Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Милюзко мезе ала "Патер ностер"
Модератор: sapuna
-
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 253
- Регистриран на: Вто Фев 10, 2009 1:04 pm
- Местоположение: Пловдив
Милюзко мезе ала "Патер ностер"
Баш изначало да ви бодна едно въпросче.Знаете ли приятели що е то милюз?
Неее, не е онзи град с едноименния футболен отбор.
Аз от баба ми /лека и пръст/ знам що е то милюз, или „милюзин”.
Сега ще ви кажа.Като оръфляк в детството, всяко лято ме изпращаха на село, където растях покрай вълнените престилки на баба ми и потните дрехи на дядо ми.Работари бяха от всякъде погледното.Натоварен на къруцата между бохчите в каруцата, теглени от една добродушна душица – Панчо, който си беше иначе сиво магаре, почти всяка сутрин минавахме край една група свирепо гледащи с мътен поглед брадясали мъже, които явно по неведоми тогава за мен причини не бяха спали.
- Милюзи с милюзите, работа за вас няма ли, гневно подвикваше бабата, когато каручката минаваше край тях.
Преди слънцето да напече яко, връщайки се към селото от милюзите нямаше и следа.
След обедната дрямка на старците, и след времето в което трябваше уж да спя, и когато горещината вече беше поотминала, същите тея милюзи изкарваха една паянтава масичка и почваха игри на скамбил, сантасе или белот.И докато минавахме край тях кога с мотика, кога с лопата ..... бабата пак не удъжаше гнева си.А те само се смееха на подвикванията.
Същите тези милюзи, докато нормалните хора копаеха, засаждаха, поливаха, или беряха и нижеха тютюн, си позволяваха да си пийват и мезят с разни странни за мен продукти: агнешки главички, шкембета, бели бъбреци, свински крачета а бе ... това дето нормалните хора според мен не вкусват.
Понякога дядото се измъкваше и за мое голямо учудване се умесваше със споменатите вече и по смеха му усещах, че тая милюзката не е много мъчна.
Бабата не забогатя от толково труд, но се оборудва със заболяване на ставите, което и доведе много страдание.А милюзите и до ден днешен така си е карат.Само дето не са на прашната улица, а се крият по кръчмици.
После, като пъпчив младеж почнах да опитвам от тея гозбици.Първото шкембе с голям зор излапах .... и с още по-голям зор изходих ... лютииии..... с`и е еб...о мамата!После и пача и агнешки главичики и чорбички, крачета и ушички .....
Бре, викам си, то ако разделим народа на милюзи и други .... то май другите сме балами.
Сега не знам от кои съм, некакъв хибрид.Като работя-работя, ама като съм свободен ми се ще да съм милюз.Ама времената са такива, че не мога да си позволя, та остана ми само едната милюзка кухня в резцептурника.
Да си дойда на темата.Ей как става това милюзко мезе.
Набавяме крачета и ушички, които почистваме добре.Аз си ги минавам на газовия котлон да ги поопърля и тогава лъскам до бяло.Ако нямате газ – на спирт или друг огън.В краен случай – гепите новия епилатор на жената или самобръсначката.Така почистени ги настаняваме в тенджерка под налягане.

Слагаме една глава лук, няколко зърна бахар, обилно солчица и зрънца черен пипер.Като заври намаляме котлона на една четвърт мощност и така един час.

През този час можете да направите и основното ястие: в случая завъртях едно руло „Стефани” и от милюзщина го комбинирах направо с гарнитурката – картофчета, морковчета и два дебели стръка праз.Солчица, масълце, бяло винце и малко водичка.Покриваме с домакинско фолио и печем 30 мин. и после още 10 мин. без фолиото.Ей го резултата.

След час със крачетата се е случило ей това:

Обезкостяваме и в една тавичка хвърляме мръвчоци.Поливаме с малко соев сос, поръсваме със солчица, обилно счукан лют пипер, черен пипер и бучки масълце.Засилваме тавичката в предварително загрятата фурна поне за 10 мин.

Това е резултата.


