Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Кърджали-Чам дере
Модератор: sapuna
- Don4o_62
- учете се от него
Кърджали-Чам дере
Днес имах работа в Кърджали,и на връщане минах през Чама.Спрях на хижата да се разгледам.Направи ми впечатление,че нямаше нито една кола вътре,а също и до водата.Попитах амуджата дето държи хижата,защо е така,а той ми отговори,че му забранили да пуска коли нито вътре, нито долу до водата.Найстина беше вярно,защото дойдоха едни младежи,с цяла кола багаж.Щяли да ходят отсреща някъде,и не ги пусна даже и до долу да си разтварят багажа.Та взеха да го свалят на ръце до долу.Който се е запътил с лодка,да знае че не пускат.Отдясно има един път,който слиза до водата.Ходих да го видя,но надолу има големи коловози,и лека кола гаранция ще удари я картер,я нещо друго отдолу.Но водата е на около 20м.от коловозите,така че който иска може и на ръце да си свали багажа.Та това е положението.Хубаво е да има такива информаций,че да не се стига до положението на младежите.Всичко на ръка,а после обратно нагоре, не ми се мисли.Май ще го забравим Чама.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

-
- кандидат преподавател
Re: Кърджали-Чам дере
Явно говориш за другия "Чам"-от другата страна на язовира.Щото "Чам дере"има и от към "Нулата"на язовира и там няма никаква хижа,амуджите са само бракониери,ама въпреки това има много риба 

Родопски,къде е тази местност "Чамдере" откъм "Нулата" ? Обясни и ние да знаем.Няма друг "Чам",той е само един .Така казват на река" Боровица" ,която се влива в язовира и на нея се намира язовир " Боровица".Местноста около язовира се нарича "Чамдере".
Мъдър е този,не който знае много,а необходимото.
- krokibg
- учете се от него
И аз така знам.Чам дере стига от стената под яз.Боровица,до хижата Боровица.Не съм чувал на доло да има друго Чам дере.ИНкубус нещо се бърка,но както и да е.Там амуджите наистина са го направили частен вилает и сарите и мрежите не излизат от водата.Нямат чет и брой колко съм скъсал и нарязал и нямат спиране тия миндили !!!haga написа:Родопски,къде е тази местност "Чамдере" откъм "Нулата" ? Обясни и ние да знаем.Няма друг "Чам",той е само един .Така казват на река" Боровица" ,която се влива в язовира и на нея се намира язовир " Боровица".Местноста около язовира се нарича "Чамдере".
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
На хижаря мрежите не излизат от водата.Местните от риболов се прехранват.ИАРА не може всеки ден да проверява там ,защото е отдалечено,там местата за пускане на лодка са 1-2 .На язовира има още други 3-4 места ,но те са много далече от устието на Арда и Боровица.Щом инспекторите с лодките отидат до заливите на с.Енчец или на с.Главатарци да спуснат лодките,мрежарите горе на нулите са предупредени по GSM-те ,а пътя по вода до там е 20-25 минути.Това е достатъчно да се покрият.Заведенията построени по край язовира също зареждат с риба от там.Това ,че са сложили по една -две садки до тях не означава ,че си отглеждат рибата.Сомът,есетрата,бялата риба даже и уклея е браконерски.Официално в менюто им присъства пържен уклей.Той от къде е?
-
- кандидат преподавател
Нищо не бъркам,приятели-има и друга местност "Чам дере",през която р.Арда се влива в язовира.От край време маса колеги /и аз също/ ходят там на риболов -за скобар например,има и бабушки,трофейни кефали,морунаж,уклей,много черна мряна,сомове даже.Зоната е харесвана за риболов,зашото има асфалтов път /макар и тесен/през цялата местност покрай реката,чак до "Хладилника",където р.Давидковска се влива в р.Арда.Ако пътувате от към Смолян,държите пътя за Кърджали,минавате Ардино,след височината му е с.Чубрика,след него в с.Кобиляне в самото му начало /край новопостроената бензиностанция/се завива наляво.След няколко километра се стига до разклон- вляво за с.Млечино,вдясно-за с.Боровица.Държите вдясно,минава се през с.Брезен и през с.Боровица,на края на с.Боровица има разклон в три посоки -най-вдясно-за с.Голобрад,в средата-за с.Сухово,а в ляво-за въпросната "Нула"на яз.Кърджали и след нея -местността "Салибряма", заливчето до "Колибата на доктора",колибата на Росен от Баните,"Чешмата" и следва "Чам дере".Там е другото "Чам дере" 

