Калъп за тежести от гипс - стъпка по стъпка

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Ивайло®
новобранец
новобранец

Калъп за тежести от гипс - стъпка по стъпка

Мнение от Ивайло® »

Представям ви лесен вариант за направата на калъп за тежест в домашни условия с подръчни материали.
Необходими инструменти:
Изображение
1. Гипс
2. Вода
3. Чашка за калъпа
4. Чашка за бъркане на материала
5. Тежести (за отливане на желаната форма)
6. Маргарин
7. Макетно ножче
8. Ръкавици
9. Клещи

Стъпка 1: Разбъркваме материала. Когато бъркате гипса се уверете, че добре сте разбъркали и не остават едри неовлажнени частици по ръбчетата на чашката. Аз бърках с пръсти, ако имате нещо по-удобно (някоя стара вилица примерно) – възползвайте се.

Изображение
Изображение

Стъпка 2: Изсипваме материала в чашката, но не повече от 1,2 см, само да покрие дъното и изчакваме да се втвърди. Правя това, защото когато сложа тежестите в гипса, не искам долните им краища да достигнат дъното на калъпа. По този начин те ще опрат във вече готовата основа.

Изображение

Стъпка 3: Забъркваме нов гипс и го изсипваме върху сухата вече основа. Слагаме толкова, че като потопим тежести да бъдат залети едва до средата.

Стъпка 4: Изчакваме сместа леко да се втвърди. Намазваме хубаво тежестите с масло и ги поставяме в гипса.

Изображение
Изображение

Стъпка 5: Забучваме една допълнителна тежест, някъде по края (това е нещо като маркер), Идеята на тази стъпка е да се оформи дупка в едната част на панела, а другата ще има издатък, който трябва да влиза тази дупка, за да може винаги да затваряте калъпа правилно. Не се получи при мен. Можете да експериментирате.

Изображение
Изображение

Стъпка 6: Изчакваме сместа отново да се втвърди и почистваме стените на чашката от гипса.

Изображение
Изображение
Изображение

Стъпка 7: Намазваме навсякъде обилно с маргарин (за да можем после да разделим частите и да си извадим тежестите  )

Изображение

Стъпка 8: Забъркваме си отново малко смес, за да допълним калъпа.

Изображение

Стъпка 9: Доливаме до върха на тежестите. Хубаво е да не ги покриваме съвсем за да има възможност да наливаме оловото в малките дупчици.

Стъпка 10: След като и този път сместа се втвърди, разрязваме чашката. И разтваряме двете части на калъпа.

Изображение
Изображение

Стъпка 11: С помощта на клещите издърпваме леко тежестите от калъпа.

Стъпка 12: Надявам се да съм помогнал на някого. Аз нямам възможност да си закупя матрица. Но пък за сметка на това варианта с гипса никак не е лош, а и е съвсем елементарен за изработка.

Извинявам се за качеството на някои от снимките.
Успех в бъркането !

Гореописаният модел може да бъде направен по още един начин. За целта ще трябва да използвате по-широк съд. Готовите тежести може да сложите легнали, за да ви е по-удобно. След като сте залели "капака", издълбавате малко каналче до вече готовата форма. Желателно е отворът на канала да е по-широк, за да може оловото по-бързо да достигне до целта си. Оловото се втвърдява изключително бързо, затова и този втори вариант засега е по-добър. Иначе принципа на изготвянето на калъпа си е същият. Ще се постарая скоро да направя малко снимки на новия калъп. Важно също е да знаете, че гипсовият калъп трябва да е добре изсъхнал преди да го ползвате за врялото олово. Може да го оставите няколко дни на слънцето или за 20-30 мин. във фурната.

НЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ЛЕЕТЕ ОЛОВО НА ПРЯСНО НАПРАВЕН КАЛЪП. ТРЯБВА ДА СЕ УВЕРИТЕ ЧЕ Е ДОБРЕ ИЗСЪХНАЛ
Последно промяна от Ивайло® на Пон Ное 09, 2009 6:51 pm, променено общо 4 пъти.
Първо чета, после питам !
Аватар
Herodot
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Калъп за тежести от гипс - стъпка по стъпка

Мнение от Herodot »

unrealsmsfish написа: Изображение
Поздравления! Тежестите на масата са, предполагам, мострите. Покажи твоите готови изляти тежести от калъпите! И друго да попитам-това са тежести за морски риболов, неподвижни, нали?
Ние, като деца, си правехме калъпи по 2 начина:
1) с вретено правехме дупка в твърда глина, забивахме една игла в средата на дупката и изливахме разтопеното олово, после с клещи издърпвахме иглата и- готово, конусни олова за язовира!
2) върху единичка тухла с пирон издълбавахме профила на тежестта- най-често ромбоиден, с дълбочина в тухлата около 3-4мм, после с ножче правехме канала за телчето, надлъжно през формата и заливахме с оловото докато запълни формичката- така правехме плоските олова, за реката! :D
Ивайло®
новобранец
новобранец

Мнение от Ивайло® »

За съжаление, нямам още излети тежести. Не съм си намерил олово все още. Но се запалих по идеята и стигнах едва до тук. Ще се постаря тея дни да си излея малко тежинки.
bufa
новобранец
новобранец

Мнение от bufa »

Олово може да се вземе от стар акумулатор.Разбива се акумулатора и се вземат оловните клетки. :)
Аватар
justinian
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от justinian »

Не си оставил отвор, през който да наливаш стопеното олово. :idea:
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
saksi
фен клуб-скобар

Мнение от saksi »

bufa написа:Олово може да се вземе от стар акумулатор.Разбива се акумулатора и се вземат оловните клетки. :)
Ама да не си мислите ,че се разбива лесно.
Строших една брадва :D докаго го разбия...мамка му и акумулатор.
Отделно имах проблем със стопяването на оловото.
Едно време ,като деца го топяхме много бързо.

По принцип ...колега занимавам се керамика и зная как се прават калъпи.
По принцип не се правят,напреки ,а надлъжно и трябва да има отвор ,както писа колегата по горе.
Аватар
glarusa
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от glarusa »

То отвор си има...ако се вгледате още в първия калъп който излиза,колегата оставя ловата да се допрат до дъното и така че оформя млака дупка!Един съвет към колегата!Правил съм си подобни калъпи!Не е нужно да хабиш маргарина-намажи си го на една филия по добре :) Използвай всякакви смазки!Аз лично си бях взел някакъв спрей за 1.60 специално за смазване и върши чудесна работа!А и плескането е по-малко!И сле дкато излееш гипса-остави го да изсъхне хубаво-понеже влажния гипс започва да се свързва с наорещеното олово и течността така започва да ври че гледай да енс и наоколо!Аз по-принцип го оставям 2-3 дена поне да изсъхне и тоагва започвам даползвам калъпа!А може да го оставиш и в печката за 10-тина минути...върши подобна работа!
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!

Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
Ивайло®
новобранец
новобранец

Мнение от Ивайло® »

glarusa написа:И сле дкато излееш гипса-остави го да изсъхне хубаво-понеже влажния гипс започва да се свързва с наорещеното олово и течността така започва да ври че гледай да енс и наоколо!Аз по-принцип го оставям 2-3 дена поне да изсъхне и тоагва започвам даползвам калъпа!А може да го оставиш и в печката за 10-тина минути...върши подобна работа!
Да така и се получи, ще оставя калъпите за 2 - 3 дена на терасата да ги поиздуха вятъра. но освен този горе от снимките ще направя още един надлъжен. Ще сложа тежинката легнала. Ще издълбая по-широка дупка за изливане на оловото, защото още с наливането му то почва да се втвърдява.
Osi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Osi »

bufa написа:Олово може да се вземе от стар акумулатор.Разбива се акумулатора и се вземат оловните клетки. :)
А къде изливаш електролита в канализацията или на земята? :evil:
Циганите обикалят и изкупуват акумуратори и се намират хора да им ги продават без да знаят, че по-този начин замърсяват околната среда. Помислете преди да посегнете към акумулаторите.
Ивайло®
новобранец
новобранец

Мнение от Ивайло® »

Ето ги и моите първи творения:

Изображение

Не са перфектни, защото не ми се занимава да си играя с пилата и шкурката. Иначе оловото не е трудно за обработка. Трябват ми тежинки най-вече когато ходя за попчета на морето, а знаете там бързо и лесно се губят. Ето затова не си струва да си губя времето с шлайфане.

