Кой прегради достъпа до яз.Искър

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Стефан Добрев
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Кой прегради достъпа до яз.Искър

Мнение от Стефан Добрев »

Отдавна ме интересуват имената на личностите или фирмите,които направиха почти невъзможен достъпа до водата на яз.Искър.Интересуват ме собствениците на палатите покрай "софийското море".Интересуват ме за да знам кого да ругая,а и за да попитам някои органи в Р.България,какви мерки ще вземат.Всеки рибар,който посещава язовира е чул,разбрал или подозира чия собственост са имотите с големите огради.Нека всеки да сподели тук,да обобщим събраната от нас информация и да решим в коя институция да я предоставим,пък да видим какво ще стане.Достатъчно е даже да премахнем поне тази част от "законните" огради,която влиза на 100 метра във водата.Нали достъпа до язовира трябва да бъде безпрепятствен.Оставям на съфорумците да преценят дали темата ги интересува,което ще проличи от активността им по повдигнатия въпрос,а ако модераторите преценят,че не и е тука мястото...да местят или трият.Ще дам пример за голямото заграждение около Шипоченския залив.В Ново Село говорят,че постройките били на Ахмед Доган.Мисля си,че сме много и представляваме сила.Доказаха го и протестите в които за жалост не участваха много хора.Защо заради 100-200 души да не можем да упражняваме любимото си хоби по цялата разрешена брегова ивица?Нямаме ли право на два метра брегова ивица до водата?Между нас сигурно има и някои юристи,които да помогнат със съвети?Компютърните специалисти могат да очертават съответната част от бреговата ивица с помощта на Google earth и т.н.Казвайте колеги...Нека някой добре запознат със статута и законодателството да подскаже на какво имаме право ние обикновенните риболовци и да попитаме съответните инстанции защо не са ни осигурили правата.
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Кой прегради достъпа до яз.Искър

Мнение от чпс »

Уважаеми колега Добрев,

Посочената зона (Шипоченския залив) е на територията на община Самоков и Софийска област. Дочувам, че започва ограждане на нови зони на брега около ловното стопанство – те май са на Ихтиманска територия.

Необходимо е да бъде написан на хартиен носител официален документ-обръщение към няколко компетентни инстанции, в който фактологично, кратко и ясно (без лозунги и епитети) да бъде описано :
А) какво е било положението преди - безпрепятствен достъп допреди 2 години;
Б) какво е положението СЕГА - дълга повече от километър ограда по брега, влизаща и във водата;
В) какво предлагаме – да се провери законосъобразността на построяването на оградата с оглед създадените пречки за достъп до брега и ограждането на водна площ; ако това е закононесъобразно – в конкретно определен разумен срок да се премахне тази част от оградата, която възпрепятства достъпа до брега и огражда водна площ; да бъдат наложени законосъобразни санкции на нарушителите-собственици; да бъдат санкционирани както подобава длъжностни лица от посочените институции, които са допуснали тази закононесъобразност.

Добре би било документът-обръщение до компетентните институции да бъде от името на юридическо лице - едно от софийските риболовни сдружения (хайде сега да ги видим ?), което има законно избран председател и седалище, където да получава кореспонденция.
Още по-добре би било този документ-обръщение до компетентните институции да бъде подкрепен с подписка, направена по определени изисквания – с имена и подписи на подкрепилите исканията. Тези подписи биха могли да бъдат събрани на месечните ни сбирки, на националната среща или в определени пунктове – риболовни магазини в София, есенната изложба в НДК или ЕКСПО-центъра и др.
Документът-обръщение от името на юридическо лице и подписката трябва да бъдат подадени официално в деловодствата (или изпратени по пощата – до Самоков) на следните компетентни институции, имащи пряко отношение по споменатите въпроси – според моето скромно мнение :
1) Община Самоков – кмет Ангел Николов; http://www.samokov.bg/ ;

2) Областна администрация Софийска област – областен управител Емил Иванов; вероятно предстои назначаване на нов областен управител от министър-председателя (нали закриха МДААР ?); http://www.sofoblast.government.bg/;

3) Министерство на околната среда и водите – министър Нона Караджова, работодател на директора на РИОСВ – София и Софийска област; http://www.moew.government.bg/ ;

4) РИОСВ – София и Софийска област – директор Славка Петрова; вероятно предстои назначаването на нов директор; http://www.riew-sofia.org/ ;

5) Министерство на земеделието и храните – министър Мирослав Найденов, работодател на изпълнителния директор на ИАРА; http://www.mzh.government.bg ;

6) ИАРА – изпълнителен директор Марин Димитров; вероятно предстои назначаване на нов изпълнителен директор; http://www.nafa-bg.org/BG/BG.php ;
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

Положението на яз. Искър е повече от абсурдно - във вододайната зона има цяло село - като се започне от бараки та се стигне до цели палати... Първата доста голяма вила е на около 500м от кулата...
Аватар
t68
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от t68 »

Тедо написа:Положението на яз. Искър е повече от абсурдно - във вододайната зона има цяло село - като се започне от бараки та се стигне до цели палати... Първата доста голяма вила е на около 500м от кулата...
в държавата абсурдистан е така кучето го няма синджира си иде :roll: :roll: :roll:
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

Темата е неактуална - на практика никой не го интересува ограничения достъп до Шипоченския залив
Dimy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Dimy »

язовира е към община София , община самоков няма бъркане в него , а много от базите във вододайната зона са собственост на НЕК , ВиК , Воени и още куп подобни останали от време едно. Пък така или иначе във вододайната зона не дават да се практикува риболов , а тя е 1/2 от язовира. Пък кат прибавиш и ловно стопанство " Искър " бившето "авала " и останалите места са гъз до гъз
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

Уважаеми колега Dimy, разгледай все пак по-внимателно картата на община Самоков на общинския им уебсайт.

