Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Проблем с макарата
Модератор: emo vasilev
- katri
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Проблем с макарата
Колеги,имам си една макаричка,дето я ползвам вече 6 години-усилено,ама вчера вадих една щука с нея,около 1,5кг.Та тази щучка ми даде малко зор,щото все гледаше да забие в тревата и изглежда съм претоварил макарата,щото аванс почти не пусках.Та проблема ми е следния:
Шпулата,на която се навива влакното,при въртене на макарата,престана да извършва постъпателно движение(напред,назад по оста на макарата),вследствие на което влакното започна да се навива неравномерно и само на едно място от шпулата,при което ми много трудно да успея да прибера отново цялото използвано при хвърлянето размотано влакно обратно на макарата.
Ако някой има идея какво може да се е случило с моята злополучна любима макара нека сподели с мен,за да разбера има ли надежда да я поправя сам и изобщо става ли нещо вече от тази макара или трябва да я бракувам вече
Макарата е най-обикновена с три лагера,алуминиева шпула и заден аванс,мисля че е марка: "NEXUA" или "NEXUS" нещо такова,мога да кажа със сигурност,ако е необходимо
Шпулата,на която се навива влакното,при въртене на макарата,престана да извършва постъпателно движение(напред,назад по оста на макарата),вследствие на което влакното започна да се навива неравномерно и само на едно място от шпулата,при което ми много трудно да успея да прибера отново цялото използвано при хвърлянето размотано влакно обратно на макарата.
Ако някой има идея какво може да се е случило с моята злополучна любима макара нека сподели с мен,за да разбера има ли надежда да я поправя сам и изобщо става ли нещо вече от тази макара или трябва да я бракувам вече

Риболовец,а не рибар съм аз!!
-
- кандидат преподавател
- Ванко
- научил се да хвърля
Катри здравей виж сега дали са зъби според мен не са защото ако има изронен зъб ще прескача при въртене и същевременно дори може да затяга.В долният край на оста вътре в макарата би трябвало да има едно щифче което е набито в отворче пробито в самата со.Това щифче до колкото си спомням + още една джаджа предават движението нагоре на доло от короната към оста,можеби проблемът да е някъде там но така на сляпо е трудно да се каже.Ако неможеш сам да се справиш варянтите са 2 да се обърнеш към някой който може или нова.Желая ти успех.
- katri
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Че не са зъби не са в това съм сигурен,не са и лагери,защото макарата си се върти прекрасно.Логично изглежда да е причина късането на това щифче,за което всички споменавате,ама не знам(не мога да разбера) за кой точно щифт става дума.Като натисна в центъра на шпулата с пръст,нали се сещате - шпулата се сваля,при това положение като се върти макарата шпулата(респективно оста на макарата) трябва да извършва както въртеливо така и постъпателно движение,но уви-тя само се върти.В дъното на оста наистина има едно щифче,може би с диаметър 3 мм,което влиза в съответния канал на шпулата и предава движението на шпулата,ама явно проблема не е в него,то си е наред.Това щифче осигурява шпулата към оста на макарата,така че по-скоро мен ме интересува как се реализира постъпателното движение на оста на макарата-това трябва да става някъде в задната част на макарата.
Все още не съм я разглобил нацяло тази макара,иначе като я разглобя сигурно ще се види къде е проблема,но не ми се искаше да правя нищо насляпо,затова питам дали някой друг от вас не е имал същия проблем с неговата макара
Все още не съм я разглобил нацяло тази макара,иначе като я разглобя сигурно ще се види къде е проблема,но не ми се искаше да правя нищо насляпо,затова питам дали някой друг от вас не е имал същия проблем с неговата макара

- katri
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Колеги мистерията е разбулена вече
Макарата се оказа: Trabucco Nexus.Снощи е разглобих нацяло.Оказа се,че има изкъртен един зъб на голямата зъбчатка-тази ,на която се намира щифта,който движейки се по елипсовидния канал в корпуса на макарата осъществява постъпателното движение на оста.Затова оста извършва пълен ход напред и си остава в крайно предно положение,защото не може зъбчатката да прескочи счупения зъб
.Май ще стане само за резервни части,защото не вярвам да намера някъде да се продава нова същата зъбчатка

- Ванко
- научил се да хвърля
Катри май отиваш към нова макара,дано някой във форума ако има някакви чаркове ти свърши работа.И аз имам едно шимано на което ми са износени и чак се деформираха зъбите на короната и пиньона и като въртиш затяга.Обаче се надявам,че можеби от някаде ще се намери някакво решение,много ми е удобна жал ми е да я хвърля.
- katri
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Така си е ,ама нищо вечно няма и все пак бих се радвал,ако някой ми предложи читава зъбчатка ,пък не знам дали да не потърся от някоя друга макара подобна зъбчатка,макар че много ме съмнява да е точно същата(може би зъбните колела трябва да се сменят комплект и двете),но все пак "от опит глава не боли" са казали хората,така че смятам засега да не я изхвърлям на боклука тази макара
.Разбира се междувременно ще се оглеждам за нещо ново и по-надеждно,макар че с тея ментета вече по магазините,човек не знае на какво ще попадне.

- zograf
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Единственото което според мен може да направиш е да си я запазиш като спомен от добър излет. Иди и си купи нова щото ремонта може да излезе по скъпичко.И да хванеш по голяма риба с новата макара 

"Животът се измерва не с броя вдишвания, а с моментите, които са накарали дъха ни да спре!"
Когато Бог дал на хората мозъци, той не им казал, че те задължително ще функционират.
Когато Бог дал на хората мозъци, той не им казал, че те задължително ще функционират.