Сега ... останаха ми мръвчоци, ето защо бульона прецеждаме и оставяме за супичка.Става бързо лесно и гони махмурлук.Смесваме внимателно равни части бульон и прясно мляко и кипваме.Добавяме мръвчоците, люта, чушка, две скилидки чесън, черен пипер на зърна, доосоляваме и да покъкри на слаб огън.
След изсипване в купичка, заливаме със загрято масълце или друга мазнина с червено пиперче.Аз си го подправям като шкембе чорба – счукан чесън и оцет, лют пипер и черен пипер.
Що пък „Патер ностер”?
Ами колкото и да пиете с това мезе НАМА ОПЛИТАНЕ на езика и краката братлета.
ВНИМАНИЕ!
Длъжен съм да предупредя „неносещите” алкохолно братя да не прекаляват.Ако тръгнат по някога да „връщат” погълнатото се получава „бънджи” ефещт.Поради високото съдържание на желатин, цялата консистенция в стомаха придобива „локумен” вид и при изпадане от устната кухина се разтегля до земята и се връща обратно.
Така, че умната!
Айде със здраве и наздраве!
Неее, не е онзи град с едноименния футболен отбор.
Аз от баба ми /лека и пръст/ знам що е то милюз, или „милюзин”.
Сега ще ви кажа.Като оръфляк в детството, всяко лято ме изпращаха на село, където растях покрай вълнените престилки на баба ми и потните дрехи на дядо ми.Работари бяха от всякъде погледното.Натоварен на къруцата между бохчите в каруцата, теглени от една добродушна душица – Панчо, който си беше иначе сиво магаре, почти всяка сутрин минавахме край една група свирепо гледащи с мътен поглед брадясали мъже, които явно по неведоми тогава за мен причини не бяха спали.
- Милюзи с милюзите, работа за вас няма ли, гневно подвикваше бабата, когато каручката минаваше край тях.
Преди слънцето да напече яко, връщайки се към селото от милюзите нямаше и следа.
След обедната дрямка на старците, и след времето в което трябваше уж да спя, и когато горещината вече беше поотминала, същите тея милюзи изкарваха една паянтава масичка и почваха игри на скамбил, сантасе или белот.И докато минавахме край тях кога с мотика, кога с лопата ..... бабата пак не удъжаше гнева си.А те само се смееха на подвикванията.
Същите тези милюзи, докато нормалните хора копаеха, засаждаха, поливаха, или беряха и нижеха тютюн, си позволяваха да си пийват и мезят с разни странни за мен продукти: агнешки главички, шкембета, бели бъбреци, свински крачета а бе ... това дето нормалните хора според мен не вкусват.
Понякога дядото се измъкваше и за мое голямо учудване се умесваше със споменатите вече и по смеха му усещах, че тая милюзката не е много мъчна.
Бабата не забогатя от толково труд, но се оборудва със заболяване на ставите, което и доведе много страдание.А милюзите и до ден днешен така си е карат.Само дето не са на прашната улица, а се крият по кръчмици.
После, като пъпчив младеж почнах да опитвам от тея гозбици.Първото шкембе с голям зор излапах .... и с още по-голям зор изходих ... лютииии..... с`и е еб...о мамата!После и пача и агнешки главичики и чорбички, крачета и ушички .....
Бре, викам си, то ако разделим народа на милюзи и други .... то май другите сме балами.
Сега не знам от кои съм, некакъв хибрид.Като работя-работя, ама като съм свободен ми се ще да съм милюз.Ама времената са такива, че не мога да си позволя, та остана ми само едната милюзка кухня в резцептурника.
Да си дойда на темата.Ей как става това милюзко мезе.
Набавяме крачета и ушички, които почистваме добре.Аз си ги минавам на газовия котлон да ги поопърля и тогава лъскам до бяло.Ако нямате газ – на спирт или друг огън.В краен случай – гепите новия епилатор на жената или самобръсначката.Така почистени ги настаняваме в тенджерка под налягане.

Слагаме една глава лук, няколко зърна бахар, обилно солчица и зрънца черен пипер.Като заври намаляме котлона на една четвърт мощност и така един час.

През този час можете да направите и основното ястие: в случая завъртях едно руло „Стефани” и от милюзщина го комбинирах направо с гарнитурката – картофчета, морковчета и два дебели стръка праз.Солчица, масълце, бяло винце и малко водичка.Покриваме с домакинско фолио и печем 30 мин. и после още 10 мин. без фолиото.Ей го резултата.

След час със крачетата се е случило ей това:

Обезкостяваме и в една тавичка хвърляме мръвчоци.Поливаме с малко соев сос, поръсваме със солчица, обилно счукан лют пипер, черен пипер и бучки масълце.Засилваме тавичката в предварително загрятата фурна поне за 10 мин.

Това е резултата.


