Изпробване на нови пръти

Модератори: emo vasilev, alekst

Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Изпробване на нови пръти

Мнение от DOCTORA »

Вчера - 4 Март, отидох до Томс Пойнт - место край гр. Бари в южен Уелс.
Целта беше да изпробвам два нови пръта.
Единият е 4 метров телескопичен бийчкастър - "Чифтън" на фирмата Фладен.
Той сгънат е дълъг само 80 см и го купих за да го нося с мен на остров Фуертевентура на Канарските октрови, където отивам след две седмици да ловя лефер, лаврак, баракуда, платерина, групъри и каквото клъвне още.
Прътът е много удобен за транспортиране по самолетите и е подходящ за дънен риболов на тежко - замята 100 - 200 грама олово.
Ще го донеса в БГ на лято. Той е идеален за дънен риболов на морска котка, калкан и лефер.
Вторият прът който изпробвах за първи път е 5.5м дълъг бийчкастер на Шекспир - K2 Team Extreme LDC. Един от най-добрите (и най-дългите) прътове на пазара тук, специално за далечно замятане с макара с фиксирана шпула.
Пръта се представи чудесно. Мяташе 130 гр олово на 100 метра без проблем.
Ловях от висок бряг със скали в залив който при максимален прилив беше към 12 метра дълбок. При отлива(който вчера беше 14 метра) залива се изпразни и пясъчното дъно се показа.
Ловях 2 часа от прилива и 4 часа от отлива.
И двата пръта се представиха отлично.
Улових 4 трески, 2 паутинга(друг вид дребна трескова риба) и един "роклинг"(галя). Общото тегло на уловената риба беше 1.250кг.
За стръв използвах лагуърм и лентички от калмар.
Ловях с "пули-пенъл" монтаж с куки №2/0 и 130 гр олово с антенки за захващане на дъното, на 5метровият прът.
На 4 метровият телескоп използвах монтаж с две куки №1 закачащи се нагоре по майката при замятане. Оловото беше същото - 130 грама с антенки.
Три теските хванах 100-120 метра навътре с 5.5 метровият прът, а другите риби на 50-70 метра от брега с 4 метровият телескоп.
Вечерта отидох при моят приятел, колега и сънародник Д-р Колев и рибата беше акуратно изчистена, изпържена и избирена.

Тук съм хванал една треска с 4 метровият телескоп "Чифтън"
Изображение

На следващите две снимки показвам "паутинг"
Изображение

Изображение
BORN TO FISH, FORCED TO WORK!
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Браво ДОК отново доста добър улов особено за това време...сравнение с риболова по нашето море по това време особено е направо блестящ дори !

И пръчките новите са супер...особено тоя шекспир направо съм влюбен в него !

Я обясни за тес макари с фиксирана шпула ?
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от DOCTORA »

Калканчо, макарите със фиксирана шпула са обикновенните макари които използваме в БГ. При тях когато влакното се навива шпулата не се върти, а се върти скобата. За разлика от тях, за морски риболов по света се използват главно макари при които шпулата се върти при намотаване на влакното (а не въртяща се скоба) - те се наричат мултипликатори. В Англия най-популярният мадел мултипликаторна макара за морски риболов е:

PENN SUPER 525 MAG:
Изображение

Те не са необходими за БГ защото, нашият моски риболов се прави с леки прътове, макари и влакна.
BORN TO FISH, FORCED TO WORK!
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

чудесно време си избрал Док за риболов на Канарските острови...преди доста години имах "жителство" на Тенерифе и Гран Канария...ама се ловяха предимно "застаряващи" шведки...проводени на годишен отдих от съпрузите си...е наслука , ако не риби то някоя романтична история може да впишеш в "риболовния" си дневник...хахаха... :lol:
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Поздрави Док ! Голям рибар!
Клавиатура риба не лови!!!
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

DOCTORA написа:Калканчо, макарите със фиксирана шпула са обикновенните макари които използваме в БГ. При тях когато влакното се навива шпулата не се върти, а се върти скобата. За разлика от тях, за морски риболов по света се използват главно макари при които шпулата се върти при намотаване на влакното (а не въртяща се скоба) - те се наричат мултипликатори. В Англия най-популярният мадел мултипликаторна макара за морски риболов е:

PENN SUPER 525 MAG:
Изображение

Те не са необходими за БГ защото, нашият моски риболов се прави с леки прътове, макари и влакна.
Аз си помислех че това са макари които не мърдат изобщо ама сега разбрах :wink: .... докотлкок мултипликаторите съм наясно какво представлява дори имам един на тика но не е много голям подходящ е за сомове заедно с пръчка 183санта дълга плътна карбонова нема трошене :twisted: !

