Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

RQ:Пневматичен ХАРПУН?
Модератор: nkolev66
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
RQ:Пневматичен ХАРПУН?
колегата SPINER ми услужи за почивката с ето този сладур ,та имам въпроси?
-нещо тегаво се зарежда,като се намокри оправя ли се или да му капна масълце вътре?
-с какво въже да вържа стрелата,колко метра да е,къде се връзва и как се навива на щипката?
-върховете са ръждясали леко ,под какъв ъгъл да ги почистя?
-има някаква перчатка като стабилизатор на ракета ,за какво е ?(на снимката под ключето)
-колко помпи да му злобна,и през колко изстрела се прави?
-стандартни ли са върховете като резба/дебелина ,че искам да му взема тризъбец?
такива мити питанки ,ако някой се сеща друго да подсказва,единици не пишеме

-нещо тегаво се зарежда,като се намокри оправя ли се или да му капна масълце вътре?
-с какво въже да вържа стрелата,колко метра да е,къде се връзва и как се навива на щипката?
-върховете са ръждясали леко ,под какъв ъгъл да ги почистя?
-има някаква перчатка като стабилизатор на ракета ,за какво е ?(на снимката под ключето)
-колко помпи да му злобна,и през колко изстрела се прави?
-стандартни ли са върховете като резба/дебелина ,че искам да му взема тризъбец?
такива мити питанки ,ако някой се сеща друго да подсказва,единици не пишеме

Re: RQ:Пневматичен ХАРПУН?
Тая пневматика въобще не е практична за морски риболов,имам такава,много шум прави под водата.Чува се като пукане и рибите се плашат.Трудно ти се зарежда защото вътре има едно бутало което изхвърля стрелата,ако му капнеш малко масло,ще се зарежда по лесно,но не много.въжето аз го връзвам за желязото пред спусъка а го намотаваш от предната вилка назат прз щипката и така докато го намотаеш цялото ,но не повече от 5метра.никога не го изпробваи на сухо защото от силата стрелата се връща обратно и може да те нарани,като е вързана с въжето де.
забравих да ти кажа че помпането зависи от това да ли не издиша от някъде,потопи го под водата и ще разбереш.ако издиша ,притегни го хубаво ,иначе ако не диши ,с едно помпане ще изкараш цялата ваканция.въздуха не се губи .просто буталото го сгъстява назад и изхвърля стрелата напред,прост механизъм.ако има нещо друго питай
тва точно на снимката е харпун за затв. водоем , за морето е твърде къс 

Това е от схемата на производителя. Въженцето, с което е вързана стрелата минава през дупките на стабилизатора и после продължава към дръжката. Дължината на въженцето от дупката на стрелата до стабилизатора трябва да е съобразена с дължината на стрелата, така че да не излиза от стрелата стабилизатора след изстрел. При стрелба със стабилизатор производителя препоръчва дължина на въженцето между 2 и 5 метра, а без стабилизатор 2 метра. Оригиналните стрели са 8мм., а върховете им са с резба М6(6мм). Помпенето зависи от това колко добре уплътнява помпата, когато е завинтена към харпуна! При налягане 15кг/см2 изстрелът е с дължина 10 метра и може да порази нещо до 4 метра. Налягане от 10кг/см2 се постига с 50 помпения. Налягане от 20кг/см2 е забранено и опасно! Та това е от производителя.
Според мен няма смисъл да се слага тризъбец, защото влошава много полета. Затруднението при зареждане може да е от липса на смазка, а може и да е от прекалено високо налягане, което пък си е опасно. Не е препоръчително да се "тренира" на брега. Трябва да се внимава да не се вкарва пясък в харпуна със стрелата. Много резултатен е ловът със олекотени стрели изработени частично от стъклопласт.
Ако има друго питай. Успех!

И да пишеш какво си направил!
Хавайски копиехвъргач!