видове върхове

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
pojara28
фен клуб-скобар

видове върхове

Мнение от pojara28 »

Може да ви се стори малко тъп въпроса но от ровене в др сайтове така ме тормози един въпрос. На вас може да ви се стори тъп но има ли някаква разлика мужду quiver, swing, avon и тн върхове? Общо взето англичаните използват тия термини но от снимки и от ровене в нета нещо не ми стана ясно.
скобара е риба проклета
Изображение
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: видове върхове

Мнение от hristotihov »

Tip - край, крайче, крайчец, връх
Quiver - треперя, треса се, трептя, потрепвам
Swing - люлея, олюлявам, люшкам, клатушкам, размахвам, махам

Quiver tip
From Wikipedia, the free encyclopedia
A quiver tip is the top section, or tip, of the fishing rod which is designed to move, or quiver, when a fish bites. The main characteristic of its design is its sensitivity. It is a popular and very effective method of coarse fishing both on still and running water. It is not used in game fishing (i.e. salmon, trout and sea trout) and is seldom, if ever, used when fishing for very large coarse fish (e.g. carp or pike). It can be used to fish for any species of British coarse fish. In essence, the angler watches the tip of the fishing rod to detect bites as opposed to, say, a float or an electronic bite alarm.

Куивер типа е върхова секция, или връх, на риболовната въдица, който е проектиран да мърда, когато рибата кълве. Главната характеристика на неговата конструкция е неговата чувствителност. Това е популярен и много ефикасен метод за риболов на обикновенни риби в стояща и течаща вода. Не се използва в риболова на борбени риби (като сьомга, пъстърва и морска пъстърва) и много рядко или никога не се използва за риболов на много големи риби (като шаран и щука). Може да се използва за риболов на всички видове британски обикновенни сладководни риби. В същност, рибарят гледа върха на риболовната пръчка за да види кълването за разлика от, да речем, плувка или електронен сигнализатор.

Текста за Quiver tip е от Уикипедия, превода е от мен, за Swnig tip в Уикепедия не пише нищо. Явно не е много популярен не само в наше село, а и по света.
Най-просто казано куивер типа е стандартния мек връх за фидер, който всички позваме. А суинг типа е връх който се прикача към въдицата с мека връзка, виси и леко изпъва линията и при кълване се повдига. Повдига се подобно на лека шпионка, поставена на линията, пред върховия водач. Пръчките за монтиране на суинг тип не завършват на втулка за следващо коляно, а с малък накрайник на който се монтира суинг типа. Има фидери които са и за куивер и за суинг тип, като куивер типа се монтира на мястото на сунг типа.

Изображение

Изображение

На тази снимка горното е куивер тип, който се слага на мястото на суинг типа - долното.
Изображение

Моето мнение:
Определението за куивер тип от Уикепедия, още веднъж доказва, че фидера не е направен за трофейни риби, а специално за тези риби, които ние наричаме плевели.
Суинг типа ми се струва изгъзица, която не бих ползвал, или бих ползвал нормална дънна пръчка с лека шпионка. Две нови понятия от английски научих днес докато се рових по речниците. Game fishing било риболов на борбени риби, а coares fish - масовите, обикновенни, дребни видове риби.
нямам живарник
Аватар
pojara28
фен клуб-скобар

Мнение от pojara28 »

точно това ме интересуваше
благодаря много
Ако някой има представа и за друг начин за сигнализиране на кълването при риболов с фидър нека сподели. Ще ми бъде интересно.
скобара е риба проклета
Изображение
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lfc_boy »

swing tip Доколкото знам е отживелица.Основно е бил използван на острова и все още от по-старите риболовци.Индикира дори най-леките докосвания на стръвта,но пък има и редица минуси.Не е устойчив на вятър,трудно се замята, стават оплитания и др.Почти не се използва в днешно време.
Avon tip Мисля,че е по-твърда върхова секция използвана при риволов на едри мрени др. Има фидер въдици предлагани в комплект с няколко quiver върха и една avon tip секция.Има и специални мренски пръчки.
Последно промяна от lfc_boy на Чет Дек 17, 2009 10:53 pm, променено общо 1 път.
Above us only sky
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

lfc_boy написа:... Avon tip Мисля,че е по-тбърда върхова секция използвана при риволов на едри мрени др. Има фидер въдици предлагани в комплект с няколко quiver върха и една avon tip секция.Има и специални мренски пръчки.
Това не го знаех. От теб го научавам и сега разбирам каква е идеята на фидерите с няколко quiver tip-а и един "нормален" връх. :smt023
нямам живарник
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

И метод хранилките са измислени за плевелните риби,йо-хо,хо и бутилка ром :D както и байт рънерите.Я влезте в
http://bgzona.info/
има над 200 филма за риболов.Има едно унгарче,лови с фидер,та позагледайте това онова.Ще разпознаете филма по страния език на обложката :wink:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”