Единствения проблем на мултипликаторите е трудното замятане и доста сложното настройване на инерционната спирачка...но иначе има хора които мятат почти толкова добре с мултиприкатори колкото с макари с фиксирана шпула !

Определено не съм фен на тези машини ;) !
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

Изображение

Калканчо тия "лебедки" са по- подходящи за отвесно пускане на линията а не за замятане...за това най-добре се лови от лодка...не сили гледал по Дискавари как го правят хората... :lol:
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

Ей Батееее,... ти кво показваш на детето, бре... мултипликатор или онуй другото .... ама не си оставяш магарето в калта, ей.... :lol: :lol: :lol:

Калканчо, мойто момче... кажи му , че знаеш кво е мултипликатор и да не ти пълни главата с други габаритни атрибути от интернет галериите, дъртия мискинин :lol: :lol: :lol:

...разсейваш момчето, ей...батееее :lol: :lol: :lol:
били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от отец Ми Го Нафърфорий »

Пу пу, да благослови Бог сите колежки се така на риба да дохождат. Как му са ще на дядо ви поп да мине изодзад, да прихване колежката и кат ряпата, да измъкнем и рибката ! :lol:
Чуй молитвите ми Господи
Амин
Господ може всичко чада мой !
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

А туй го зех от галерията на ФОРУМА...и показва тая лебедка...ти като искаш надничай другаде...

Ей Брадатия...с рога и копита май си а...под расото... :lol: Ша та изтипосам от ГАЛЕРИЯТА на Фиксера...как си яхнал един СОМ...Който по последна информация е бил уловен с ХАРПУН...а не на КЛЬОНК...внимавай ...вземем ли да не си вярваме...ще се дебнем...а вземем ли да се дебнем...ша та хвана...БРАКОНИРИНО... :lol: Кльонк а...ама с тризъб запкън на края...хахаха... :lol: Още личат дупките по рибата... :twisted:
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

Да ма не, чадо мое, нипозна, подведен си! Аз туй момче със сома не го знам, само на фото съм гу виждал, ма голям юнак и да знаиш! :lol: Да го поживи господ
Амин
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

Ловецът на лефери...стана на ловецът на браконери....ха тъй...разбра ли дядо попе... ти сега...понеже ...защото....

...глей ти ква работа...Дарвиновата еволюция ряпа да яде .... много бързо бре.... :wink:
били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

ЛОВЕЦ на МЕНТЪРДЖИИ...Тук Света вода ненапита...а край водата с...харпуна...по сома...хахаха...после парашутчетата му били виновни...пуста сопа по гъза... :lol:
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

Господ да поживи парашутистите :lol: той Жилязко Руж ни е виновен боже, нещо от вътре си го бута и му се привиждат Тризъбци и му се дочуват едни таквизи дивотий, че накрая ши зема наместо расо мрежа на гърба да метна. :twisted: Нимой са пали чадо, нимой дядо ти поп ни е такъв мехлюзин кат теб :lol:
Свят човек - бракониер :shock: ....ууу, какво грехопадение, бре каква съвест !
Прости му Господи
Амин
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

Ей Шейтан Папаз...хората пишат, ти само чети...я походи и в другите форуми...кво се вееш в Морскиу като Поп на Моторетка...или по-точно като Роазпопен Поп на Моторетка...анатемосан....и миропомазан с Пача Мас...хахахах :lol: :lol: :lol: :lol: 8)
Публикувай отговор

Обратно към “Морски риболовни излети.”