За кеповете и дръжките

Модератор: sapuna

Hobby
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

За кеповете и дръжките

Мнение от Hobby »

Не знам дали има подобна тема - ако е така прощавайте и нека модовете да я преместят там.
Искам да споделите личните си наблюдения относно различните кепове като размери, форма, дълбочина и мрежа и поведението при вадене на риба.
Ето моят опит.
Дълго време използвах кеп на Кетнер от тези, които са с метална разтегателна дръжка. Не бях много доволен по ред причини.
1. Дръжката не беше стабилна в сглобките и се клатеше на тези места.
2. Мрежата беше много дълбока, плетена от материята от която са живарниците.
3. При риболов на платика, цялата поемаше слузта на рибата и трябваше да се пере преди тръгване, съответно и да се чака да изсъхне преди да се прибере защото иначе смърдеше ужасно.
4. Тежестите пропадаха в очите на мрежата и отнемаше някакво време да се откачват, а ако и кука се забиеше в нея... влизаш си в бокса барем за 5-6 минути.
Та неудовлетворен от тези недостатъци си взех дръжка 3.5 м и глава за нея на ФилСтар. Мисля, че "Профи" се казавше модела. Мрежата беше гумирана и така малко по-твърда, очите с една идея по-малки и така наведнъж отстраних всички онези дразнещи моменти. Много ми допадна и ми служеше добре година - две, до онзи ден, когато загубих главата на Пясъчник. Сега искам пак да си взема и се двоумя между глава с мрежа от гумирана материя или такава плетена от монофил? Притеснявам се от стареенето на влакното и от риска, че би могло да се изгуби риба заради това.
Моля споделете вашия опит в това отношение.
Последно промяна от Hobby на Пет Фев 05, 2010 3:32 pm, променено общо 1 път.
Ако пък и кълве... Още по-добре!
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: За кеповете

Мнение от stich »

Здравей колега,темата е супер и дано се развие добре! Преди да изкажа мнение бих ти предложил (понеже имаш тази опция) да добавиш в заглавието "... и дръжките".Сигурен съм че ще е още по-интересно.Сега да ти кажа,ако си се насочил към монофилна мрежа на кепа гледай поне да е с по-голамо "око".Имам такава с малко око и изобщо не съм доволен.Стои дървена и когато я вкараш във водата вместо да заеме "бойна" позиция,мрежата изплува.Обръча потъва,а тя стои отгоре.Отврат!Е да,не се мокри или поне не много и бързо съхне.Ако рибата се откачи в кепа няма ядове куката да се оплете,но...недостатъците са повече.Аз също съм се ориентирал към главата на филстар,която спомена.Мисля,че ще ме устрои перфектно.
Последно промяна от stich на Пет Фев 05, 2010 4:05 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Първо за дръжките:
Не ми харесват дългите и не ползвам такива. Доста пъти нямам място зад мен на река и се почва едно тикане в храсти и тем подобни. Ползва 2-2,5 метра. Никакво значение марка или модел.

За главите:
Всеки си има предпочитания и на никого мнението не може да послужи на друг :wink:
Аз използвам две глави в зависимост от рибите, които ловя в момента. Едната е малка на Миди с материал като на живарниците, другата е голяма на Филстар от монофил.
Сега защо ползвам такива:
Винаги съм си налагал когато ловя да извличам максимума от мястото, тоест за колкото може време възможно най-много риба. Та с малката глава си ги гребвам като с лъжица рибите и ги вадя бързо.
С голяма с монофила ги чакам едрите риби и понеже е лека си я вдигам като докарам рибата над нея.
Та така.

Един глас абсолютно против гумираната материя като минус изтъквам теглото и забавените реакции вследствие на това.
Един глас за монофила, много леко се борави с такава глава във водата, не тежи и не поема вода.
При мен го няма проблема със стърчането като при колегата, мокря си кепа и вече е готов
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

За дръжките съм подръжник на щекарните,имам и телескопична на Midy 2.5м и щекарна на Filstar power net 4м.Мидито срях да го нося с мен,че хем ми е късичко в някои ситуации,хем го надрах яко,след като го подметах в едни пясъци.Хубавото на щекарните е че може да си ги позлзваш на всякакви дължини.Все пак става въпрос за дръжка за кеп,не е нужно да се експлоатира с някакво спецялно внимание,именно за това си взех на филстар та да си я подметам по каманяци без да я мисля.А относно главите хубаво е да си имаме по две,една "бърза" и една по така за едро.Аз ловя само с една която е някакъв среден варянт хем дълбокичка хем лекичка.

