Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Влакна
Модератор: sapuna
-
- новобранец
Влакна
Здравейте,искам да задам на пръв поглед прос въпрос,на който аз специялно не мога да си отговоря.Един познат ми разправя,че монофилните влакна са много по силни отколкото пише на опаковката,че може да издържи повече.Въпросът ми е вярно ли е това ?

-
- разбира нещата
Re: Влакна
Аз лично съм пробвал с едно влакно на Shimano EXAGE 0.16 на което пише , че издържа 4.80кг. съ слагал 5 литрова туба с вода и връзвам влакното и държа с една ръкавица и влакното не се къса даже леко го поклатих пак не се къса , но с по голяма тежест несъм си правил експерименти , но мисля да направя един да проверя как е . 

5 литра не е равно на 5 килограма!!!MonsTer_EnerGy написа:Аз лично съм пробвал с едно влакно на Shimano EXAGE 0.16 на което пише , че издържа 4.80кг. съ слагал 5 литрова туба с вода и връзвам влакното и държа с една ръкавица и влакното не се къса даже леко го поклатих пак не се къса , но с по голяма тежест несъм си правил експерименти , но мисля да направя един да проверя как е .
-
- кандидат преподавател
Данните който дават на влакното, са при засичане. От там на татък, всичко зависи от умението на рибаря, и такъма. Моя съвет е да си копуваш квалитетни и доказани марки влакна. Те рядко подвеждат, особенно ако сае използват правилно.
Върл Shimano фен!
-
- ще става разбирач
Е не е ... равно е на 4,9 и нещо... зависи от плътността - състоянието на водатаevgeniboy написа:5 литра не е равно на 5 килограма!!!MonsTer_EnerGy написа:Аз лично съм пробвал с едно влакно на Shimano EXAGE 0.16 на което пише , че издържа 4.80кг. съ слагал 5 литрова туба с вода и връзвам влакното и държа с една ръкавица и влакното не се къса даже леко го поклатих пак не се къса , но с по голяма тежест несъм си правил експерименти , но мисля да направя един да проверя как е .

- SUPER MARIO
- ще става разбирач
Не.Почти винаги на опаковката данните за здравината на влакното са завишени.Ivan_karakudata_:D написа:Здравейте,искам да задам на пръв поглед прос въпрос,на който аз специялно не мога да си отговоря.Един познат ми разправя,че монофилните влакна са много по силни отколкото пише на опаковката,че може да издържи повече.Въпросът ми е вярно ли е това ?![]()
![]()
![]()
![]()

Последно промяна от SUPER MARIO на Пон Фев 22, 2010 8:01 pm, променено общо 2 пъти.
Бързай бавно.
-
- разбира нещата
- nninkov
- научил се да хвърля
0,998 g/cm3 при 20 градуса целзии
1000 kg/m3 при 4 градуса целзии - 1л = 1кг
Водата има най-голяма плътност при 4 градуса.
Ето ви един калкулатор за пресмятане на плътността: http://antoine.frostburg.edu/chem/senes ... nsity.html
Чисто практически 1 литър = 1 килограм
1000 kg/m3 при 4 градуса целзии - 1л = 1кг
Водата има най-голяма плътност при 4 градуса.
Ето ви един калкулатор за пресмятане на плътността: http://antoine.frostburg.edu/chem/senes ... nsity.html
Чисто практически 1 литър = 1 килограм
- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Колега в повечето случаи е точно обратното т.е. пишат нереално високи данни. Но едва ли едно влакно ще издържи много повече от това което написано, но все пак зависи как ще работиш с негоIvan_karakudata_:D написа:Здравейте,искам да задам на пръв поглед прос въпрос,на който аз специялно не мога да си отговоря.Един познат ми разправя,че монофилните влакна са много по силни отколкото пише на опаковката,че може да издържи повече.Въпросът ми е вярно ли е това ?![]()
![]()
![]()
![]()
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Tова е един добър пример за -off topic-. Човека ви пита за здравина на влакно вие стигнахте до плътноста на водата.
А ето и отговора. Реномираните марки държат на качеството и не допускат на пазара стоки без да са преминали К.К. Всяка партида се тества със стендове за отклонение от стандарта. Стендовете са прецизни и ако на опаковката пише толкова и толкова кг. това значи че това са резултатите от контрола. Друг е въпроса че долнопробни търговци пренавиват на по малки расфасофки, печатат етикети ментета и мамят в дебелината от което идва разликата в показаните на етикета показатели и действителните. Стареенето е още един фактор за намаляване на якоста но не особенно съществен при качествените влакна. ( Преди време си намерих влакно "Дамил Тектан премиум" което не се пройзвежда от много време преоценено за стотинки но качеството си беше непроменено макар да е седяло по витрините.) Също така тестовете с подръчни материали не са меродавни. Те се правят винаги на стендове при определени условия.

