Помощ за гранулиран стиропор

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
bakxys
новобранец
новобранец

Помощ за гранулиран стиропор

Мнение от bakxys »

Здравейте колеги. Трябва ми информация за този гранулиран стиропор (и как точно се казва).От къде мога да си го купя? Някой работил ли е с него? Четох из форумите, че гранулите се вaрят с вода и се изсипват във формата която искаш да направиш, обаче ифото е много малко. Целта за която ми трябват е клонирането на уловистите ми воблери. Някой воблери на пазара са направени по този начин примерно габровските superwobblers.Някой плувки и тапи са направени пак от този материал. Също така се интересувам и от двукомпонентен полиуретан. От него също могат да се направят воблери. В американските сайтове има много филмчета за видовете полиуретан и как да си направим форми на каквото си поискаме, но в българските сайтове не намерих нищо съществено. В един руски сайт намерих как да си направим форма и след това воблери като ползваме епоксидна смола. За отливане на формата ще ползвам епоксидна смола, но за воблера искам да използвам стиропор или полиуретан или нещо подобно което да може да се боядисва с алкидна боя. Също така приемам и всякакви подобни идеи. Благодаря ви предварително.
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Re: Помощ за гранулиран стиропор

Мнение от Don4o_62 »

Аз намерих по радикално решение.Това лято улучих уловист воблер,и какво направих.Ами просто отидох до търговеца и ги изкупих всичките от тоя модел,поради простата причина че другаде ги нямаше.Само ще поясня че воблера беше от тъй наречените ментаци,но имах много повече уловени риби на него, отколкото на уж доказаните марки.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
Аватар
tiktak
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от tiktak »

Експандиран полистирол
Примерно http://www.marisanbg.com/granulat_regenerat.php
Младенов_78
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Младенов_78 »

tiktak написа:Експандиран полистирол
Примерно http://www.marisanbg.com/granulat_regenerat.php
Ама той човека точно това има впредвид но го интересува как да го напъха и втвърди в калъпа на воблера :?:
Това ще бъде много добра техника за домашни воблери
Колекционирам лампови радиоприемници
creativ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от creativ »

bakxys написа:Здравейте колеги. Трябва ми информация за този гранулиран стиропор (и как точно се казва).От къде мога да си го купя? Някой работил ли е с него? Четох из форумите, че гранулите се вaрят с вода и се изсипват във формата която искаш да направиш, обаче ифото е много малко. Целта за която ми трябват е клонирането на уловистите ми воблери. Някой воблери на пазара са направени по този начин примерно габровските superwobblers.Някой плувки и тапи са направени пак от този материал. Също така се интересувам и от двукомпонентен полиуретан. От него също могат да се направят воблери. В американските сайтове има много филмчета за видовете полиуретан и как да си направим форми на каквото си поискаме, но в българските сайтове не намерих нищо съществено. В един руски сайт намерих как да си направим форма и след това воблери като ползваме епоксидна смола. За отливане на формата ще ползвам епоксидна смола, но за воблера искам да използвам стиропор или полиуретан или нещо подобно което да може да се боядисва с алкидна боя. Също така приемам и всякакви подобни идеи. Благодаря ви предварително.
Мисля, че се произвежда от BASF. Фирмите, които произвеждат стириопорени форми ги получават в Биг Бегове. Гранулите се поставят в камера (обикновенно паралепипед) и се обдухват с пара. При този процес гранулите набъбват и заемат формата на камерата. При набъбването се притискат една в друга и се залепят. Монолитния блок се разкроява и се получват плоскости.
Само с това инфо мога да помогна. Лайк съм в областта но съм посещавал фирми, които произвеждат такива плоскости.
Риболова е удоволствие, а не начин за препитание !!!!!!
hellman
новобранец
новобранец

Мнение от hellman »

двукомпонентен полиуретан хладилния институт или в хладилните сервизи :wink:
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Ех ... , момции,
ако ставаше толкова лесно :) .
Технологията за получаване на експандиран полистирол ще стане малко трудно у дома.
Първо ти трябва гранулат който подлежи на експандиране, демек всеки гранулат от полистирол не става. Необходимия в случая е гранулат с предварително вграден пенителен агент (по принцип се исползва Пентан и е със съдържание около 5% в гранулата).
После ти трябва водна пара с температура от 105 - 130°С (нямам си и идея у дома как ще го постигнеш).
Трябват ти форми които да дъжът на висока температура над 120°С и на високо налягане, и да има добра топлопроводимост, с което искам да каже, че форма от епоксидна или полиестерна смола няма да стане. Но ако успееш да създадеш подходяща форма от метал, алуминий примерно има надежда :)

