Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Макара за фидер
Модератор: sapuna
-
- разбира нещата
Макара за фидер
Колеги здравейте
Другата седмица мисля да си поръчам Колмик Викинг Фидер и обмислям с каква макара да го оборудвам. Интересуват ме няколко неща относно макарите:
1. Тъй като смятам да го ползвам и за шаранчета Баитрънер ли да си взема или само маркара с заден аванс? Не съм ползвал до сега баитрънер и не съм сигурен как точно работи и какви са му предимствата пред нормалните макари.., Също така с каква шпула да е плитка дълбока...
2.Какъв размер макара да взема за гореспоменатия фидер: 3000 или 3500 или 4000
3. Да препоръчате Марка Модел и Размер на някоя макара
цена до 120-130лв
Другата седмица мисля да си поръчам Колмик Викинг Фидер и обмислям с каква макара да го оборудвам. Интересуват ме няколко неща относно макарите:
1. Тъй като смятам да го ползвам и за шаранчета Баитрънер ли да си взема или само маркара с заден аванс? Не съм ползвал до сега баитрънер и не съм сигурен как точно работи и какви са му предимствата пред нормалните макари.., Също така с каква шпула да е плитка дълбока...
3. Да препоръчате Марка Модел и Размер на някоя макара

Който иска намира начин... който не иска намира причина!!!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Re: Макара за фидер
С байт рънера ,шарана няма да ти открадне фидера.Аз лично го предпочитам,коментирал съм го някъде.Не ти пречи една екстра в повече.Окума потърси 3000 модел или 30,че са различни номерациите при фирмите,макс 4000 или 40.Еврохолд имаха някакви модели,но не съм запознат с тях.shristofff написа:Колеги здравейте
3. Да препоръчате Марка Модел и Размер на някоя макарацена до 120-130лв
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- lastika
- разбира нещата
- Обратна връзка:
И аз съм за двойният аванс.Едно че няма да правиш плонж след въдицата си при всяка по едра риба
и друго че рибата рибата почти не усеща какво става когато однесе първоначално.След това всичко е в твоите ръце 

Калин Запрянов
COLMIC BULGARIA
COLMIC BULGARIA
-
- учете се от него
Все се каня да попитам- как засичате с двойния аванс тогава когато кълванеттата са тегави и се иска светкавична подсечка и при най-малкото "задържане" на връхчето; щото на мен примерно 90% от последните ми 30 риболова с фидер са били все такива
Дребни и средни "ослушващи се" обичайни заподозряни; двойният аванс само би ми попречил; не дай си боже пък и да се засече юнашки, по навик ....преди да е изключен
Когато фидера е спомагателен(втори) инструмент, ако е цопнат за едра риба и не е под ръка, то тогава би имало смисъл, ама то пък тогава вече не е точно "фидер"; по-скоро е "на дъно"
Разбира се, не е лошо и да го има понеже винаги може да бъде изключен и да не се ползва, но специално при мен май ще трябва постоянно да е изключен; просто- по свободните водоеми почти не е останало нещо, дето да може да "хукне" с пръта

Когато фидера е спомагателен(втори) инструмент, ако е цопнат за едра риба и не е под ръка, то тогава би имало смисъл, ама то пък тогава вече не е точно "фидер"; по-скоро е "на дъно"

Разбира се, не е лошо и да го има понеже винаги може да бъде изключен и да не се ползва, но специално при мен май ще трябва постоянно да е изключен; просто- по свободните водоеми почти не е останало нещо, дето да може да "хукне" с пръта

-
- разбира нещата
Благодаря за отговорите. Бутник ще може ли да предложиш кои модел на Окума ? Мерси

Който иска намира начин... който не иска намира причина!!!
-
- ще става разбирач
Не съм практикувал този вид риболов, признавам. Но от един филм на Матт Хейс за фидер риболова, знам че при него пръчката винаги стои до нас или в ръце и е успоредно на брега, при 90 градуса ъгъл между пръчката и посоката на мисината. При тези условия не виждам особена полза от байтрънър. Но пък ако смяташ да го ползваш и на дъно от род-под, тогава ще ти е от полза.
Виж и тези двете
http://shop.fishbg.info/product_info.ph ... ts_id=1125
http://shop.fishbg.info/product_info.ph ... ts_id=1118
Не съм ги въртял, но изглеждат много добре особено за далечни замятания.
Противно на битуващото мнение, че Балзер не могат да правят макари, аз имам една тяхна 0,30/100 метра с преден аванс, която е перфектна.
Каквото и да вземеш важното е да ти "лепва" и да ти доставя удоволствие да я държиш в ръце и да въртиш с нея.
Успех с избора.
Виж и тези двете
http://shop.fishbg.info/product_info.ph ... ts_id=1125
http://shop.fishbg.info/product_info.ph ... ts_id=1118
Не съм ги въртял, но изглеждат много добре особено за далечни замятания.
Противно на битуващото мнение, че Балзер не могат да правят макари, аз имам една тяхна 0,30/100 метра с преден аванс, която е перфектна.
Каквото и да вземеш важното е да ти "лепва" и да ти доставя удоволствие да я държиш в ръце и да въртиш с нея.
Успех с избора.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Илийка,само при едри риби го пускам в действие.Станало ми е навик да превъртя дръжката преди подсечка.Иначе за обичайно дребните заподозрени си работя нормално.Гонил съм си няколко пъти фидера,добре,че последният път бе на Куртово та успях да го изкарам заедно с рибата,беше се уплел в на един колега дънната.На Марица съм го хващал в последната фаза преди да влезне целия във водата.На реката ловя и с него,като не ми идват на плувката,та си го включвам вече,че ми е обеца.А да не споменавам,че ми е местил цялата платформа,докато извършвам някои човешки нужди,но му хванах цаката и на това

-
- учете се от него
Майтапа си е майтап, ама на срещата на Жребчево щеше да ми замине Проксимата- до като се разправяхме с палатката- юнашко късане на основното влакно 0.18- Сарфикс; чак влакното се е изтънило на мястото на късането ( повода беше 0.18-флуорокарбон); какво е захапало петте бели....де да знам
То, това беше и сигнала че трябва да сядам на масата
Не бях разхлабил аванса; ако беше байтрънър- пак щеше да скъса, само че на клипса
По принцип- има ли едри риби, фидера ми е винаги под ръка, влакното е свалено от клипса и е маркирано, аванса е доста поразхлабен(ако е байтрънър-то там си е ясно)

Не бях разхлабил аванса; ако беше байтрънър- пак щеше да скъса, само че на клипса

По принцип- има ли едри риби, фидера ми е винаги под ръка, влакното е свалено от клипса и е маркирано, аванса е доста поразхлабен(ако е байтрънър-то там си е ясно)

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Аз съм против маркирането с клипса,в началото,когато започнах да практикувам този риболов и аз така маркирах,но имах проблеми с това маркиране и не го използвам.А съм сигурен,че с твоя опит и практика, която си натрупал няма да имаш нужда от него.А и вторият аванс не би те спасил при законтряне с клипса,фидера отскача и си заминава.