Сега ... останаха ми мръвчоци, ето защо бульона прецеждаме и оставяме за супичка.Става бързо лесно и гони махмурлук.Смесваме внимателно равни части бульон и прясно мляко и кипваме.Добавяме мръвчоците, люта, чушка, две скилидки чесън, черен пипер на зърна, доосоляваме и да покъкри на слаб огън.
След изсипване в купичка, заливаме със загрято масълце или друга мазнина с червено пиперче.Аз си го подправям като шкембе чорба – счукан чесън и оцет, лют пипер и черен пипер.
Що пък „Патер ностер”?
Ами колкото и да пиете с това мезе НАМА ОПЛИТАНЕ на езика и краката братлета.
ВНИМАНИЕ!
Длъжен съм да предупредя „неносещите” алкохолно братя да не прекаляват.Ако тръгнат по някога да „връщат” погълнатото се получава „бънджи” ефещт.Поради високото съдържание на желатин, цялата консистенция в стомаха придобива „локумен” вид и при изпадане от устната кухина се разтегля до земята и се връща обратно.
Така, че умната!
Айде със здраве и наздраве!
Седя и си ловя риба, седя и си ловя риба ....по едно време гледам .... само си седя ...
Re: Милюзко мезе ала "Патер ностер"
Евала това се казва добро ядене.
Re: Милюзко мезе ала "Патер ностер"
Абе вие милост нямате ли...направо окапах клавиатурата



- dobromir_dimov
- научил се да хвърля
- Мнения: 126
- Регистриран на: Вто Юни 03, 2008 12:40 pm
- Местоположение: ПОПОВО
Re: Милюзко мезе ала "Патер ностер"
Изби рибата... 

“Woe to you oh earth and sea
… for the devil sends the beast with wrath
because he knows the time is short
Let him who hath understanding
reckon the number of he beast
for it is a human number
its number is six hundred and sixty six”
… for the devil sends the beast with wrath
because he knows the time is short
Let him who hath understanding
reckon the number of he beast
for it is a human number
its number is six hundred and sixty six”
-
- ще става разбирач
- Мнения: 396
- Регистриран на: Нед Ное 09, 2008 9:33 pm
- Местоположение: Силистра,на Реката
Re: Милюзко мезе ала "Патер ностер"
Eeeeeeeeх,михлюзите ако движеха света.........хаиде на здраве 

- tiktak
- ще става разбирач
- Мнения: 314
- Регистриран на: Пет Яну 02, 2009 6:40 pm
- Местоположение: Пловдив
Re: Милюзко мезе ала "Патер ностер"



-
- новобранец
- Мнения: 24
- Регистриран на: Пон Сеп 14, 2009 10:13 am
- Местоположение: Пазарджик
Re: Милюзко мезе ала "Патер ностер"
Иван Звездев и на малкия пръст не може да ти стъпи.Бравос !
-
- разбира нещата
- Мнения: 775
- Регистриран на: Нед Мар 23, 2008 11:12 pm
- Местоположение: София/Сливен/Крумовград
Re: Милюзко мезе ала "Патер ностер"
Майстор михлюз си еййй
Страхотно се е получило, евала





Страхотно се е получило, евала


Риболова е удоволствие, а не начин за препитание !!!!!!
- st_piskov
- ще става разбирач
- Мнения: 410
- Регистриран на: Пет Сеп 10, 2004 1:08 am
- Местоположение: Стамболийски
Re: Милюзко мезе ала "Патер ностер"
А пък Ути ще му вика чичи!Joro Yordanoff написа:Иван Звездев и на малкия пръст не може да ти стъпи.Бравос !



Re: Милюзко мезе ала "Патер ностер"
Евала
И аз като колегата с клаватурата, утре отивам за матрял и ще постна една снимчица.
Айде със здраве

И аз като колегата с клаватурата, утре отивам за матрял и ще постна една снимчица.
Айде със здраве

Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Мнения: 2082
- Регистриран на: Чет Сеп 10, 2009 12:19 pm
- Местоположение: Някъде по Река Искър
- Обратна връзка:
Re: Милюзко мезе ала "Патер ностер"
ухаа,леле маико,страхотия-ако е толкоз вкусно колкото изглежда -браво

Re: Милюзко мезе ала "Патер ностер"
За крачета и ушета си обувам анцуга и поне 2 часа след това не пипам нищо, щот не мога да се
прегъна.Благодаря за рецептата-ще бъде пробвана до ден-два

прегъна.Благодаря за рецептата-ще бъде пробвана до ден-два


-
- разбира нещата
- Мнения: 1093
- Регистриран на: Съб Авг 29, 2009 6:27 pm
- Местоположение: КАЗАНЛЪК
Re: Милюзко мезе ала "Патер ностер"
Докато четях и стомаха ми се изпълни с храносмилащи сокове. Уж закусих обилно. А питате ли ги милюзите какво им е било през всичкото това време.



Колкото повече толкова повече!
Re: Милюзко мезе ала "Патер ностер"







Обожавам крачета с чесън и гъсто, тръпчиво червено вино!
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"