При полиуретана нещата стоят по друг начин, там ти трябват само малко повече познаия или поне някой който да ти продаде точния вид изходен материал подходящ за нуждите ти. В подробности въобще няма да се впускам, който ме познава знае защо ( ще трябва да направим нов форум за полиуретан, не за друго :) )
Ще кажа само, че може да изпълваш вече готовите си форми със пенополиуретан с по-ситна и по възможност затворена клетъчна структура. Трябва да има и малко по голяма плътност от типичния пенополиуретан изплзван за монтаж и изолация.
Другия вариянт е този, който си споменал. Трябва ти полиуретан за изливане, има обаче десетки видове с различно приложение и от къде, и кой ще те снабди с подходящия материал нямам си и идея. ( + съхранява се трудно и при това не безкрайно, примено поема вода и после получаваш пяна а не плътна маса)
С материал за изливане освен плътен воблер може и да се направи и кух, но ще е малко повече играчка.
Спирам... :?

Големите фирми са го измислили от много отдавна.
Според мен красотата, тръпката и неповторимостта в ръчното или домашното производство се крие в уникатите, в това да го създадеш сам и твоето творение да е единственно и неповторимо, а и ако хваща, е тогава вече чувството е прекрасно.
dino
новобранец
новобранец

Мнение от dino »

Колега bakxys,аз съм производител на изолации от пенополистирол.От 10 години се занимавам с производство и сам си разработвам технологиите.Та по въпроса ти- нужен ти е само разпенен пенополистерол-стиропорни топчета,после има технология,която е точно за такива изделия,но при нея трябва да се направи матрица на изделието(това е най-скъпата част).Останалото-самото произвеждане е лесно,но за ограничени бройки-примерно стотина на ден.Проблема е,че една матрица прави само 1 модел,а ти сигурно ще искаш няколко.И да си наясно че матрицата ще ти излезе доста пари,понеже трябва да бъде отливка.Ако имаш въпроси,това е e-mail ми :
vanushkov@abv.bg
haga
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от haga »

Ето това ти трябва колега: ПОЛИСТИРОЛБУСТРЕН
http://www.interpetroleum-bg.com/index. ... &Itemid=29
Мъдър е този,не който знае много,а необходимото.
Rachkov
новобранец
новобранец

Мнение от Rachkov »

колега , стиропора като го полееш с разредител за боя , става на каша която можеш да правиш колкото си искаш гъста или рядка.След престой тази каша започва да се втвърдява защото разредителя се изпарява от нея.Освен че става твърда,тя става и здрава (виждал съм да че правят лепило по този начин)
не знам как ще боядисваш после ?

може да ползваш спринцовка без игла за да наливаш в калъп
а за спринцовката ако имаш проблем с тесния отвор,предназначен за поставяне на иглата , със запалката нагряваш един пирон и разширяваш

дано да съм полезен
Fuck the Burger,fuck the pizza - The best is BANICA
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

Материалът се купува от "Нефтохим" - Бургас. Разфасовките са чували по 25 кг. и цена около 65 лв.
Тези бомбарди
Изображение
съм ги отлял в матрицата до тях. Трябва да е много здрава , защото в противен случай се пръска или раздува. Правил съм по този метод и пчелни кошери. Варят се около 10 мин. на котлона /за домашни условия/ , но зависи колко е пресен материала. С времето изисква повече варене.
Успех!
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
dizelaki
новобранец
новобранец

Мнение от dizelaki »

колеги и на мен ми трябва някакъв материал само че аз искам да си правя тапи и искам да знам какъв материал и от къде.всеки казва различни технологии,но неми стана точно ясно точно какъв материал ще ми свърши работа за тази цел.моля някой които е правил такива неща да ми каже от какво се прави и как.мерси
Аватар
трапера
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от трапера »

чуруликпенчо написа:Материалът се купува от "Нефтохим" - Бургас. Разфасовките са чували по 25 кг. и цена около 65 лв.
Тези бомбарди
Изображение
съм ги отлял в матрицата до тях. Трябва да е много здрава , защото в противен случай се пръска или раздува. Правил съм по този метод и пчелни кошери. Варят се около 10 мин. на котлона /за домашни условия/ , но зависи колко е пресен материала. С времето изисква повече варене.
Успех!
Преди 10-12години бивш колега си правеше тапи за мрежите/профи рибар/ като използваше този матерял. Калъпите му бяха направени от текстолит /на струг/ представи си жълтото на шоколадово яйце,двете части се стягаха с бронзов болт 8мм /гладка част минаваща през калъпа,резбата беше извън калъпа/ вареше ги във вода. Не пълнеше целия обем на калъпа,защото матряла се раздувал. Може би Чурулик ще ти подскаже колко трябва да се пълни :D
лягам си star
събуждам се super star

Alt ist man erst...wenn die Kerzen mehr kosten als die Geburtstagstorte!
dizelaki
новобранец
новобранец

Мнение от dizelaki »

ок нека да даде някакъв съвет и той.и ако може актуална снимка или адрес.мерси
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Съвет :