. Пак каэвам - нямам лошо намерение просто си иэкаэвам мнението по написаната тема.
- maranzika
- сериозен играч

Не ми се иска да го казвам ,"но автора е страшно прав"!

- AL KAPONE
- кандидат преподавател
Бе прав, прав ама чета половин час и кво ми каза, което не знам в този доклад...
Някво решение ли? Предложение ли? Идея ли има или пак само констатацииииии.....
Оти всички се барате мъжкари, ама на гьла не виждам някой да обърне живарника или кофата на друг в нарушение....
Направи се предложение за здружение.... потъна, направисе петиция за промени... потъна, колежка се нагърби да виси по институциите, подкрепа не видях от вас..., направихме тема за нарушители към медиите - материали... и там се мълчи....
Вкрайна сметка, това е резултата от общото овчедушие.....
Друго нямам какво да Ви кажа....

Някво решение ли? Предложение ли? Идея ли има или пак само констатацииииии.....

Оти всички се барате мъжкари, ама на гьла не виждам някой да обърне живарника или кофата на друг в нарушение....
Направи се предложение за здружение.... потъна, направисе петиция за промени... потъна, колежка се нагърби да виси по институциите, подкрепа не видях от вас..., направихме тема за нарушители към медиите - материали... и там се мълчи....
Вкрайна сметка, това е резултата от общото овчедушие.....
Друго нямам какво да Ви кажа....
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
-
- разбира нещата
До колкото съм запознат в Германия се работи по гореописания начин. Даже 4-5 недели в годината са отделени само за поддържане на водоемите и растителността около тях. Ако някой от сдружението отцъства за деня плаща 20 евро глоба, които отиват в касата на дружеството.Диканаров написа:Изход виждам само в риболовните сдружения и поемането на контрол и стопанисване на конкретни водоеми! Те отговарят за опазване от браконери, зарибяват, контролират риболова на другите. И това в взаимодействие с МВР. Така го виждам проявяването на гражданското общество в областта на риболова и опазване на рибните богатства! Но кога ли ще стане това? Може би в някой друг бъдещ живот!
ВСЕКИ ПАЗИ В КЪЩИ ЧИСТО а на водоема (общото) си оставя боклуците. Ако ти се грижиш за водоема ще вземаш ли маломерни риби, ще хвърляш ли бомби или ще си оствяш боклуците, които пак ти трябва после да изчистиш.
Резултата в Германия: Пренаселено е с риба, ако риболовец хване риба над минималните размери не трябва да я пуска а да си я вземе иначе глоба. Така се осигурява пространство за развитие на младото поколение.
Автора в часта, че всички нарушават дори и с малко закона е прав.
Но не съм съгласен с оправдавенето на господата с копията,
ами ако ми бяха набучили рибката на сомската въдица аа ...

Риболова е удоволствие, а не начин за препитание !!!!!!
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Гражданско общество в будна кома ! Това е положението братя ! И ако всеки не предприеме нещо никой друг няма да оправи нещата !
Другото което си мислех онзи ден е .. хубаво - виждате ги бракониерите - що се не обаждате ? Звъниш на 112 и казваш какво виждаш , номера на колата , описваш хората и тн. ! Па всеки има ГСМ с камера .. една снимка и да постваме в една тема варварите, колите им и тн.. Утре ще му видя колата и с кюча .... Другото нещо е - що не се гласува ИАРА да взима процент от акта и човека подал сигнал да взима процент ? дали тогава няма да има сигнали ? А актовете са дебели ... който направи добро ще бъде поущрен ! Не е ли така ?
Другото което си мислех онзи ден е .. хубаво - виждате ги бракониерите - що се не обаждате ? Звъниш на 112 и казваш какво виждаш , номера на колата , описваш хората и тн. ! Па всеки има ГСМ с камера .. една снимка и да постваме в една тема варварите, колите им и тн.. Утре ще му видя колата и с кюча .... Другото нещо е - що не се гласува ИАРА да взима процент от акта и човека подал сигнал да взима процент ? дали тогава няма да има сигнали ? А актовете са дебели ... който направи добро ще бъде поущрен ! Не е ли така ?