За натегнатоста на ластика.

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

joco

За натегнатоста на ластика.

Мнение от joco »

От известно време станах и аз щекар.Нейсе,преди това имах уип и с него си ловях без проблем.От 4-5 риболова ми прави следното впечатление-баби,каракуди и т.н. ги кова без проблем.Шараните обаче ми се откачат.Ластика е така натегнат,че се прибира сам и не виси.Дебел е 1,02.Вярно,че и при дребните риби излиза при засичането,но не мисля,че е хлабав.Ползвам обаче едни куки-фирма не мога да ви кажа(имена не помня :oops: )които са №14,но с ухо,а не с лопатка.Малко са по-дебели,но са остри-белия го пробиват всякак и не го пукат.
Значи плувката тръгва,засичам,ластика излиза,усеща се съпротивата на рибата,навеждам щеката надолу и в страни(пак има дъга,но е в страни)и се откачва. :?: :?: При по дребните-ковнати перфектно за горна джука. :oops:
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: За натегнатоста на ластика.

Мнение от chirusa_bg »

Ами ти май сам си си отговорил :)

Аз не бих натягал ластика.

Или ще сменя куката с по-тънка или ластика с по-дебел. По-дълго и мощно засичане също може да свърши работа.
Не се притеснявай да слагаш тънки куки на тънките ластици :)

Скоро на един платен с дебели шарани гледах същото, като при теб, но причината беше обратната- Колегата ги подкачаше и след метър ластик бягаха. Оказа се, че лови с кука №18 и ластик 1.6мм :shock:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

съгласен съм,и според мен причината е в куката,а не толкоз от ластика,пробваи с други куки
Изображение
Най добрите са тук
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

1,02 си е съвсем нормален ластик колкото за натягането аз оставям с около 30см топсета не изпънат а изпъвам ластика и като изпъна топсета това ми идва като натягане на ластика това ми го показа Красьо Върхара и нямам проблеми с натега но съм имал проблеми с куките бях си купил №14 на Дренан и бяха почти без контра и често ми се откачаха откакто ги смених нямам проблеми :D
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти
Изображение
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

Следвай указанията на Бобката и ластика ще ти е супер! :)

[youtube]<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Lhc0AE2_ZAk&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Lhc0AE2_ZAk&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>[/youtube]

Не бива да имаш проблеми със шарани кило + малко, и единичка ластик,куката е виновна нещо! :wink:
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Малее като го гледам как го разпъна 10-на метра и си викам аиде отиде топ сета дали е приложимо това за всички дебелини на ластика щото 1мм е едно ама с 1,8 с каква сила опъва бънга вътре в топ сета а има случай когато едра риба като напъне и бънга пръска топ сета :D
Изображение
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Естествено, че е приложимо.
Ако те е страх да разпънеш ластика 1 път, къде си тръгнал и защо изобщо го слагаш?
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Ми по принцип нищо не ми пречи да го пробвам :D Хем ще видя разликата спрямо моя начин :wink:
Изображение
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

На това опъване идеята му е да се разпъне ластика първоначално, за да се избегне провисването при следващи разтягания. Не е нужно да е в топ сета, за да го направиш. Може да го дръпнеш и голичък и след това да оластичаваш.

И все пак, ако се притесняваш, дали въдицата ще издържи примерно 10м ластик от риба, по-добре сложи по-тънак. Не случайно им дават коефициент на разтягане средно 5-8 пъти на ластиците (за плътен). При 10м навън и да речем 3м вътре във въдицата още си далече от предела на ластика :)
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

От 10-на години ловя с щека (любителски де )ама все има какво да се научи за това съм благодарен на форума и на много от хората писали тук
:prayer: :prayer: :prayer:
Изображение
rmstanev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от rmstanev »

Отдавна не бях ловил с щеката и онези дни ми направи впечатление, че нещо ластика не ще да излиза нормално, а като излезе не се прибира бързо. Смазан е, 1 мм диаметър и почвам да се чудя дали дупката не е тясна и дали да не пробвам с 0,09мм. Имах чувството, че се лепи по стените на пръчката запира
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Най-вероятно си натрупал мръсотия в топсета и ластика лепне. За това допринася и използването на смазка. Пробвай да го изкъпеш добре с топла вода и малко сапун, би трябвало да се оправят нещата.
За новия сезон може да се обзаведеш и с нещо такова
http://www.ebay.co.uk/itm/Maver-Wet-Wal ... 6fc29603ec
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

пролетта на Писарово ми се случи да откача един след друг 14 морунажа,първо сменях куката.после втора трета...и накрая натегнах малко ластика и се оправиха нещата
Изображение
Най добрите са тук
Аватар
sashoart
фен клуб-скобар

Мнение от sashoart »

Колегата chirusa_bg е казал достатъчно.Само за сравнение искам да споделя ,че ловя с директен 8 метров телескоп на Colmic,оласичен с кyх ластик на същтата фирма с дебелина 1,9мм(!)..това колега е много моштен ластик и с това ти казвам ,че трябва да съобразищ ластика с характеристиките на пръчката ти..в тази конфигyрация ловя yспешно както дребни риби,така и шарани...определено е оборyдван за едра риба ,но факта ,че кyхият ластик е доста по-еластичен ми дава възможност за направатана един наистина yниверсален такъм,какъвто е моят.
т.е. не се предаваи ,а си изпипаи такъма,за6ото е възможно,противно на мнението на доста колеги,да направиш безкомпромисен такъм за всякаква риба.
yспех и много емоции ти пожелавам..а емоциите от такъв риболов,не се сравняват с никакъв дрyг... :drinkers:
фен клуб-скобар
rmstanev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от rmstanev »

Пак да напиша за трудно излизащия ластик - измих топ сета обаче нещата не се оправиха. Като го дърпам ластика излиза 30-40 сантиметра със зор и изведнъж излиза колкото съм го дръпнал. Едно нещо ми дойде на ум и го направих - сложих същата втулка като тази на върха и в задния край на върха. Идеята ми дойде от тапите с дупка за ластика, само че на върха дупката е много малка и сложих втулката. След 5 часовия риболов вчера на Горни Дъбник проблеми нямаше. Ето снимка на "чудото"[URL=http://imageshost.ru/photo/945193/ ... .jpg[/img][/url]
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”