Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Постройка на линията при мачов риболов?
Модератор: Paublo_Eskobar
Постройка на линията при мачов риболов?
Колеги, понеже съм начинаещ в областта моля да ми дадете схеми с различните видове линии (дължини на повода, вирбели, схеми с разположение на тежестите, начини на закрепване на вирбела и пр.). Ще е изключително полезно ако споделите Вашия опит в областта.
И един може би смешен за Вас въпрос - Ако мачът може за изхвърля тежест 15 гр. например, това сумарната тежест на ваглера+утежнението ли е или само на тежестите, които потапят ваглера?
10х предварително
И един може би смешен за Вас въпрос - Ако мачът може за изхвърля тежест 15 гр. например, това сумарната тежест на ваглера+утежнението ли е или само на тежестите, които потапят ваглера?
10х предварително
- КрасиПловдив
- вече хвърля и на тежко
Тежестта опомената върху ваглера е неговата,но във водата!!!
Акцията на пръта е от - до .....това е долната и горна във възможността му да изхвърли дадена тежест.Но и това е условно....ако на твоват прът акцията е 5-15 гр. примерно....не значи, че не може да "работи с по-леки или по тежки wagler-и. Но в тази ампплитуда е най-опимален.
По въпроса за линиите....най-общо са два вида: със фиксиран wagler(когато дълбочината не надвишава дължината на пръта*) и линия с подвижен wagler.
Дължината на повода е разична от 25 до към 40см като разликата е в това, че навместо съчма за дропер се използва малък номер вирбел,който и свързва повода с линията.Има и случи в които до вирбела се слага и малък номер съчма(при риболов на дъното) за да пропада стръвтта по-бързо.Дропера е последната тежест от линията,която по правило трябва да лежи на дъното.
Препоръчвам ти за по-обстойно да се "обърнеш" към специализираната преса, състезатели риболовци..Това ще ти е повече от полза от мен:)
Нека наистина ако има състезатели,които следят този форум да помогнат на колегата,защото този риболов наистина е един от много резултатните и вълнуващи!!!
Успех Newby!
*-има няколко метода на хвърляне, които позволяват да се замята линия с фиксиран wagler, която да превишава дължината на пръта.
Акцията на пръта е от - до .....това е долната и горна във възможността му да изхвърли дадена тежест.Но и това е условно....ако на твоват прът акцията е 5-15 гр. примерно....не значи, че не може да "работи с по-леки или по тежки wagler-и. Но в тази ампплитуда е най-опимален.
По въпроса за линиите....най-общо са два вида: със фиксиран wagler(когато дълбочината не надвишава дължината на пръта*) и линия с подвижен wagler.
Дължината на повода е разична от 25 до към 40см като разликата е в това, че навместо съчма за дропер се използва малък номер вирбел,който и свързва повода с линията.Има и случи в които до вирбела се слага и малък номер съчма(при риболов на дъното) за да пропада стръвтта по-бързо.Дропера е последната тежест от линията,която по правило трябва да лежи на дъното.
Препоръчвам ти за по-обстойно да се "обърнеш" към специализираната преса, състезатели риболовци..Това ще ти е повече от полза от мен:)
Нека наистина ако има състезатели,които следят този форум да помогнат на колегата,защото този риболов наистина е един от много резултатните и вълнуващи!!!
Успех Newby!
*-има няколко метода на хвърляне, които позволяват да се замята линия с фиксиран wagler, която да превишава дължината на пръта.
- КрасиПловдив
- вече хвърля и на тежко
Тук намерих още полезна информация,която ще ти е от полза!!!
http://www.fishing-mania.com/shared/inner.php?id=31
http://www.fishing-mania.com/shared/inner.php?id=41
http://www.fishing-mania.com/shared/inner.php?id=31
http://www.fishing-mania.com/shared/inner.php?id=41
- КрасиПловдив
- вече хвърля и на тежко
А какво е предимствито на монтаж с фиксиран ваглер (дълбочина)?Какво пречи да се лови с подвижен вирбел при всякакви дълбочини, дори и при по-малки?
Другия ми въпрос е какво е значението на дължината на ваглера? (за теглото мисля, че ми е ясно)
Ако някой би могъл да прати още ясни схеми и/или картинки с различни начини на монтаж на линията ще съм му благодарен.
Другия ми въпрос е какво е значението на дължината на ваглера? (за теглото мисля, че ми е ясно)
Ако някой би могъл да прати още ясни схеми и/или картинки с различни начини на монтаж на линията ще съм му благодарен.
- КрасиПловдив
- вече хвърля и на тежко
При риболов с фиксиран ваглер линията е по-чувствителна.Иначе нищо не пречи да не го фиксираш.
Ваглера има издължена форма за да е по-стабилен във водата.
А за нови схеми....какво да ти кажа....в началото е добре да използваш основнитемвършат си чудесна работа. Като "посвикнеш" сигурен съм че ще знаеш как сам да си построиш линията.
Пожелавам ти много уловени трофеи хванати по този метод.
Исках и да те питам....дали вече разполагаш с мачов прът? Ако да-кажи ми модела му.
Ваглера има издължена форма за да е по-стабилен във водата.
А за нови схеми....какво да ти кажа....в началото е добре да използваш основнитемвършат си чудесна работа. Като "посвикнеш" сигурен съм че ще знаеш как сам да си построиш линията.
Пожелавам ти много уловени трофеи хванати по този метод.
Исках и да те питам....дали вече разполагаш с мачов прът? Ако да-кажи ми модела му.
- CAVERN
- вече хвърля и на тежко
Ако се спражяш с руския, чети тук:
http://matchfishing.ru/techniks/matchevaya.php
http://matchfishing.ru/techniks/matchevaya.php
- de4ev72
- новобранец
И аз да питам?
Здравейте колеги.По принцип практикувам риболов на тежко на шаран.От миналата година се оборудвах и с мач въдица.Мач прът-4,20м 13 водача,мач макара-Мичел,потъващо мач влакно и всичко останало.Изчел съм много материали и на теория всичко ми е ясно,но само до там.Като монтирам тежестите на групи,описано подробно във форума ми се получават оплитания и то сериозни.Искам да питам-грешка ли е,ако утежня ваглера само с една подвижна тежест,която ще спира до малко вирбелче,за кото с повод 30см. е вързана куката?
- man1966
- ще става разбирач
Re: И аз да питам?
И така става но требе да щипнеш една сачма над основната тежест на около 40см. та ваглере да не слиза до основното утежнение. Така оплитаниятя ще ти са доста по малко.de4ev72 написа:Здравейте колеги.По принцип практикувам риболов на тежко на шаран.От миналата година се оборудвах и с мач въдица.Мач прът-4,20м 13 водача,мач макара-Мичел,потъващо мач влакно и всичко останало.Изчел съм много материали и на теория всичко ми е ясно,но само до там.Като монтирам тежестите на групи,описано подробно във форума ми се получават оплитания и то сериозни.Искам да питам-грешка ли е,ако утежня ваглера само с една подвижна тежест,която ще спира до малко вирбелче,за кото с повод 30см. е вързана куката?

Я елате рибенца при батко...