Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

За попера.
Модератор: sestrata
- zapalen_92
- разбира нещата
За попера.
Колеги тук смятам да обсъждаме този много интересен воблер.Нека всеки който е ползвал или ще ползва да изкаже мнение за него.За мен ще е много полезно,защото искам да хвана риба на такъв вид воблер.Тактиката на водене е от голямо значение,за това изкажете мнение.
Ето една снимка на един попер за да добият представа тези които не са виждали:

Не видях такава тема в която целенасочено да се говори за попер,а ако има се извинявам за повторението.

Ето една снимка на един попер за да добият представа тези които не са виждали:
Не видях такава тема в която целенасочено да се говори за попер,а ако има се извинявам за повторението.

Re: За попера.
Има голямо значение и от самият попер.Ето тези двата единият е за 16 кинта ,а другият за 5 и двата се държат коренно различно във водата.Горният с пискюла е марковият и работи перфектно,докато долният "китайчето",за съжаление е пълна скръб,като съм го пробвал с различен начин на водене...

Аз ги водя на къси придърпвания и същевременно обиране на влакното,и се получава така характерното пльок-пльок с особената глава и предна част на попера.Друго ,мисля,че всички са задължително плаващи на повърхността,т.е. не потъват,тракащи и са създадени за повърхностен риболов.
С попера имитиращ блекбас,този горният имам няколко десетки костура и една маломерка щукле.
Другият е пълно капо и си мисля,че се дължи на вдълбнатината на главата.

Аз ги водя на къси придърпвания и същевременно обиране на влакното,и се получава така характерното пльок-пльок с особената глава и предна част на попера.Друго ,мисля,че всички са задължително плаващи на повърхността,т.е. не потъват,тракащи и са създадени за повърхностен риболов.
С попера имитиращ блекбас,този горният имам няколко десетки костура и една маломерка щукле.
Другият е пълно капо и си мисля,че се дължи на вдълбнатината на главата.
- zapalen_92
- разбира нещата
И аз така го водя,но не се пускат щуките.Имам чувството,че така се плашат или няма как да се плашат?
Когато ,костурът гони дребосъка се получават тези плясъци ,а попера имитира костура и това може само да подразни щуката да атакува именно попера.
- zapalen_92
- разбира нещата
Ми ха дано иначе се връщам на блеснитеjporlando написа:Когато ,костурът гони дребосъка се получават тези плясъци ,а попера имитира костура и това може само да подразни щуката да атакува именно попера.

До сега водих поперите с плетено влакно, но скоро се случи така, че ползвах един от работещите си поперите с монофилно влакно и бях много изненадан, че не работи както обикновенно, а се гмурка и на всяко второ придърпване и не пльока. Явно от това, че монофила е разтеглив попера не можеше да работи със същата честота както с плетеното влакно. С монофила попера работеше на по-големи интервали, което не бе лошо, защото отчетох повече костурски атаки от преди. Колеги, някой има ли подобни наблюдения?
можеби монофила потъва и като дръпнеш повлича и попера,
междодругото значи и за костури става ,не ги ли плаши
междодругото значи и за костури става ,не ги ли плаши
кьоркефали
-
- вече хвърля и на тежко
На практика това се случва много рядко, почти никога. Реално на повечето от монофилите на които пише че са потъващи.....плуват!chopara написа:можеби монофила потъва .......
Влакното което със сигурност потъва е флуокарбоновото. По тази причина и не се препоръчва използването му при риболов с повърхностни примамки.
За постигане на нужния ефект при риболов на попери освен вида на линията - монофил или плетено, голямо значение има и пръчката с която ловим.
.........!
-
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Този попер за щука по Росица става ли?
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
-
- вече хвърля и на тежко
pikefisher написа:Този попер за щука по Росица става ли?
Колега pikefisher
Практиката показва, че поперите са по удачни и резултатни при риболов на затворени водоеми.
При твоя случай - риболов на щука в река Росица, за предпочитане е използването на по класически примамки - блесни, воблери и т.н.
Попера от снимката ти е около 6 см. и е по скоро костурски размер. Не пречи обаче да пробваш и щуките с него, като не забравяй да сложиш метален повод пред примамката
Последно промяна от certate на Вто Сеп 08, 2009 4:01 pm, променено общо 1 път.
.........!
-
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Благодаря. Попера е точно 6см и тежи 12гр. Ще се насоча към блесните. Там наблизо има баластриера. С много водорасли и шавари. Там дали ще върши работа попера?
-
- вече хвърля и на тежко
Твърде вероятно е във въпросната баластриера да има щука или костур. Пробвай покрай шаварите, също така в прозорците и ако е възможно и над самите водорасли.pikefisher написа:...............Там наблизо има баластриера. С много водорасли и шавари. Там дали ще върши работа попера?
Много важно е да разбереш, как точно трябва да водиш попера за да работи максимално чисто.
И друго,.... сигурно куките му не са добри, затова ги подмени с VMC например.
Успех
.........!
-
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
За щука мисля, че има. Куките на попера мисля, че са хубави. От експерти знам, че куката е добра когато се забива в нокъта.Тази го прави.
каде могат да се намерят такива куки (вмц) във варна, редовно се оглеждам за малки тройчици но такива никаде не сам виждал, Попаднах на едни много добри за воблери на оунър но на зверската цена от 80 ст пачрето
кьоркефали