Флуорокарбонови поводи при спининг

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
Kroumoff
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Флуорокарбонови поводи при спининг

Мнение от Kroumoff »

Здравейте,

Споделям моят 8 месечен опит с използването на флуорокарбонови поводи при спининг в сладки води.

По света тези поводи се използват при риболов на лефери, баракуди, щуки, бас и други подобни ултра зъбати хищници.

Ако сте забелязали, на разни опаковки от брейдове или приложени в кутиите брошурки все по-често присъстват указания за възел брейд към лидер.

Защо опитах ФК поводите ?

Независимо от качеството и дебелината на брейда - от оригинални Power Pro през SpiderWire до 8 жилни Varivas, YGK и Sunline, рано или късно се появяваха признаци на стареене, одраскване от скали, камъни, клони, както и наранявания от куки и оплитания в лопатки на блесни.

Това доведе до загуба на примамки и риби, с късания обикновено непосредствено след вирбела/карабинката. Причината не беше само в амортизацията на брейда от водачите.

Базиран на изпитани японски и италиански морски спининг тактики, закупих 16 либри (0.33 mm) и 30 либри (0.58 mm) YGK 100% Fluorocarbon leader, свързах го с брейда с възел Allbright и доста от проблемите ми се решиха.

Получих почти невидима във водата линия, абсолютна защита от наранявания и късания, както и доказано пъти по-добри резултати в бистри води. Освен това, не превързвам и преправям всеки път, а веднъж след няколко интензивни риболова.

Примамки под 3 грама не ползвам и не успях да забележа някакви нарушения в играта им при използването на лидери. Естествено, 0.50 мм повод не се слага на 4 см миноу воблер, но е перфектен за тежки клатушки например. В Англия и Щатите ловят големи щуки с 0.60 - 0.90 ФК повод.

Тук вече давам малко технически подробности:

1. Дебелина на лидера - не препоръчвам под 10 либри (околo 0.23 mm), дори и за УЛ спининг. Лидерът обикновено трябва да е с по-голям диаметьр от брейда и с по-висока издръжливост в либри. Пример: на 12 либри Varivas SurfCast брейд съм сложил 16 либри (0.33 mm) лидер и на 22 либри YGK light jigging брейд 30 либри (0.52 mm) лидер.

2. Дължина на лидера - от 30 до 1.50 см Изпокараха се по италианските форуми колко са им дълги ... поводите. Аз слагам 35-45 см лидер в окончателно вързано състояние.

3. Възли към брейда - плюнчете преди стягане Някои тролинг спецове капват една капка неагресивно моментно лепило върху възела при яките диаметри. Тествайте възлите с ръкавица или както се свикнали, докато се убедите, че ги връзвате ОК.
а. Аllbright (Олбрайт) - дебелото е лидера, намотките с брейда може и да са повече http://www.youtube.com/watch?v=k58ARA7K ... xt_from=PL
или http://www.animatedknots.com/albright/i ... dknots.com
b. Surgeon's knot - http://www.animatedknots.com/surgeonsjo ... dknots.com
c. Има и други възли например видеото долу дясно. http://seaguar.com/products/fluoro-premier.htm

4. Тествани лидери -
a. YGK 100% FC shore leader - 16 и 30 либри http://cgi.ebay.com/YGK-Galis-Shore-Lea ... _980wt_754
b. Seaguar - 10, 25 и 50 либри http://seaguar.com/products/fluorocarbon-fc.htm

Поръчах си от ebay, не бях забелязал, че чичо Веско е вкарал SEAGUAR MARE 50 метра на прилична цена - http://colmic.bg/?page=lines&cat=8

Има и други - http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=2154

Давам и линк към въпроси и отговори за флуорокарбона - http://seaguar.com/seaguar-community/fi ... -and-a.htm

Искам да уточня:

1. Не съм чел руски форуми или каквито и да е било статии за ФК лидери
2. Споделям ПРАКТИЧЕСКИ опит от десетки успешни излети и не твърдя ултра категорично, че това е абсолютното и единствено решение
3. Искам повече колеги да тестват и да намерим правилното приложение за нашите условия
4. FC на Climax не става - няма нищо общо с истинските ...
5. Не съм вносител на Seaguar и засега не познавам чичо Веско
6. Има разлика между FC leader и FC line - не ги бъркайте и лидерите са в някакви по-малки метражи винаги. (а и с различно качество)

Наслука на всички и ще се радвам ако с тази информация помогна да се спасят примамки, десетки метри брейд и има повече извадени риби и адреналин
Последно промяна от Kroumoff на Чет Окт 15, 2009 10:07 am, променено общо 1 път.
Catch & Release Club
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Флуорокарбонови поводи при спининг