Изображение
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Аватар
beis
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от beis »

имам няколко глави за кеп но най много използвам филстарската от монофил най ми е удобно с нея и дрьжка 3,5м кьм нея имам и такава като клегата Paublo_Eskobar но някак си не ми пасва на мен струва ми се че повече вода задьржа и ми идва по неудобна:wink:
Изображение Изображение Изображение Изображение
Hobby
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: За кеповете и дръжките

Мнение от Hobby »

Прав беше за дръжките. Мислех го, но реших, че така или иначе неминуемо ще стане дума и за тях...
Аз си мисля, че и формата има значение. Примерно тези които са елипси, не ми харесват много, поради малкият фронт с който се загребва рибата. Овалите или триъгълните ми допадат повече. А какво ще кажете за тези дето са правоъгълници с предна страна по-ниска от останалата рамка? Мисля си, че би трябвало да са по-бързи от другите и по-лесно да влиза в тях рибата.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Hobby написа:А какво ще кажете за тези дето са правоъгълници с предна страна по-ниска от останалата рамка? Мисля си, че би трябвало да са по-бързи от другите и по-лесно да влиза в тях рибата.
И такава ще заприходя.Веднъж ползвах на познат.Супер удобна за нисък бряг,когато си се насадил на стол.
Изображение
Hobby
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Hobby »

Гледах скоро такъв пак на Филстар. Не помня модела, но ми допадна много. Елементарно и здраво направена и съвсем не скъпа.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Имам две дръжки-едната е на Сарфикс-3м.другата съм си я правил от стар уип на Филстар/малкия направи топ-сета на клечки за зъби/.И двете са карбонови,твърди,не съм имал никакви грижи с тях.Главите ми са две-едната е на Колмик/не помня колко години съм я използвал и е обиколила половин Испания :D /
Изображение
другата е на Дайва
Изображение
Избора ми е бил правилен,леки глави/Дайвата е 60гр/не пият вода,покриват изцяло риболова ,който практикувам.В главата на Колмик влиза 5кг. амур :D
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Hobby
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Hobby »

А! Значи съм излъгал в началото, защото имах същата глава на Дайвата и поради изредените по-нагоре причини я продадох. А глава като на Колмика ми допада и ще се заприхождава нещо подобно - то е ясно. Ти в същото ли положение от снимката я гребеш рибата? Как я караш да прави троен аксел? :D
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

http://www.aquasport-n.com/index.php?p= ... ubgroup=44

Доволен съм от главата, дръжката е на тубертини 3 метра нищо особенно,върши работа, но се ослушвам за щекерна връзка...
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Хоби,не обърната с извивката надолу я използвам,не знам дали е правилно,така съм го измислил по пътя на логиката,като е вирната рибата може да се удари в кепа и...по повод на това-2008 на турнира Спортен риболовец закачам един добър екземпляр-амур,в първия момент не разбрах,че е амур,че направо си тръгна към кепа,ама като го видях и от вълнение не погледнах ,че главата ми е обратно и тоя гад като си заби муцуната в ръба и като каза кръгом ,та чак след 15мин влезна в живарниак,ама беше едно наставяне на колена.Та затова си го използвам с извивката надолу,ама от както го имам ,не след тая случка.Главата на Дайва е купувана от UK,не съм се интересувал дали ги има и тук.Ако има ще си купя и една резервна.На Сенса също ме кефи много,ама алтава ми се вижда захващането на кордата към металната част-ринга.Някой ако го е използвал по-дълго време да сподели.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Hobby
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Hobby »

butnik написа: като е вирната рибата може да се удари в кепа и... На Сенса също ме кефи много,ама алтава ми се вижда захващането на кордата към металната част-ринга.Някой ако го е използвал по-дълго време да сподели.
А! Ето още едно предимство. Не се бях сетил, че рибата може да се удари в дъгата.. Добре, че на състезанието не се е откачила от удара и все пак си я хванал. Често ходя на риба с човек, който ползав една глава на Сенсас. Не съм впечатлен толкова - глава като глава. Нищо особено не е.
Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivelin_1976 »

Аз използвам глава за кеп на Tubertini, изработена е от алуминий и полиестер. Много е лека и удобна, а за дръжка си приспособих един директен телескоп. :wink:
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY Изображение
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Дръжка 3 метра Behr Trendex Carbon около 35 лв. , китаецо се е справил много добре с изработката! :)

Глава ето тази като на колгета по-горе

http://www.aquasport-n.com/index.php?p= ... ubgroup=44

Скоро мисля да заприходя някоя с по-малки размери, но просто търся подходящата в момента. Определено съм ЗА коредните глави за кеп, по-леки, бързо съхнат, по-малко съпротивление в течението и не се закачат куки и дропери по тях, а тази на Сенсас е и плуваща, което ми дава малко повече свобода на действия ако вадя по голяма риба.

Мисля, че ей това ще ми е другата глава, но малко по-малък вариант

http://cgi.ebay.co.uk/PRESTON-INNOVATIO ... 19b8cee928

ПС: Бутник, много е хубава тази Daiwa. :P
Клавиатура риба не лови!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовни такъми”