Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Шарани в Черно Море??
Модератор: dantho.mihov
-
- разбира нещата
Шарани в Черно Море??
Хаиде,колеги
Някой да може да се искаже по темата?
Пп:имам нещо в напредвид,ама първо да видим вие какво мислите?
Някой да може да се искаже по темата?
Пп:имам нещо в напредвид,ама първо да видим вие какво мислите?
Spear го каза в един друг форум:От вас зависи кога ще спрете и ще се задоволите с постигнатото, но едно е сигурно -
пътят е безкраен а бариерите си ги слагаме сами вървейки по него.
Re: Шарани в Черно Море??
Ако,има наличие на шарани при устието на Дунав,може и да е възможно и в Черно море.Но,все пак си е чисто сладководен вид и вероятноста е нищожна.За есетровите,кефал, попчета и други е нормално да са и на двете места,но за шарко..... 

Шарани в Черно море, могат да навлязат единствено при големи наводнения като сегашните и от устията на големите реки. Доколкото знам и предишни години се е случвало нещо подобно в нашето море. Изглежда, че могат да оцелеят няколко дни в солена вода. Все пак е несериозно да говорим за риболов на шарани в Черно море, затова утре местя темата в раздел Разни 

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Преди няколко години хващах цаца на чепаре на Славянка когато дока беше още там и доста често се вадеше по някоя таранка.Миналата пролет хванах костур на чепаре за сафрид в кореборемонтния завод Илия Бояджиев.На Отманли на плажа (което е на поне 10 км от всякаква сладка вода )Видях пак някаква шаранова риба да плува замаена,ама не можах да я настигна.
Тук при нас редовно ходят за сулка на пристанището.
А при тези наводнения нищо чудно и да изкара някой наш шаран и в Киев.
Що да няма
Тук при нас редовно ходят за сулка на пристанището.
А при тези наводнения нищо чудно и да изкара някой наш шаран и в Киев.

Що да няма
-
- разбира нещата
преди няколко дена ,нашите местни рибари са извадили няколко каракуди и едно шаранче но това е от придошлата река.това е в залива при вас.
-
- разбира нещата
rumci,не съобразих за което съжалявам
Та какво провокира тази тема: На връщане от работа спрях да испия едно кафе на "Roxi"(кварталното хоремаг
)и се видях с Яцека-комшия професионален рибар,от дума на дума и"Бе днеска"Пламъка"(име на лодка)имаха на карагьозените мрежи 13(тринадесет)кила шаран"
Изразих малко съмнения и се почна:декември месец,при предното преливане на река"Ахелои",Карулчето са хванали на кефалските-каракуда и шаранче около кило и половина
,а преди мноооого години Вальо Продромов(собственика на "Аквариума"на моряшкия вълнолом с харпун истресъл четири килограмов шаран,и още доста примери имаше,ама тези запомних
Та явно като прелее някои водоем,който въди такава гад и всичкито хаиванчета са в морето
И пак според това същото лице може да искара до към две седмици в морска вода,ама накрая бил като"слънчасал"
Та какво провокира тази тема: На връщане от работа спрях да испия едно кафе на "Roxi"(кварталното хоремаг

Та явно като прелее някои водоем,който въди такава гад и всичкито хаиванчета са в морето

И пак според това същото лице може да искара до към две седмици в морска вода,ама накрая бил като"слънчасал"

Spear го каза в един друг форум:От вас зависи кога ще спрете и ще се задоволите с постигнатото, но едно е сигурно -
-
- и господ не е толокова добър
На Славянка сме вадили шарани, слепи са от солената вода.Държат се обаче само там където водата е смесена със сладководната. 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- разбира нещата
точно това се получи и преди години когато реката напълни залива с каракуда-побеля и очите на рибата направо щяха да изхвърчат.
-
- сериозен играч
Моя кумец има извадени три шарана на ръце в прибоя.Точно там ,дето морето се дели от устието на ахелойска с пясъчна коса (тогава) Шарана е пляскал към брега там дето сладката вода филтрирала през пясъка..
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Макар и рядко, доста колеги харпунджии са имали срещи с шарани в морето.
И аз съм на мнение, че влизат със сладките води и е абсурдно да се мисли, че може да има популация в морето.
И аз съм на мнение, че влизат със сладките води и е абсурдно да се мисли, че може да има популация в морето.
Никоя риба не е по - важна от живота !
Ако навлезе в Черно море умира или ослепява от солената вода. Не съм чувал за срещи на колеги с щаран в морето .
тбК
Шаранът понася леко осоляване на водата. Основният проблем е разликата между солевия баланс на кръвта и тази на околната среда. При рязка промяна започвват процеси на осмоза или рязко изравняване от по-слабо солената среда към по-силно осолената чрез просмукване на по-слабо наситения разтвор през тъканите. Но ако този процес е бавен, т.е. ако се задържи рибата в самото устие или пред него, е възможна адаптация до известна степен.
Естествено - съгласен съм с гореизказаното, че това са единични бройки и за популация е нелепо да се говори.
ПП
Тази година на устието на р. Камчия имаше "осолени" локви пълни с таранки, бабуша, уклейки, речни кефалчета...
Естествено - съгласен съм с гореизказаното, че това са единични бройки и за популация е нелепо да се говори.
ПП
Тази година на устието на р. Камчия имаше "осолени" локви пълни с таранки, бабуша, уклейки, речни кефалчета...
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
-
- научил се да хвърля
Тази седмица приятел от лодка е видял пред Бялата лагуна толостолоб да плува зашемаден на повърхноста на морето.
ПАЗЕТЕ ПРИРОДАТА ЧИСТА!
-
- вече хвърля и на тежко
преди години на Славянка (бургас) хващахме каракуди и шаранчета на чепаре .Но това се дължеше на канала от езерото Вая ,които отива дирекно в морето