Подобрения по Турски харпун(Йлмъз Дениз)

Модератор: nkolev66

grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Подобрения по Турски харпун(Йлмъз Дениз)

Мнение от grizmin »

Здравейте горди притежатели на тази марка,която е нодолюбвана често от по-сериозно занимаващите се с поводен риболов.Въпреки че аз лично забележки нямам-дръжката ми е удобна,това,че спусъка е с бронзов зъб и се изтривал е вярно ,но вечно няма за толкова пари.Тук иде реч за подобряване на боя на харпуна,без да влагаме кой знае какви сили и средства,и е възможен в домашни условия.Този харпун , е на брат ми и според него бил "бавно" стрелящ,и въжето било като на стар руски ластичен харпун-с втулка.Та, речено -сторено.С наученото от тук,и други сайтове с чука напред.
1.Отърваваме се от излишните неща
Изображение
втулка за стрелата и въжето,''селеконова'' простотия за въжето,жълъди,който режат пръсти при чупене.
2.Махане на жълъдовите втулки от оригиналните ластици-има едни бели пластмасови мини конуси,които държат ластика да не излиза.Отстраняват се с кука за плетене на чорапи от по-тънките номера-бъркаме,закачаме и навън.Измъкването на тези неща и втулките стана лесно.Добре,че не бяха топчета.Идеята е да не режем ластика а да го спасим.След класическото връзване с динема се получи това
Изображение
3.Въжето.От долната страна на дръжката се пробиват два малки отвора-3мм. от там се прокарва въженце,познато като боцмански конец,обущарски конец и т.н. Правим след промушването му през отворите около15-20 намотки и връзваме.Целта на отворите е да държи конеца да не се изхлузи напред,поради това,че не го лепим.
Изображение
Получава се ето това.
Изображение
4.Стрелата-Дебела ,тежка,но друга няма наоколо.Вземаме винтоверт или друга машинария за пробиване и дупчим стрелата в опашката,като мерим да не се крие отвора в дръжката при заредено състояние.2,5.мм. отвор или 3 кой каквото има.Като се счупи тънкото свредло,продължаваме с по-дебелото.На бавни обороти,мокрим отвора,среден натиск,пръстите далеч.
Изображение
Следва зачистване на дупката,лек фрезенк,с по голямо свредло,да не къса въжето.Кримпове,мримпове-един бабешки възел за стопер в края на въжето е окей.
Изображение
Ето защо дупката трябва да е отвън-да не пречи възела на тлъстата стрела да се зареди.
Изображение
Ето и въжето , което се задържа съвсем прилично от триенето, вече недоразумения няма да има.
Изображение
Последни щрихи-заобляне на контрите на стрелата,заради въжената тетива-шкурка,фина пиличка и търпение.Отлепяне на лепенката на тръбата-получава се черен готин силует,доизпиване на чашата ,разправия с жената,заради боклуците и миризмата на горяло въже. :D
Така Тази 45-тица,вече е достатъчно пригодна на този етап за Пополов,Ако му се сложи втори ластик,по-тънка стрела и така нататък може и за нещо друго в определени условия.Но ще стане боб по хайдушки,с изравяне на агнето накрая.Идеята е да пооправим наличния комплект.
Благодаря за вниманието.
Пиша темата тук,защото не "Правя" или "Поправям" а Подобрявам-уж.Ако модовете нямат нещо против...
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
Бат' Гойко
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Подобрения по Турски харпун(Йлмъз Дениз)

Мнение от Бат' Гойко »

Малеее... колега, да ти имам мерака! :lol: Направо ме разбиваш с твойте нерви да човъркаш разни олюпляци! :lol: Явно това е водещото при теб, щото едва ли си чак толкова закъсал да не можеш да си купиш един читав харпун за стотина и малко лева, ама по него няма да има какво да му човъркаш... :lol: Кефиш ме... :)
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

