Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

кьк да си направя блесна ?
Модератор: emo vasilev
-
- новобранец
кьк да си направя блесна ?
здравейте на всички,искам да ви питам как мога да си направя ръчно блесна и от какво ?
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: кьк да си направя блесна ?
от лъжица

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
-
- вече хвърля и на тежко
това какво е по точно блесна или клатушка?
аз мисля че е клатушка.Ако ти си го правил това кажи има ли нещо по специално при изработката,просто махам дръжката,заглаждам,пробивам дупки за куката и вирбела и това ли е?защото ми стана интересно и мисля да се пробвам и аз да развала една лъжица
па да видим кво ще стане

Това с лъжицата е лесния вариант и имаш клатушка
Трудния вариант е да направиш всички части (3-4) сам и да подкараш въртяща блесна. Отнема 1-2 часа ако почнеш от нулата - рязане на ламарината, пилене и т.н. и ръцете ти се похабяват леко ако ползваш ръчни инструменти. Казвам от опит
Експериментирай! Копирай листенцата на някой Мепс - обикновения или лонг примерно. С 4 грама олово като утежнение и стоманено листенце се докарва тежестта на мепс лонг и блесната лети доста далече при това и се върти
Най-пипкаво е това дето захваща листенцето за телта заради малкия краен размер и дупчиците под милиметър
Ползвам тел която имаме от години - стоманена неръждавейка, сравнително мека, но се криви само ако умишлено се натиска.

Последно промяна от newmember на Пон Ное 30, 2009 4:12 pm, променено общо 2 пъти.
-
- разбира нещата
така после и от дръжката още една клатушка ,ако е по-шерока
-
- новобранец
проблема при мен е че незнам от какво да направя листото
осфен с лъжица

Здравей, колега. За да си направиш блесна са ти нужни инструменти и материали. Шмиргел, ножица за ламарина или гилотина, клещи, шублер, дрелка, свредла и т.н.т. Материали - хромникелова, медна или някаква неръждаема ламарина дебела 0.4 до 0.8 мм в зависимост от голмината на перото. Тела за блесната може да ползваш кръгли олова с дупка( да не са много тежки 2 -5 грама), които се намират във всеки риболовен магазин и разни мъниста. За тел ти трябва също нещо неръждаемо от 0.4 - 0.8 мм пак в зависимост от големината на блесната. Може да ползваш тел от кламери - тя ръждясва в последствие,но за начало бива. Иначе отиваш при някой, който има телоподаващ заваръчен апарат и го молиш да ти даде някой метър тел хромникелова която е дебела 0.8 мм. Вземаш една блесна, която ти е най-уловиста и почваш да я копираш. Друг вариант купуваш си китайска евтина блесна тандем тоест с две пера разглабяш я и си ползваш перата, телата и ушенцата и си правиш две блесни по твое усмотрение, като експериментираш с теглото и баланса.Имаше някакъв рибарски сайт в който предлагаха всякакви части за блесни ето го http://www.shop.iantra.com/index.php?pa ... &Itemid=30. Забравих най-важното ПЪРВО пишеш в гугъла ,, как да си направя блесна,, и подобни варианти и четеш и четеш .... , за да добиеш малко представа за изработването на блесни. Много малко е инфото в българските форуми за това как да си направиш блесна, но за начало е достатъчно. Писал си и в форума на фишинг мания направи си сам - там има няколко статии за блесни, едната от които е моя. В единия от отговорите са ти дали лин към руски сайт. Ако разбираш руски по техните сайтове има много инфо за начинаещи. Пишеш белесна в гугъла и даваш да търси в руските сайтове и четеш. Намери си инструменти и материали и ако има нещо което не ти ясно пиши и ще ти помогна. Ако си достатъчно ентусиазиран ще успееш. Аз започнах от нищото преди година и сега имам доста добри и уловисти блесни. Успех и всичко най-хубаво.
-
- новобранец
разбраж мерси за инфото,а колкото до мен аз съм на 17 години вече правя воблери който имат страхотна игра и сега започвам да правя блесни

Колега BAКХUS , пусни некоя снимка на ръчната изработка ,ако не е секретно разбира се. Благодаря предварително , НАСЛУКА И

Здравейте.
За колегата shrek6721 линк към моя статия с две снимки http://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?t=29347. Това са част от моите ,, произведения,, имам още нови по-изпипани и по-добре боядисани ама не ми се качват снимки пък и са малко секретни
. За колегата el_candidat0 в тази статия съм описал как си правя блсните. Междо другото много искам да се свържа с някой колега, който също си изработва блесните с цел обмяна на идеи и опит. Ама като чета из форумите не съм попадъл на такъв колега
. Изработвам си не само блесните, а и воблерите и лъкатушките и ощя някой друг вид примамки. Тея дни ще кача някой снимки на воблерите ми и на някой от секретните ми разработки.
За колегата shrek6721 линк към моя статия с две снимки http://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?t=29347. Това са част от моите ,, произведения,, имам още нови по-изпипани и по-добре боядисани ама не ми се качват снимки пък и са малко секретни

- Димича
- ще става разбирач
Ето ти един по-лесен вариантhttp://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1 Много-много не съм им се старал-щуката като реши да гони не гледа подробности 

Ракията не е за малки дЯца!!!! 

ШАПКИ ДОЛЕ
Пишиятелю пускаи ги
Пишиятелю пускаи ги

-
- новобранец
[quote="баш_майстора"]от лъжица
като каза "лъжица" ми идва на акъла за направата на въртяща се блесна с перце от лъжичка за кафе
всички знаем колко много модели има по заведенията - малки ,големи,широки,тесни,бели,жълти,малки тежки,големи леки ...... всичко за което се сетите
това би облекчило мъките покрай изработката на перце от ламарина
и още нещо; ако се остави част от дръжката ,с клещите се осуква ,слага се телта , и се слага една капка калай за да не излезе телта остатъка от дръжката който се предполага,че ще стърчи леко ,се изпилява на ръка,шмиргел или с флекса
в момента събирам материали и като съм свободен ще започна с опитите.Ако някои ме изпревари нека да качи снимка да видим какво е станало ,освен ако това което съм написал по-горе не е стара идея и да е прилагана вече,но се съмнявам
П.С внимавайте да не ядете бой за една лъжичка
в магазините има всичко

като каза "лъжица" ми идва на акъла за направата на въртяща се блесна с перце от лъжичка за кафе

всички знаем колко много модели има по заведенията - малки ,големи,широки,тесни,бели,жълти,малки тежки,големи леки ...... всичко за което се сетите
това би облекчило мъките покрай изработката на перце от ламарина
и още нещо; ако се остави част от дръжката ,с клещите се осуква ,слага се телта , и се слага една капка калай за да не излезе телта остатъка от дръжката който се предполага,че ще стърчи леко ,се изпилява на ръка,шмиргел или с флекса
в момента събирам материали и като съм свободен ще започна с опитите.Ако някои ме изпревари нека да качи снимка да видим какво е станало ,освен ако това което съм написал по-горе не е стара идея и да е прилагана вече,но се съмнявам
П.С внимавайте да не ядете бой за една лъжичка
в магазините има всичко
Fuck the Burger,fuck the pizza - The best is BANICA