- Local
- учете се от него
Ако има разумни хора, ще се вслушат в мнението на колега! Няма просто какво повече да се добави.dako71 написа:Tова е един добър пример за -off topic-. Човека ви пита за здравина на влакно вие стигнахте до плътноста на водата.А ето и отговора. Реномираните марки държат на качеството и не допускат на пазара стоки без да са преминали К.К. Всяка партида се тества със стендове за отклонение от стандарта. Стендовете са прецизни и ако на опаковката пише толкова и толкова кг. това значи че това са резултатите от контрола. Друг е въпроса че долнопробни търговци пренавиват на по малки расфасофки, печатат етикети ментета и мамят в дебелината от което идва разликата в показаните на етикета показатели и действителните. Стареенето е още един фактор за намаляване на якоста но не особенно съществен при качествените влакна. ( Преди време си намерих влакно "Дамил Тектан премиум" което не се пройзвежда от много време преоценено за стотинки но качеството си беше непроменено макар да е седяло по витрините.) Също така тестовете с подръчни материали не са меродавни. Те се правят винаги на стендове при определени условия.

Клавиатура риба не лови!!!
-
- новобранец
Благодаря много колеги.С мой приятел и един майстор смятаме да ходим на риболов за сом и затова ви зададох въпроса.Ние само ще гледаме.Каза ми,че траябва "да съм луд да си взимам плетено влакно за 100 лв,има за 15 лева LAZER Speciale Mare ",който според него е най-доброто специялно за този риболов ??
Повечето производители лъжат в диаметъра, но май италианците са номер 1.Както казва Марко нЕма евтино и убаво .
-
- кандидат преподавател
Така е , само дето хубавите Италянски влакна, се правят в Япония !!!vvt1970 написа:Повечето производители лъжат в диаметъра, но май италианците са номер 1.Както казва Марко нЕма евтино и убаво .

Върл Shimano фен!
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Тц ! Данните са на носимост мъртва тежест , с еди къф си диаметър , при еди кво си разстояние . Да сме по-конкретни при японските влакна - разстоянието на което се изчислява е един метър а при американските три фута и полвина . Точно поради това им изчисление си купувам само японски и американски влакна и то само от Япония или Щатите ! Друг е варианта как при случаят с MonsTer_EnerGy . Прочел какво написал съответният вносител на опаковката и повервалsimo72 написа:Данните който дават на влакното, са при засичане...

- за монофил ,качествен при 0.18мм - от 2 до 2.5кг.
- за брейд ( нормален , четиринишков , качествен ) при същият реален размер - от 5 до 7.5кг.
- за осемжилен качествен брейд пак при 0.18мм реален - от 7 до 10 кг.
Някои от италианските фирми го отнесоха здраво за измислените от тях параметри обявени на опаковките ама га ли това ще се случи и у нас та малце да се нормализират нещата и да не ни брига дали пет литра са пет килограма а да знаеме че купуваме точно това което купуваме в края на краищата !
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов