Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

ЗАХРАНКА!!!!
Модератор: Paublo_Eskobar
- gogo3
- вече хвърля и на тежко
ЗАХРАНКА!!!!
кажете ми правена захранка за шаран!
моля виии
моля виии
- doko
- ще става разбирач
1 хляб(стар,студен) надробяваш ситно в кофа прибавяш 2-3 яица, кюспе на прах(слагаш на око) и накрая няколко капки ароматизатор(наи добре ягода) това е отлична захранка.
Това го бях чел някаде а инак можеш да използваш хляб и кюспе само също и качамак незнам каде ще ходиш дали на язовир или на река! аз ползвам предимно кюспе с хляб! можеш да ползваш и протеинови топчета но незнам как е монтажа. Потърси в форума ще намериш много съвети недей чака на готово. Има достатъчно изписано по темата. А и има цял раздел за това!!!
Това го бях чел някаде а инак можеш да използваш хляб и кюспе само също и качамак незнам каде ще ходиш дали на язовир или на река! аз ползвам предимно кюспе с хляб! можеш да ползваш и протеинови топчета но незнам как е монтажа. Потърси в форума ще намериш много съвети недей чака на готово. Има достатъчно изписано по темата. А и има цял раздел за това!!!

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Рецептата на колегата е много добра (изпобвал сам я, само че с ванилия).
Аз използвам една рецепта за качамак, която според мен дава по добри резултати.
В по-голям съд се кипва вода, след това се слага кюспе на прах, малко сланчогледово олио, една-две филии бял хляб и щипка захар. Оставя се малко да се размекне и хомогенизира, след това се сипва обилно количество царевично брашно (по едрото е за предпочитане). Съда се отдръпва от котлона и се бърка и добавя царевично брашно докато сместа започне да се отлепя от стените, ако е нужно се слага за малко пак на котлона (загарянето според мен е нежелателно).
По този начин качамака става много жилав и става и за стръв и за захранка.
При захранване с по-големи топчета от него се събират и по -едри риби.
Със захранката на колегата съм имал успехи по-реки, докато тази е по подходяща за затворени водоеми.
Надявам се да съм помогнал.
Аз използвам една рецепта за качамак, която според мен дава по добри резултати.
В по-голям съд се кипва вода, след това се слага кюспе на прах, малко сланчогледово олио, една-две филии бял хляб и щипка захар. Оставя се малко да се размекне и хомогенизира, след това се сипва обилно количество царевично брашно (по едрото е за предпочитане). Съда се отдръпва от котлона и се бърка и добавя царевично брашно докато сместа започне да се отлепя от стените, ако е нужно се слага за малко пак на котлона (загарянето според мен е нежелателно).
По този начин качамака става много жилав и става и за стръв и за захранка.
При захранване с по-големи топчета от него се събират и по -едри риби.
Със захранката на колегата съм имал успехи по-реки, докато тази е по подходяща за затворени водоеми.
Надявам се да съм помогнал.
- doko
- ще става разбирач
по принцип щом ще ходиш на язовир ти трябва по рехава захранка но не много /трябва като цопне в водата да не се разпада а достигайки дъното/ аз ловя по принцип на прожина макар че някой казват че с нея се е ловяло преди 100 години важното е шаранчета да вадиш. за качамак има много начини да го направиш търси из форума. Не се надявай да му напаснеш твърдостта от първия път обаче. Бая качамак ше свариш преди да му фанеш цаката.

- gogo3
- вече хвърля и на тежко
то и аз понякога ловя на пружина
обаче най-интересното е един мн странен случай:
Значи нямах подхранка а само закачих на куките по 1на рибка и замятам.и почвам да плувкаджииствам и след 30мин пръчката ми щеше да отиде във водата толкова силен удар и то на рибка??
ако е царевица да но за рибе ?/??
на вас случвало ли ви се е?
обаче най-интересното е един мн странен случай:
Значи нямах подхранка а само закачих на куките по 1на рибка и замятам.и почвам да плувкаджииствам и след 30мин пръчката ми щеше да отиде във водата толкова силен удар и то на рибка??
ако е царевица да но за рибе ?/??
на вас случвало ли ви се е?
Гого, въпросния "феномен" си е напълно обичайно нещо
Обикновено едрия шаран или пък шараните в определени водоеми имат навик да хапват риба и това е напълно естествено. В края на крайщата шарана е "всеядно" животно и нищо не му пречи когато поотрасне да хапва по някоя мръвчица за да си набави нужните протеини и калории.
На мен не се е случвало, но иначе доста често съм чувал за шарани улавяни на рибка или на парчета от нея: преди 1-2 г. на едно язовирче близо до Козлодуй (платено) масово шарана излизаше на рибка /най-вече на една, дето по този край и викат "пападурка"/. Дори не чак толкова едри шарани си хапваха от рибките без притеснения. Най пресен ми е случая от преди няколко месеца, когато чух, че на тукашния топъл канал един колега е хванал доста добър шарко именно на рибка заметната за хищник.
Така че споко! Продължавай да си хвърляш на рибка и да не се учудваш на нищо
Както правилно отбелязва една мисъл, която наскоро прочетох някъде: "Щом нещо съществува, значи е възможно"

На мен не се е случвало, но иначе доста често съм чувал за шарани улавяни на рибка или на парчета от нея: преди 1-2 г. на едно язовирче близо до Козлодуй (платено) масово шарана излизаше на рибка /най-вече на една, дето по този край и викат "пападурка"/. Дори не чак толкова едри шарани си хапваха от рибките без притеснения. Най пресен ми е случая от преди няколко месеца, когато чух, че на тукашния топъл канал един колега е хванал доста добър шарко именно на рибка заметната за хищник.
Така че споко! Продължавай да си хвърляш на рибка и да не се учудваш на нищо

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
преди две години на малко язовирче улових 32 броя маломерни /около300-400 гр./ шаранчета за един ден. просто видях че местен колега беше хванал килограмов кефал на пружинка и реших да заметна една въдица на рибе. и като се почна... през 10 мин. шаранчета по педя /после бяха пуснати, но на друго място, че там местните не знаят думата маломерна/ . освен мен имаше поне 10 човека по бреговете и никой не улови дори и едно рибе на шаранските им такъми. иначе е правилно че големия шаран обича рибки. имал съм няколко такива случая. веднъж дори улових 1,5 кг каракуда !?!
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
Не учудвайте колеги на рибката като стръв за типично мирни риби - освен шаран и каракуда се хваща и черна мряна по Струма, при това най-едрите. Всеки възрастен екземпляр търси протеини и най-лесно си ги доставя от месото (рибката). Та в същия дух за основната тема. Щом ще правиш захранка за шаран помисли как да я обогатиш на протеини. Шаранът, както и други по-едри риби (като платиката) ще ги оценят. Най-добрите рецепти можеш да научиш от протеиновите топчета. Има доста писано.
А ето и една уж класическа захранка, но не съвсем - стара кисната царевица. Но номера е да е доста стара.
Сега е момента да си я направиш и тъкмо за лятото ще е готова. И няма да ти е нужно голямо количство за захранване - достатъчно силно мирише. Към царевицата е хубаво да добавиш конопено семе и джибре.
А ето и една уж класическа захранка, но не съвсем - стара кисната царевица. Но номера е да е доста стара.

-
- ще става разбирач
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Захранка или подхранка?
Според мен наи-добрата, универсална и работеща захранка е царевицата на зърна:сладка консерва,стара и сварена,стара накисната в мастика,консервирана сладка с добавка на сух ягодов ароматизатор,млечна или дори стара и суха.Не казжам,че пелетите и протеиновите топчета не работят,но нашенскиа шаран маи още не им е свикнал,пък и царевицата е в пъти по-евтина.Знам ,че става въпрос за захранка а не за стъв,но ако искаме да ложим шарани а не маломерни "гупи",то и захранката триабва да е подобаваща,за да задържи хранещата се риба.По този начин можем и да селектираме рибата по размер. 

Na kuka