Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

С какво да индикирам кълването !?
Модератор: Paublo_Eskobar
С какво да индикирам кълването !?
Здравейте,
като за първо мнение надявам се да не ви изнервя. Чета форума от доста време, но не намирам отговор.
Имам пръчка Daiwa Sea Bass 3.60 полупараболик и една макаричка SERT big pit, не съм крал банка, а се
пробвах да направя няква композиция за тежътк риболов, с максимален cast, отчасти и морски /surf/.
С braid съм на 20lb. Знам идеално че не е фидер пръчката, но се опитах и да не се разминавам с много.
Акцията е 2-4 oz = 56-120g. Нямам допълнителни върхове разбира се. Как мога да индикирам посягането
на дзверо, защото на връх - няма как да разчитам /при риболов на фидер, не метод или прочие/. Камбанка!?
Няма ли някаква шибанийка подходяща измислена за целта!?
Съжалявам ако съм прескочил пост с информация...
като за първо мнение надявам се да не ви изнервя. Чета форума от доста време, но не намирам отговор.
Имам пръчка Daiwa Sea Bass 3.60 полупараболик и една макаричка SERT big pit, не съм крал банка, а се
пробвах да направя няква композиция за тежътк риболов, с максимален cast, отчасти и морски /surf/.
С braid съм на 20lb. Знам идеално че не е фидер пръчката, но се опитах и да не се разминавам с много.
Акцията е 2-4 oz = 56-120g. Нямам допълнителни върхове разбира се. Как мога да индикирам посягането
на дзверо, защото на връх - няма как да разчитам /при риболов на фидер, не метод или прочие/. Камбанка!?
Няма ли някаква шибанийка подходяща измислена за целта!?
Съжалявам ако съм прескочил пост с информация...
Re: С какво да индикирам кълването !?
Добре дошъл!Ами защо не опиташ с едно звънче на струното а не на върха

Най-голямата риба е изпуснатата

Аз също си мисля, че ще мина метър с такова, при положение, че съм с плетняк, а той не се мотка много докато кресне, че някой го напъва. Имам звънчета правени от мен от бушонче и гайка и купешки също. Питам ви фидърджиите дали ще ми отчита адекватно или да чупя пръчката на коляно и да ходя в спининг секцията /щегичка../... 

-
- и господ не е толокова добър
Имаше едни представки за върховете, използваха се в спининга.Само, че им забравих заглавието.С тях ще отчита идеално кълването 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- Assassin23
- вече хвърля и на тежко
Аз понякога пред върха слагам сигнализатор и отчита и при най малкото кълване!
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Не съм пробвал, но е логично да стане със звънче, само трябва да се нацели подходящото тегло. Самоделните от бушон и гайка са добри, но май ще е много тежко и рибите ще усещат съпротивление на линията, което може да ги откаже от кълването. Трябва индикатора да е нещо по-леко, но достатъчно тежко за да изпъне линията. Сещам се за "шпионка" за риболов на бяла риба, това са едни пластмасови сфери, в сигнални цветове.
Swing типа също става, ама по магазините не съм виждал, трябва да го поръчаш онлайн и да го "присадиш".
Това с чупенето на коляното, май е най-лошата идея. Щом като пръчката е полупараболик, значи ако и махнеш върховото коляно и сложиш куивер тип, ще преебеш строя и ще стане фидер "дърво" което няма да постигне добри дистанции, да не говорим че 3,60 по начало е къса пръчка за фидер кастинг. Дори и да стане нещо, е добре да си купиш поне 3 връхчета, примерно от 1, 2 и 3 OZ, по 15 лева ...
Swing типа също става, ама по магазините не съм виждал, трябва да го поръчаш онлайн и да го "присадиш".
Това с чупенето на коляното, май е най-лошата идея. Щом като пръчката е полупараболик, значи ако и махнеш върховото коляно и сложиш куивер тип, ще преебеш строя и ще стане фидер "дърво" което няма да постигне добри дистанции, да не говорим че 3,60 по начало е къса пръчка за фидер кастинг. Дори и да стане нещо, е добре да си купиш поне 3 връхчета, примерно от 1, 2 и 3 OZ, по 15 лева ...
нямам живарник
Продават се в звънчета с щипка, които се защипват на самия връх на пръчката и вършат идеална работа.
що се занимавате с глупости?!
Не съм много фен на фидера и го ползвам само в краен случай. Миналия ден имах точно такъв риболов. Супер капризни риби, който вземаха съвсем леко, навътре и задължително на сантиметри от захранката. Невъзможно да се лови с плувка.
Спаси ме фидера, като започнах а усещам кълванетата едва когато скъсих повода до около 12-15 см.
Дори и тогава кълването се изразяваше в съвсем леко потрепване и задържане, почти невъзможно да се отрази от връхчето. Просто взех малко топченце кал от брега, около 5мм и го закрепих на кордата пред върха.Усещат се и най-леките почуквания, а при засечката топчето излита и спокойно можеш да си навиваш, без да се притесняваш от оплетени около върха звънци или непрестанно звънящи, по време на прибирането, звънци закрепени на върха, които карат всички рибари по брега да те гледат злобно
Не съм много фен на фидера и го ползвам само в краен случай. Миналия ден имах точно такъв риболов. Супер капризни риби, който вземаха съвсем леко, навътре и задължително на сантиметри от захранката. Невъзможно да се лови с плувка.
Спаси ме фидера, като започнах а усещам кълванетата едва когато скъсих повода до около 12-15 см.
Дори и тогава кълването се изразяваше в съвсем леко потрепване и задържане, почти невъзможно да се отрази от връхчето. Просто взех малко топченце кал от брега, около 5мм и го закрепих на кордата пред върха.Усещат се и най-леките почуквания, а при засечката топчето излита и спокойно можеш да си навиваш, без да се притесняваш от оплетени около върха звънци или непрестанно звънящи, по време на прибирането, звънци закрепени на върха, които карат всички рибари по брега да те гледат злобно
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
Благодаря,
разумни съвети, сега ще бъда пробвани един по един, като изключим иначе супер съвета, но с поръчка онлайн. Него ще си го оставя за награда, като не сработят. Бягам на Безден с кошниците, че от много дрънкане - риба никкава
И да видим Daiwata ще мята ли или ще я мятат.
Апропо, това за къртенето на пръчката на двечки беше шегичка, ма спинаджиите нали обичат 2.70...та ще я докарам
ако издъни.
разумни съвети, сега ще бъда пробвани един по един, като изключим иначе супер съвета, но с поръчка онлайн. Него ще си го оставя за награда, като не сработят. Бягам на Безден с кошниците, че от много дрънкане - риба никкава