Не четеш внимателно,засякох те. :D Писах че харпуна е на брат ми,а не мой.Не ,че няма аз да го ползвам засега,щото той е на рейс нейде в пасифика.
Срам ме е да снимам моя,особено като бях снадил две тръби за да го направя,"голям" както викат децата.Сега е по-добре,ама пак не става за снимки.А ако видиш плавниците,които съм се захванал да ремонтирам,те ще те откажат със замах от всякакви коментари-дето вика жена ми "думи нямам".
Както съм казал и преди-щом работи,мястото му е във водата.
А темата е за да може хората,които са получили за подарък от някого подобно пушкало,да не го захвърлят като непригодно,а да може да се направи нещо по въпроса да има поне един тиган попчета за вечеря.
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
Бат' Гойко
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Бат' Гойко »

Видях че е на брат ти, но защо не си го тунингова той? :lol:

Всъщност, по-горе не бях прав, когато писах, че по сериозните харпуни няма какво да се човърка. Виж аз до къде съм докарал един карбонов Мундиал, дето на магазина беше 550 лв... :lol:
Първо го нагласих така:
Изображение
Изображение
Обаче шило в торба стои ли? :lol: Виж моментното му състояние: :lol:
Изображение
Изображение
.... :lol: :lol:
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

На братото се падна "мързела" и "богатството" от новогодишната баница преди много години,на мен пък "красотата" и... ръцете дето не ми пречат толкова,и така... А този релийз как стана,с много "мамата" или? защото да качиш горе въжето и да се дупчи заради водещия тел на кордажа дръжката не е ли рисковано?В смисъл да се прецака нещо. 550 лева ми струваше точно колата(предишната) :D :D :D За харпун толкова пари...евала надвил си си на масрафа,с професията,за да можеш да отделиш толкова и за хобито.Добре, че жените не знаят много много колко даваме за играчки...
Поплавъка под тръбата какъв е ако не е търговска тайна?Така да се гадае по снимки ми е трудно,макар да съм учил и Криминология . :D :D
Бат' Гойко
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Бат' Гойко »

Grizmin, сложих снимките за илюстрация на шегата ми, че и по скъпи харпуни един болен мозък винаги ще намери какво да човърка! :lol: Не бих дал посмъртно толкова пари за харпун, еле пък точно за такъв! Подари ми го един приятел, дето наистина си е надвил на масрафа - представяш ли си колко ми е бил задължен... ! :lol: Чудех се какво да го правя, защото вече имах Патос Про 90 и реших да експериментирам, защото този така си стоеше. Това беше преди 2 години и съм писал подробно в "Spearfish.org" за цялото приключение. Ако искаш, ето тук всяка стъпка с подробни обяснения и снимки:
http://www.spearfish.org/e107_plugins/f ... hp?22462.0
Ако не ти се чете там, с две думи - карбонова тръба, облечена с дърво. Идеята за точно това решение е на Явор - аз мислех да правя нещо с фибран и да го обличам с файбърглас. Спусъкът е от Владо Акулата - силно преработен, за да влезе в оригиналната касета, рилийса си е със спусъка. Аз заради този рилийс смених спусъка, защото оригиналната кукичка става неизползваема с макарата, а и вече бях свикнал с такъв на Патоса. Главата в първоначалния си вид е правена от Владо за други цели, но е силно преработена и тя - в темата всичко се вижда на снимки как "еволюира" :) . Нищо не търпиме в оригиналния му вид, нищо, че с че...иите не се справяме добре... :wink: :lol:
Между другото го майсторих за другото море, но докато му правех тестове и баланс се привързах и свикнах с него и сега си пукам и в Черно море, само му сменям ластика и стрелата. Сега пък Патоса така си стои, въпреки, че и той чака поредната преработка... :lol: Абе луд умора нема...! :lol:

Най-големият майтап с този харпун е, че в темата Владо беше писал нещо от сорта как трябва да ме вземат на работа в Беша - е, взеха... идеята! :lol: :lol: Новите Пасифик и Револушън са със същата карбонова тръба, облечена с дърво... :lol: Е, може и да е съвпадение де... :)
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

