Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Златисти мъниста
Модератор: Paublo_Eskobar
- GE6_HUNT
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Златисти мъниста
Защо никoй досега не е писал за златистите мъниста?Само в Търново ли спукваме рибата с тях?От началото на есента до ден днешен рядко ще видите рибар покрай Търново със стръв различна от топче и с по-малко от 2 кила едри кефали,мрени скобари и морунаж.Дори на сив червей,черва и рибка кълве много пъти по-слабо!!!Стръвта важи дори в мътна вода(днес реката беше като боза и това не ми попречи да си хвана 2 кила набързо НА МЪНИСТОТО)И досега коментарите че това е вид грапа(търмък)не са вярни,защото рибите се хващат само за устата а не за гърба.
- barutchiata ©
- Администратор
- GE6_HUNT
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Явно само около Търново е популярно туй мънисто.Разбира се че ще споделя!Монтажа е на плувка с по тежка такава(3-4-5 грама)Повода е по добре да е 0,14-0,16 защото скоро един приятел извади кефал 2,04кг на мънисто с 300 зора на 0,14.А аз като лових за първи път на мънисто сложих 0,12 уж да ми кълве по-често и закачих една мрена около кило и едвам я извадих без кепче.Поводът е стандартно дълъг- 25-30 см.в търново се предлагат 2 вида мъниста по размер,но всички ловят на големите,защото се закачат по едри парчета на тях и съответно куките са по-едрички- 4-5 номер тънки прави и остри(owner,гамакацу)На повода се нанизва мънистото от горната страна на повода ,така че да се задържи на куката без да се изхлузва.
Най-важно е самия начин на водене на линията!Хвърля се максимално далеч(колкото се може по-близо до отстещия бряг) на такава дълбочина че оловото едва да се докосва по дъното а мънистото да се влачи по дъното(на изтичане).Не се допуска да има никакъв`томбак` между върхаря и плувката.Метода е ефикасен само при течение и като плувката трябва да не се движи много бързо надолу по течението,а е допре внимателно да се ограничава скоростта и.Имал съм и единични случаи да хвана риби в тихи въртопи,но това си е и малко късмет.Когато се замята се обира `тумбака` и е добре съвсем лекичко да се разколебава плувката с върха на въдицата.Кълване рядко има ,обикновенно рязко перото се скрива и ако закъснее засичането рибата пуска.На този метод трябва добре да се разграничава кога оловото запецва в дъното и кога наистина набива риба,защото всяко излирно засичане плаши рибата.
Наслука и весело изкарване на новата година!!!
Най-важно е самия начин на водене на линията!Хвърля се максимално далеч(колкото се може по-близо до отстещия бряг) на такава дълбочина че оловото едва да се докосва по дъното а мънистото да се влачи по дъното(на изтичане).Не се допуска да има никакъв`томбак` между върхаря и плувката.Метода е ефикасен само при течение и като плувката трябва да не се движи много бързо надолу по течението,а е допре внимателно да се ограничава скоростта и.Имал съм и единични случаи да хвана риби в тихи въртопи,но това си е и малко късмет.Когато се замята се обира `тумбака` и е добре съвсем лекичко да се разколебава плувката с върха на въдицата.Кълване рядко има ,обикновенно рязко перото се скрива и ако закъснее засичането рибата пуска.На този метод трябва добре да се разграничава кога оловото запецва в дъното и кога наистина набива риба,защото всяко излирно засичане плаши рибата.
Наслука и весело изкарване на новата година!!!
- barutchiata ©
- Администратор
мъниста
Здравейте. В пазарджишка област мънистото е наи популярно за зимни условия по р.Марица и Тополница.Ли4но аз ползвам златно или комбинация от златно с бяло или жълто; златно с 4ервена троика №14
-16. Лови се също Скобар, кефал, карагjoз.Може и некоя 4ивийка.
Наслука на вси4ки с мънисто. Мисля 4е на всяка река ще стане където има такива риби.
-16. Лови се също Скобар, кефал, карагjoз.Може и некоя 4ивийка.
Наслука на вси4ки с мънисто. Мисля 4е на всяка река ще стане където има такива риби.
fly
- GE6_HUNT
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
може и да не се редят,слагаш една оливиетка колкото да ти се показва само връхчето на плувката или оливиетка с колкото ти трябват сачми и др. и това е.но ако не си виждал как и къде се лови ще ти е доста трудно.От първостепенно значение е мястото.Не се води като блесна а се лови на `изтичане`-мънистото или се допира леко до дъното или е малко над дъното,като задължително се лови на леко течение и се оставя течението да носи плувката.Ако стои на едно място абсолютно нищо не става.Виждал съм един как лови със съвсем леко придръпване,колкото да се повдигне антената на плувката с няколко милиметра и то много плавно.Имаше супер резултат наистина но не се получава лесно.Засича се при всяко потапяне на момента,иначе осеща измамата и изплюва.Ми тъй то.Наслука на всички!!!
- madted
- новобранец
- Обратна връзка:
Браво градски. Много подробно инфо си дал за мънистото. Наистина в нашия край спукахме рибата. Има и други места където тази"стръв" е доста популярна. Само има един проблем. След като се разбере че се хваща много риба на някое място максимум до седмица го отарашват с ток. Чух от колеги че извадили чували с риба. Такива като ги хванеш заслужават едно къпане в реката. В това студено време 10 минутки навън са му достатъчни
Наслука на всички колеги!!!