Мнение от sandista »

Браво, Краси ! Надявам се темата да се доразвие бързо и да се изкажат още хора пробвали ФК. Аз в най-скоро време ще се оборудвам и ще тествам активно ;)
Аватар
DrAkoN
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от DrAkoN »

Качествения флурокарбон в България е малко мит :) Аз съм доволен от Флурокарбона но за поводи за шаран. Доста широко приложение намират в шаранския риболов и имам доста успехи с тях. Истинският флурокарбон е скъп. останалото е имитация . Аз много харесвам Флурокарбона на Кевин Наш , Фокс и Корморан. Като този ан корморан е доста приемлив като цена.
Аватар
Kroumoff
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Kroumoff »

Да, трябва да се прави разлика между 100% FC leader и останалите FC coated line - флуорокарбоново покритие само.
Catch & Release Club
Аватар
sabin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от sabin »

Привет!
От тази година и аз ползвам такъв повод. Това го видях от един руски филм. Там го ползваха за повод когато ловяха щука! Влакното което ползвам не е ФК. Не си спомням каква марка беше. Отрязаха ми за проба 1 м. С приятелчето ловим с еднакъв плетеняк и примамки. Резултата е в моя полза. До сега си мислех, че си втълпявам, но започвам да се успокоявам :lol: . С риск да изгубя примамка го тествах и за щука. Никакъв проблем. Верно го смених, че беше надъфкан, но зверчето го извадих.
Това е от моя опит по р.Тунджа.
Аватар
Kroumoff
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Kroumoff »

Супер, радвам се, а за резултатите не се съмнявам.

Искам да кажа, че слагам този повод при риболов на пъстърва, клен, костур и щука и се чувствам значително по-спокоен.

А и кълве повече ;)
Catch & Release Club
Аватар
naso
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от naso »

sabin написа:Привет!
От тази година и аз ползвам такъв повод. Това го видях от един руски филм. Там го ползваха за повод когато ловяха щука! Влакното което ползвам не е ФК. Не си спомням каква марка беше. Отрязаха ми за проба 1 м. С приятелчето ловим с еднакъв плетеняк и примамки. Резултата е в моя полза. До сега си мислех, че си втълпявам, но започвам да се успокоявам :lol: . С риск да изгубя примамка го тествах и за щука. Никакъв проблем. Верно го смених, че беше надъфкан, но зверчето го извадих.
Това е от моя опит по р.Тунджа.
Това с щуката е интересно и бих помолил колегите, които са наясно да дадат по-подробна информация
Например какъв диаметър е добре да се ползва и какъв ще бъде процента на прегризване :D спрямо монофила
Аватар
sabin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от sabin »

Понеже е цитирана моя милост ще взема отношение.
Ще уточня, че щуката не беше голяма. Може би малко над 1 кг. Хваната е на блесна №0. Хвърлях за кефал. Блесната беше почти в гърлото. За пируетите и салтата е излишно да коментирам.
Има един филм "Плетьоние лески". Тестваха плетеняк и монофил. Ако не се лъжа търкаха ги на дърводелска пила. Вероятно да имитират зъби. Монофила издържа три пъти повече на протриване.
Аватар
naso
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от naso »

sabin написа:Понеже е цитирана моя милост ще взема отношение.
Ще уточня, че щуката не беше голяма. Може би малко над 1 кг. Хваната е на блесна №0. Хвърлях за кефал. Блесната беше почти в гърлото. За пируетите и салтата е излишно да коментирам.
Има един филм "Плетьоние лески". Тестваха плетеняк и монофил. Ако не се лъжа търкаха ги на дърводелска пила. Вероятно да имитират зъби. Монофила издържа три пъти повече на протриване.
Благодаря ти за отговора. Разбирам, че в твоя случай пък и във филмчето става въпрос за монофил а не за фк.
Аватар
Kroumoff
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Kroumoff »

Пускам 2-3 снимки за яснота.

Така изглежда един повод директно вьрзан кьм плетеняка:

Изображение

Ето го и в по-реални условия:

Изображение
Catch & Release Club
Аватар
patter
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от patter »

Не съм ползвал флорокарбонови поводи за спининг, но съм наблюдавал предимството му при морския риболов.

Една от особеностите на риболова на чернокоп с чепаре е, че много често чепарето е 'опасано'. Чернокопа има много остри зъби и постоянно си ги ползва. Последния път ползвах чепаре навързано с флуоро карбон - броя на опасаните куки беше значително по-малък
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”