сонара плаши ли рибата?

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

xoxo
разбира нещата
разбира нещата

сонара плаши ли рибата?

Мнение от xoxo »

от много време се дебатира дали сонара не плаши рибата - специално са сладки води, не много дълбоко и сонари с голяма мощност. някои са твърдо убедени че по "чуствителние" риби усещат звуковите вълни на сонара и се плашат но приемат подадената примамка като се изключи сонара - аз не знам кои е прав?? нямам опит в сладки води но в солена съм пробвал много пъти - виждам рибата но не иска - парво пробвам с раслични примамки ако пак не иска исключвам сонара. еее... - понякога приема примамката /ама дали е същата риба???/ понякога пак си неще - не съм водил статистика . а вие имате ли наблюдения по това?? :?:
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Re: сонара плаши ли рибата?

Мнение от GODzillata »

Напоследък все виждам рибата под лодката, ама не иска да пипа.
Не съм пробвал да изключа сонара... :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

вероятно всички са за риба че не виждам някои да даде мнение. ами тогава аз да се допълниа с неща по памет които са ми останали в главата по въпроса от разните други форуми. Твърдят че:
*делфините се разбягват като се пусне сонара
*делфините се събират при сондата
*в малки затворени водоеми като се съберат много лодки със сонари, рибата спира да кълве
*сонара привлича рибата - пример разни тракащи и свънящи примамки
*някои си твърди че в бистра и неколко метра дълбока вода в която се виждали рибите по дъното, като пусне сонара те се разбягвали и като го спре се връщали
*има определени зони из океаните в които US Army подводници требвало да намаляват силата на сонарите си че предизвикват самоубиствата на китовете
*никои производител на сонари, никъде категорично не казва че сонара не се усеща от рибите
*че човек ако се гмурне по лодка с включен сонар ще го усети когато влиза в лъча му
*един мои приятел е убеден че това ще го знаем когато разберем какво точно искат жените или рибите проговорят
Аз лично не знам одговора но не смятам да се отказвам от сонара - все пак винаги може да се исключи нали?
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Твърдя че рибата когато лодката се движи,не се плаши !!! Твърдя че когато спирам и риба има ли под лодката,си я отчита !!! Как тогава след като бяга рибата от сонара,я отчита ????? Твърдя че когато сонара е включен,рибата идва до примамката и неще да вземе а има хора на които е удрял голям сом,въпреки сонара !!! Така че,просто трябва да се види някакво научно иследване а не да си пишем само по наши наблюдения.Факт е че отчита рибата от долу и може би след като я облъчи сонара с вълните които праща,рибата да се дърпа и понеже лодката се движи,под нея да идват други риби които да отчете но е факт че ги има и в движение и в относително спокойно положение на лодката.Явно трябва да мислим по въпроса за намиране на някакво научно иследване относно сонарите !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:Факт е че отчита рибата от долу и може би след като я облъчи сонара с вълните които праща,рибата да се дърпа и понеже лодката се движи,под нея да идват други риби които да отчете но е факт че ги има и в движение и в относително спокойно положение на лодката.Явно трябва да мислим по въпроса за намиране на някакво научно иследване относно сонарите !!!
че си отчта рибите спор няма. а на научно иследване не съм попадал досега. вероятно производителите на сонари са правили тестове ама си мълчат по тоъи въпрос. например на мен ми се е случвало много пъти когато търся данни риби - намира ги и като спра лодката те се разбягват - дали от котвата или от сонара - не знам
georg

Мнение от georg »

Аз пък съм ловил повече костур при изключен сонар,отколкото като беше включен!
Говоря за стояща лодка!
:smt102
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”