Темата не може да бъде намерена....това ми вади този линк. Но поздравление за конструктивното мислене,"Беша" не са единствените които правят така.Мен един гладен редактор ми обеща космическите 250-300 лева за статия изпратих му я,публикува я ,а после не можеше да бъде намерен,поне мерси да беше писал на мейла,и си казах'' и от тук няма да спечелиш за колело и джапанки",А първия ми опит за публикации бе преди доста години,в армията.Разказа бе толкова впечатлил главния редактор,че човека алармирал главния психолог на гарнизона,кап.2 ранг Дечев.А на мен никой не ми сложи патрони в автомата 3 месеца(това после го разбрах защо е станало...) След обстоен разпит дали са ми живи родителите,и дали гаджето ме е напуснало скоро,дали са ме тормозили старите,или съм искал да си пусна куршум под каската,се поуспокоиха.Да се бях съгласил тогава на санаториум...ама на...А разказа написах заради награда-5 дни домашна отпуска,ако бъде публикуван във вестника на флота.Новобранска работа.На третия запас успях да разбера чак ,какво е станало и колко черги съм подпалил.Та така,не се знае къде се появява "ефекта на пеперудата",когато кажем,напишем,или снимаме,въобще творим някак си.Може и наистина да си дал нова дизайнерска линия на харпун,знае ли човек.Може следващото поколение Дениз ДжепанеБалък да се появи с нов облик. :D :D :D
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Аааааа Гриша харпуна е уникален! Петичка, дръжка всичко е барнато сериозно :D Гризмин ти ме рабиваш бе човек :lol: :lol: :lol: вие цялата рода ли сте в джаза :lol: и аз все човъркам нещо стига да ми доставя удоволствие :D
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
Аватар
alex_vp
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alex_vp »

Гризмин, цъкни на бутона за активиране на езиците (като е маркиран български) в ляво над главното меню на спиърфиш и ще ти се отвори темата :)
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Повтарям се ама -всички го;еми и революционни идеи и проекти са започнали именно по този начин.Знам доста хора дето започнаха на майтап и сега имат завод.Аз нямам (все още ) :D , но скоро ще си имам заводче (за мечтички) :wink: .А започнах именно с пилене и модификации на вече съществуващи италиански и френски "недоразумения".Не че съм направил кой знае какво, но поне сегашния резултат ме кефи повече от тогавашния. :ANAL:
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

тъй , тъй...енджинер Ганев грешка няма ...ако не беше робството и социазъма :D , ся щяхме да сме намбър Уан :!:
:drinkers:
Бат' Гойко
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Бат' Гойко »

Grizmin, ще ти отговарям по хронология на въпросите, на които не съм ти отговорил до тук, а и в темата в другия сайт няма отговори на тях:
1. Този рилийз го измислиха и въведоха гърците от Патос и е най-удобният, до който съм се докосвал до момента,поне според мен. Даже любимите на Явор апенинци от Креси най-нагло го гепиха за техния Джеронимо, ама го осраха нещо в старанието си да не е баш същият... :lol: Явор твърди, че на Демка е единственият по-добър, като неговата концепция е вложена в новия спусък на XXOne - Митос. Там кукичката е пак от ляво, но странично долу, където се пада моята скоба за линията. Докато не се сдобия с такъв, ще си перкам с този. Предимствата: малко по-дълга линия, стъкмявам линията само с лявата ръка, което на мен ми е по-удобно. Кукичката е отгоре и линията дори с 5 дължини върви плътно отдолу по тялото на харпуна и странично виждаш как се е осукала, без да стърчи никъде. С това печелиш маневреност, а и спокойствие, че стърчащата странично от дясно кука както на Омер или тези, които контактуват горе в стрелата няма да ти събира водорасли или да ти разпори неопрена. Единственото нещо, което при мен все още ме дразни е дължината въже от макарата до главата, но и за това имам вече идеи как да го прибера.
2, Тази скоба, която води кордата до кукичката е нещо, за което и Явор ме плю, и то с основание. Така ми дойде на първо четене, защото имах това желязо от едни неща, които Акулата беше слагал по главата. Дупките не са проблем, защото дръжката на Мундиал и пластмасата, от която е направена е може би най-здравата на пазара, но естетиката страда. :) Някой ден ще я сменя с композитна, но трябва да си преборя мързела... :)
3. Не разбирам за какъв поплавък под тръбата говориш - поплавъците са дървени и са залепени странично на тръбата. Опитай все пак да влезеш в темата в Спиърфиш както ти каза Алекс по-горе - активирай българския вариант независимо какъв език ти показва - темата ще се отвори. Там ще видиш как точно е направено всичко.