Имайте предвид, че не са правени с горепосочения калъп. Излях си ги с абсолютно идентично направен калъп, който обаче е напречен.

Ето малко снимки !

Изображение
Изображение
Изображение

Още една подробност. Важно е да оставите калъпа да изсъхне хубаво. Поне 3-4 дена след като е направен. Първите 2-3 отливки никога няма да са перфектни (поне при мен беше така). Трябва гипса да е хубаво загрят от вътрешната страна, за да се получат що годе прилични форми. Ако е студен, гледайте да сте по-далеч - има опасност да се разкипи !
valat70
новобранец
новобранец

Мнение от valat70 »

Браво и успех!
Обикновено на такъми, които са по "неглиже" се хващат повече риби.
От друга страна, удоволствието да ловиш със "собствено производство" е многократно по- голямо.
И не на последно място е финансовата страна на нещата.
Ако ми остане време и аз ще се изцапам, защото в последно време ходя на един водоем до Стара Загора, където под килограм олово не оставям.
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Имам подобен калъп само че използвах зъботехнически гипс щото е много корав,а изолацията между 2 платки става с нитроцелулозен лак-2 ръце и олио след като изсъхне лака.Моделите на оловата са дървени за да не потънат в пресния гипс и са добре намазани с лак и олио-стана перфектен калъп.
Аватар
chopara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chopara »

идеята е добра и за направата на теил спинери
кьоркефали
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от майсторчето страхил »

chopara написа:идеята е добра и за направата на теил спинери
PIC_04
майсторчето страхил написа:В деня преди купона на Никул ден ,убивайки времето скалъпих нещо наподобяващо на онези блесни спинар или нещо подобно беше.Преди това в една друга тема хората бяха описали как да си я направиш,но обикаляйки риболовните магазини около нас не открих такава за мостра, и се принудих да импровизирам.Мтериала за зъбни протези замених с обикновен сроителен гипс,а формата на рибката направих от главата на стара четка за зъби.Самата изработка на калъпа нее много сложна(описъл съм го в "калъп за оловни тежести")но си иска и ръчичка.Това че на моята одливка няма имитациа на люспи ,перки и т.н. невярвам да го бърка много(то тази блесна си е като другите,но е много по тежка и не пресуква толкова кордата )но времето ще покаже.
Паричката си я направих сам,материала е от стара пералня "рига",а оформянето беше с ножицата за ламарина ,съчма от лагер(доста е голяма),и чука.
Проблема на първата одливка беше че вирбела се запълни с разтопено олово(той е захванат към скобата на тройката с тел,нее само залят),но следващата реших проблема като завих вирбела с алуминиево фолио.
Пробвах я в един варел с вода,въртисе ,но дали ще лови :smt102
Изображение
Изображение
Изображение
Тук съм снимал други гипсови калъпи.
Изображение
Изображение
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
Ивайло®
новобранец
новобранец

Мнение от Ивайло® »

Предлагам ви още един много лесен начин за леене на олово. Този вариант не изисква почти никакви усилия и време, но затова пък и формите на оловцата няма да са толкова прецизни.
До колкото знам рибата не е претенциозна към формата на тежинките, така че възползвайте се !

Материали:
1.Много фин пясък.
2.Формичка за тежинките, които желаете да получите
DSC02441.JPG
1. Тромбовам пясъка с шпатола. Леко го намокрям и го заглаждам. Имам 8 дървени пръчици, които ползвам за формички.
DSC02442.JPG
Топя оловото и изливам в дупките.
DSC02443.JPG
Формите, както виждате сами са леко грапави, но това не е проблем. Прави се дупка в изтънения храй на тежинката. Там завързвам здрав капронен конец на който правя мини клуп отгоре. Основното влакно закрепям посредством клуп в клуп !

Лейте наволя ! При този метод няма опасност от пръскане. Тежинките истиват веднага щом запълнят дупката !
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”