Наслука на всички колеги!!!
- GE6_HUNT
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Ми вчера за последно видях да минават с тока на Белица.Иначе най-уловищите места неистина не са за казване,но так където има възможност да ловят почти неограничено количество хора( големи язовири например)трябва да се знаят,за да има там рибари постоянно не само събота и неделя за да не може да се пусне мрежичка, ток,грапа,бомба....Иначе вчера 2ма изрудиииииииииии и една лапития с жиците тарашиха и единия мъж мята упорито на мънисто за заблуда и като мине някой покрай тях и се чува страхотоно прибиране на кисии,акумулатор,чанти,кабелчета,кеп....ужас направо.Поне надеждата ми е да оставят маломерките,то ясно че няма кой да ги спре.
- barutchiata ©
- Администратор
- sonax
- вече хвърля и на тежко
Re: Златисти мъниста
РибаР.. той GE6_HUNT е написал че с мънисто може да се лови и в мътна вода
така че не мисли а отивай за риба.

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Три годинки ма батко!
Ама темата си е хубава де!
Ето какво съм писал по нея преди време:

Ама темата си е хубава де!

sapuna написа:Негово величество... мънистото
В древността го носели за предпазване от злото, днес то краси дори мобилни телефони,а ние го използваме за риболов. Ако сте суеверни, но се притеснявате от околните и затова криете старото си синьо мънисто, което баба ви е сложила на ръката, когато сте били още деца, можете да си отдъхнете. Тази година вие сте на мода, защото мънистата са сред хитовете на лятото.Ама само сините.
С настъпването на зимата все по-малко са резултатните методи за риболов.Така че вижте пак в кутията на баба си и потърсете някое жълтичко.
От няколко години доста нашумя този метод.Въпреки,че е елементарен ще разкрия няколко свои впечатления.Като начало описвам монтажа на линията-всеки е ловил кефал и знае за неговата непретенциозност,но не забравяйте,че освен него налита и скобар,мрена,че и едър морунаж.Основно съобразявате линията с очакваните екземпляри.При мен тя е-ф18 основно влакно,повод ф16-около20см,кука №6.Плувката е лека и балансирано утежнена.Използвам мъниста с диаметър 8-10мм,и винаги жълти(или оранж с червеникави ефекти)Нямам идея защо рибите предпочитат жълтия цвят,но е факт.Пробвал съм с всякакви цветове,но жълтото си остава магнит.
Та значи,нанизвате мънистото на повода,закачате на вирбелчето и сте готови за поредния успех.Важна част от предстоящия риболов е познаването на водоема-релеф на дъното,дълбочина,естественни подводни ями,брегове,течение и т.н.Лично аз предпочитам средно дълбоки участъци(до 1-1,5м) с леко течаща вода,или дълбоки места непосредственно след бързеите.Обхожда се дъното и дълбочината се регулира на около15-20 см от дъното(това е спорен въпрос,някои колеги го оставят да се провлачва по дъното,но моята практика е такава)Замята се възможно най-далеко срещу течението,до срещуположния бряг и се следи за почуквания.Винаги обирайте влакното и периодично преигравайте с върха на пръчката.Кълването в повечето случаи е нежно,понякога и рязко,но винаги е единственно.Засичайте при всяко почукване на плувката.Хванете ли един,знайте че другите ви очакват.
Относно захранването и използването на мънисто,комбинирано с някаква стръв не вземам отношение.Пробвал съм на бяло мънисто и захранка от омесени топчета хляб.Не мога да кажа,че се усеща разлика,но все пак си предпочитам жълтото.А в комбинация с бял черей очаквайте удари на далеч по-малки екземпляри(хващал съм и мрена на 6-ти номер кука),но в доста по учестена амплитуда!
Написаното до тук е мое мнение и не искам да го налагам,но смятам,че ще от полза на някого.Очаквам да споделите и вашият опит!
НАСЛУКА!!!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Ами коментирано е ,ама кой да гледа.Ти го пишеш сякаш сега си открил топлата вода.И не само със златно,нашите риби сме ги научили и на други цветове да кълват.GE6_HUNT написа:Защо никoй досега не е писал за златистите мъниста?Само в Търново ли спукваме рибата с тях?От началото на есента до ден днешен рядко ще видите рибар покрай Търново със стръв различна от топче и с по-малко от 2 кила едри кефали,мрени скобари и морунаж.Дори на сив червей,черва и рибка кълве много пъти по-слабо!!!Стръвта важи дори в мътна вода(днес реката беше като боза и това не ми попречи да си хвана 2 кила набързо НА МЪНИСТОТО)И досега коментарите че това е вид грапа(търмък)не са вярни,защото рибите се хващат само за устата а не за гърба.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....