btw, това е един изключително лесен, евтин и ефикасен начин да направиш сериозен харпун от конфекция, вместо да се правиш на дърводелец с променлив успех. Нямаш ядове с дръжката, защото е направена да векува и е с по-добър офсет от повечето (да не кажа всички) дръжки, направени от дърво в България. Тръбата си носи цялото усилие, а дървото само я доукрепва за да не флексва и добавя плаваемост, която пък балансираш по твой вкус с олово - при мен от 600 гр. харпунът стана 1400, като натъпках поне 120 гр. олово, доде започне да потъва както аз искам. Няма шанс да се изметне или изкриви. Не може и да се напие с вода и да се разлепи... куп предимства поне за мен. И все пак това не е тежък харпун - в найшироката част дървото е само 54 см., а отпред е гола тръба и го ползвам само с един ластик и стрела до 6.5 мм. Отдавна се каня по същата технология да си направя и едно по-масивно тяло за 7 мм. стрела и 2 ластика (за ричолата на Юли :lol: ) и да си ги сменям на същата дръжка според случая - за 15 мин. работа. Обаче пак мързел, а и още не съм изстискал от този всичко, за да започна да изпускам риби заради харпуна. Работи перфектно и мястото му е в морето, а ако може и аз покрай него... :lol:

P.S. Явораки, и преди си беше патологичен мечтател, ама сега със заводчето нямаш стигане... :lol:
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

Благодаря,за подробното обяснение,поплавъците са всъщност дървото,след като успях да отворя темата разбрах и цялата алабалистика.Еми БРАВО да кажа след толкова мнения и отзиви ще е нещо като да стана и да ръкопляскам с три секунди закъснение ,след като последния аплауз е утихнал.Както казват Латинците( не предявявам за прецизен правопис ама въобще), Ad Aspera, Ad Astrum! или нещо подобно.Дали не сътворих поредната "лингвистично лапсуска" глупост? :D .
Явор за пореден път обобщи и каза това което трябва да е мото на хората с морска сол по тялото-всички идеи започват така...това,че някой го е открил преди теб а ти не си знаел не бива да отчайва,напротив,показва че човек е на прав път.

Завод-това звучи Гордо!!!
shin01
новобранец
новобранец

Мнение от shin01 »

здравейте "колеги" , ако мога да кажа така защото се занимавам с този вид развлечение от скоро ама крастата здраво ме е хванала :) имам въпрос свързан донякъде с тази тема.Пред покупката съм на харпун,мисля да е по-евтин около 80-100 лева.Така като се зачетох в тази тема и разбрах че имам 2 варианта:да си купя по евтин и да го подобря или да си купя малко по-скъп и да не го пипам...мисля че ще мога да се справя с подобрението но дали ще си струва,нови ластици и т.н.т. Дайте съвет че съм пред дилема :) Благодаря!
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Колега по добре си вземи по скъп харпън без да правиш подобрения ще ти излезе по ефтино бъди сигурен в това.Сега има модели за окол 150-170лв който са с хиляди класи над тези турски харпуни.Дано съм ти бил полезен.
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”