Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на тежко
naRiba.com

Форум

На дъно на дълбок вир и супер мощно течение?
Модератор: sapuna
На дъно на дълбок вир и супер мощно течение?
В тази тема ми се иска да попитам как Вие бихте се справили със ситуация като тази-става въпрос за долното течение на река Места-та там на един завой на реката има много хубав и дълбок вир-за съжаление течението е много мощно и риболова на леко,полутежко,чип-чип ,блесна и т.н. е немислим -тоест остава само варианта на тежко.Ясно ми е че тежеста трябва да е голяма и плоска да не се влияе от течението....но все пак сигурно има тънкости в риболова на река(в нея има скобар,кефал, черна мряна,костур а отскоро и уклей и каракуда и особено пролетно време много бабушка-като ми е ясно че последните 3 вида е трудно да се уловят в споменатия вир) Та ми се иска да помислим как би било най удачно да ловим на такъв вир(лятото) още повече че там скобара почти по цял ден играе(бляска),а и дъното е каменисто та предполагам ще има и хубави мрени.....П.п. вирът е дълбок поне 3-4 метра 

-
- вече хвърля и на тежко
Re: На дъно на дълбок вир и супер мощно течение?
С около 200гр олово и две куки отгоре ще си добре. Е пак ще ти влачи но няма как 

- slayder
- ще става разбирач
С подвижно олово и един повод е по добре според мен,а защо не с тежка близалка на изтичане със щека или уип(не че съм ловил така и при такива обстоятелства),но просто идея 

Дава ли? И дава и взема.
-
- научил се да хвърля
Според мен най важното ще е да успееш да застанеш така,че да хвърлях по посока на течението,тогава няма да го има проблема с влаченето защото ще се влачи до колкото ти му позволиш 
До колкото за монтажа и аз мисля,че подвижното олово е най удачно защото ще ти индикира и по слабите почуквания(от дребни риби) с една кука!
Изпробвал съм го на Марица за мренки и имаше резултат

До колкото за монтажа и аз мисля,че подвижното олово е най удачно защото ще ти индикира и по слабите почуквания(от дребни риби) с една кука!
Изпробвал съм го на Марица за мренки и имаше резултат

-
- разбира нещата
За кефала и кустура ,един воблер или блесна срещу течението ще свърши работа.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Е да,ама разделът е "На тежко"!
Предложения за 150-200гр тежест,дъно и черна мрена нещо не ми се връзват!
Предложения за 150-200гр тежест,дъно и черна мрена нещо не ми се връзват!
-
- разбира нещата
Прочетах че колега му предложи близалка на изтичане ,за това предложих спининг. С тия тежести ,ако има едра каракуда да но иначе не виждам смисъл за риболов на дъно.
Значи не разполагам с щека
,а за блесна е немислимо(освен ако не е някоя огромна) защото освен силното течение вирът е на завой и има водовъртежи-а и по реката има много по добри места за кефала.Лично мен мястото ме блазни защото лятото съм сигурен че държи скобари(и то едри) и мрени....та за тях ако може някой начин благодарско.Идеята за подвижното олово може би е добра(за по добра индикация при плахо вземане) и ще пробвам,само че дъното е каменисто и ще видим
.Наясно съм че скобар на дъно е трудно постижимо но да гледаш такива парчета да бляскат и то само там...

Аз лично слагам подвижно олово и след него повода. Това за дубава върши идеална работа. Най важното е да ти е плоско оловото и достатъчно тежко за да не го носи течението едни 150-200 гр. както казват колегите ще свърши работа 

Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
Ами правиш си монтаж като за попчета само че с по-тежко олово. И в никакъв случай да не е плоско. Щом дъното е каменисто плоското олово ще заклинва. По-продълговато 80-100гр. мисля ще свършат работа. Все някъде ще спре. запомняш местото и начина по който стигаш до него с оловото и си мяташ само там. Ако е възможно може да пуснеш и една
"мамка", само че малко по-навътре. но зависи и от течението.
С това продълговато олово ще има да го носи течението. Ще спира в брега като го изхвърли течениетоdodo16 написа:Ами правиш си монтаж като за попчета само че с по-тежко олово. И в никакъв случай да не е плоско. Щом дъното е каменисто плоското олово ще заклинва. По-продълговато 80-100гр. мисля ще свършат работа. Все някъде ще спре. запомняш местото и начина по който стигаш до него с оловото и си мяташ само там. Ако е възможно може да пуснеш и една

Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.