60 часа и един шаран

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

60 часа и един шаран

Мнение от chirusa_bg »

Dedy написа: А нас от третата възрас ни забри! На тва ли ви учат в училище, бе келеш!? Спицялно да са извиниш в големата творба „60 часа и един шаран”!
Скъпи читателю,
В живота има, както леки така и не до там слънчеви моменти, но важното е да преминем през тях достойно и да останем верни на себе си. Посвещавам този разказ на всички вас, преминали през безброй препятствия и радвали се с душа и сърце на всичко хубаво минало покрай вас, на вас хората от третата възраст.
Радвам се, че имам възможност да ви кажа- Обичам ви, вие сте нашата опора, основата върху, която градим живота си.

Серията от 4 почивни дни наближаваше, а в офиса вече се усещаше приповдигнатото настроение, характерно за последните работни часове преди дългоочаквана почивка.
Всеки момент и Самуил щеше да ми звънне да слизам, имахме работа- 35 кочана млечна царевица трябваше на бъдат изронени и хвърлени във водата като предварителна захранка за дебелите огняновски шарани. Рибите вероятно все още плуваха безгрижни и дори не подозираха, какво ги очаква.
Не след дълго вече се разхождахме по брега с чувал царевица и търсехме перфектното място за 60 часовия риболов на щека, който ни предстоеше. Спряхме се на около 700-800м навътре в тесния ръкав, място недостъпно с кола и достатъчно отдалечено, за да не се притесняваме от натрапници, както ние така и шараните. Захранихме на 11м с десетина царевици, скрихме чувала с останалата царевица в гората и незабелязано от никого се върнахме в напрегнатото работно ежедневие.
Събота процедурата по захранването се повтори, но този път в пълна секретност и под прикритието на нощния мрак. Освен основното място захранихме и второ, не далеч от първото, така вече имахме и план Б, в случай че нещо се обърка и „нашето” място е заето.
Неделя беше деня за същинската атака срещу рибите, в ранния след обяд проведохме атака по суша и вода. Брега беше овладян още от първата атака и дойде време за втори курс с останалото тежко оборудване.
Лагера беше построен и риболова започна с масирано захранване, този път освен с царевица захранихме стабилно и със захранка за едри риби. В следващите минути не се случи нищо, нямаше кълване, нямаше игра на риба, а ние все така дебнехме плувките. До вечерта се хванаха 3 бабушки и еднна каракуда, а аз все още нямах кълване. Освен това се оказа, че точно пред мен има някакви дънери по дъното и беше изключително трудно да легнеш със стръвта без да скъсаш при ваденето.
Тъй и тъй риболов нямаше, та се отдадох на обиколка с фотоапарата.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Вечерта настъпи и плувките останаха единствените светлинки на водната повърхност, но все така се поклащаха спокойни и по всичко личеше, че рибите са предупредени за нас и внимателно отбягваха стръвта на куките.
Към 10.30 в неделя дойде първия шаро, опитен противник, който на няколко пъти се опита да счупи директната осмица на Шимано, но и въдицата не му се даде след минута две рибата се показа на повърхността направо под светлината на челниците.Последваха още няколко гмуркания и салта под водата и линията олекна. Шаро беше успял да среже с перката си основното влакно-016.
Кълването разведри обстановката и с нови сили се захванахме с риболова, а Самуил и с връзването на нова линия :-P Ловихме до към 1 часа, но кълване така и нямаше и дойде време за почивка.
Температурата беше едва няколко градуса над нулата, а лекия страничен ветрец направо ни пронизваше. В просъница видях Самуил да пребягва през лагера по гащи и ми стана ясно, че май ще си оставам сам в борбата с шараните. Така и стана, сутринта Сами се завърна от колата, схванат и още заледен.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Едва изчака първите слънчеви лъчи и скоропостижно си събра багажа и избяга към топлата и комфортна София.В наследство ми остави каракудата и няколкото бабушки а аз му откраднах и спалния чувал, че в моя си беше направо студено през нощта. Така екипиран с дъвки, солети и два спални чувала продължих да дебна шараните до вечерта. През светлата част на деня кълване нямаше и дори си позволих да дремна в обедната жега.
Гледката от палатката си струваше да се снима.
Изображение

