Влакна

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Ivan_karakudata_:D
новобранец
новобранец

Влакна

Мнение от Ivan_karakudata_:D »

Здравейте,искам да задам на пръв поглед прос въпрос,на който аз специялно не мога да си отговоря.Един познат ми разправя,че монофилните влакна са много по силни отколкото пише на опаковката,че може да издържи повече.Въпросът ми е вярно ли е това ? :smt100 :smt100 :smt100 :smt107 :smt108
Изображение
MonsTer_EnerGy
разбира нещата
разбира нещата

Re: Влакна

Мнение от MonsTer_EnerGy »

Аз лично съм пробвал с едно влакно на Shimano EXAGE 0.16 на което пише , че издържа 4.80кг. съ слагал 5 литрова туба с вода и връзвам влакното и държа с една ръкавица и влакното не се къса даже леко го поклатих пак не се къса , но с по голяма тежест несъм си правил експерименти , но мисля да направя един да проверя как е . ;)
Изображение
evgeniboy
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от evgeniboy »

MonsTer_EnerGy написа:Аз лично съм пробвал с едно влакно на Shimano EXAGE 0.16 на което пише , че издържа 4.80кг. съ слагал 5 литрова туба с вода и връзвам влакното и държа с една ръкавица и влакното не се къса даже леко го поклатих пак не се къса , но с по голяма тежест несъм си правил експерименти , но мисля да направя един да проверя как е . ;)
5 литра не е равно на 5 килограма!!!
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от simo72 »

Данните който дават на влакното, са при засичане. От там на татък, всичко зависи от умението на рибаря, и такъма. Моя съвет е да си копуваш квалитетни и доказани марки влакна. Те рядко подвеждат, особенно ако сае използват правилно.
Върл Shimano фен!
Радо Троев
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Радо Троев »

evgeniboy написа:
MonsTer_EnerGy написа:Аз лично съм пробвал с едно влакно на Shimano EXAGE 0.16 на което пише , че издържа 4.80кг. съ слагал 5 литрова туба с вода и връзвам влакното и държа с една ръкавица и влакното не се къса даже леко го поклатих пак не се къса , но с по голяма тежест несъм си правил експерименти , но мисля да направя един да проверя как е . ;)
5 литра не е равно на 5 килограма!!!
Е не е ... равно е на 4,9 и нещо... зависи от плътността - състоянието на водата :idea:
Изображение
Аватар
SUPER MARIO
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SUPER MARIO »

Ivan_karakudata_:D написа:Здравейте,искам да задам на пръв поглед прос въпрос,на който аз специялно не мога да си отговоря.Един познат ми разправя,че монофилните влакна са много по силни отколкото пише на опаковката,че може да издържи повече.Въпросът ми е вярно ли е това ? :smt100 :smt100 :smt100 :smt107 :smt108
Не.Почти винаги на опаковката данните за здравината на влакното са завишени. :DИли е по дебело отколкото пише на етикета.
Последно промяна от SUPER MARIO на Пон Фев 22, 2010 8:01 pm, променено общо 2 пъти.
Бързай бавно.
MonsTer_EnerGy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от MonsTer_EnerGy »

Това го знам , че литър вода не е точно килограм , но казвам какъв опит съм си правил .
Изображение
Аватар
nninkov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nninkov »

0,998 g/cm3 при 20 градуса целзии
1000 kg/m3 при 4 градуса целзии - 1л = 1кг

Водата има най-голяма плътност при 4 градуса.
Ето ви един калкулатор за пресмятане на плътността: http://antoine.frostburg.edu/chem/senes ... nsity.html

Чисто практически 1 литър = 1 килограм
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

Ivan_karakudata_:D написа:Здравейте,искам да задам на пръв поглед прос въпрос,на който аз специялно не мога да си отговоря.Един познат ми разправя,че монофилните влакна са много по силни отколкото пише на опаковката,че може да издържи повече.Въпросът ми е вярно ли е това ? :smt100 :smt100 :smt100 :smt107 :smt108
Колега в повечето случаи е точно обратното т.е. пишат нереално високи данни. Но едва ли едно влакно ще издържи много повече от това което написано, но все пак зависи как ще работиш с него
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