Апропо, това за къртенето на пръчката на двечки беше шегичка, ма спинаджиите нали обичат 2.70...та ще я докарам

-
- кандидат преподавател
"Спинаджиите"може и да обичат 2,70 куб.см вируси в кръвчицата,ама спининг-любителите може и да не си падат точно по тези екстри . 

Едно геле за деня, мой проблем, че е едно, не захраних като хората се очертава, а гелето...въртя ми се пружинката на косъм по язовира цифра /нямаше куки на нея/ и като взе..взела ли е, не е ли..като треснах пръто - никой. Индкикаторче ми беше топче от захранката, пробвах с с калчица глинеста от брега, по-слаб ми се видя варианта. Втора беда, че си забравих куфарчето с мазнотиите и кошниците...не ми се коментира колко съм прост. За 2 часа толко.
За спинингаристите..може и 2.4, може и от бамбук за цифра брошурки, пък 2.70 на мен ми се очертава блясък в този жанр, това е друга тема и да не спамя.
Пръчка и макара и braid = добре. Наших 95 метра cast, без да прецакам храната и кнопекс бойла. По метода на surf cast-а, потренирах малко с тежест само и voilas...
предлагам за триене...нито има инфо нито кадърен улов...
За спинингаристите..може и 2.4, може и от бамбук за цифра брошурки, пък 2.70 на мен ми се очертава блясък в този жанр, това е друга тема и да не спамя.
Пръчка и макара и braid = добре. Наших 95 метра cast, без да прецакам храната и кнопекс бойла. По метода на surf cast-а, потренирах малко с тежест само и voilas...
предлагам за триене...нито има инфо нито кадърен улов...
Темата е малко стара и колегата сигурно е намерил вече решение. Да кажа аз как реших този проблем като опитвах с дънната фидер риболова дали ще ми хареса преди да реша дали да си купувам специализирана въдица. Взех си резервен обикновен връх с твърдост която сметнах за походяща / има върхове вякакви и не са скъпи/ от кламер направих отворен U-образен върхов водач и го хванах временно с тиксо на купеният връх. След замятане на кошничката се захваща новиян връх върху оригиналният по какъвто начин си харесате. Аз ползвах малка щипка за документи. Поставя се влакното в новият водач и се следи кълването по новият връх. Т.е. получава се един вид куивър тип. За жалост този риболов не ме увлече, но докато го загубих си го мъкнех с мен за всеки случай заедно с няколко кошнички.
Отчетох се с 3 шарковци/2.4, 2.25 и 1.8кг/, на дистанция около 60-65 метра. Подвижна кошничка и повод на косъм около 17 см дълъг. Кошничката беше 2x30 гр
бая голяма...наложи се да разкача едната тежест, че мятах под носа си и връзвах пръчлето на възел
Най-същественото е че за индикатор използвах метално звънче топче с щипка, на която стиснах 10гр олово с клещи, беше първоначално с 20, но ми се стори ненужно тежко. Пръчката я бях поставил успоредно на водата, дори с леко наклонен нос дадолу/за минимално съпротивление на водачите/ и звънчето опъваше влакното надолу около 8-10 см. Мисля че по-фино не мога да го направя със звънче, все пак трябва да опъната линията, хубавото е че при подвижната кошничка винаги ще дърпа звънчето и няма да отпуска надолу
Благодаря за съветите, за момента това е вършещ работа метод. Пак да се оплача, че аз връхчета няма как да си сложа:)