Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

За или против екран на пропелера?
Модератор: emo vasilev
- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
За или против екран на пропелера?
Здравейте колеги. Имам един въпрос породен от некои снимки в руски саитове за екраниране на пропелера на изв. бордови двигатели. Използвал съм снмки от линкове пратени от колегата КАЯ. Ето някои идеи.

От тази грфика е видно че разхода на гориво се увеличава с такова приспособление.

Ето фабричен двигател на базата на косачка Щил.

А този екран е толкова некадърно напрабен че едва ли има някаква полза от него.

На теория знам че за да има ефект, разстоянието между перката и екрана трябва да бъде минимално.
Моля който има някакви познания по въпроса нека си каже мнението. И ако има някаде научно обусновани материяли да се даде линк или да се поснат в темата. Решил съм отдавна да екранирам двигателя си затова пускам тази тема.

От тази грфика е видно че разхода на гориво се увеличава с такова приспособление.

Ето фабричен двигател на базата на косачка Щил.
А този екран е толкова некадърно напрабен че едва ли има някаква полза от него.
На теория знам че за да има ефект, разстоянието между перката и екрана трябва да бъде минимално.
Моля който има някакви познания по въпроса нека си каже мнението. И ако има някаде научно обусновани материяли да се даде линк или да се поснат в темата. Решил съм отдавна да екранирам двигателя си затова пускам тази тема.
Re: За или против екран на пропелера?
Аз доколкото съм запознат, а и се порових сега още малко из немски сайтове, този екран няма кой знае какви положителни свойства що се отнася до хода и разхода.
Използват се предимно за защита на пропелера от чужди тела както и за защита от пропелера примерно на човек във водата (паднал през борда, водолаз и др. )
Използват се предимно за защита на пропелера от чужди тела както и за защита от пропелера примерно на човек във водата (паднал през борда, водолаз и др. )
-
- ще става разбирач
Използват ги главно за намаляване на кавитацията при бързооборотни двигатели. Ако изровя къде съм го срещал ще пусна линк.
- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Не вярвам кавитацията да играе толкова важна роля при извънбордовите двигатели. По скоро се намалават завихрянията по върха на лопусите и по този начин се увеличава и производителноста на самата перка. Кавитацията е вредна при водни турбини тъй като ги износва и при подводниците, където е источник на издайнически шум.
http://search.motolodka.ru/hl/forum?url ... ndows-1251
Има място и зависи от разни фактори форма линена скорост и други.
За гребните винтове.
http://www.motolodka.ru/vint.htm
Има място и зависи от разни фактори форма линена скорост и други.
За гребните винтове.
http://www.motolodka.ru/vint.htm
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Да поспамя малко тук.
И аз си мисля за такова нещо,ама повече ми трябва за предпазване на перката,
че ей такива моменти имам често

И трябва да измисля нещо за тези боклуци,които често ми правят проблем в морето,
че и не се виждат,а и дървета под вода бол,каси от бира и тем подобни,плуват на 10-15см под водата.
А пък за извънбордовите мотори,са по-опасни мисля.
И аз си мисля за такова нещо,ама повече ми трябва за предпазване на перката,
че ей такива моменти имам често

И трябва да измисля нещо за тези боклуци,които често ми правят проблем в морето,
че и не се виждат,а и дървета под вода бол,каси от бира и тем подобни,плуват на 10-15см под водата.
А пък за извънбордовите мотори,са по-опасни мисля.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- krokibg
- учете се от него
Така е,ако лодката е самоделка и транеца не е направен стабилно.От силния удар при заключен двигател,може направо лодката да продължи без транеца и двигателя 

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- vladofommi
- вече хвърля и на тежко
Колега такива екрани се правят за да подобрят производителноста на винта,в смисъл,че струята е по насочена а не се пръска.Предпазва и от евентуално да не се навие нещо на винта но не е на 100% сигурно.И с такива екрани пак сме навива ли въжета.Ако имаш въпроси питай с каквото мога ще помагам 

единственото хубаво нещо на риболова във варненска област е темата във форума
- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Порових се малко из нета и се оказа че тези приспособлени се поставят не за предпазване от удар а се получава джет ефект особенно ако екрана има профил на капка с леко стеснение в края. При джетовете принципа на деиствие е същият но постигнат с повече мощност и накраиник играещ ролята на сопло.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Русняците на това му викат "колцевая накладка" и го поставят за увеличаване на тягата и за регулиране на ходовия диферент/наклон на лодката/.
При прибиране на двигателя към транеца накладката насочва струята надолу и по този начин повдига кърмата и сваля носа.
При прибиране на двигателя към транеца накладката насочва струята надолу и по този начин повдига кърмата и сваля носа.
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Още като взех лодката си помислих да направя нещо такова.Ясно ми е,че увеличава хода на лодката,vladofommi написа:Колега такива екрани се правят за да подобрят производителноста на винта,в смисъл,че струята е по насочена а не се пръска.Предпазва и от евентуално да не се навие нещо на винта но не е на 100% сигурно.И с такива екрани пак сме навива ли въжета.Ако имаш въпроси питай с каквото мога ще помагам
обаче като навих първия найлон,който чак ми спря мотора,се замислих и се отказах за сега от идеята.
Защото при свободна перка,по-лесно се освобождаваш от боклука,иначе ще ми се вземе акъла
докато махна боклука.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- kodek
- ще става разбирач
Увеличава КПД то на винта с около 20%
Я дайте схема на водометен двигател на джет,вероятно формата на екрана има значение .
- kodek
- ще става разбирач
колега stsrcho джета е с дюзи, няма екран.