Напиши Шипочане в Google и само гледай.

Шипочане
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шипочане е село в Западна България. То се намира в Община Самоков, Софийска област.

Община София всъщност няма, а Столична община обхваща 4 града, 24 района, 34 (селски) кметства.
Най-близкото до язовир Искър кметство, което е на територията на Столична община, е Пасарел, то е на около 2-3 км на север от язовирната стена.

Северната половина на язовир Искър е вододайна зона; вододайни зони са и Пасарелската локва, както и язовир Бели Искър - знаеш къде е. И трите вододайни зони се охраняват от общинска полиция към Столична община.

Шипоченският залив със сигурност е в южната половина на язовир Искър.

И все пак - имат ли самоковци и софиянци реален интерес да бъде възстановен свободния достъп до брега на Шипоченския залив ?
Dimy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Dimy »

Колега , Шипочене и Ново село са в самоковска община но , като цяло язовира се стопанисва от столична Община и община Самоков няма вмешателство относно строежите до язовира . Имам позната с бази на Искъра и от тях знам , че всички разрешителни се издават от Сф .
Както и да е и на мен не ми харесва да съм гъз до гъз с колегите да няма каде да си опъна палатката , едно време имаше страхотни места около "Камелот" сега всичко е заградено :( , от шипочанския залив надоло е същото положение . Бе ако нещо може да си промени аз съм за но силно се съмнявам .
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

Уважаеми колега Dimy, познай от 3 пъти коя общинска администрация (самоковска, столична или някоя друга) е съгласувала строителните планове и е издала разрешенията за строителство в зоната на Шипоченския залив ? (в случая става дума само за тази зона)

Колегата Добрев в първия пост към темата искаше съвет - как да защитим правата си на достъп до бреговете на Шипоченския залив.
Аз написах своето скромно мнение - кои са отговорните институции (според мен) - и конкретни предложения за решаване на проблема - поне да опитаме.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

И аз съм за достъп на всеки до всички възможни кътчета на язовира НО ...............

Момчета,първо на първо,никой няма да срине построени обекти за милиони левове с булдозер,само за да угоди на няколко човека,искащи да ловят риба на определено място.
Второ,70% от тези постройки са на определени организации,които трудно ще бъдат бутнати.И понеже тях няма кой да ги бутне,няма да бутнат и другите постройки,които са полу-законни и някой им е дал разрешение да ги вдигнат.Мисля си,та чак направо съм сигурен че пак си чешете езиците напразно,ама нека :mrgreen: лаф да става :idea: :lol: :lol: :lol: Пийте по една ракия и си гледайте кефа,що се занимавате с глупости и войни,които няма как да спечелите :axe: :drinkers: :drinkers:

П.П Опс,забравих да добавя че там сигурно има и частни земи,на които всеки може да слага огради и заграждения където и когато си поиска - факт.На всичкото отгоре,90 % от пътищата направени по склона от нашего брата рибар са незаконни и са в на някой земята.Така че,ето ви тема за размисъл,преди да сте се испокарали,кое на кой е и от къде може да се минава и къде - НЕ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

Не знам защо си спомних за Христо Ботев :
"... Пием, пеем буйни песни
и зъбим се на тирана
механите са нам тесни,
крещим - хайде на Балкана..."
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

чпс написа:Не знам защо си спомних за Христо Ботев :
"... Пием, пеем буйни песни
и зъбим се на тирана
механите са нам тесни,
крещим - хайде на Балкана..."
ЧПС,изобщо не грешиш :!: Затова казах че само си чешем езиците.На мен всичко това което се случва от години и писането и крякането из форума също от години,ми напомня на битка между племената от африка - Зулусите.Подскачат и крякат едни срещу други и който надвика и надскача другите,той е победител.Това,докато не се появи Шака, и не ги направи бойци :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Докато не се появи един Шака,май-май нищо няма да се случи.Те се появиха няколко такива с претенциите да са байряктарите на нацията ама и те крадци излезнаха.Сега да видим и Бойко какво ще направи,но пак съм малко резервиран.Айде останете си с здраве и не се косете,гледайте си риболова и където може там.Ако ли не,винаги когато ходите за риба,ще се нервите и псувате а уж ходим за да се успокояваме и починем :idea: :idea: :idea:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Стефан Добрев
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Стефан Добрев »

Явно никой не го интересува това.Друго щеше да бъде ако даваха язовира под аренда.Щяха да се намесят риболовни сдружения,граждански организации и пр.ама срещу тия никой не смее...Извинявам се,че отвлякох вниманието ви с тази загубена тема.Моля ключ.
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”