След кратката дрямка направих нова разходка на лагера и околността и огледах положението. Всичко изглеждаше спокойно, но от шараните нямаше и следа.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Все пак седнах на стола и упорито ги чаках до към 11 часа вечерта, когато се случи чудото- кълване и риба!!
Ура!
Шарик беше грижливо прибран в живарника и след няколко прашки царевица и гранули отново заметнах. Вече виждах, как след силна серия от 15-20 риби позирам горд с живарника и мислено търсех най-удобното място за самоснимачката, но рибите явно имаха други планове и с всеки час снимката с пълния живарник избледняваше и към 2 часа напълно потъна в нощната мъгла. Легнах си в двата спални чувала и бързо заспах. Цяла нощ люспести и голи шаранчета се редуваха да плуват пред мен, да прескачат бели огради насред зелени пасища, а сутринта помахаха весело с опашки и отлетяха. Скриха се някъде в изпаренията на водата, а мен не ми остана друго освен да разпъна въдицата и да пробвам да ги извадя от там.
Изображение

Изображение
Повече риби нямаше, а и почивния вторник, вървеше към края си, чудесни предпоставки да натоваря всичко в лодката и да се прибирам, но първо задължителната снимка с противника
Изображение
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
mariayn
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: 60 часа и един шаран

Мнение от mariayn »

браво , :supz: :supz: :supz: къде това място
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него

Мнение от Митев »

chirusa_bg написа:
Dedy написа: А нас от третата възрас ни забри! На тва ли ви учат в училище, бе келеш!? Спицялно да са извиниш в големата творба „60 часа и един шаран”!
Скъпи читателю,
В живота има, както леки така и не до там слънчеви моменти, но важното е да преминем през тях достойно и да останем верни на себе си. Посвещавам този разказ на всички вас, преминали през безброй препятствия и радвали се с душа и сърце на всичко хубаво минало покрай вас, на вас хората от третата възраст.
Радвам се, че имам възможност да ви кажа- Обичам ви, вие сте нашата опора, основата върху, която градим живота си.

:prayer: :prayer: Благодаря, ама ти та тва ко викаш шаран-по-скоро шаранче :wink: :smt023 :smt023 :drinkers:
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

Браво Чирусче,много подробно писане е паднало :mrgreen: :mrgreen: Пусти шарани,ума са ти испили :mrgreen: :mrgreen:
За упоритоста имаш :drinkers: от мене :wink:
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
георги стефановo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от георги стефановo »

бравос :drinkers: :drinkers: :drinkers:
не знам кои какво прави но аз сьм на риба
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:smt023 :smt023 :smt023 :smt023

Браво мойто момче! Виж, че можеш като се постараеш! Само не разбрах кво има у сандъка и коя е дамата с кученцето?
Последно промяна от Dedy на Чет Сеп 24, 2009 2:01 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
pluv4o
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pluv4o »

Помислих нещо само локуми разтягаш,пък то било самата истина :lol: Невероятен репортаж :smt023 Следващият риболов да обърнеш нещата като например 1ч./60шарана :lol: :smt023
ivann
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ivann »

:drinkers: :drinkers: :drinkers: :smt023
Nedeltcho Delev

Мнение от Nedeltcho Delev »

:shock: :shock: :shock:
Я,тука нямало закачки,ма 60 дена за един шаран....... :roll: я си наблегни на морунажа!
Vankata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Vankata »

:smt023 :smt023 :smt023
петко стоянов

Мнение от петко стоянов »

Kво са оплакваш :idea: ...хващал си по0.0166666 шарана на час :mrgreen:
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Конкуренция на Кърцата ще правиш :lol: :lol: Перфектен репортаж :smt023
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
НИКИ ДОНЧЕВ
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от НИКИ ДОНЧЕВ »

Много добре разказано,изживях всичко,все едно и аз съм бил там.Браво :smt023
Изображение
Аватар
Добата©
разбира нещата
разбира нещата