Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Мухарски риболов
naRiba.com

Форум

риболов на булдo
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- фен клуб-скобар
риболов на булдo
моля всеки който е запален по този вид риболов да дава мнения и съвети,какъв монтаж къде да се търси рибата покое време и всичко останало
- Stivi
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Re: риболов на булда
Колега, не съм запален по този вид риболов, но навремето съм ловил уклей с булдо и изкуствени мухи. Булдото е вид плувка и може да се използва не само за риболов с изкуствени мухи, но и за риболов на хищник на рибка. При риболов с мухи по принцип може да хванеш различна риба/ уклей, кефал, пъстърва, мряна и др./. Използва се основно на течение, като се замята по течението и се обира бавно срещу течението. Дано съм ти бил полезен, колегите които практикуват този риболов ще кажат по-подробно. Успех.
Който го може, си го може!
- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз преминах на бомбарди от булдо.Монтажа които правя е на луваща бомбарда основно за река та значи на основното влакно нанизвам бомбардата след нея слагам гумен стопер или перла,след това добавям виребел(изключително важен) и на самия вирбел слагам около 1 метър повод в зависимост от рибата която ловя слагам дебел(0.14 мм ) или тънак (0.10)
Куки ползвам с дълго рамо, прави и бели от 10 до 14 номер,за стръв ползвам мухи,скакалци,царевица,малки жабки,пиявици,торен червей,бял червей, земен и хляб.Също тъка може да се сложи и блесна 0 номер въртяща,стример или изкуствени мухи.
Колегата по-горе спомена за една риба която се лови основно в бързейте а именно мряна за сега още не съм опитал един метод но съм го виждал,много е ефикасен за мрянатга поне според някои риболовци.Монтажа е същия като по-горния които описах,но на около 30-40 см от кукаката на самия повод слага малък дропер които да свали стръвта на дъното ловяло се на бял и темподобни какавиди които обичат мряните.Когато хварлиш трябвва да попаднеш на около 5-6 м преди бързея и от там да "просуркаш" стръвта по дъното и пак,а ако си на удобно място може и да задържаш във бързея и по самата пръчка да отчиташ кълванетата
Това знам това споделих
Куки ползвам с дълго рамо, прави и бели от 10 до 14 номер,за стръв ползвам мухи,скакалци,царевица,малки жабки,пиявици,торен червей,бял червей, земен и хляб.Също тъка може да се сложи и блесна 0 номер въртяща,стример или изкуствени мухи.
Колегата по-горе спомена за една риба която се лови основно в бързейте а именно мряна за сега още не съм опитал един метод но съм го виждал,много е ефикасен за мрянатга поне според някои риболовци.Монтажа е същия като по-горния които описах,но на около 30-40 см от кукаката на самия повод слага малък дропер които да свали стръвта на дъното ловяло се на бял и темподобни какавиди които обичат мряните.Когато хварлиш трябвва да попаднеш на около 5-6 м преди бързея и от там да "просуркаш" стръвта по дъното и пак,а ако си на удобно място може и да задържаш във бързея и по самата пръчка да отчиташ кълванетата

Това знам това споделих

Без риболов няма любов !
-
- учете се от него
Колега, виж по-надолу на тази страница; може да ти е от полза:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 1&start=15

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 1&start=15

-
- вече хвърля и на тежко
колега,аз малко късно се включвам в темата,но реших да споделя и моят начин на риболов с муха на булдо.Използвам правени мухи от мен като ги връзвам на 50см. една от друга,като първата,тази която е до булдото я слагам на 60-70см.от него.Това го правя с цел да не се плаши рибата от булдото.Поводчетата на 1-ва и 2-ра муха ги правя по 4-5см.Това са ми мухите,с които ловя от 6 години,като съм сменял само първата от дясно на ляво като модел.Нимфата с жълтото манисто и средната муха са ми най уловисти,и на тях се ловят и най едрите кленове,на ручейника с джапанката се ловят 100,200 грамови.Мухите ги връзвам с 0,20мм.,защото редовно ми се случва да вадя по две 400-500 грамови риби,който късат по-тънките влакна.По принцип ловя в бързей с дълбочина 1м-1,30м,като водя булдото бавничко.
Булдо ползвам също за замятане на по-леки блесни на по-големи дистанций,а също така го ползвам и при плитки бързей,за да избегна закачането по камъните,и ако все пак това стане,булдото олеснява откачането.
Булдо ползвам също за замятане на по-леки блесни на по-големи дистанций,а също така го ползвам и при плитки бързей,за да избегна закачането по камъните,и ако все пак това стане,булдото олеснява откачането.
Последно промяна от venelin venchev на Съб Фев 20, 2010 10:23 pm, променено общо 1 път.
-
- вече хвърля и на тежко
- Bastardo
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
И аз да споделя моя опит.
Булдо съм ползвал доста пъти на язовири където уклея е повечко и когато е активен.
Преди да емигрирам София-Варна преди 4 години съм ходил целенасочено на Казичане за уклей с булдо.
Монтажа е стандартен. Първо булдото, след това 2, 3 или 4 мухички 18-20 номер през 30-50 см.
За кефал и пастърва съм ползвал булдо само в краен случай, когато е почти невъзможно да се замята с мухарката заради храсти и тн.
На река Триградска съм виждал местните да ловят с обратния монтаж. Първо се привързва за основното повода с мухите, а след това булдото.
По този начин може да се замята много лесно под надвиснали клони като линията се държи постоянно изпъната, а мухите се цопкат по повърхноста.
По филми съм виждал и шарани на булдо на изкуствена троха ама т'ва тук в БГ няма къде да сработи май...
Иначе за бомбардите: те ни помагат да презентираме стръв или примамка на невъзможна за собственото и тегло дистанция и/или воден слой.
Другото е въпрос на фантазия.
Поздрави!
Булдо съм ползвал доста пъти на язовири където уклея е повечко и когато е активен.
Преди да емигрирам София-Варна преди 4 години съм ходил целенасочено на Казичане за уклей с булдо.
Монтажа е стандартен. Първо булдото, след това 2, 3 или 4 мухички 18-20 номер през 30-50 см.
За кефал и пастърва съм ползвал булдо само в краен случай, когато е почти невъзможно да се замята с мухарката заради храсти и тн.
На река Триградска съм виждал местните да ловят с обратния монтаж. Първо се привързва за основното повода с мухите, а след това булдото.
По този начин може да се замята много лесно под надвиснали клони като линията се държи постоянно изпъната, а мухите се цопкат по повърхноста.
По филми съм виждал и шарани на булдо на изкуствена троха ама т'ва тук в БГ няма къде да сработи май...
Иначе за бомбардите: те ни помагат да презентираме стръв или примамка на невъзможна за собственото и тегло дистанция и/или воден слой.
Другото е въпрос на фантазия.
Поздрави!
Не е важно да влагаш чувства, важно е да чувстваш влага!!!