Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Маркер и захранване при риболов на тежко
Модератор: emo vasilev
Маркер и захранване при риболов на тежко
Не знам дали това е точниат раздел за темата. Отдавна се канех да си купя маркер, но като му видях цената в близкият магазин /28 лв./все отлагах, хпедвид други належащи риболовни нещица. Та тези дни бях на яз. Г. Дъбник и тъй като риболова беше слаб и исках да захраня по обилно около дънните, а за тази цел трябваше да знам къде и въпроса опря до маркиране на мястото.В колата беше останало парче ХПС /по известен като "фибран" по името на един от производителите/, та издялках едно парче около 3 см. диаметър и дължина около 25 см. прекарах тел 2 мм. през тялото и направих ухо на единият край.Разполагах с две въдици з либрови телескопични на 3.60 и 3.90, които не ползвам откакто си взех на три и две части три либровите, но винаги ги мъкна с мене. Тази на 3.6 използвах със самоделният маркер и тежест 120 гр.Маркера достигна дистанцията на дънните. Доволен съм от постигнатото. Сега въпроса стоеше как да захраня толкова далече.Реших да използвам нещо, което руснаците наричат "баклашка" и нещо кто катапулт /трибуше/, някъде по форумите бяха дали линк за това.Общо представлява отрязано гърло на пластмасова бутилка оформена като чашка на прашка и вместо ластици са сложени шнурове/аз ползвах парчета от шок лидера/ и с вирбел се връзва на основното влакно на въдицата /3.90 - 3 либри телескоп/.Мислех, че ще слабичка и все отлагах този опит,но така не можах да намеря евтин телескоп 3.9 с тест около 300 и на горе за да я ползувам като спод.С топки захранка като мандарин до малък портокал въдицата се натоварва малко повече, но замята добре до дистанцията на дънните.Едно отклонение от темата - и двуделните/триделната/ и телескопите със съответните им дължини мятат на еднаква дистанция,като телескопите седят по-твърди от съставните, макар че имат еднакво обозначения на теста /3 либри/, което е нормално според мен.Не съм имал възможност да изпробвам скъп вариант на шаранджийка, но предполагам, че дистанцията ще нарастне.До сега не съм хващал голям шаран на тях и не знам дали ще го водят добре.Вадил съм 2-3 кг. шаран на телескоп с тест 60-80 гр. и проблеми с воденето на рибата не съм имал - върви на там накъдето искам.Това отклонение беше понеже доста питат за бюджетно оборудване и мнението ми е, че до 50 лв. почти всичко става кото в този ценови клас има дори карбонови варианти,лошото е, че няма опит на някои колеги с различни въдици от този клас, щото явно има и добри и по-лоши варианти. Общо стават,но удоволствието от скъп вариан е по-голямо и самочуствието също./предполагам за почти всички.
-
- вече хвърля и на тежко
Re: Маркер и захранване при риболов на тежко
Добра импровизация !!!