Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Сом-такъми
Модератор: sapuna
Сом-такъми
На тапа с плаваща примамка ни трябва прът, по-добре от плътните коленни. Понякога дори шаранджийските телескопи оплескват нещата при битка със сом. В макарата също не бива да има никаква нежност. Само най-яките модели на реномираните производители са достатъчно здрави и големи за този риболов. Ето защо много от най-запалените сомаджии вече се доверяват само на мултипликаторите. Влакната за леко тръгват от поне 0,40 – 0,50. Куките са от №2/0 до №5/0. Ако използваме тройки обаче, започваме от №4. За дъно също се подхожда най-внимателно към оборудването. Прътът е най-добре да е от стъклопласт, коленен. Дължината му да е 3–4 метра. Много е важно върхът да не е прекалено твърд, защото при много твърд връх и при голямо тегло на рибата може да се стигне и до разкъсване на меките тъкани на сома и само да си похабим късмета. За кльонк не е нужно прътът да е толкова дълъг, дори по Дунав се лови с навит на дъсчица видлон от ръка. При спининговия риболов такъмите могат да са по-спортни, но все пак не бива да се забравя, че и в най-обикновен речен вир понякога излиза сом над 15 кила
-
- сериозен играч
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
И аз го ловя и с телескопични пръти, макар че си предпочитам стъклопластовите ама не винаги има място за тях.
Мойте са на FilstarHeavy Marlin 100-200 gr 2.70 с плътен връх, корда на Fender 0.50 без повод и съм нямал проблеми, но и голям сом не съм вадил (повече от 10 кг).
Иначе имам една счупена шаранджийска 3.30 на балзер на 2 коляно от не много голям сом.
Така че шаранджийска въдица за сом си е пълна и абсолютна простотия, ако ще чакате нещо което се помни цял живот иначе тея по 1-2 кг може си ги ловите с мача
.
Какви 4 метрови телескопи бе човек какви коленни въдици по 3-4 метра че и ако можело с по мек връх абе как че му се забие куката като дръпне бе, да не му се разкъсали джуките ааааааааааааа
изтрещях. Стига подвежда хората има и такива който сега прохождат в него и след твоето писание си представям какво става:
Отива нашия новобранец с 3-4 метровата коленна пръчка на Дунава и
мята 150-200 грама олово на около 70-80 метра при което въдицата е пред полуразпад(дори и на язовир пак трябва голяма дистанция и голяма тежест и на плувка), закача я на стойката и последва удар, засек и о какво стана закачих за върбата над мен, през това време сомчето се е свряло в камъните и се почва епично дърпане с мекия връх (нали да не му късаш джуките) и понякое време решава че е закачка и клъц кордата или я къса и после рибата била виновна и къръка.
Аз не съм майстор и не го разбирам много този риболов, но съм израстнал на Дунава и съм се нагледал на чупене на въдици от риби и от хора.
Най-добри за сом са 2.7 м отстъклопласт на Липно и има едни на MobiDick с акция 200-300 гр двуколенни, това за риболов от брега без значение на плувка или дъно.
За разкъсването на джуките:
Като малък съм метнал тогава популярното "шише" с корда от разплетени домашни гъбички или каквото там беше(една къдрава, оранжева) нагрозд глисти и се хваща онова ми ти говедо и шишето се развива бясно. Първична реакция- хванах го и бегом нагоре покрай върбалаците и чукарите и излезе на водни ски сомче към 3 кг.
Това си е лично мнение не задължавам никого с него.
Ако модераторите сметнат за нужно нека го коригират или изтрият.
Мойте са на FilstarHeavy Marlin 100-200 gr 2.70 с плътен връх, корда на Fender 0.50 без повод и съм нямал проблеми, но и голям сом не съм вадил (повече от 10 кг).
Иначе имам една счупена шаранджийска 3.30 на балзер на 2 коляно от не много голям сом.
Така че шаранджийска въдица за сом си е пълна и абсолютна простотия, ако ще чакате нещо което се помни цял живот иначе тея по 1-2 кг може си ги ловите с мача

Какви 4 метрови телескопи бе човек какви коленни въдици по 3-4 метра че и ако можело с по мек връх абе как че му се забие куката като дръпне бе, да не му се разкъсали джуките ааааааааааааа
изтрещях. Стига подвежда хората има и такива който сега прохождат в него и след твоето писание си представям какво става:
Отива нашия новобранец с 3-4 метровата коленна пръчка на Дунава и
мята 150-200 грама олово на около 70-80 метра при което въдицата е пред полуразпад(дори и на язовир пак трябва голяма дистанция и голяма тежест и на плувка), закача я на стойката и последва удар, засек и о какво стана закачих за върбата над мен, през това време сомчето се е свряло в камъните и се почва епично дърпане с мекия връх (нали да не му късаш джуките) и понякое време решава че е закачка и клъц кордата или я къса и после рибата била виновна и къръка.
Аз не съм майстор и не го разбирам много този риболов, но съм израстнал на Дунава и съм се нагледал на чупене на въдици от риби и от хора.
Най-добри за сом са 2.7 м отстъклопласт на Липно и има едни на MobiDick с акция 200-300 гр двуколенни, това за риболов от брега без значение на плувка или дъно.
За разкъсването на джуките:
Като малък съм метнал тогава популярното "шише" с корда от разплетени домашни гъбички или каквото там беше(една къдрава, оранжева) нагрозд глисти и се хваща онова ми ти говедо и шишето се развива бясно. Първична реакция- хванах го и бегом нагоре покрай върбалаците и чукарите и излезе на водни ски сомче към 3 кг.
Това си е лично мнение не задължавам никого с него.
Ако модераторите сметнат за нужно нека го коригират или изтрият.
-
- сериозен играч
pet55 написа:сом ловя само от брега на р.Дунав и пръчките ми са телескопични DAM 3 метра с акция 100 - 200 гр. а макарите kormoran seacor SSL /номера не го помня/ основно 0,50 поводи 0,40 Най -големия хващан от мен сом е 7,5 килограма и излезе без никакъв проблем с тези такъми
55555.....я ми кажи батьовото обаче ако е 75кг кво ш'та праиме с тия дренови тояжки и тоя конец 0.40 за шиене ли го ползваш ????????
наял си го ма здраво!
Господ може всичко чада мой !