смазване на шимано

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
bg
разбира нещата
разбира нещата

смазване на шимано

Мнение от bg »

вчера си разглобих макарата Шимано Нексейв с заден аванс за да я смажа, но не можах да развия едното винтче, което се намира под декоративната сребриста пластмаса, в задната част преди аванса.
Изображение
Някой има ли идея как се разглобява? Според мен трябва да издърпам врътката на аванса назад и да махна този декоративен капак, но не ми се рискува... :(
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Re: смазване на шимано

Мнение от krokibg »

Ще ти кажа,само после ако не запомниш кое как се сваля,да не стане така че да неможеш да я зглобиш :o :roll: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol:

Първо махаш на авансовата врътка болтчето и го оставяш на страни,като всяко нещо което после свалиш го нареждаш пред него и така докато наредиш всичко което си свалил,като последното да ти стане първо !!! Започваш да развиваш аванса докато не се отдели он резбата и го слагаш до болчето.След това,трябва да има една телена скоба,която вече трябва да видиш точно как се сваля,може да е и от тънка стоманена ламаринка.Сваляш и така изваждаш аванса нацяло,като внимаваш че там отзад има дебела стоманена пружина и няколко шайби,та гледай как са подредени за да не ги объркаш при чистенето.След това се цепи макарата,като единия капак пада а на другата страна си остават лагели и разни зъбчатки.Разглобяваш по ред и почистваш с парцал и бензин а може и с нафта.След като почистиш,слагаш нжвото смозко и започваш подреждането на частите от последната която си свалил става първа и така.Абе,дано си ме разбрал,ако ли не,отиваи при Локала,той трябва да може да я смаже без проблем :lol: :lol: :lol: :wink:

П.П Има болт и под ротора,там пък гледаи колко врътки е навита гайката когато я сваляш че след това ти отива баланса на кино.Махаш и ротора и под него има едно болче от страни което трябва да отвиеш и махаш едно много финно такова като капаче/оразно казано/а под него може да има нещо,я пружинка я нещо като щифт та внимавай много как стоят и т.н.Сблед тази процедура,трябва да се сваля капака без проблем.Повечето макари на Шимано са така,тази не съм сигурен но ще е нещо подобно.Успех !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
bg
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от bg »

ами проблема е че не виждам такова болтче на авансовата врътка! пробвах да я развия, но се развива донякъде и превърта. Ротора го разглобих вече и го сглобих и смазах макарата, през отвора който се получава като изкарам червяка (не знам дали е). Проблема е че едното винтче остава закрито от този декоративен капак, сребристия с надписа Шимано. :evil:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Капака сигурно е на щифт който когато го слягаш се натиска и влиза в макарата.Ако си близо,за три секунди ще я разглобя,ама от далече няма как да погледна точно как са я направили да се разглобява.Сега ще погледна една такава да видя и ще ти пиша пак !!!

Аватар
donky
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от donky »

bg написа:ами проблема е че не виждам такова болтче на авансовата врътка! пробвах да я развия, но се развива донякъде и превърта.
ами дръпни по смело врътката,поне при Катаната е така
Кажи му да иде да се гръмне или да си играе едно маваши на неговите въдици
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Нищо няма да дърпаш !!! Просто врътката на аванса е на две части и едната - задната се навива на предната,която е като втулка тънка и има дупчици на нея.Вкарваш нещо в една от тези дупки за да застопориш и тогава отвиваш задната част и си готов !!! Ако не си ме разбрал,ще трябва да свалям твоята снимка и да и направя една стрелка за да видиш точно къде да вкараш шилото или тънка отверка.Успех и ако не си разбрал - свиркаи да помагам !!!

Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Изображение

Червената стрелка сочи дупчицата.Околовръст има още вдлъбнатини но само две или три дупки !!! Няма значение в коя ще бръкнеш за да застопориш втулката да не се върти и отвиваш !!!

Аватар
bg
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от bg »

и това ми беше дошло като идея,бръкнах с едно шило, но ме достраша да доразвия аванса. Довечера ще пробвам и ще пиша!Благодаря за помощта! :)
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

bg написа:и това ми беше дошло като идея,бръкнах с едно шило, но ме достраша да доразвия аванса. Довечера ще пробвам и ще пиша!Благодаря за помощта! :)
Няма защо,пак заповядаи,но помни кое от къде го сваляш :lol: :lol: :lol: :wink: :smt023

Аватар
bg
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от bg »

Успях!Благодаря за помощта, Кроки! Така се разглобява, точно както ми каза! Дано темата е полезна и на някой друг, защото шиманото наистина се разглобява малко по-различно от другите макари. :)
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”