- krokibg
- учете се от него
Инкубус,там не се ли слиза на втичалото на "Малка Арда" и по този ръкав се излиза срещу х.Боровица за която говори Дончо ??? Нещо се огелпих и вече не знам кое къде е 

- Don4o_62
- учете се от него
За хората от Пловдивския край,Чам дере си е точно под питейният язовир надолу, където почва устието на яз. Кърджали.Там е и хижа Боровица.А другият ръкав където се влива р.Арда,всеки го знае като Ардинския ръкав.Това е,кратко и ясно.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

-
- ще става разбирач
точно...Don4o_62 написа:За хората от Пловдивския край,Чам дере си е точно под питейният язовир надолу, където почва устието на яз. Кърджали.Там е и хижа Боровица.А другият ръкав където се влива р.Арда,всеки го знае като Ардинския ръкав.Това е,кратко и ясно.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Чам дере е там,където казва,колегата Инкубус/поне за мене/.Язовир Кърджали има две втичала-основно-Река Арда и помощно-река Боровица.Пловдивчани неправилно наричат втичалото на Боровица-Чам дере/където няма дори едно борче/.Доколкото съм се интересувал и съм разпитвал местните-те я наричат/заради големите скали и пустощта/-Шейтан дере/същото име като под Студения.Това,което се вижда от хижата не е целия язовир,а само ръкав,като другият ръкав не се вижда оттам/пада се зад вилата на Сапарев/.Другият ръкав поне за мене е много по-богат на риба/да не се забравя и,че там е основното втичало-Арда/.Колегата Инкубус е напълно прав-при Кобиляне,ако вървиш от Кърджали към Ардино се завива надясно.На нулата на язовира има пясъчна коса и мястото е удобно за пускане на лодки.
валатът не най-лошото нещо на света
Верно с оригинала.
Ново мнениеот Don4o_62 на Сря Сеп 09, 2009 9:40 am
За хората от Пловдивския край,Чам дере си е точно под питейният язовир надолу, където почва устието на яз. Кърджали.Там е и хижа Боровица.А другият ръкав където се влива р.Арда,всеки го знае като Ардинския ръкав.Това е,кратко и ясно.
Ново мнениеот Don4o_62 на Сря Сеп 09, 2009 9:40 am
И на двете няма борове,Аксел.Нашия чам си е чам от хижата на дясно или през Комунига към хижата.аксел написа:Чам дере е там,където казва,колегата Инкубус/поне за мене/.Язовир Кърджали има две втичала-основно-Река Арда и помощно-река Боровица.Пловдивчани неправилно наричат втичалото на Боровица-Чам дере/където няма дори едно борче/.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
- krokibg
- учете се от него
Така мисля и аз.Борове има само от страната на х.Боровица !!! Щом е Чам,значи трябва да има борове - нали ??? Нито в ръкава на Малка арда има борове,нито на горе към втичалото и стената на питейния има борова гора отстрани по брега !!! Ама вече така се огелпих че просто незнам какво да мисля
Аз ще си остана със старите разбирания къде е чама,за да не се бъркам пък където ще да е

Нямалошо да си го тълкува кой както иска ама ако в кърджали питате къде е чам дере ще ви пратят там където се влива река арда а и целия смолян точно там го знае,междо другото вчера бях там по реката и скобара даваше много добре,а и открих че местните а иза мои срам някои колеги от смолян викат на морунажа распер 

-
- кандидат преподавател
Кроки,има и борове в местността,за която пиша.Фактически,това е р.Арда преди вливането в яз.Кърджали.Мааму,шеста година ходя там поне два пъти седмично,бе, хора,и смятате ли,че за толкоз време няма да питам местните как се казват местата там?Че то колата ми сама държи пътя до там /трета по ред кола го научава /
Чудесна дестинация е-най-често пристигам по тъмно там и си тръгвам оттам ,когато здрач обвие реката...Не е евтино - все пак се намира на 89-95 км от Смолян.