Tова е един добър пример за -off topic-. Човека ви пита за здравина на влакно вие стигнахте до плътноста на водата. :D А ето и отговора. Реномираните марки държат на качеството и не допускат на пазара стоки без да са преминали К.К. Всяка партида се тества със стендове за отклонение от стандарта. Стендовете са прецизни и ако на опаковката пише толкова и толкова кг. това значи че това са резултатите от контрола. Друг е въпроса че долнопробни търговци пренавиват на по малки расфасофки, печатат етикети ментета и мамят в дебелината от което идва разликата в показаните на етикета показатели и действителните. Стареенето е още един фактор за намаляване на якоста но не особенно съществен при качествените влакна. ( Преди време си намерих влакно "Дамил Тектан премиум" което не се пройзвежда от много време преоценено за стотинки но качеството си беше непроменено макар да е седяло по витрините.) Също така тестовете с подръчни материали не са меродавни. Те се правят винаги на стендове при определени условия.
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

dako71 написа:Tова е един добър пример за -off topic-. Човека ви пита за здравина на влакно вие стигнахте до плътноста на водата. :D А ето и отговора. Реномираните марки държат на качеството и не допускат на пазара стоки без да са преминали К.К. Всяка партида се тества със стендове за отклонение от стандарта. Стендовете са прецизни и ако на опаковката пише толкова и толкова кг. това значи че това са резултатите от контрола. Друг е въпроса че долнопробни търговци пренавиват на по малки расфасофки, печатат етикети ментета и мамят в дебелината от което идва разликата в показаните на етикета показатели и действителните. Стареенето е още един фактор за намаляване на якоста но не особенно съществен при качествените влакна. ( Преди време си намерих влакно "Дамил Тектан премиум" което не се пройзвежда от много време преоценено за стотинки но качеството си беше непроменено макар да е седяло по витрините.) Също така тестовете с подръчни материали не са меродавни. Те се правят винаги на стендове при определени условия.
Ако има разумни хора, ще се вслушат в мнението на колега! Няма просто какво повече да се добави. :smt023
Клавиатура риба не лови!!!
Ivan_karakudata_:D
новобранец
новобранец

Мнение от Ivan_karakudata_:D »

Благодаря много колеги.С мой приятел и един майстор смятаме да ходим на риболов за сом и затова ви зададох въпроса.Ние само ще гледаме.Каза ми,че траябва "да съм луд да си взимам плетено влакно за 100 лв,има за 15 лева LAZER Speciale Mare ",който според него е най-доброто специялно за този риболов ??
Изображение
vvt1970
новобранец
новобранец

Мнение от vvt1970 »

Повечето производители лъжат в диаметъра, но май италианците са номер 1.Както казва Марко нЕма евтино и убаво .
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от simo72 »

vvt1970 написа:Повечето производители лъжат в диаметъра, но май италианците са номер 1.Както казва Марко нЕма евтино и убаво .
Така е , само дето хубавите Италянски влакна, се правят в Япония !!! :lol: :lol: :lol:
Върл Shimano фен!
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

simo72 написа:Данните който дават на влакното, са при засичане...
Тц ! Данните са на носимост мъртва тежест , с еди къф си диаметър , при еди кво си разстояние . Да сме по-конкретни при японските влакна - разстоянието на което се изчислява е един метър а при американските три фута и полвина . Точно поради това им изчисление си купувам само японски и американски влакна и то само от Япония или Щатите ! Друг е варианта как при случаят с MonsTer_EnerGy . Прочел какво написал съответният вносител на опаковката и повервал :smt044 В случаят само мога да изразя искреното си съжаление ама монофил с тоя диаметър просто няма такава издръжливост дори и при мега скъпите линии . Бих посъветвал другият път преди да се прави теста с тубата да се намери начин да се премери диаметъра на изпитваният монофил а не да се верва много много на написаното особенно в случаите кога съответното влакно е взето от тук . Друг е въпроса че при по-голямо разстояние издръжливоста на монофила се повишава благодарение на еластичноста му докато при брейда имаме почти нулева такава и е добре по-прецизно да си настройваме аванса . За нещо конкретно като диаметър / издражливост при качествени линии приемаме :

- за монофил ,качествен при 0.18мм - от 2 до 2.5кг.
- за брейд ( нормален , четиринишков , качествен ) при същият реален размер - от 5 до 7.5кг.
- за осемжилен качествен брейд пак при 0.18мм реален - от 7 до 10 кг.

Някои от италианските фирми го отнесоха здраво за измислените от тях параметри обявени на опаковките ама га ли това ще се случи и у нас та малце да се нормализират нещата и да не ни брига дали пет литра са пет килограма а да знаеме че купуваме точно това което купуваме в края на краищата !
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”